Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kb137

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha valaki azt gondolná, hogy Franciaország nemzeti mottóját önkényesen buzerálom, annak elárulom, hogy csak bizonyos hagyományokat követek. Mindannyian tudjuk, hogy a mottó  eredete visszamegy egy forradalomra (1789), hivatalos mottóvá azonban csak a Harmadik…..
kb137 2009.06.10 11:15:03
Kikerestem a magyarorszag.hu-n a Családjogi Törvényt, amit már minden nemzetközi jogi aktussal harmonizáltak. A 71. és következő szakaszok szerint a szülők joga és kötelessége – egyebek mellett - a gyermekük nevelése is, sőt, a gyermek iskolájának, életpályájának meghatározása is. Következésképp a gyermek alapvető joga, hogy szülei teljesítsék természetes törvényi kötelezettségüket. Döntésük elvileg a világnézet kérdésében is szuverén – ha vannak megfelelő óvodák, iskolák, pl. ahol hinni is tanítják a nebulókat. A konfliktusok azért keletkeznek, mert a felekezeti iskolák megjelennek a világi képzéspiacon is, s emiatt a hívő szülők, gyermekeik jogai sérülhetnek, miközben az ateistáké érvényesülnek – tőkehiány és szervezési nehézségek miatt.

Azzal egyetértek, hogy a világi piacokon az egyházra, mint képzettség- és munkaadóra, ugyanazok a rendelkezések kell, hogy vonatkozzanak, mint a többiekre. Az emberi lény tipikusan a képzés, a munka világában kap kenyeret és vizet, ezért a személyválogatást szabályozni kell. Az itt is felmerült aggályok előre közölt, korrekt szervezeti, működési szabályokkal, munkaköri leírásokkal, képzési folyamat- és célrészletezéssel valóban fontos kérdésekben érvényesíthetők. Az a szervezet, amelyik szigorúan zárt akar maradni, dolgoztassa a szabadabban megválogatható tulajdonostársakat (tagokat), munkaviszonyon kívül. Nem lehetetlen senkinek, csak macerás, ez viszont eltörpül a kenyér- és vízigényhez képest.

@Ditúr: Vívjon ki a jogalkotásban a Társaság a Szabadságjogokért vagy valamelyik egyház, vendéglátóhely, munkáltató, egy új szabályt: A provokált bizonyíték nem bizonyíték, hanem a provokálók tisztességtelenségének kétségtelen igazolása, ami miatt nem szavahihetőek. A provokált személy nem köteles senkinek nyilatkozni vagy vallani az elhangzottakról, csak a provokáció körülményeiről. Kérésére a provokált felvételek nyilvánosságra hozatalát azonnal le kell tiltani akkor is, ha személyhez fűződő jogok sérelme nyomban még nem állapítható meg. Nem példátlan megoldás a világban a szabálytalan bizonyíték annulálása a tisztesség nevében.
Lehet, tévedek a TASZ-t illetően...

kb137 2009.06.10 14:27:13
@Pistákom:
Az őszinteség alapvető emberi jog…ha már tovollévő is szóba került.
Személyiségem szerves része a nemi ösztönöm azonos rangú két összetevője: a vágy nő iránt és viszolygás férfival szemben. Megszüntetni, megváltoztatni ezt nem tudom, ne is várja tőlem senki. Én se várok ilyet attól férfiútól, akinek más összetételű nemi ösztön jutott. Orvosi beavatkozás vállalását se ajánlgatom neki.
Én a viszolygást gondolom a fő motívumnak még Ifj. Hegedűs Loránt megnyilatkozásaiban is, de meggyőződésem, lehet és illik uralkodnunk az ösztönös viszolygásunkon is. Egyszerűbben, mint bármelyik nemi vágyon. (A nők nevében, persze, nem tudok szólni.)
Ha van parancs a feltétlen nemi viszolygásra, az a heteróknál általában ösztönszerűen is teljesül, de akinek ösztönében valamiért vágy lett viszolygás helyett, annak ez a parancs szinte „cölibátusul” szól… Lehet, alkalmatlan a parancs teljesítésére...
Nem helyeslem se a heteró viszolygást provokáló felvonulásokat (bár én ezeket a viháncolás ellenére is szomorú menetnek tekintve elviselem), se a heteró nők társadalmi, gazdasági hátrányaikkal is indokolható tüntetését a tőlük viszolygó, a nagy történelmi vegyülésből kimaradó meleg férfiak ellen…

@jabbok: :D:D:D nem ismertem.

Ezekben az órákban Barack Obama elnök látogatása zajlik az Egyesült Államok egyik leghíresebb, Notre Dame nevű katolikus egyetemének tanévzáró ünnepségén. Amint azt hírforrásokból már rég tudni lehetett, az ellentétes vélemények és a két táborra oszlottak szembenállása…..
kb137 2009.05.24 22:09:19
Már leírtam véleményemet: nekem az éledező ember és a haldokló ember is ember, de felróható döntési késedelem esetén sem nem zárom ki teljesen a nemző ember és orvosa mérlegelési jogának abortusszal való szabályozott érvényesíthetőségét.

Nekem az szűrődik le néhány újabb hozzászólásából, hogy a megfogant petesejt azért nem minősül nyomban embernek, mert a benne és az anyában már maradéktalanul meglévő információknak idő kell az emberminimumnak tekintett állapot kialakításához.

Ha gondolatban megkísértjük a lehetetlent és a méhbeli téridő természetét úgy változtatjuk meg, hogy ott a kvantumfizikai azonnali hatás érvényesüljön (a gondolt hatásidő lehet a Planck-időnek megfelelő tartam is) akkor képzeletünkben az emberi ivarsejtek ütközését és összefonódását nyomban szülés követi (nevezzük légzsákos szülésnek a hasonlóság okán). A mai vitánk rögvest meghaladottá válik, s már csak az ember – a normál idő esetén gyakorolható - mérlegelési jogának határairól elmélkedünk, mert belátjuk, hogy mai vitánkban az időtényezőnek nincs elvi jelentősége, következésképp maga a fogamzás az emberminimum.

Mégis, reménykedem a néha irritálóan magabiztos természettudományokban, hiszen inkább tőlük várhatom a bennem is munkáló, jan nevű társunk egyik hozzászólásában említett (2009.05.18. 13:14:52) fanyar mentségkeresés sikerét. Ha lesz korrekt természettudományos mentség, lesz a hitben is.

kb137 2009.06.05 17:56:50
@reményke:

Számomra is a döntés és a felelősség ennek a vitának a valódi lényege. Akkor is, ha az éledező ember is ember, és akkor is, ha netán még nem az. Eddigi két szólásomban is errefelé kanyarodtam. Jó, hogy az előtted szóló is már erre koncentrált, a döntési késedelem miatti retus-igényt is körüljárva. Annyi a hozzáfűzni valóm, hogy kell a retus, a gyógyítás intézményesített lehetősége, s ez csak akkor lesz ördögtől való, ha a részletekkel nem törődünk.
A világra szóló megváltás és a gyónás is retus. Amit nem lehet megváltoztatni, még meg lehetett váltani, és meg lehet gyónni. A részleteik feltételesek. Az áldott nők, az apák és az állam világra szóló mérlegelése az abortusz javára – megszentelhetetlen háború, áldozatokkal – és súlyosan sebesült katonákkal - hitük szerint a már megszületettek megmaradásáért.

Hamarosan megváltozik a mise egyik legfontosabb imaszövege. Az eucharisztikus imában: „Ez a vér értetek és sokakért kiontatik” lesz. Azaz az eddig használt „mindenkiért” szó helyett a „sokakért” fog szerepelni. „Ennek használata 2009. Pünkösd ünnepétől kötelező” - írja a püspöki kar papokhoz szóló…..
Régente alapvető különbséget tettek hívő és hitetlen között. Az ötvenes évek Hollandiájában az egyházi/felekezeti hovatartozás pontosan tükröződött a politikai pártállásban, a gyermekszámban, vagy az élet alapvető kérdéseiről vallott más nézetekben is. Manapság kissé…..
kb137 2009.05.16 16:06:16
A „megkísértett hit(etlenség)” késztetett írásra, meg zzzsuzsa keresztény-materialista kézfogásra hivatkozása, de túl hosszú lenne a teljes hozzászólásom, ezért csak linket adok - bloghoz.fw.hu/ - az én ismereteimből kisakkozott, megnevesedett „Magyarázatok Istenéhez” (olvastam a Dawkins-posztot is…) és nevesedése közben keletkezett néhány formázott időmértékes skiccemhez, amiken talán nem kérhetők számon Gödel, Heisenberg, Planck és a többi nagy tudós ismert korlátozó tételei.
Előszólom a linkelt lap tartalmához, hogy töprengéseimben nagy szerepe volt Teilhard de Jardin gondolkodásmódjának és a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben kialakult nukleáris fenyegetettségnek és az ellene való tiltakozásoknak. Akkoriban Mihail Szergejevics Gorbacsov - az Átalakítás és új gondolkodás című könyve (Kossuth-Pallas Kiadó, Budapest 1987., F.: S. Nyirő József) szerint - merte hinni vakon és hirdette, hogy „…ha kitör a nukleáris háború, minden élőt elsöpör a Föld színéről.” (129. o.) és „...az egyetemes emberi érdekek előbbre valók az osztályérdekeknél.” (137. o.) Benne a hit szándékkal, a szándék tettel lett egyenlő. Megszűnt a nukleáris szembenállás. Azóta is napirenden van bennem a kérdés: Lesz-e valamikor követője a hitbeli szembenállók vezetői között, vagy ő, az utolsó legfőbb ateista birodalomvezető marad a világbajnok kenyérvető?