Regisztráció Blogot indítok
Adatok
JoeLaszlo

269 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Hatalmas folyammá nőtt az utolsó ötven év alatt a sajtó, mely egykoron gyöngén csörgedező patakocska volt csak. Még gondolatnak is képtelenség, hogy ezt a széles medrű és mély folyamot valaha el lehessen torlaszolni. Az állam egész közigazgatási gépezete nem volna elég erős ily vállalkozás…..
"Az ideológia! Az adja meg az áhított igazolást a gaztetthez, az adja a kellő kitartást, szilárdságot a gazembernek." Alekszandr Szolzsenyicin: A Gulag-szigetcsoport Február huszonötödike a kommunizmus áldozatinak emléknapja, egyben pedig a születésnapom, mely alkalomból most veszem a bátorságot,…..
Ma kezdődik az új szemeszter a Bálint György Újságíró Akadémián, ezt a beszédet este mondom el a hallgatóknak: Köszöntelek benneteket a Bálint György Akadémián, ahol a világ legnagyszerűbb foglalkozásával ismerkedhettek. Azt, hogy az újságírás a világ legnagyszerűbb foglalkozása, nem én mondom,…..
Az elmúlt években egyik demokratikus országot a másik után csábította el - olykor végzetesen - a választók gazdasági biztonságának és "hagyományos" értékeinek védelmét ígérő autoriter populisták kísértése. Az októberi általános választások óta Lengyelország az ellenkező irányba mozdult el, bár a…..
A Polityka című lengyel lap online változata exkluzív információkat közölt arról, hogy Orbán Viktor tanácsadói részt vettek a lengyel választási kampányban, és részben az ő tanácsaik miatt veszíthetett szövetségese, Kaczynski és pártja, a PiS. Az alábbiakban a lap cikkének  kissé rövidített…..
Öt tanulság háromszáz év technikatörténetéből Az elmúlt évszázadok során a piacok többször is látványos buborékképződést éltek át. Ezek eléggé egyediek voltak ahhoz, hogy a befektetők új generációi azt mondhassák maguknak: "Ezúttal másképp lesz". De a mintákat fel lehet ismerni, és le lehet vonni…..
Karikó Katalin Nobel-díja válasz a tudományellenes álhírek özönére. A Frankfurter Allgemeine Zeitung kommentárja: Válasz az oltásellenes összeesküvők ostoba reakcióira Írta: Joachim Müller-Jung Az RNS-vakcina két úttörőjének, Karikó Katalinnak és Drew Weissmannak a méltatása a Nobel-szervezet…..
Sapere aude! (Merj gondolkodni! vagy, légy elég bátor ahhoz, hogy gondolkodj! ) A római költő, Quintus Horatius Flaccus volt az, aki szerint egy költeménynek nem csak gyönyörködtetnie, hanem gondolkodtatnia is kell. (Ez amúgy a többi írásra is érvényes... ) Az idézetet aztán csaknem 1800 év múlva…..
  "Ha otthon vagy, gondolj az utazóra. Amikor utazol, gondolj az otthonodra." Japán közmondás Az alábbi szöveg írója Jacques Attali, francia közgazdász, aki 1981 és 1991 között François Mitterrand elnök tanácsadója volt, 1991 és 1993 között pedig az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank első…..
2006 óta Jack Dorsey kék-fehér madaras logója díszítette a Twittert San Franciscóban. A tweetelés, twitterezés vagy twitterezés, a csiripelés, - bárhogy is nevezted - ettől a héttől kezdve befejeződött, legalábbis hivatalosan. A Twittert mostantól X-nek hívják. Egy daru hétfőn leszedte a cég logóját…..
Wooland NIXON TUDTA... 2023.07.22 19:54:22
Az amerikai elnökök - Trump kivételével - általában segíteni próbálták egymást. Egy Bill Clintonnak írt, 1994-es, feloldott titkosítású levélből kiderül, hogy Richard Nixon volt elnök, - aki a múlt század egyik legnagyobb botránya miatt volt kényleten lemondani -, milyen jól megértette az…..
Az alábbi szöveg a MÚOSZ konferenciáján elhangzott előadás szövege. Az előadás összegzése volt annak a két hónapos hírfigyelésnek, amelyet öt újságíró kollégával együtt végeztünk. POLONIUS: “Though this be madness, yet there is method in ‘t.” POLONIUS: “Őrült beszéd, őrült beszéd: de van benne…..
Kicsoda Prigozsin, aki zsoldoshadseregével fellázadt Putyin ellen, és elfoglalta Rosztovot? A Gazeta Wyborcza portréja a zsoldosvezérről.    Prigozsin pedig nemcsak szorgalma, lojalitása és áldozatkészsége, hanem homályos és zavaros szentpétervári múltja miatt is vonzó volt Putyinnak. "Befolyásos…..
  Megvédjük a hazát - Háborús propagandaplakát Szentpéterváron (előtérben a helyi múzeum szóvivője). Oroszország, 2023. március 14. (Fotó: Dmitrij Lovetszkij / AP Photo) A lengyel Gazeta Wyborcza, az egyik legnagyobb, legolvasottabb lengyel lap közölte Mihail Siskin orosz író levelét, amelyet egy…..
Wooland A MÚLT JÖVŐJE 2023.02.26 08:57:52
Húszéves írás került a kezembe, a Balkánnal foglalkozott, és azzal, hogy igen gyakori: nemzetek és egyének csak negatív értelemben, valamivel és valakivel szemben tudják meghatározni magukat. Az ellenségkép tartós, és ebben az a legveszedelmesebb, hogy erre a saját önazonosság, a saját identitás…..
Egy éve írtam, még azelőtt, hogy Putyin elindította a háborút Ukrajna ellen. A helyzet azóta egyértelműbb: Moszkva mindent vissza akar szerezni. Ideiglenesen Belorussziában 2022.02.20. Ahogy Hitler megmondta, mi a terve a zsidókkal, Putyin szintén nyilvánosan közölte, mi a terve Európával: a…..
Az aranjuezi szép napok véget értek, így kezdődik Friedrich Schiller drámája, a Don Carlos, és Rezső a forgatás vagy az interjú kezdete előtt ezt németül mondta el: Die schönen Tage in Aranjuez sind zu Ende. Én általában egy Goethe verssel válaszoltam, a Varázslóinas, a Zauberlehrling kezdő…..
Wooland PELÉ 2022.12.29 21:55:24
Pelé Helyszín : bútoráruház Budapesten Szereplők: két eladó - egy nő , egy férfi A férfi kezében egy okos telefon, valamit mutat rajta a nőnek. - Ki ez? - Pelé! - Valami focista? - Nem. Nem valami focista. Pelé. - És mit tud? - Pelé? Mindent. - Mindent senki sem tudhat. - Pelé igen. És…..
Az idei év szava a gázlángozás, a gaslighting, vagyis a pszichológiai manipuláció iránti érdeklődés még soha nem volt ilyen nagy az online szótárkeresés szerint. Az amerikai Merriam-Webster szótárkiadó hétfőn jelentette be, hogy az év 2022-es szava a "gaslighting" - vagy ahogy a Merriam-Webster…..
Orlando Figes sok írást szentelt Oroszországnak, az egyik legismertebb nyugati szakértővé vált.A történész legújabb, Oroszországról szóló munkája egy időutazás, amely jól szemlélteti, hogy a nemzet múltjának narratíváit hogyan használták fel az autokratikus jelen alakítására. Új könyve még nem…..
Wooland "KATAR megvette a FIFÁ-t" 2022.11.25 19:35:34
"KATAR megvette a FIFÁ-t" Korrupció és illegális lehallgatás miatt indítanak-e eljárást a FIFA elnöke ellen Svájcban? Az FAZ interjúja egy svájci korrupcióvadász jogásszal. Mark Pieth a korrupcióvadász svájci jogász szerint a labdarúgó-világszövetség a " gyengeelméjűek bandája". A svájci szerint…..
  Prigozsin már évekkel ezelőtt is sztár volt, nem kellett hozzá a mostani puccs, vagy az ami annak látszott...A legutóbbi találgatások arról szólnak, hogy Prigozsin északról támadja majd Kíjevet a csapataival, ezért ment Belorussziába... Nos, ez hamarosan kiderül. Ami a filmet illeti, Putyin…..
  Az ukrajnai orosz invázió február 24-én nem a határon átgördülő tankokkal kezdődött, hanem egy komplex kibertámadással. Orosz számítógépek támadták meg a KA-SAT műholdas hálózatot, amelyet az amerikai Viacom távközlési vállalat üzemeltet. Körülbelül 30 000 felhasználó hirtelen offline volt,…..
Hülye vagy? Könyv van benne! - avagy hogyan riasszunk el egy tolvajt 2022-ben... Mai történet, a mesélő az elmúlt évtizedek legszellemesebb, mára visszavonult politikusa, aki az újságíró szövetségben volt vendég egy beszélgetésen. Slusszpoénnak hagyta, hogy az írásait tartalmazó könyv kiadójából…..
Az alábbi cikket a spanyol El Pais online közölte, úgy gondoltam, fontos lehet egy másik, - nem annyira provinciális -, nézőpontot megismerni egy meglehetősen fontos országról. Brazília, a világ jövője Ritkán vannak olyan választások, amelyek akkora hatással vannak a világra, mint a brazil…..