Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lynx (törölt)

0 bejegyzést írt és 443 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem hiszek a szervezett vallásokban, csak hülyítik az embereket, akik nem képesek önállóan talpra állni – hallani gyakran a nem hívők, esetleg „maguk módján vallásosak” érveit. Esetleg hozzáteszik, hogy akinek igazi hite van, azoknak nem kell közvetítő Istenhez.…..
lynx (törölt) 2009.08.29 17:19:09
@bjh gugzgvtv gzgvzlvkv bbbbz:

Tételesen válaszolva:

1. Konkrét eseteket kértem, de nem tudtál felhozni, azaz nem ismersz egy konkrét esetet sem. Csak konkrét esetekből derül ki, hogy milyen elveket hogyan alkalmaztak.

2. Nem tagadtam semmit, hanem megkérdőjeleztem.

3. Minden ítélet elvek mentén születik meg, amelyeket nem szokás igazolni, mert a kultúránkból ered és hagyománya van.

4. Ezek nem tételek:
"isten léte, angyalok, pokol, sátán, megváltás, egy vagy három isten"
lynx (törölt) 2009.08.29 17:50:03
@gitáros: "Én úgy gondolom, hogy a tudomány meglehetősen nagy részben az egyház ellenében fejlődött, amely természeténél fogva a világ legmaradibb intézményeinek egyike. És most nem az általános emberi értékekre gondolok."

Én viszont úgy gondolom, hogy a tudomány nem egy intézmény, ami bármivel szemben fejlődött. A tudomány megismerés, amit az egyház egyedül álló módon szervezett módon művelt, és ennek köszönhetően később is szervezett maradt.

A maradiságnak pedig a tudományon belül a szkepticizmus a megelelője: ma ha valami újdonságot fedeznek fel és nem egyezik az addig ismert modellel (axiómarendszerrel), akkor a felfedezőnek vagy egy új modellt kell létrehoznia ami magyaráz minden korábbi dolgot amit a régi modell is magyarázott, vagy bizonyítania kell, hogy a régi modell rossz empirikus eredményeken alapult.

Na most az egyháznak is volt tudományos elméletekre modellje, olyan amilyen, egy bizonyos módszertannal levezetve, és ezeknek kellett a mai formájukra csiszolódniuk. Ez valóban nehéz lehetett, de nem feltétlenül az egyházak természeténél fogva, hanem mert a módszertan és az eszközök korlátozottabban álltak rendelkelkezésre ahhoz, hogy a modellt a fenti kívánalmaknak megfelelően átalakítsák.

Ez azért nem mindegy, mert abban az időben a tudományokat nem választották szét annyira, mint ma, egy új modellnek összhangban kellett lennie mindennel, pl. a Bibliával is, mert különben azok a "szakemberek" akik mondjuk a Bibliával foglalkoztak egy egészen más módszertannal, simán belekötöttek. Sok évszázados empirikus bizonyítéknak kellett összegyűlnie ahhoz, hogy egy adott kérdésben az addigi axiómarendszert átalakíthassák. Ez inkább a megismerés problémája, mint a maradiságé.

És nyilván voltak hatalmi harcok is, de azok ma is vannak.
lynx (törölt) 2009.08.29 19:59:02
@Beela:

"Nincs szukseg egyhazra! Meg egy intezmeny ami ugyanazt csinalja ami masnak is feladata? Folosleges duplikacio."

Hány veséd van?
Paródiák Konteo - Petőfi halála 2009.08.26 08:00:00
Mi történt Petőfivel 1849 július 31-én Segesvárnál? A "hivatalos" álláspont szerint elesett, mi, konteósok azonban nem érjük be ilyen egyszerű magyarázattal!Aki esetleg fel szeretné eleveníteni Petőfi életét, az elolvashatja itt, mi azonban csak a kérdéses napra…..
lynx (törölt) 2009.08.26 21:31:34
@2002: Ekkor írta meg az Intergalaktionale-t.
971 éve (1038) halt meg I. Szent István. Első királyunk a véreskezű és hatalomvágyó Vajk valószínűleg 975-ben született Esztergomban. Apja, Géza fejedelem megkeresztelte családját a római rítus szerint, mert a német-római császártól jobban tartott, mint a bizáncitól. Vajk…..
lynx (törölt) 2009.08.15 14:36:57
Két román lap, az Adevarul (ami románul igazságot jelent, de hát nekünk meg ott van ugye a Népszabadság) és a Click is hosszú cikkben kért bocsánatot azért a transzparensért, amely a Steaua Bucuresti és az Újpesti EL-selejtező mérkőzésén lógattak ki a román nemzeti zászló…..
Nemzeti mítoszaink sorában előkelő helyet foglal el váraink Habsburgok által történt módszeres fölrobbantásának a sorozata. Mindenki, aki valaha is járt iskolába azt tanulta, hogy a lakóhelye határában álló vár nem más, mind a Habsburgok tudatos rombolásának szomorú…..
95 éve (1914) lőtték le Ferenc Ferdinánd trónörököst.Mivel Ferenc József túlélte fiát és nejét a Habsburg trón várományosa unokaöccse, a kevéssé kedvelt, kifejezetten magyarellenes és imperialista Ferenc Ferdinánd lett. Miután a monarchia 1908-ban bekebelezte…..
No, mit szóltok, cigánybűnözésről gagyogók? Csak nem véletlen kiderült, hogy az az állat, aki megölte tavaly azt a szerencsétlen lányt, nem cigány volt? Pech, mi?Összeesküvés-elméleteket kezdtek el gyártani, vagy lapítotok inkább? Netán lesz köztetek, aki belátja a röhejesen…..
„Nem azért jöttem Magyarországra, hogy a Turullal dolgozzak. Véletlenül vettem észre a szobrot, amikor busszal a Budai hegyekbe tartottunk. Egyébként a Szoborpark szobraival foglalkoztam, ott kinn töltöttem minden időmet” – mondta az Indexnek Liane Lang brit…..
A háború igazi okai   A koalíciós politika bűnei: (itt az 1906 ápr. 4.-én alakult Nemzeti Koalícióspárt kormányának intézkedéseiről van szó). A koalíció, hogy az ország népe előtt — közjogi ellenzéki programja dacára — Ausztriával szemben tanúsított…..
Konzervatórium Csurka VS Jobbik 2009.05.23 13:11:00
Bár alapelvem, hogy egy komolysági szint alatt nem pazarlom az időmet hülyeségekre, de bizonyos helyzetekben muszáj vagyok kivételt tenni. Ilyen, amikor Csurka István Szűrüs Mátyással (!), volt moszkvai nagykövettel és a III. Magyar Köztársaság ideiglenes (és első) köztársasági…..
A béka marad Gyepen, salakon 2009.05.15 10:03:00
Salaktalanítás, méregtelenítés, biztos mindenki hallott már róla. Több ismerősöm salaktalanít rendszeresen, méregtelenítő teákat iszik és ilyen diétát folytat. Biztos nagyon jó, ha az emberben kevesebb a salak meg a méreg, de egyszer valaki megmondaná pontosan, hogy milyen…..
lynx (törölt) 2009.05.16 00:08:47
 Különbözőek vagyunk, máshogy látjuk a világot, más dolgokban hiszünk - van-e vajon egy olyan közös nyelv, egy olyan kódrendszer, amelyen keresztül beszélgetni, konstruktívan vitatkozni tudunk? Véleményem szerint van: ez a klasszikus görög filozófia. Amelynek bemutatására…..
lynx (törölt) 2009.05.11 23:59:45
@Lord_Valdez: Nincs értelmezve az evolúció a társadalomra. Aki ráerőlteti, az nem tudja mi az az evolúció. Felejtsd el Haeckelt.
lynx (törölt) 2009.05.12 23:10:27
@max_headroom:

"Viszont abból a kiegyezésből egyenesen következett Trianon."

Már miért következett volna? Pl. ha nyertünk volna, nem nemzetállamokként lettek volna definiálva az országok. A nemzetekre való darabolás viszont valóban sovinizmushoz és trianonhoz vezet.
A nemzetállam eszméje a hiba a képletben, nem a monarchia szerkezete.
A vasárnapi igen békés, ámde igen jó hangulatú Legalizációs Punnyadás fényét a Kétfarkú Kutya Párt tevékenysége aranyozta be. Az Ifjú Kereszténydemokraták sajtótájékoztatója például minden eddiginél nívósabbra sikerült a képen látható transzparensek váratlan…..
lynx (törölt) 2009.05.12 22:56:43
@Siphersh: Ez most komoly, vagy irónia? Én szeretem a viccet, de az még viccesebb, ha valaki a hülyeségét komolyan gondolja.
A pápát egy reklámban felhasználni már önmagában is necces dolog, de ha azt úgy teszik, mint a POCHO könyváruház sajtóhirdetésében, akkor már kifejezetten botrányszagú. A Ratzinger életútját nem kicsit leegyszerűsítve és csúsztatva bemutató, a nagy fordulatokat egyes…..
lynx (törölt) 2009.05.06 00:28:23
@Circus: A vallás inkább tradíció, rituálé, ami egy bizonyos hitre rakódott le és adódott át sok generáción keresztül. Lehet felesleges sallangnak tekinteni, és el is lehet mélyedni benne, felfedezni az összefüggéseket, ami valójában csak jobban feltárja a hithez tartozó filozófiát.
Másrészt a hagyomány tesz valamit egyedivé és karakteressé, ha nincs, akkor nem lehet tudni, hogy az a bizonyos "csupasz" hit mitől más mint a többi.
lynx (törölt) 2009.05.06 00:46:15
@Circus:
"Ismerjem meg és hadd döntsek szabadon"

A vallás csak egy dolog, de ha már itt tartunk, nézőpont kérdése, hogy miről kéne még "szabadon dönteni": nemről, nemzetiségről stb. Lesz még valami, amit az ember örökölhet is? Jó az, ha az ember pillanatnyi hangulatától függ a teljes identitása? Ez már csak azért sem mindegy, mert ezen múlik egy ország/nép/nemzet karaktere, kultúrája, erkölcsi normái, törvényei. Talán épp azért jellemző a mai világunkra az érték nélküliség, mert mert az emberek identitása ennyire ingatag. És ez a világ védtelen a vallási fanatizmussal szemben, mint pl. a szélsőséges iszlám.
Nem az a baj, hogy lehet szabadon dönteni, hanem hogy az emberek nem érzik magukénak azt a kultúrát, amit az őseiktől örököltek.
lynx (törölt) 2009.05.07 00:41:24
@elemes2: "a katolikusok, főleg a tehetősebb, középkorú katolikusok között még mindig divat a lárpurlár antiszemitizmus."

Én éppen az ellenkezőjét tapasztalom. Katolikusoknál egyszerűen nincs sem a benáculásnak, sem az antiszemitizmusnak hagyománya. Ellenben a protestánsoknál és ateistáknál igen. Feljebb belinkeltem, hogy a nácikat (akik ateisták voltak) a protestánsok szavazták meg, és manapság is lehet hallani néhány református lelkésztől elég érdekes kijelentéseket. Míg a protestánsok számára Luther zsidógyűlölete lehetett a kiindulópont, addig az ateistáknál Marx antiszemitizmusa az.
www.judapest.org/190-eve-szuletett-karl-marx/
Katolikusoknál viszont mindennek nincs semmilyen alapja, viszont szerencsétlenségére a katolikus egyház van annyira karakteres, hogy hibás asszociációkat kössenek hozzájuk olyan tudatlanok, mint pl. ionsrác.
Konzervatórium Pécsi mellek 2009.05.06 08:03:00
Új bulvárlap indult Pécsett, s a lap kétségtelenül nagyot robbantott. Az OKÉ Pécs nemcsak a playmate-ekkel villogó helyi hajdúpéter, Kedves Ferenc magánéletét térképezte fel minden, ilyen igényekkel rendelkező újságolvasó nagy örömére, hanem új műfajt is útjára indított…..
lynx (törölt) 2009.05.06 10:39:30
Nem a menetrend rossz, hanem a pálya. A butaság és rosszindulat pártsemleges. Szépen példázza ezt a régi igazságot egy civilnek álcázott kaposvári kezdeményezés. Annak idején lényegében hazavágta az ütemes menetrendet Szabó egykori miniszter (MSZP) ostoba rendelkezése a…..
lynx (törölt) 2009.05.05 23:02:40
@dali: "a szigorról nem az ütemes menetrend tehet, hanem a MÁV Start és a MÁV azon vezetői, akik ezeket a szabályokat meghozták."

Ez a válasz a problémádra.
Az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója szerint skizofrén lehet az elmúlt időszak cigánygilkosságainak elkövetője. Amint már az Index is megírta, sikerült ezzel jelentős hülységet mondania Meglehet, túl sok amerikai filmet nézett, pedig érdemes lett volna…..
w A nácivadász mellélő 2009.04.28 05:00:00
Ahol egy forint az üvegbetét, ahol minden rég halogatott épeszűsítést azonnal és mindenkinek kompenzálni kell, ott a terrorizmus ellenszere a holokauszttagadás betiltása. Ebben értelmet keresni fölösleges és frusztráló. Nem azért öldösik valakik a falusi cigányokat, mert úgy…..
lynx (törölt) 2009.04.28 22:04:50
@I-brahi: Képzeld, az én méltóságomat marhára sérti az, hogy az EU-hoz velünk együtt csatlakozott országok közül a második leggyengébben teljesítőtő ország és Magyarország gazdasági növekedése közt óriási (3-szoros) szakadék van.
index.hu/gazdasag/magyar/2009/04/28/minden_velunk_csatlakozott_unios_orszag_lepipal_minket/
Akkor esetleg betilthatnánk a szocikat?
Magyarország ismét a The New York Times címlapjára került - nem, nem Overdose-zal, hanem a cigányellenes gyilkosság-és erőszaksorozattal. Természetesen a szégyenletes jelenségnek számos fontos vetülete van, én most csak egyre térnék ki. Ez pedig az, hogy hír, mégpedig fontos hír,…..
 Tamás Gáspár Miklós a rendszerváltás óta eltelt két évtized egyik legszínesebb figurája. Bár világnézetét úgy váltogatja, mint divatdrukker kedvenc focicsapatát, igaz, legalább nem pillanatnyi érdeke, hanem meggyőződése és lelkiismerete szerint. Az utóbbi időkben…..
lynx (törölt) 2009.04.26 13:45:39
@I-brahi: Gondolkozz már! Algoritmizálva:
Konzervatívokról van szó.
Mit akarnak?
Folytonosságot.
Hol van folytonosság a Szent Korona Tan és a liberális demokráciád között?

Az érvágásos példád éppen ezért helytelen. Akkor lenne helyes, ha azt mutatnád be, hogy folyamatosan egymásra halmozódó orvostudományt lecserélnénk valami új hülye ideológián alapuló ezoterikus maszlagra, pl. homeoterápiára vagy a még újabb biorezonálásra.

Ja, csak így ez már pro Szent Korona. Bocsánat.
lynx (törölt) 2009.04.26 14:12:53
@I-brahi: Valóban nem ugyanaz? És mikor történt ez a dichotómia?

Lám a Bibliánál már milyen fontos lett a folytonosság. Ezt a fajta következetességet a Szent Korona Tanra miért nem lehet?
lynx (törölt) 2009.04.26 15:09:21
@I-brahi: Most szórakozol? Akkor most fogalmazd már meg rendesen, hogy hol tudsz belekötni ebbe a Szent Koronoa dologba.
 Miközben idehaza a BIT FIB-ISZ FIB Societas teljesítményén és képességein szánakozunk, vagy éppen mosolygunk, észre sem vesszük, ahogy a szomszédban elrobog mellettünk a Progresszió. Romániában a Szociáldemokrata Párt (PSD) ifjúsági szervezetének (TSD) nándorhegyi (Oţelu…..
Most kaptuk a hírt, hogy a rengeteg jogsértő tartalom miatt hamarosan betiltják az internetet, úgyhogy addig nézze amíg van! A legnagyobb publikus torrentszájt, a Pirate Bay alapítói első fokon egy év börtönt kaptak " jogvédett tartalmak elérhetővé tételében való…..
lynx (törölt) 2009.04.17 17:11:51