Regisztráció Blogot indítok
Adatok
REACH kampány

70 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Levegő Munkacsoport két óvodából, egy általános iskolai tornateremből, egy PC bontó üzletből, három magánlakásból és egy autóból származó pormintákat elemeztetett. Az összes porminta tartalmazott káros anyagokat. Rendkívül szennyezett volt az iskolai tornateremből és az…..
A műanyagok lágyítására használt a hormonrendszer működését megzavaró négy ftalátvegyület használatát betiltják Dániában. Így az EU-ban a gyermekjátékokban már tiltott anyagokat (DEHP, DIBP, DBP és DBP) Dániában más termékekhez sem lehet majd felhasználni. A…..
Az egerekben azok serdülőkori biszfenol-A (BPA) terhelése esetén felcserélődött a hím és női jellegű viselkedés. A memória működését, a szorongást és az állatok környezetfelderítő viselkedését elemezve megállapították, hogy a vegyület hatására elmosódtak a nemekre jellemző különbségek. A nemi…..
A Tajvani Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Igazgatóság (FDA) több mint 200 vállalat 500 élelmiszeripari termékében talált - jellemzően ipari célokra használt - műanyagadalékokat. Az élelmiszerbotrány akkor robbant ki, amikor a távol-keleti ország hatóságai di-2-etilhexil ftalátot…..
A határértékeket meghaladó mértékben talált mérgező növényvédőszer-maradékokat egy laboratóriumi elemzés a nyár elején vett budapesti ivóvízmintákban. A Levegő Munkacsoport sürgeti a mezőgazdasági vegyszerhasználat fokozott szigorítását és ellenőrzését annak…..
A Levegő Munkacsoport sajtóhírekből értesült arról, hogy Százhalombatta önkormányzata idén tavasszal egy teljességgel indokolhatatlan időszakban végzett szúnyogirtást, az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint pedig „várhatóan 33 alkalommal végeznek” még további…..
 A Növényvédőszer Akcióhálózat Európai Tagozata (PAN Europe) és a Levegő Munkacsoport tiltakozása ellenére 2011. május 10-én újabb 3 évre engedélyezték az Európai Unióban a mutagén és az emberi szaporodási szerveket károsító karbendazim használatát a gabonafélék,…..
 Az ENSZ tanulmánya szerint egyszerű ökologikus módszerek alkalmazásával a kistermelők egy évtized alatt megduplázhatják a termelésüket. A jelentés szerint az ökológiai termesztési módszerek a szegénység enyhítéséhez is hozzájárulnának.Olivier De Schutter, az ENSZ…..
Az Európai Bizottság elhalasztotta a glifozát nevű, egészségünket veszélyeztető, globálisan elterjedt gyomirtó szer újraértékelését. A glifozátot és 38 más növényvédő szert így – a környezet- és fogyasztóvédelmi szervezetek tiltakozása ellenére – még…..
 A világ fejlett országaiban kapható szőnyegalátétek olyan veszélyes anyagokat tartalmaznak, amelyek károsíthatják a csecsemők idegrendszerét. A mai napon Genfben ismertették az első kutatási eredményt, amely bebizonyította, hogy a világszerte mindenhol árusított…..
A Föld Barátai német csoportja (BUND) hatvan gyermekgondozási intézmény termeiben lévő por veszélyesanyag-tartalmát vizsgálta. A mintákban a PVC-termékekben lágyítóként használt ftalátvegyületek koncentrációját mérték. A kimutatott anyagok egy része hormonális hatású,…..
A Health & Environment internetes portálon megjelent tudományos vizsgálatokon alapuló cikk szerint a nehezen lebomló szerves szennyező (POP) vegyületek – elhízással párosulva – még a lakosságra jellemző koncentrációban is növelik a kettes típusú cukorbetegség…..
Az ipari szennyvíz-kibocsátások mérséklődésével és a csatornázás kiterjesztésével a mezőgazdaság lett élővizeink fő szennyezője. Korábbi mérésekből ismert, hogy a hazai felszíni vizek a mezőgazdaságból származó vegyszermaradékokat tartalmaznak. Ezért a Levegő…..
Orosz fiúknál tapasztalták, hogy akiknek szervezetében az átlagosnál lényegesen magasabb az olyan klórozott vegyületek koncentrációja, mint például a dioxinok vagy a poliklórozott bifenilek (PCB), gyengébb testfelépítésűek, mint kortársaik.Az amerikai Harvard School of Public…..
A Növényvédelmi Akcióhálózat európai tagozatának (PAN-Europe) felmérése szerint az előző négy évben több mint hatszorosára nőtt az egyes tagállamok által kért és az EU által elfogadott derogációs kérelmek száma.2010-ben a tagállamok összesen 152 hatóanyagot érintően…..
Dánia betiltja a feltételezhetően hormonális hatású propil- és butilparabén felhasználását a három év alatti gyermekek számára készített testápolókban. A lépésre Karen Ellemann környezetvédelmi miniszter szerint azért volt szükség, mert a kozmetikai cikkek gyártói a…..
Floridában végzett megfigyelések szerint az íbiszek szaporodási viselkedését jelentősen befolyásolja a táplálékkal bevitt metil-higany mennyisége. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szervezetbe kerülő higany növeli a homoszexuális viselkedés gyakoriságát, azaz valószínűbbé…..
Franciaország kezdeményezte az Európai Vegyianyag-ügynökségnél (European Chemicals Agency, ECHA), hogy a formaldehidet sorolják az emberen bizonyítottan rákkeltő hatású (1. kategóriás) vegyületek közé. Jelenleg az EU a vegyületet a karcinogenitás szempontjából a kevésbé…..
Az Európai Tanács 2010. december 20-i ülésén a mérgező, egészségünket veszélyeztető biocidok (rovar- és rágcsálóirtó, valamint fertőtlenítő szerek) piacon tartása mellett foglalt állást. A Tanácsi Közös Álláspont jelentős visszalépés az Európai Parlament (EP) által…..
  Az egészségügyi határértéket jelentősen meghaladó mértékben, ismeretlen ideig tartalmazott nitrátot és növényvédő szereket a gödöllői Szent István Egyetem ivóvízhálózatában folyó víz. A fejlődési zavarokat okozó, Európában már betiltott atrazine-t a…..
A Nehezen Lebomló Szerves Szennyező Vegyületektől Mentesítő Nemzetközi Hálózat (International POPs Elimination Network, IPEN), melynek a Levegő Munkacsoport is aktív tagja, idén 2010 októberében a kazahsztáni Almatyban tartotta kétévenként esedékes közgyűlését.A mostani…..
Közel ezer egyiptomi és dél-amerikai múmia vizsgálatát követően angol kutatók megállapították, hogy a régebbi korokban a daganatos megbetegedések aránya nagyon alacsony volt. A ma az elhalálozások harmadáért felelős daganatos megbetegedések a vizsgált múmiák csak egy nagyon…..
Egy Texasban, San Antonióban rendezett nemzetközi konferencián a résztvevők közös állásfoglalásban hívták fel a figyelmet a halogénezett, nehezen lebomló (perzisztens) szerves vegyületek használatának kockázataira. A 20 pontos állásfoglalást 22 ország közel 150 kutatója írta…..
Az emberi egészségre és a környezetre különösen nagy kockázatot jelentő hat vegyület került fel arra a listára, amely az igen korlátozottan, csak rendkívül indokolt esetben felhasználható anyagokat tartalmazza – erről döntöttek szeptember 22-én az EU tagállamok…..
Az Egészség- és Környezetvédelmi Szövetség (Health and Environment Alliance) egy többnyelvű, több országra kiterjedő honlapot indított a Torkig vagyunk a permetszerekkel (Sick of Pesticides) kampány keretében. A nemzetközi kampányt koordináló HEAL november 30-án Brüsszelben…..