Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyorgy

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A ma esti műsor az egyik kedvencem. Igaz, nem szerepelek benne, az is lehet, hogy éppen azért. Papp Tibi és Omm elég szórakoztatóan hasonlítanak össze egy hibrid Audit egy hibrid Lexussal, ritka igényes munka, különös tekintettel Pista disdasára, melyet a felesége varrt, de annyira…..
Sajnos az alább olvasható írás igazságtartalma erősen megkérdőjelezhető. Szerzője a kommentekben felmerült kételyekre, kérdésekre napok óta nem válaszol, az email-címét, melyen keresztül a kapcsolatot tartottuk, megszüntette. Sajnálom a történteket, elsősorban azok miatt,…..
A nyár hűvös és rövid, a tél hosszú, hideg és sötét. Miért maradnak a norvégok mégis ott? Miért nem költöznek délebbre, mondjuk ide, a Kárpátok ölére, hol bársonyos a lég, világszépek a nők, vendégszerető a nép, sem a tej, sem a méz minősége nem hagy maga után…..
Gyorgy 2012.08.27 10:56:56
Azert a helyzet nem ilyen egyszeru. Magyarorszagon nem fogsz a Breivik-esethez hasonlot talalni.

A birosagok sebessegerol: ez igaz, itthon lassan mennek a dolgok, gyakorlatilag folyamatosan az a visszajelzes jon a birosagoktol, hogy nincs eleg eroforrasuk, ezert csusznak. Az eroforras nem gond Norvegiaban, ahol az allami szektor nagyon nagy (az olajpenzbol jut ra). Ezzel egyutt, azert a kevesbe fontos ugyekben Osloban is varhatsz eveket.

A halalbuntetesrol: azert a norvegoknal is kapasbol felmerult, hogy ki kellene vegezni. Nem is kicsit foglalkozott vele a bulvarmedia (otthon is csak bulvarszinten foglalkoznak ezzel). A beszmithatosagi kerdes pedig azert volt ennyire fontos, mert ha nem beszamithato, akkor nem csak 21 ev bortonre lehetett volna itelni (maximalisan kiszabhato buntetes), hanem valodi eletfogytig szolo pszichiatriai kenyszergyogykezelesre (egy csak neki letrehozott "korhazban", de facto maganzarkaban egy bortonon belul). Szoval a kerdes inkabb arrol szolt, hogy lehet-e olyan megoldas, amivel biztosan nem szabadul.

Az eset azert is lett ilyen kiemelt fontossagu, mert egyreszt a kormanyzati epuleteket erte tamadas (bar itt figyelt ra, hogy ne legyen sok aldozat, penteken 15 ora korul mar senki sincs bent (munkaido 16:00-ig tart :-))), masreszt a helyi kormanypart nyari taborat (ahol lelotte a sok gyereket), ahol a part ifju titanjait kepeztek.

A norveg tarsadalom tenyleg abban a hitben elt, hogy itt nem tortenhet semmi (a vilaghaboruk is gyakorlatilag elkerultek az orszagot). Ezzel a hittel kell leszamolniuk, ami a sok generacio ota bekehez es az elmult 40 evben komoly gazdagsaghoz szokott embereknek nagyon nehez.
Kapanyél Volksgarten - Bécs 2012.06.25 10:05:00
A múlt hétvégén Bécsbe kirándultunk, és nem hagyhattam ki, hogy valamelyik közparkot meg ne nézzem közelebbről. Annál is inkább, mert árnyékban 35 °C volt, és reméltük, hogy zöld lombok alatt egy kicsit hűsölhetünk, némi madárcsicsergés közepette. Mivel a Hofburg…..
Megszereztük a folyamatábrát, amely segít nekik eldönteni, hogy bírságoljanak-e, vagy engedjék útjára a külföldi rendszámú autót. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
Gyorgy 2012.03.14 07:07:12
@Himoto: az autopalya matricas es parkolos megjegyzes nem igaz.

Sot, Magyarorszagon lako baratom hulyezett le, mert vettem ra, "hiszen ugysem tudnak elkapni".

A folyamatabrabol meg mindig nem vilagos sajnos nekem, hogy ket uton indul-e az ellenorzes vagy nem? Tehat hogy mint magyar allampolgar, vezetve a kulfoldi automat, meg kell-e felelnem az uzembentartasi felnek es a vezetesinek is?

Mondjuk ahogy nezem valoszinuleg mindkettore eleg, ha megszuntetem a magyar lakcimemet. Mindenesetre erdekes lesz, amikor a Magyarorszagon tanulo nemet Erasmusos hallgato alol kiveszik a Golfot, mert kapott egy magyar ideiglenes lakcimet.
Sajtóközlemény Elhatárolódás 2012.02.14 15:50:00
Az örök dilemma. Ha nem tiltakozunk, visszaélnek a nevünkkel. Ha tiltakozunk, hírverést csinálunk nekik. Íme:ElhatárolódásNemrégiben tudomásunkra jutott, hogy egy közösségi oldalon megjelent az Auto the Partner Club prezentációja magyar kísérőszöveggel, melyben tudtunkon…..
Megjelent a Magyar Közlönyben a 41/2010-es kormányrendelet, a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról. Amikor a kormányrendeletbe beletekintünk, rögtön kavarognak bennünk a gondolatok a banán és az akvárium görbületéről egyszerre.Egyrészt tény, hogy…..
Gyorgy 2010.03.01 15:09:17
Szerintem a poszt sok dolgot igazsagtalanul kritizal.
- az, hogy a kutya azonosithato legyen draga, de jo modszer arra, hogy az elkoborolt allatot esetleg visszakaphassa a gazdaja (igen, birsagolni is lehetne, az mar annyira nem jo, de szerintem aki meg akar szabadulni a kutyajatol, akkor legalabb annyira legyen tokos, hogy allatorvossal megoleti, ahelyett, hogy kidobja)

- a latin nev: ez nem valami uri huncutsag. A latin nev az egyetlen, amivel egyertelmuen meg tudod hatarozni az allat fajat, raadasul egy-az-egyben meg lehet feleltetni mondjuk az vamnal bemutatott szallitolevellel. A boltokban is mindenhol eleve illene feltuntetni a latin neveket, a kereskedonek pedig ezeket eleve tudnia kellene. Mar csak azert is, mert pl. fiatal halaknal egyatalan nem biztos, hogy latszik a kulonbseg. Peldaul, hogy az adott hal egy Symphysodon aequifasciatus vagy egy Symphysodon discus vagy akar a Pterophyllum altum es a Pterophyllum scalare kozott (persze a nemek megallapitasa mar joval problemasabb ezeknel a fajoknal, de pl. nem gond az elevenszuloknel, a legtobb sugerfelenel es persze a kutyaknal/macskaknal :-)).

- gombakvarium: _tenyleg_ rossz a halnak. Csak szerencsetlen meg ugatni sem tud, ha mar nagyon elege van. Semennyire sem hasonlit a termeszetes elohelyere. Raadasul ezekbe a haltartokba nem lehet normalisan szurot es levegoztetot sem tenni.

- foemlosok: a majmok mindenhol neccesek, itt foleg a CITES korlatozasokra gondolok. Plusz veszelyesek is, mert sok betegsegukkel kompatibilisek vagyunk.
Gyorgy 2010.03.01 16:32:30
@movhu: ahogy nezem, jobb lett volna, ha kettevalasztjak (vagy, megkockaztatom, hogy Budapestrol nezve szovegeztek a torvenyt, ahol csak boltban lehet kapni allatokat):

Amiben en jonak tartom ezt a torvenyt az az, hogy rendberakja a kereskedok reszet: legyen normalisan feltuntetve mit vesz a vasarlo, lehessen nyomonkovetni, legyenek minimalis ismeretei az allatokrol. Boltbol ne lehessen chip nelkul venni allatot (hiszen igy pl. azt is ellenorizni lehet, hogy nem-e 4 legalis kolyok papirjaival ad el 20-at). Ugyanigy elonyos a gombakvarium eseteben: akkor ilyen cuccot nem lehet majd eladni, ezert aki nem torodik vele, az akkor a rendeset veszi majd meg, persze nem valami felsobb okbol, hanem mert az lesz a halboltban :-). Persze adjak majd vazakent masik boltba, de azert tobbet kellene akkor dolgoznia, szoval szerintme jonehany allatt eletet jobba teszi.

A maganembereknel szerintem a kutyaajandekozas ugy fog menni, ahogy eddig. Ezzel egyutt en kotelezove tennem helyi rendeletben, hogy az ember chipeltessen (pl: megkaphatja a kolykot, de az elso veszettseg oltassal egyutt megkapja a chipet is).
Gyorgy 2010.03.01 16:40:33
@xaba99: a fajok tudomanyos neve a latin nev. Ha valami mas gyokeru, akkor is ugy kell alakitani, hogy latinos hangzasu legyen, latin szonak tunjon. Lasd a wikipedia tudomanyos nev szocikket.
Szozo fragmentált története szerint az Otthon Centrumnál nem a vevő az első, hanem a kolléga, ha épp ő is lakást keres. Az akción a tulaj bukott közel egymilliót: Egy érdekes  Otthon Centrumos gyakorlatra szeretném felhívni a figyelmeteket. Lakásvásárlásban vagyok és ennek…..
Gyorgy 2010.02.16 16:02:56
@AnnaM: "Ha vki ingatlanos cégnél dolgozna, és ráharapna egy lakásra, ami magának akar megvenni, ki ne tenné ugyanezt? "

Kicsit demagog leszek: na, pont ezert tart itt az orszag.

Aki ingatlanugynok es az elado megbizta, hogy adja el az ingatlant, akkor koteles az elado erdekeit kepviselni (ertsd: leheto legmagasabb vetelarat elerni). A bevetelbol valoszinuleg %-osan reszesul, ezert a magasabb vetelarban o is erdekelt.

Ki kell rugni, ha ilyet tesz. A rokonok/ismerosok elonye max. annyi lehetne, hogy szolhat nekik, ha kulonsen jo ingatlant talal, de nem hallgathat el ajanlatot az elado elol.

Amit lefestettel, az az, amikor mindenki ott veri at a masikat, ahol tudja. Ez pedig nem vezet sehova (nagyon realistan nezve: ha atversz mindenkit es te is atvered oket, akkor a nyereseg varhato erteke hoszabb tavon 0, mert amin atvered a lakas eladojat, az majd atver az autod szervizelesekor).
Michael C. Hall sajtósa tegnap este jelentette be, hogy a Dexter című sorozat címszereplőjét megformáló 38 éves színész (akit mi a Sírhant művekben szerettünk meg, de nagyon) rákos, és jelenleg is kezelés alatt áll egy meg nem nevezett Los Angeles-i kórházban. Azt sem lehet…..
Angliában, Belgiumban, az USA-ban (és még ki tudja hol) évek óta működik az önkiszolgáló vásárlás. Vagyis bemész a boltba, telepakolod a kosarad, majd lehúzod a szkenerrel a cuccokat, és fizetsz az automatának. Nem ülnek alkalmazottak a pénztárakban, csak a rendre figyelnek. A…..
Egy újabb botránykígyó dugta elő a fejét vasárnap: Gázmérgezés az Allee-ban. Budapest legújabb bevásárlóközpontja szerdán nyílt meg, pénteken megnéztük mi is, meg a 2012-t (kritika itt), a kajarészen volt szerencsém percekig figyelni a szerencsétlenül, tálcával a kezében…..
...értem én, hogy ez egy ugyanolyan berögzült hagyomány, mint az augusztus 20-i tűzijáték, azaz felesleges szájtépés megkérdőjelezni a létjogosultságát, de azért én mégis megteszem. Valaki valamikor kitalálta, hogy a középiskolában eltöltött 4 év annyira fontos, annyira…..
Gyorgy 2009.10.12 12:45:21
@drhb: az elsore keszulni meg teljesen masmilyen.

En 11 eve erettsegiztem. A gimnazium jelentektelen, a vilag igazan akkor nyilik ki, amikor elkerulsz egyetemre. Sokkal tobbet valtozik az ember abban az 5-8 evben.

Ha nem koltozol el otthonrol es ugyanabban a kornyezetben maradva csak bejarsz az egyetemre, akkor van esely, hogy megmarad a kapcsolat a gimis osztalytarsakkal. Ha elkoltozol, akkor villamgyorsan kiderul, hogy a legtobb emberrel csak egymas melle sodort az elet es nem talalkozol vele tobbet. Meg akkor is, ha nagyon joban voltal vele.
Örülök, hogy a sok panasz mellett egyre több pozitív sztorit küldtök. Nem csak ide, a BKV-figyelőre is. Olvasónk 33 százalékos jegyet kért, helyette 50 százalékosat kapott, de nem volt mellé diákja. A kalauz szerencsére nem büntette meg, tanácsot adott neki, hogyan úszhatja meg a…..
Gyorgy 2009.08.12 11:16:54
@banpepe: a hetvegi idoszakban kisebb a vonatok kihasznaltsaga, ezert lehet kedvezmenyt adni belole.
Tegnap lezajlott a Magyar Élemiszerbiztonsági Hivatal ülése a fuzáriummal fertőzött gabona ügyében, íme a honlapjukról a hivatalos verzió, mit sikerült megállapítani: "A tanácskozáson részt vettek az illetékes minisztérium (FVM) és hatóság (MgSzH), a gabonatermelés,…..
Gyorgy 2009.06.23 11:27:15
@Tapmancs: "Az sem az EU miatt van. Norvégia pl Schengen-tag, de nem EU-tag. Ott sincs pecsét, de külföldi áruk sem árasztották el a polcokat."

Na, ez peldaul nem igaz. En Osloban lakom. Egyreszt a kinalat a 80-as evek magyar abc szintjet eri el.

Masreszt, lehet hogy nincsen Milka csoki, de a "helyi" Freia-t ugyanugy a Kraft Foods gyartja. Az "osnorveg" garnelatermekek nagy resze dan. A sutik jelentos resze (majdnem mind, ami kvazi-frissen kaphato a boltban) sved.

Az elemiszerpiac oligopol, a legnagyobb ceg, a Nortura, minden evben 6-7 nagy botranyt szallit, hogy vagy coli fertozott volt a hus, vagy fem- esetleg uvegszilank volt benne.

Persze abban furodnek, hogy a norveg kaja a legjobb a vilagon. Meg is lepodne a vilag, ha tovabb jutna a norveg ujsagoknal, hogy az osloi kikotoben a lazacot orakig kint taroljak a napon, mielott beraknak a hutokontenerben (kaptak is erte kis buntetest a helyi ANTSZ-tol, most is es evekkel ezelott is, semmi sem valtozott).
Gyorgy 2009.06.23 11:38:36
@fmj: "hogy miért is kellene nekünk spanyol, vagy izraeli répát vennünk... a piacban sem vagyok biztos, hogy hazait kapok, nemcsak a tecsóban, vagy az osanban..."

Ebben tokeletesen igazad van! En peldaul az osloi boltokban szoktam gondolkozni, hogy pl. miert az USA-bol hoznak ide cseresznyet es miert nem tolunk? Vagy almat? Neha kaposzta es feketeszeder szokott jonni, de semmi mas.

A magyar elelmiszeripar gondjait szerintem reszben a sajat megosztottsaguk, a nem-minosegorientalt termeles es az tul kicsi cegmeretek okozzak. Mindenki utalta a tsz-t, jogosan, de egyedul egy szakadt traktorral nem lehet versenykepes. Ezzel egyutt a politika sem vedi elegge a termeloket, peldaul a libapehely cirkusz vagy a tomes. Ott szerintem egeszen nyilvanvalo, hogy a magyar vizibaromfi termeles kinyirasa a cel.
Gyorgy 2009.06.23 11:48:46
@fmj: "Egyébként bennem az is felmerült, hogy nemcsak áltatjuk magunkat a hazai termék mindennekfelettiségével? "

reszben igen. Lasd a savanyu jonatan alma ("mert az a finom, a savas") -- ezert veszi az ember az edes tirolit.
szetfolyo, puha saszla szolo ("mert az a finom edes, igaz, szallitani nem lehet") -- ezert veszik a nagy szemu olasz szolot.

persze vannak jo peldak, szerintem peldaul a husipar egesz jo. Komolyan, meg az olcso cuccok is ehetoek, amugy pedig a kolbaszok, szalamik es kozepkategorias vagy jobb sonkak siman megutik a "nyugati" mercet.

A gond inkabb az, hogy nehez egyertelmuen elkuloniteni a tomeg es a minosegi gyartokat. Peldaul ott a mez: hiaba veszi le az ember a dragabb mezet a bolt polcarol, lehet, hogy hamis. Vagy mindenfele mas mezbol van osszepancsolva. Ezt nem indokolja semmi, legyen egy olcso "vegyes mez", meg legyen normalis, "draga", akacmez. De akkor az ember tudja, hogy mit vesz!
Kalóz Kalózok ideje 2009.06.22 05:14:00
A szélsőjobb megerősödésénél gyengébb, a kisszíneseknél viszont határozottan hangsúlyosabb hír volt szerte a világon, hogy Svédországból az Európai Parlamentbe jutott az első olyan politikai formáció, amely a szerzői jogok rendszerének megreformálását hirdeti. Idén már…..
Gyorgy 2009.06.22 12:58:38
- a letoltes nem lopas, mert a jogdijaltalanyt megfizetted az adathordozo araban (szoftverre nem ervenyes!)
- a P2P azert szurke, mert fel is toltesz, ami viszont mar tilos
- a tarsadalom hozza a sajat szabalyait, ha a tarsadalom nagy resze maskent gondol valamit, akkor meg kell valtoztatni. Durva esetben ez igaz lehetne a pedofiliara is, ha ezt a tarsadalom mondjuk 70%-a tamogatna
- a letolto is fizet, meg ha ez nem is a kiadoknal jelenik meg: az ISP, a telefon szolgaltato, az alkatreszbolt, a halozati eszkoz gyarto mind-mind profital ebbol. Ki a fenenek kellene kulonben x megabites kapcsolat? A Sony Electronics megvehetne mellenyzsebbol a Sony Musicot. Ezert is arulnak ok is mp3 lejatszokat...
- a kiadoknak uzleti modellt kell valtani. Peldaul mondjuk a House gyartojanak boven megerne, ha az uj reszeket ok raknak ki (azonnal, amikor leadjak a tv-ben), mondjuk 1 dollar/resz, a kovetkezo resz ingyen van annak, aki legalabb 10x visszaosztja (hogy ne toluk vigye a penzt a savszelesseg)
- a jogkoveto magatartashoz nincsen meg az infrastrukturalis hatter (halozati medialejasztok, tobbfele videolejatszasra is alkalmas eszkoz). A halozati tarolashoz a sajat dvd-imet is le kell masolni es ne kelljen azert tobb peldanyban megvenni a masolasvedett zenet, mert harom eszkozom van, ahol hallgatni szeretnem.
- nonszensz, hogy a sajat, megvasarolt dvd-mrol nem keszithetek masolatot legalisan. Az is, hogy midnen egyes alkalommal vegig kelljen neznem, hogy nem jatszhatom le ovodaban vagy olajtermelo platformon.
- a regiokodok es egyeb terjesztest gatlo megoldasok egy "globalis" piacon csak ellenerzest szulhetnek.
- vegul egy friss pelda: a Planet Earth-ot HD-ben nem veheted meg boltban magyar szinkronnal. Mert nem letezik. Letolteni le tudod, igaz nem hivatalos kiadasban.
Gyorgy 2009.06.22 13:13:29
@Themuezzin: vannak olyan elektronikus kiadok, ahova fetoltheted a konyved es ok nyomtatnak belole igazi, kemenyfedeleset. Beallithatod az arat, hogy mondjuk 7 euro az eloallitasi koltseg es te mondjuk 5-ot kersz pluszban. De kerhetsz 1-et is.

Vagy adhatod az ebookot ingyen es elhelyezhetsz egy linket a kiados oldalara.

Szerintem a gyorsan elavulo konyvek (pl. IT szakmai) kivetelevel a tobbinek nem rontja az uzletet az elektronikus forma, mert jo ebook olvaso meg nincs, monitoron pedig nem az igazi. Ha jol sikerul beloni az arat (amit ezekkel a kiadokkal konnyen lehet, mert nem kell befektetned penzt, nincsen raktarkeszlet), akkor ha tetszik a konyv, inkabb meg fogjak rendelni papiron.
Gyorgy 2009.06.22 13:46:32
@Themuezzin: az egyik pelda a lulu.com, de keress ra, "self publishing book on demand".
Konzervatórium Ezt elkúrtátok 2009.06.16 12:23:00
Olvasom az Ifjúság 2008 gyorsjelentést (pdf), és elég érdekes kép rajzolódik ki belőle (a Népszabadság cikke röviden összefoglalja az eredményeket). Első pillantásra érdekes, hogy a fiatalok közül majd annyian utasították el a válaszadást, mint ahányan válaszoltak (kb. 21…..
Gyorgy 2009.06.16 15:50:28
@***kimoderálva***:
-----
>2. Rájönne, hogy kint sincs kolbászból a kerítés. Az
>egészségügyért minden fejlett országban fizetni kell (a
>jáulékok felett is), a GYES/GYED sokkal rövidebb időre
>jár, mint Magyarországon, az ingatlanadó mindenkire
>vonatkozik, nincs kibúvó. A munkáltatók azért
>"biztosítják a részmunkaidős lehetőségeket", mert így
>olcsóbban tudják foglalkoztatni (ugyanannyit) az
>embert, mintha főállásban lenne...
-----
En ot eve koltoztem Norvegiaba. Igaz, hogy nincs kolbaszbol a kerites, de azert ennyire nem sotet am a helyzet. Igen, van nehany kellemetlen dolog, peldaul itt csak 1 ev a GYES, abbol is legalabb a harmadat az apanak _kotelezo_ kivenni (itt a kotelezon van a hangsuly).

A kulonbseg: egy fizetesbol megvan a lakashitel, auto, rezsi (100% hitel volt az auto es a lakas is). A masodik fizetes pedig minden masra (hitel elotorlesztes, nyaralas stb.). A reszmunkaido itt azert is megy nagyon, mert pl. ha az ember letorlesztette a lakashitelt (itt egy nagy kulonbseg: mondjuk 10 ev alatt megvan, ugy, hogy lehet mellette gyerek), akkor kenyelmes eljonni reszmunkaidobe, mert meg ugy is pluszos marad a koltsegvetes.

A SZJA progressziv, keskeny savok vannak, 10%-tol 50%-ig. A nemzetgazdasagi atlag korul keresok 36%-ot fizetnek. Az egeszsegugy semmivel sem jobb, mint otthon, az oktatas rosszabb.

-----
>3. Néhány év után megunná, hogy az albérlet ára a
>fejlett országokban nem ritkán tízszerese a magyarnak,
>és a társadalom nagy része élete végéig nem tud saját
>ingatlant venni, mert nem elég rá a megtakarítása.
>Ekkor összegyűjtött kis pénzével, tanulmányaival,
>munkatapasztalatával, megokosodva visszatér
>Magyarországra, ahol értékesebb tagja lesz a
>közösségnek, mintha az iskola után itthon
>minimálbérezett, panaszkodott volna tizenéveken át.
-----

A "nem ritkan tizszerese" azert nem igaz, legalabbis Svedorszag es Norvegia viszonylataban biztosan nem. Meg Oslo legelokelobb helyen is tudsz 150 nm-es hazat berelni kb. havi 1 millio forintert (vo. rozsadombi villak), normal lakast kicsit kifele pedig kb. 150-250 ezer forint. Ez egyatalan nem olyan sokkal tobb. A fizetes kb. 4-5 szerese az otthoninak.
Gyorgy 2009.06.16 16:17:34
@tapas:

>Norvégia mondjuk Európa Kuvaitja, nem biztos, hogy a
>legjobb példa.

En nem az olajiparban dolgozom. Az adoszint magas mindenen, Europa legdragabb benzinje (abszolutertekben) es messze legmagasabb autoadoi is itt vannak. Az elelmiszer kb. duplajaba kerul, mint a svedeknel. _Ennek ellenere_ allunk ugy, ahogy irtam.

Az olajbevetel 90%-a kulfoldi reszvenyalapba megy, a belfoldi koltes pedig foleg az eszaki teruletek lakottan tartasara (peldaul, hogy a vilagvegen levo szigeten is ugyanannyiba keruljon a tej, mint Osloban). Az en helyzetemen ez nem jelenik meg (a passzivakat tamogatja nagyon az allam, ilyen szempontbol nagyon hasonlit Magyarorszagra).