Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ZalaJég

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Több cikket írtunk már a magyar utánpótlásról. Ezek általában nagy vihart kavartak. Áttekintő jelleggel még nem foglalkoztunk a helyzettel. Ezúttal foglalkozunk.A jégkorong utánpótlás-nevelés kérdése blogunkon markánsan először a Hári János svédországi sikereiről…..
ZalaJég 2009.08.21 23:57:50
Kedves mindenki!

A valódi nevem Denis és, mind sokan már tudjatok, engem bíztak meg a Zalaegerszegi jégcsarnok újraindításával.

Bár a Zalai Titánok csapatmenedzselése nem tartozik a feladataim köze, de mivel

- jelenleg ugyanaz az a kör vállalta magara a jégsport megmentését Zalaegerszegen, mint ami eredetileg csak a jégcsarnokot vette meg üzleti vállalkozásnak,

- meg nem alakult az egyesületnek a saját adminisztratív csapata

- és néhány a fenti hozzászólásokból magát a jégcsarnokot is érinti, engedelműkkel néhány rövid megjegyzést tennék meg a teljesség igénye nélkül (Előre elnézésüket kérem, ha valami off topic- igyekszek csak arra kitérni, ami ide való, vagy elhangzott valamelyik hozzaszólásban):

1. Az eredeti terveknek megfelelően Zalaegerszegen már augusztus eleje óta van jég. Edzéseket tart az „A” csapat, a „B” csapat és azok a csapatok, akik jöttek hozzánk nyári edző táborokra (UTE, Győr, stb.) Jelenleg mindkét hazai csapat ennyi jégidőt kap, amennyit igényel, eddig nem volt visszautasítva senki, kaptak külön-külön öltőzőt, mindenki egyenlő bánásmódban részesül. A jégcsarnok mindkét csapat jéghasználatáért azonos óradíjat fog számlázni az újonnan alakult egyesületnek. Szerintem ez megfelel az „egyenlő bánásmód” elvnek. Egyébkent augusztus utolsó hétében indul a toborzás, szeptembertől meg a rendes üzem sok iskolással a jégen, jégcsarnok által fizetett oktatókkal, busszal, már megszervezett utánpótlási munkával, közönség korcsolyával és sok minden mással, amit itt nincs módomban részletezni, de talán nem is nagyon tartozik ide, a kifejezetten jégkorongos blogba.

2. Szeretnék örömmel jelezni, hogy a blogon megfigyelhető sok negatív indulattól eltérően a jégcsarnok területen mindkét csapat és hozzátartozok egyelőre korrekten, normálisan tud együttlétezni. Tisztában vagyok, hogy valamikor lesznek kisebb-nagyobb konfliktusok, ami természetes, végül is itt nem a nyugdíjas női ikebana körökről beszelünk. Amennyire lehet, igyekeztem felkészülni ezekre. Biztos vagyok benne, hogy nincs semmilyen objektív akadálya annak, hogy két csapat ne tudjon eredményesen edzeni és sajátjának tekinteni a Zalaegerszegi jégcsarnokot. Ez így működik rengeteg helyen a világon.

3. A jégcsarnok teljes újraindítása meg folyamatban van. Sok minden nem készült el. Nincs kész az új honlap, van meg festeni való, meg nem nyitottunk meg a büfét, örülnék egy új rollbanak, stb. Bár mindennek van saját racionális oka, és egyébkent a jégcsarnok teljes üzemmódba kapcsolása csak szeptembertól van tervezve, itt, nektek, két dolgot szeretnék leírni:

4. az első az, hogy amikor a tulajdonosi kör hozta a döntését arról, hogy szeretné gazdasági vállalkozásként üzemeltetni a Zalaegerszegi jégcsarnokot, senki nem számolt azzal, hogy a nyakukra szakad a finoman szólva, rendezetlen jéghoki csapat is. Itt nem fogom titeket untatni a teljes történettel, ami lezajlott a szemeim előtt 2009 májusa és augusztusa között. Röviden ennyi, hogy májusi helyzet az volt, hogy bezárt a jégcsarnok, nincs egy csapat sem, gyerekek abbahagynak, mennek más varosokba, szülők veszekednek, edző nincs, egyesület gyakorlatilag halott, semmilyen érdemi munka nem folyik, csak egy-egy szülő tesz lépeseket ki a közjóért, ki a saját gyereke karrierje érdekében. Itt szeretnék kihangsúlyozni, hogy nagyon tisztelem azt, amit néhány szülő tett a csapatért a nehéz időkben, de lássunk be, ez nem normális sportegyesület működésének az alapja. Augusztusban, mindössze két hónappal később itt tartunk, hogy Zalaegerszegen van jég, 2 csapatot igazolt a Szövetség, visszajött Kércső Árpád úr, ráadásul azzal az ígérettel, hogy Zalaegerszeg varos jéghoki csapatától újra lesz hangos az ország és talán Európa is, azoknak a gyerekeknek/szülőknek, akik más módszerekkel szeretnének edzeni, más „iskolát” preferálnak, lett egy önálló csapatuk, megalakult az új egyesület, már elindult az utánpótlási munka, stb. Szerintem nem rossz két hónap alatt, és ezek csak a kész tények, sok mindennek az előkészítő munkája azóta is folyik, csak meg nem született az eredmény. Az egyik ilyen, ami engem is érint, az a Szövetség által is támogatott, ebben a két hónapban kidolgozott és szeptembertől induló „Jégre fel!” utánpótlási program. ( Erről majd szeretnék bővebben írni hamarosan.) Természetesen ennyi plusz munka időt, energiát és erőforrásokat igényel. Amiket valahonnan el kell vonni. Például a jégcsarnok újraindításából. Jelenleg a prioritás megosztás úgy nézz ki, hogy 70% a zalaegerszegi jégkorongé, 30% a jégcsarnoké. Nem mondom, hogy örülők neki, de tudomásul vettem, igyekszek is segíteni, ahol tudok. Így talán, ha valaki (jogosan) hiányol a jégcsarnoknak a honlapját, jusson eszébe, hogy talán abban a másodpercben valaki most igyekszik a kicsiket megszervezi a jégre :)

Komolyabbra fordítva a szót, minden erőfeszítéssel dolgozunk azért, hogy a jégcsarnok megfelelően magas színvonalú létesítmény legyen, csak az új egyesület indításával ez hosszabb időbe fog telni. Sajnos, vagy hal’ Istennek, mi nem egy multi vagyunk, véges erőforrásokkal dolgozunk.

Röviden, megmenekült a jégcsarnok a bezárástól. Folyik a munka. Jégen vannak a gyerekek, minden nap. Mind az „A”, mint a „B” csapat, hamarosan a minik és a szinkronos lányok is. Folyik a csarnok rendbehozatala. Ötletekre, együttműködésre, segítségre nyitottak vagyunk. Igyekszünk mihamarabb égy jó jégcsarnokot csinálni benne sok-sok korcsolyázó gyerekkel.

Mail címem:
denis@fendrik.hu

A fent leírtakkal nem szeretnék semmilyen vitat nyitni, a szándékom az, hogy tájékoztassam az érdekelteket, hogy mi a helyzet Zalaegerszegi jégcsarnokban jelenleg. A leírtak az én saját véleményem, nem a tulajdonosok véleménye, nem az ő megbízásuk írtam, nem hivatalos közlemény.

P.S. Elnézést szeretnék kérni mindenkitől a „magyartalanságaim” miatt – igyekszem, higgyenek el. Remélem ez nem befolyásolta a mondanivalóm értelmezésében.
Júniusban, júliusban és augusztusban sok magyar hokis részt vesz edzőtáborokban. Szomszédainknál rengeteg ilyen lehetőség kínálkozik, de idehaza is egyre többen szerveznek. Egyelőre három budapesti lehetőségről tudunk hírt adni. Ha valaki bővíteni tudja ezt a sort, kérjük, a…..