Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gazsakusuu

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A legenda Megjegyzés 2012.05.22 02:11:38
Ezúton is szeretnék bocsánatot kérni azon kedves látogatóktól, akik a google-ban a prokarióták, vagy az emberi ürülék összetételének keresése közben erre az oldalra bukkantak pár kommentnek köszönhetően és megzavarta lelki nyugalmukat az oldalon található amatőr,…..
A legenda 100. oldal 2012.01.16 15:55:12
Ééés elérkeztünk a 100. oldalhoz.3 év alatt sikerült elérni ezt a 10-zel osztható számot. Ennek örömére mindaz, aki eddig kitartóan nézegette ezt a szerény szerencsétlenséget, amit én képregénynek nevezek, vendégem egy sörre.  ..
A legenda 72. oldal 2011.06.14 18:16:44
Elkészítettem a 72. oldalt is.Most több időm lesz foglalkozni az oldalakkal, szóval remélhetőleg az elkövetkezendő időben sokkal több oldal jelenik majd meg, mint eddig.  ..
A legenda Mellékszál 2010.12.13 15:27:00
Az útóbbi időben jelentős mértékben le voltam foglalva, ezért nem jutott sok idő az oldalak készítésére. Ámde, hogy összekössem a kellemest a hasznossal, az elfoglaltságomat is összekötöttem az oldallal.Szóval magyarul és értelmesen: Készítettem egy apró, egyszerű kis…..
A legenda Megjegyzés 2010.08.09 14:48:00
Mivel az elkövetkező időben nyaralni fogok, ezért nem valószínű, hogy újabb oldal jelenne meg. ..
gazsakusuu 2010.08.16 20:01:17
@Gísli: na ha már ilyenről lenne szó több ízben ki kellene kupálni azt a mellvértet. Először is a nyakrész erősen V alakra hasonlít. Ez azonban nem előnyös, mivel egy a V csúcsába irányított határozott fejszecsapással ketté lehet hasítani és keresztülszabni akár a szegycsontot. No most, hogy ez ne történjen meg a nyaknál íveltnek kell lennie félkör(vagy fél elipszis? mittom én). Egyszóval az a lényeg hogy egy határozott ívnek kell lennie ami rendesen le van peremezve. Továbbá a kezeknél nincs elegendő hely hagyva. (A fent belinkelt videón azt is megnézheted.) A kezeknél az ívet úgy képzeld el hogy kb. a kulcscsontod közepénel (kicsit alatta) kezdödik aztán le a mellbimbóig (attól mondjuk kicsit kijebb) egészen le kb. a kezed alatt kitapintható második bordáig. És ez is szép íves és peremezett. A peremezés rendkívüli fontosságára ismételten felhívnám a figyelmet hiszen sokkal ellenállóbbá szilárdabbá tesz a vasat valamint nehezebb is átvágni közvetlenül a peremezésnél. Szerintem egyszerre ennyi elég. Épp elég lesz ennyit felfogni és megvalósítani. Egyébként kösz hogy kijavítottad.
A legenda 37. oldal 2010.04.30 20:59:00
Meg lett az új monitor, úgyhogy el is készítettem az új oldalt is. ..
gazsakusuu 2010.06.18 16:24:17
Hát nem azért de mikor ottan aztat a kötelet dobják lefelé akkor az tök mangásnak tűnik és szerintem nem illik a képregény stílusába. egyébként ötletes szép rajzok(te jó ég én ilyet írtam?) Egyébként az antikhalkedóni egyházak vagy miafizita egyházak az első három egyetemes zsinatot elismerő egyházak, amelyek önálló identitása 451-től kezdődik. Magukra az "antikhalkedóni" ("nem-khalkedóni") egyházak nevet alkalmazzák, ezzel kifejezve, hogy a negyedik khalkedóni zsinatot nem ismerik el, annak dogmáit az eredeti keresztény tanítással össze nem egyeztethető újításnak tekintik. Önmeghatározásuk szerint ők az egyetemes kereszténység egyetlen legitim örököse, amely egyedüliként őrizte meg Jézus és a 12 apostol tanításait változtatás nélkül.

Valamennyi idetartozó egyház „ortodox egyháznak” is nevezi magát, ezzel fejezve ki, hogy az ő álláspontjuk szerint szakadár khalkedóni ortodox és katolikus egyházakkal szemben ők őrzik az eredeti krisztusi tanítást. Ennek ellenére nem soroljuk őket az ortodox egyházak közé, mivel ortodox névvel az első hét zsinatot elismerő egyházakat szokás nevezni. Az angol nyelvű szakirodalomban elterjedt az "Oriental Orthodox" elnevezés is, szemben az ortodox egyházakra alkalmazott "Eastern Orthodox" névvel, sajnos magyarul ez az elnevezés nem alkalmazható, mivel magyarul mind az "oriental", mind az "eastern" keletit jelent.

Egyesek monofizita egyházaknak is nevezik őket, ezt a nevet azonban saját maguk nem használják, mert nem tartják magukat monofizitának. A többi keresztény egyháztól eltérő tanításaikat ehelyett helyesebb a miafizitizmus vagy henofizitizmus névvel jelölni.

A miafizitimus álláspontja szerint Krisztus egyetlen személy, melyben az isteni és az emberi jelleg egyetlen természetben van jelen, s az isteni és az emberi egyesülve vannak, különállás és keveredés nélkül.

A miafizitizmus a nesztorianizmus elleni válaszként jött létre. A nesztorianizmus álláspontja szerint ugyanis Krisztusnak két különálló természete van, isteni és emberi.

A khalkedóni zsinat azonban elutasította mind a nesztoriánus, mind a miafizita álláspontot, s helyettük a katolikus és az ortodox egyház, valamint a protestáns egyházak túlnyomó többsége által ma is elfogadott diafizita álláspontot tetté hivatalossá, mely szerint Krisztusnak két természete van, ezek azonban nem külön, hanem együtt vannak jelen Krisztus egyetlen személyében.
A legenda Megjegyzés 2010.04.19 08:52:59
Felmerült egy aprócska probléma a hétvégén, méghozzá az, hogy tönkre ment a monitorom. Ez még önmagában nem is jelentene jelentősebb problémát, azonban amíg nincs monitor, nem tudom szerkeszteni az új oldalt (hacsak vakon, monitor nélkül nem csinálom, de az persze nem nagyon…..
A legenda 30. oldal 2010.02.05 18:52:00
És mivel nem jött se világvége, sem pedig egyéb dolog közbe, íme itt a 30. oldal. ..
gazsakusuu 2010.02.18 13:59:58
Hát igen ténnnnyleg elkészölt. Habár én úgy gondolom hogy ez a "Hőseink azonban nem tudják" mondattal és egy sejtelmes sötét képpel ellátott képkocka igencsak lejáratottá vált már az amerikai és egyéb filmek által. De mindezek ellenére fasza. Néha. Vagy nem? Na azér. Tehát. Szerintem kéne bele valami nagyon ütős poén pl. a szent szinbólum lehetne a pap töke és világíthatna a sötétben meg megmutathatná a helyes irányt. Vagy esetleg valami őrült lovagi jelenet amiben a lovag kiszabadítja a királynőt a várból amit egy sárkány őriz majd a királylánnyal fejbe dobhatná a zombikat és végül pedig őrülten röhögve átgázolhatna a zombikon és hármat is föltűzhetne egyszerre a kopjájára( igaz ez nem valami élethű de DURVA). Vagy szólhatna valami relaxálóról mint pl. a dinoszauruszok szaporodási szokásai vagy esetleg a mongolok étkezés szokásairól. ja ezekről jut eszembe: Az emberi ürülék összetétele

A vizelet nélküli ürülék összetétele
Nedvesség tartalom 66 – 68 %
Szilárd, nedves anyag: (naponta személyenként) 150 – 300 g
A száraz anyag összetétele:

Szerves vegyületek 88 – 97 %
Nitrogén 5 – 7 %
Foszfor (P2O5) 3 – 5 %
Kálium (K2O) 1 – 2,5 %
Szén 40 – 55 %
Kalcium (CaO) 4 – 5 %

Szén – nitrogén arány (C/N) 5 - 10
A vizelet összetétele:

Térfogat (naponta személyenként) 1 – 1,3 liter
Száraz anyag tartalom (naponta személyenként) 50 – 70 g
Nedvesség tartalom 93 – 96 %
A száraz anyagban:

Szerves vegyületek 65 – 85 %
Nitrogén 15 – 19 %
Foszfor (P2O5) 2,5 – 5,0 %
Kálium (K2O) 3,0 – 4,5 %
Szén 11 – 17 %
Kalcium (CaO) 4,5 – 6,0 %
Nitrogén tartalom:

Szilárd ürülék
5,4 g (35%)

Vizelet
10,2 g (65%)

Azt is megfigyelték, hogy a szárított fekália kis tömegű, kevés helyet foglal és majdnem szagtalan. A termelt fekália kiszárítása tehát előnyös. A Clivus Multrum lejtős aljazatú tartályában ez részlegesen meg is történik. A nedvesség a szagokkal gőz formájában, a tetőre helyezett szagelszívó ventilátor segítségével távozik.

A szárítás felgyorsítására emelni kell a hőmérsékletet. Vezetékes vízzel nem ellátott házak és nyaralók felszerelésére svéd- és francia cégek elektromos fűtőellenállással felszerelt, kisméretű toaletteket dobtak piacra. Itt nincs már pincébe helyezett hatalmas (komposzt tárolónak nevezett) tartály. Az elektromos energiával szárított fekália a csésze alatti kisméretű fiókban gyűlik össze, amit egy héten egyszer kell csak üríteni a kertben. Marad viszont a szagelszívó cső, ami a tetőre helyezett ventilátorhoz vezet.

Elektromos energia fogyasztását elkerülendő, jó barkácsolók a száraz toalettek mögé, napenergiás szárítót rendszeresítettek. A berendezés hasonlít a méhészek által használt viaszolvasztóra. Csak nyári használatra, ez a megoldás megfelelő. Az ilyen toalett mindig házon kívül van. A szárított fekália kevesebb helyet foglal és kisebb tömegű. A kellemetlen szagokat a napenergiás szárítóból felfelé áramló levegő viszi ki – amikor süt a nap. Ezzel szemben a szárított fekáliát még a legnagyobb jóindulattal sem lehet, mint ahogyan azt az építők állítják, komposztnak minősíteni.

A száraz toalettek további tökéletesítéséhez a környezeti behatásokat is figyelembe kellett venni. Ez volt az ALOMSZÉK tudományos kidolgozásának a kiinduló pontja.

A LÉNYEG: "A SZAR CSAK AKKOR SZAR HA KISZARJÁK"
A legenda 19. oldal 2009.09.18 16:02:00
Elkészült a 19. oldal. Igaz, erre egy kicsit több időt kellett várni, de sajnos így szeptember elején kevés időm volt a képregénnyel dolgozni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem folytatom. És persze azt sem jelenti, hogy ezentúl ilyen lassan készülnének az oldalak. Amint…..
gazsakusuu 2009.09.21 19:39:12
Na én sem szóltam hozzá úgyhogy megteszem:

A szürke bálna (Eschrichtius robustus) vagy (Eschrichtius gibbosus) az emlősök (Mammalia) osztályában a cetek (Cetacea) rendjéhez a sziláscetek (Mysticeti) alrendjéhez, ezen belül a szürkebálnafélék (Eschrichtiidae) családjához tartozó Eschrichtius nem egyetlen faja.A vemhesség 11-12 hónapig tart. Az ellés ideje január-március között van. A nőstény egy utódot hoz a világra. Az elválasztás 6-8 hónap után következik be.
Az eukarióta (valódi sejtmaggal és sejtszervecskékkel rendelkező) sejtek eredete a mai napig vita tárgyát képezi. Az endoszimbionta elmélet szerint egyes sejtszervecskék prokarióta szervezetek bekebelezésével jöttek létre: a mitokondrium, "a sejt erőműve" egy ún. proteobaktérium lehetett, a fotoszintézisért felelős kloroplasztisz (zöld színtest) pedig cianobaktérium. Ezt az elméletet számos dolog támasztja alá: mindkét sejtszervecskének saját genetikai állománya van, és genomjuk a prokariótákéhoz hasonlóan kör alakú (cirkuláris) kromoszómán található. A prokarióta gének egy része a sejtmagba került, egy része pedig - amire a bekebelezett baktériumnak már nem volt szüksége - egyszerűen elveszett, ezért ezek a bakteriális eredetű szervecskék már nem lennének képesek a sejten kívüli életre. A mitokondriumot és a plasztiszokat is kettő vagy több membrán határolja, közülük a legbelső a prokarióták sejtmembránjához hasonló szerkezettel rendelkezik, és fehérjeszintézist végző riboszómák mérete is prokarióta sajátságokat mutat.

JA KÜLÖNBEN EZ IS KUVVAJÓ LETT CSAK MINEK EDAÍRNI!
ja és ezenkívül
U.i.:A prokarióta és eukarióta sejt különbsége

Az előbbiekben megismertük, hogy a mikrobiológia tárgykörébe mind prokarióta, mind eukarióta szervezetek tartoznak. A sejtszerveződés alapján emiatt nem lehet a mikrobiológia tárgykörét alkotó élőlényeket meghatározni. Ennek dacára szükséges a pro és eukarióta szervezetek sejttani különbségeinek megismerése

Ez azért is elengedhetetlen, mert a prokarióta szervezetek teljes egészében a mikrobiológia tárgykörébe tartoznak. A pro-, illetve eukarióták közötti strukturális különbségekkel magyarázhatók továbbá az anyagcseréjükben , túlélési, vagy életstratégiájukban fellelhető különbségek is. Ez utóbbiak a bioszférában betöltött szerepük különbségét is érthetővé teszik

A pro-, valamint eukarióta sejtek közötti legfontosabb különbségek a következők:

A magasabb rendű növényeket, állatokat és az embert, tehát azokat az élőlényeket, amelyeket valódi sejtes szervezeteknek , biológus műszóval eukariótáknak tekintünk, olyan sejtek építik fel, amelyek örökítő anyagát, amely az eukariótáknál mindig DNS (dezoxiribo nukleinsav), egy elkülönült sejt-szervecske a sejtmag tartalmazza. Az eukarióta sejtmagot a magmembrán burkolja, és különíti el a sejt többi alkotórészétől. A prokarióta szervezeteknek nincs membránnal határolt sejtmagjuk az örökítő anyaguk számára, hanem az rendszerint óriásmolekulaként helyezkedik el a citoplazmában. A prokarióták esetében ez az óriásmolekula nem mindig DNS. A baktériumok örökítő-anyaga egy kettős-szálú DNS, de a vírusok jó néhány osztályánál az örökítő-anyag egy, vagy kétszálú RNS (ribonukleinsav)

A prokarióta és eukarióta örökítő anyag szerveződése is különbözik egymástól. Az eukarióta DNS bázikus aminosavakból álló fehérjékkel, az ún. hisztonokkal kapcsolódik össze , és velük tömör pálcikaszerű szerkezetet kromoszómát alkot. A hisztonok szerepe a kromoszóma szerkezetének stabilizálásán kívül, valószínűleg a DNS-ről történő információ átírás szabályozásában is részt vesznek. A prokarióták örökítő anyagához DNS állományához ezzel szemben nem kapcsolódnak hisztonok, örökítő anyaguk nem szerveződik kromoszómákká.

Az eukarióta sejt a sejtmagon kívül egyéb sejt-szervecskével is rendelkezik, amelyeket membrán határol el a citoplazmától. Ezek fontos, a többitől elkülönült szerepet visznek a sejt életében. Ezek a sejt-szervecskék gyakran a kromoszómáktól független genetikai információt hordoznak saját DNS-ükbe kódolva. Ilyen sejt-szervecske például a mitokondrium, amely az eukarióták légzési energiatermelésének központja. Másik fontos energiatermelő, a növények fotoszintézisét végző kloroplasztisz.

A prokarióták azonban nem rendelkeznek ezekkel a sejten belül membránnal elkülönült sejt-szervecskékkel, akkor sem, ha a légzési rendszerük vagy a fotoszintetizáló apparátusuk viszonylag fejlett. Ilyen esetekben is a prokarióta sejt teljes egésze részt vesz a légzésben, vagy a fotoszintézisben A fotoszintézis és a légzés elengedhetetlen feltétele ugyanis a membránok jelenléte, amely elválasztja a sejt egyes alkotórészeit és lehetővé teszi a az protonok egyes sejt alkotórészek közötti koncentráció különbségét, amely potenciál-különbséget okoz közöttük. Ennek a protonkoncentráció különbségnek energiája, potenciálja alakul át -magas energiatartalmú szerves vegyületekben raktározott kémiai energiává. a légzési illetve a fotoszintézis rendszer működése során. Eközben a proton koncentráció különbségek kiegyenlítődnek oly módon, hogy protonok áramlanak a magasabb koncentrációjú helyekről az alacsonyabb koncentrációjú helyek felé A prokariótáknál a külső membrán látja el a proton visszarartó funkciót. A proton grádiens ugyanis a prokarióta sejt és a külvilág között jön létre, és a proton áramlás is ilyen irányban történik

A prokarioták egyébb különbségeiről, az eukariotáktől a A25oldalon lévő táblázat tartalmaz adatokat
A prokarióták szerepe az eukarióta sejt-szervecskék kialakulásában. Az endoszimbionták jelentősége a jelenkori bioszféra életében
Az eukarióták sejt-szervecskéi prokariótákból jöhettek létre

Számos tény támasztja alá azt a feltételezést, hogy az eukarióta szervezetek organellumai (sejt-szervecskéi) baktériumokból jöttek létre a törzsfejlődés során.

Ez valószínűleg úgy történt, hogy egyes nagy sejtek, fejlett fotoszintézissel rendelkező kisebb baktériumokat kebeleztek be, de ezeket nem emésztették meg. Ehelyett egy úgynevezett endoszimbiózis (belső együttélés) alakult ki közöttük, amely során a bekebelező ásványi anyagokkal látta el a bekebelezettet, míg az energiát, és létfontosságú szerves molekulák formájában megkötött CO2 –t azaz szénhidrátot juttatott a gazdának.

Hasonló módon jöhetett létre a modern légzési rendszer is, amely szintén fotószintetizáló, és fejlett légzési rendszerrel bíró baktériumok munkába fogása révén érhette el jelenlegi hatásfokát. Ez esetben azonban a fotószintetizáló rendszer az endoszimbiózis létrejötte után, az endoszimbiontában elcsökevényesedhetett. A mitokondrium létrejöttében egyesek a Paracoccus modern baktérium-nemzetség őseit tartják „ludasnak”.

Milyen bizonyítékaink vannak ezekre? Az eukarióták DNS-einek a fehérjékre vonatkozó információja a citoplazmában 80S 1riboszómákon íródik át a hírvivő messenger RNS-ből, a fehérjék aminosav sorrendjévé. A prokariótáknak ugyanakkor csak 70 S méretű riboszómái vannak! Méretük tehát ugyanakkora, mint az eukarióta sejt-szervecskék önálló fehérjeszintézisében résztvevő riboszómáké! Az őket felépítő alegységek mérete is a prokariótákéval egyezik meg. A sejt-szervecskék autonóm (önálló fehérjéit kódoló DNS molekulák szerveződése is prokarióta jellegű, azaz egy, a sejt-szervecskében szabadon álló kör alakú óriásmolekula tartalmazza azokat az információkat amelyek az organellumok fehérje sorrendjét meghatározzák

A prokarioták és eukarioták felépítésbeli különbsége olyan sejtszervecskék, mint aaz ostor vagy csilló esetében is megnyilvánul. A prokarioták „ostora ugyanis egy membránhoz csatlakozó , fehérje alegységekből álló cső, míg az eukariotáké egy külön sejt szervegskéhez a bazális testhez kapcsolódik. Ennek is az az oka, hogy az eukariota ostor, illetve csilló endoszimbionta prokariotából aalakult ki.
Az endoszimbiózis jelentősége a jelenkori bioszférában

Endoszimbiózis alatt azt értjük, amikor két különböző fajú élőlény közötti szabályozott, minden megrázkódtatástól mentes együttélés jön létre, melynek során az egyik partner, a másik, általában sokkal fejlettebb partner testében helyezkedik el, és a kölcsönös alkalmazkodás olyanhatással jár, hogy az együttélés a gazda számára feltétlenül előnyös.

A jelenkori bioszférában is nagy mértékű az endoszimbiózis szerepe az élőlények alkalmazkodó képességének javításában. A magasabb rendű szervezetek minden fajtája, a növények állatok, gombák tartalmaznak endoszimbiontákat.

Most csak lét fontos példát említünk magasabb rendű szervezetek endoszimbiózisára, baktériumokkal.
Baktériumok endoszimbiózisa magasabb rendű növényekkel

A pillangós növények ( Fabaceae) családjába tartozó fajok gyökerükön gümőket fejlesztenek a Rhyzobium baktériumnemzetség fajaival történő fertőződés során. Ez a fertőződés azonban az esetek túlnyomó többségében nem káros, ellenkezőleg hasznos a növényeknek. A Rhyzobiumok ugyanis szimbiontaként képesek a légköri nitrogén (N2 ) megkötésére. Ezt oly mértékben művelik, hogy a gazdanövénynek is bőven jut belőle.

Cserébe a gazdától szerves vegyületeket kapnak a testük felépítéséhez, és a nitrogén fixálás energiaszükséglete fedezésére

A pillangósok és a Rhyzobium szimbiózisa nagyon erősen szabályozott, és mélyreható változásokat okoz mind a gazda, mind a szimbionta felépítésében.

A szimbionta például elveszti mozgásszervét, és alakja is megváltozik. A gyökérgümőben az eredetileg csillóval rendelkező megnyúlt baktériumsejt, egy csillótlan amőbaszerű formát ölt, amelyet bakterioidnak neveznek. A gazdanövény kifejleszti a szabályos szöveti struktúrájú (tehát nem tumorszerű, azaz össze-vissza burjánzó) gümőjét. Ebben a gümőben olyan fehérjék is szintetizálódnak, amelyek a fertőzetlen növényben sohasem, mint pl. az emberi-állati vérfestékkel rokonságot mutató leghaemoglobinok Ezek a fehérjék erősen megkötik a légköri oxigént, lehetővé téve ezáltal a nitrogén megkötését. A légköri oxigén ugyanis gátolja ezt. Nitrogén fixálás csak alacsony oxigén koncentráció mellett mehet végbe.

A Rhyzobiumok a talajokban csillóval mozognak.A legkülönbözőbb talajokban megtalálhatók Életterüket leginkább a talaj savanyodása korlátozza. Szimbiontaként azonban sokkal válogatósabbak. A különböző pillangós növények nem lépnek szimbiotikus kapcsolatba bármilyen Rhyzobiummal,, és a Rhyzobiumokra is jellemző a gazda specificitás.

A gazdanövények alapján történik a Rhyzobium nemzetség fajokra osztása is.

Ezen kívül a Bergey’s Manual egyes növekedési, valamint morfológiai és biokémiai sajátságot figyelembe véve a Rhyzobium nemzetséget két csoportra osztotta: az élesztő kivonaton gyorsan illetve lassan növekedőkre
A legenda 3. Oldal 2009.05.10 14:20:00
Elkészült a harmadik oldal is. A képre kattintva tekinthető meg nagyobb méretben.  ..