Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szilvay Gergely

39 bejegyzést írt és 119 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ki a hiteles keresztény: Don Corleone vagy Ferenc pápa?   Ezt a cikket válaszcikknek szántam anno Szilvay Gergelynek, a Mandiner újságírójának „A kereszténység, ahogy a balosok elképzelik” c. írásához. Akkor meg is jelent a Mandineren, de mivel ez az írás talán egyfajta ars poetica is lehetne a…..
Szilvay Gergely 2019.01.06 22:17:02
@Rita Perintfalvi: Kedves Rita, semmi fura nincs abban, hogy ha lehozunk egy vitacikket, akkor amint lehet, válaszolunk is rá. Ez teljesen bevett eljárás, minek várna vele bárki is, főleg az online térben? Mi változott volna akkor, ha a reakcióm később jelent volna meg? Szerintem semmi. Én egyébként először TGM-re reagálva írtam egy cikket nem keresztény balosok kereszténységképzetéről (azaz ez a keresztény balosokra nem vonatkozott), majd ön arra válaszolva hozta le ezt a cikket, amit itt újra publikált. Én arra reagáltam úgymond "furán", azonnal, ezt: mandiner.hu/cikk/20180821_szilvay_gergely_barokk_pompa_es_szocialis_erzekenyseg_valasz_perintfalvi_ritanak
Szóval ez egy négy cikkes vitasorozat volt, ha TGM-et is beleszámoljuk, öt. Alkalomadtán olvasson Eliotot is.
Szilvay Gergely 2019.01.07 00:08:19
@Rita Perintfalvi: Kicsinyes? A cikkeket utólag szoktuk egyébként egymásba linkelni, hogy az olvasók minél jobban eltájékozódhassanak előzmények és utózmányok között. Nem kell nekem jogot adni az ön személyes véleményéhez, megvan az az én engedélyem nélkül is, felesleges dramatizálni a dolgot, csak én nem értek vele egyet, mint amúgy a médiagyakorlatot ismerő szerkesztő is. Számos esetben linkeljük egymásba a vitasorozatok cikkeit, hogy átláthassa az olvasó, ez pusztán egy technikai kérdés. De ha ön jobban örült volna, ha két nappal később jelenik meg a válaszom, tőlem rendben. Szerintem ez teljesen mellékes kérdés. Gustavo Gutiérrez, Leonardo Boff az ön ajánlása nélkül is megvolt még évekkel ezelőtt, a többiek az olvasmánylistám végén szerepelnek, előbb a doktori.
Érdekes interjút olvashatunk a Mandineren Sántha Hanga biztonságpolitikai tanácsadóval és kisebbségvédővel. Ebben az interjúban nemcsak jó néhány teljességgel megalapozatlan állítást találunk a svéd társadalomról, de az ezekből levont, a magyar közéletre vonatkoztatott…..
Szilvay Gergely 2015.07.23 17:21:27
www.dn.se/nyheter/sverige/inrikesministern-sverige-har-varit-naivt/

Cikk a legnagyobb svéd napilapban. A svéd belügyminiszter kijelenti, hogy "Svédország rettenetesen naív volt", ami az extrémizmus (értsd: iszlamizmus) megelőzését és visszaszorítását illeti.
Vendégszerzőm, N. Badar Nándor írása.*Van itt egy félreértés.Egyes álkonzervatív bloggerek a kormány pénzén buziskodva derpegnek férfiatlanul siránkoznak az USA Legfelsőbb Bíróságának a melegházasságot legalizáló döntése miatt.Hibáznak.Az amerikai Legfelsőbb Bíróság…..
Szilvay Gergely 2015.07.01 19:29:06
Szilvay Gergely 2015.07.01 19:30:07
"A queer talán arra méltó, hogy a távolba tekintve, gőgösen rápöccintsük a szivar hamuját, és bakancsunk sarkával rátapossunk. (Szilvay Gergely, a Mandiner főszerkesztő-helyettese)"         A queerek emberek. A queer-theory pedig emberekről szól. Olyan emberekről, akik nem…..
„Kezdetben egész kótyagos voltam, és nem is tudtam, hogy zuhanok.Megzavarodott érzékeim egymásnak ütköztek, mint macskák a zsákban. Nem tudván, hogy zuhanok, nem féltem a zuhanástól. Csak émelyítetta zűrzavar. Aztán hozzászoktam. A megszokás unalmat szült. Unalmambanaz unalom…..
Szilvay Gergely 2015.05.17 21:25:43
@Runciter: Egy mindenkire vonatkozóó ember-értelmezésről írok, amit úgy hívnak, queer-elmélet, nem pedig bármilyen embercsoportról.
Mai ajánlatunk: George Weigel gondolatai arról, hogy Ferenc pápa szavait is a katolikus hagyomány fényében kell értelmezni - mert a Pápát is köti a katolikus hagyomány - a II. vatikáni zsinat tanítása szerint. Eredetileg…..
Az azonos neműek házassága ellen érvelők egyik leggyakrabban hangoztatott érve itthon és nagyvilágban egyaránt az, hogy nem szabad a „házasság” fogalmát újraértelmezni. Ennek az álláspontnak a képviselői (esetleg) elfogadhatónak tartják, hogy a jogrend tartalmazzon valamilyen…..
A II. Vatikáni Zsinat óta ősegyház-rajongás lett úrrá a katolikusokon. Ratzinger bíboros nem osztotta ezt a rajongást, habár nyilván nem idegen tőle az ősegyház időszaka, hiszen kedveli a patrisztikát. Christophe Geffroy könyve, a XVI. Benedek és a liturgikus béke  így ír…..
Visszatérhet a 13. havi nyugdíj – az Index szerint a kormányban vizsgálják a plusz egyhavi nyugdíj ismételt bevezetésének költségvetési lehetőségeit. A Magyar Nemzet szerint a 13. havi nyugdíj nincs napirenden, egyszeri kompenzáció viszont igen. Hogy mit…..
Szilvay Gergely 2013.01.10 09:34:43
@Robinzon Kurzor: te csak ezt tudod bekommentelni mindenhova? Ha valaki nyalja a Fidesz seggét, az a bajod, ha valaki kritizálja, akkor meg "te is rá szavaztál, most mi nem tetszik"? Van sapka, nincs sapka, tök mindegy? Eléggé kétbites gondolkodás.
Idén 2010-hez és 2011-hez hasonlóan újra megkérdeztük mandineres bloggereinket: hogyan értékelik röviden a 2012-es évet? A napokban posztsorozatunkban válaszolnak kérdésünkre. Dobray válasza. * Az idei évet tüntetések nyitották és zárták. A politikai év a Operaház előtt…..
Szilvay Gergely 2012.12.29 15:15:46
@Herr SturmLikudnik: csakhogy egy fityinget sem kapok a fityisztől. Másik húsosfazékból zabálok. :D Ugyanabból, amelyikből 2010 előtt is zabáltam. Úgyhogy ez tök mellékes.
A nyolcvanadik születésnapját ünneplő piarista paptanárt, irodalmárt, Jelenits Istvánt ezen, blogunk tematikájába vágó, rövid írásával köszöntjük. A prófétaság klasszikus korszakában a próféták hasonlítottak ahhoz a tanítóhoz, aki egy osztályt oktat és fegyelmez.…..
Fiatal magyarok rázzák az utcát. És maguk se tudják, pontosabban, nem tudták eddig, milyen ez a rezgés. A mostani diáktüntetéseket nem kell sem felül-, sem alulbecsülni; viszont mindig, minden körülmények között örvendetes, ha apolitikus rétegek formálni kezdik hangjukat,…..
Szilvay Gergely 2012.12.18 14:09:02
@Herr SturmLikudnik: eddig is kritizált kormányt a mandi, elég sokat
Az Együtt 2014 látszólag könnyű helyzetben startolt a politikai mezőnyben. Új formációként, jól láthatóan elkülönülve az MSZP-től és Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíciótól, a friss nemzeti összefogást hirdette meg. A létrehozók szándéka és vezetőinek nyilatkozata…..
Szilvay Gergely 2012.12.14 12:10:08
@SemBoga: igen, milliókat kapunk, plusz nyaralást a déli féltekén télen.
A kormány legújabb intézkedései nyomán jóformán eltűnnek a felsőoktatásból az államilag finanszírozott helyek. Így, bár nem tandíjat vezetnek be, a gyakorlatban nagyon kevesen és nagyon korlátozott módon szerezhetnek fizetés nélkül diplomát. Úgy gondolom nevetséges azt…..
Kik azok a népiek? Nacionalisták, nácik, nyilasok? Szocialisták, kommunisták? Harmadik utasok? Paraszti romantikusok? Az urbánusok ellenfelei? A népi mozgalomról a népi-urbánus vita kapcsán beszélünk a legtöbbet, s ezt a vitát Papp István, a mozgalom most megjelent történetének…..
Szilvay Gergely 2012.12.13 11:24:04
@jose maria padilla: "gondolod", rosszul gondolod, ez a kötet nem hozsanna a népi mozgalomról, teljesen kritikus velóük szemben, ugyanakkor megértő is, de az antiszemitizmus terén éppenséggel nem. Pont az benne a jó, hogy nem sátánnak mutatja be a népieket, és nem is messiásként, hanem finom távolságtartással. Ez az, ami miatt értelme volt megírni.
"Illyés elmondott néhány történetet arról is, hogy milyen sokan szeretnének a falvakból elvándorolni, és mennyien vágynak állami, nyugdíjas állásra. Ezt nagyon nyugtalanító jelenségnek, járhatatlan útnak tartotta, és állásfoglalása még egy vérbeli államellenes,…..
A Vatikánhoz hozzátartozik a füst. Mind a mai napig ezzel jelzi a világnak, ha új pápát választott. De a Vatikántól nem idegen a füst, mint a cigaretta, pipa, szivar végterméke sem. Hallott már például pöfékelő pápákról, tubákos szentekről, dohánytermesztő…..
Gyakran hallani, hogy jobban meg kellene adóztatni a gazdagokat, a bankokat, a spekulánsokat, a vállalkozókat vagy épp a politikusokat. Amellett, hogy mindebből nem jönne meg annyi bevétel, amennyivel az ország minden problémája orvosolható lenne, van mindezzel még egy probléma. Az…..
Kérjük a híveket, hogy a lapok vásárlásával is segítsék, támogassák a katolikus sajtót – hallottam újra a vasárnapi prédikációban a viszonylag rendszeresen elhangzó felszólítást. A katolikus médiában dolgozó katolikus újságíróként természetesen örülök a reklámnak…..
Egy éve sincs, hogy – az Éjfélkor Párizsban bemutatása körül – megtudtuk: Woody Allen már forgatja is következő filmjét, ezúttal Rómában. A londonos, barcelonás, párizsos képeslapfilmek után Róma? El is játszottam a gondolattal, hogy mit fogunk tőle látni: romok, robogók,…..
Szilvay Gergely 2012.09.16 17:13:49
@jose maria padilla: filmekről tilos írni?
Mi tartozik ránk a G. Fodor és a Mandiner vitájából? Mottó: A csúf ember szépsége olyan, mint egy magyar narancs: kicsit csúf, nagyon ronda, de azért elég szép. Az néha úgy van, hogy az igazán csúf és gonosz, aki adott esetben az életünkre tör, intellektuálisan meggyőző.…..
GFG Blog GFG illusztrál 2012.09.13 06:59:06
„Már itt a szörnyeteg. Utálod? / Vele vagy ellene! Magányod / barlangját kard kutatja át.” (Szabó Lőrinc: Politika)    Van egy pozíció. A politikai gondolkodóé. Nem azért gondolkodó, mert feltétlenül okosabb lenne, mint a többiek, hanem azért, mert…..
Nem csupán arról van szó, hogy a Zsolt lassan málló agyából ismét előkerült valami borzalom. Szerintem érdemes rákérdezni a kultúrába ivódott előfeltevésekre, hogy vajon tényleg érvényesek--e; és bizony olyan régi mítoszokat sem árt olykor felülvizsgálni,…..
Szilvay Gergely 2012.08.30 12:31:45
@bizony mondom: minek vitatkozik valaki, aki szerint "és akkor most mi van"? Lehet, hogy unalmas volt az ön számára az írásom, de az a helyzet, hogy nem nagyon lehetett tömörebben válaszolni az ön írására, amiből sütött a történelmi tájékozatlanság. Amúgy én sem állítottam, hogy a politikai és morális helyes egybeesett volna. És mint a poszt elején leszögeztem, értem és megértem a problematikát, mivel nem először találkozom vele. Nem azt mondta, hogy nem kell ilyen drága tűzijáték, hanem hogy amíg százezer éhező gyermek van, addig ne legyen tűzijáték. Csakhogy ugyanígy felvethető morálisan, hogy amíg tíz éhező gyermek van, ne legyen tűzijáték. Kevés éhező és olcsó tűzijáték esetén is ugyanúgy fel lehet vetni a kérdést. Hol a határ? Morál és szokásrend ügyében érdemes Oakeshottot olvasni, de én is leszögeztem a cikkben, hogy természetjogi alapokon gondolkodom, ez az azonban azért teret enged a korszellem hatásának is, még ha korlátozott mértékben is. A politika azonban gúsba kötött tánc, és mint írtam, István sokkal kevésbé volt "kegyetlen", mint kortársai. S mint írtam ugyancsak, szentté válni folyamat, lehet valaki egész életében nagy randalírozó, ha élete végén megtér, akkor is esélye lehet a szentségre. A keresztény etikában hierarchiája van az erkölcsi elveknek, vannak szokás által alakíthatók és vannak nem alakíthatók. Hogy mi a fene van, ha kritizáljuk egymást, azt én sem értem.
  Nem akarja bebizonyítani senkinek Isten létét, mivel nem arra kapott meghívást. Pál Feri hetente majd' ezer érdeklődőnek ad elő a Millenárison emberi kapcsolatokról, barátságról, szerelemről, családról és Istenről. Rámutat, hogy ma már újra egyre…..
Szilvay Gergely 2012.05.03 22:24:24
@rókarege: 1. akkor ne kommentelj
2. mielőtt kommentelsz, olvass: szó nincs politikáról, főleg nem KNDP-ről az interjúban, pszichológiáról van benne szó.
3. Azért érdekel ez téged, mert idegesít. :D:D:D
Az igazi mérsékelt konzervatív figyel rá, hogy nézetei ne legyenek ellenszenvesek a párbeszédváró publicisták számára, akik rajta élik ki watchdog hajlamaikat.Az igazi mérsékelt konzervatív egyrészt nem általánosít és elítéli a kollektív bűnösség elképzelését,…..
Szilvay Gergely 2012.04.27 15:11:22
@szimplalány: @szimplalány: ki a fene beszélt itt OV-ről, KDNP-ről? Senki. Nem ez volt az apropó. Ráadásul elég sokat szoktuk őket szidni is. Csók.