Regisztráció Blogot indítok
Adatok
CsibaKata

85 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Published: 04.12.2017, Social Europe On 17 November in Gothenburg the Swedish Prime Minister Stefan Löfven reiterated the well-known position of many Scandinavian political actors in the European arena, namely that they would oppose any kind of European minimum wage legislation. I thought for many…..
A cikk az Újegyenlőség oldalain jelent meg 2017. november 29-én A novemberi svédországi szociális csúcson Európa vezetői hitet tettek a Szociális Pillér mellett. Mi ez a kezdeményezés és miért van rá szükség? A következő évek fő kérdése nem kevesebb, mint hogy képesek vagyunk-e kialakítani az…..
A poszt a KettősMérce oldalon jelent meg 2017. június  A többsebességes Európa jelenleg az egyetlen gyakorlatban kivitelezhető politikai elképzelés az EU lassú erodálódásának megállítására. Ugyan Pierre Moscovici gazdasági biztos a múlt héten kijelentette, hogy „nem lehet kétsebességes Európánk”,…..
A cikk a Mérce oldalain jelent meg 2017. nov 17-én A Göteborgi szociális csúcstalálkozót és a 2 éves előkészítés után aláírt Szociális Pillér nyilatkozatot az európai szakszervezetek és a különböző társadalmi csoportokat képviselő civil szektor feltételes lelkesedéssel üdvözölték. A pénteki…..
A cikk a Mérce oldalain jelent meg 2017. november 1-én 1993. november 1-én lépett életbe a Maastrichti Szerződés, amely a gazdasági válság kitörése óta egyre gyakrabban van a társadalom- és gazdaságpolitikai viták kereszttüzébe. Egyesek az EU kudarcának legfőbb okát látják benne, mások az…..
A poszt a KettősMérce oldalon jelent meg 2017. október 17-én Úgy hírlik, a magyar kormány már megint valami jónak az elrontója, amikor az Európa Tanácsban az EU szociális pillére ellen dolgozik...
A poszt a KettősMérce oldalon jelent meg 2017. március 24-én Az Európai Bizottság nemrég új fehér könyvet mutatott be, amelyben a következő évtized Európát érintő főbb kihívásait és lehetőségeit vázolta fel. A dokumentum arra a kérdésre keresi a választ, miként alakulhat az Unió sorsa 2025-ig attól…..
Published: 14.02.2017, Green European Journal Hard to imagine though it is, there are still people in Europe in 2016 who are compelled to choose between heating and eating during wintertime. It is the bitter reality in one of the most developed economies of the world, the European Union. The…..
A poszt a KettősMérce oldalon jelent meg 2017. február 13-án. Orbán Viktor évértékelőjében azt nyilatkozta, hogy az EU új hatásköröket akar magához venni a Szociális Pillér nevű kezdeményezés keretein belül. Fogalmam sincs, hogy melyik mozit nézi a miniszterelnök úr. Olyasmi történhetett, hogy…..
Ahogy azt korábban írtuk 2016-ban az Európai Bizottság konzultációt tartott, hogy begyűjtse azokat a szociál- és foglalkoztatáspolitikai elképzeléseket, amelyek alapján reform javaslatokat kezdeményez az EU 2020-as célszámainak elérése érdekében. A folyamatot Európai Szociális Pillér néven szokták…..
Az Európai Bizottság 2016. márciusában útjára indította a Szociális Jogok Európai Pillére kezdeményezést, amelyet korábban a 2015-ben jelentett be Juncker a State of the Union beszédében. Az idei State of the Union beszédben újra megerősítette, hogy a szociális jogok erősítése a Bizottság egyik fő…..
Robbantások rázták meg Brüsszelt. Nem sokkal a Maelbeek metrómegállónál történt robbanás előtt szálltam le annál a megállónál, hogy kivételesen időben beérjek a munkahelyemre. A gondolataim az áltozatokkal vannak. A közvetlen átdozatokkal, akik megsérültek és megrémültek, és a közvetett áldozatokkal…..
Elizabeth Warren. A név, amely ma már szinte minden amerikai számára ismert, akinek a visszaszorítására dollár milliókat költöttek a nagy bankok lobbistái. A szenátor, aki 60 évesen lett az amerikai progresszió arca, itthon mégis szinte teljesen ismeretlen. Ki ő, és miért tartom a leghitelesebb…..
A bérminimum vitában az általános közgazdaságtudományi alapvetés, hogy a magasabb bérek kényszerű leépítésekkel fognak járni, és a legvédtelenebb munkaerő (alacsonyan képzett, fiatal, nő, etnikai kisebbség stb) fog kiárazódni a munkaerő piacról. A makroökonómiai vita vég nélkül folytatódik a pro és…..
Kedves Nővérek!Kérlek, tegyétek le a munkát, mindannyian. Nem magatokért, hanem értünk, betegekért és leendő betegekért. Sztrájkoljatok együtt, ha kell napokig, ha kell hetente, ha kell folyamatosan egészen addig, amíg a kormány nem hajlandó végre használható eszközöket adni a gyógyításhoz, nem csak…..
Valójában a GrOxit-krízisben a gazdasági elit által rabul ejtett "nemzetállamok Európája" koncepció bukott meg, és nem az Európai integráció álma.  Nem tudnék több információt leírni annál, mint amit a görög válság kapcsán nemzetközi újságírók összegyűjtöttek, kiszivárogtattak, publikáltak. Így ez…..
Sajnos nem vagyok nagyon otthon a Class FM reggeli műsorában, illetve az abban szereplők közül csak a három műsorvezetőt ismerem fel képről, a néha megszólaló női hangokat nem tudom beazonosítani, így azt…..
Bernie... nem egy olyan név, amiről azonnal egy amerikai elnökjelöltre asszociálnánk, sokkal inkább a kedves könyvtáros a suliból, a jófej doki a kórházban vagy a sarki hamburgeres lenne Bernie. Azonban Bernie Sanders az a fickó, aki 2015-ben szembesíti az Amerikai Egyesült Államokat a saját…..
Hatalmas győzelmet arattak a magánbíróságok (ISDS) szerepének növelését ellenzők az Európai Néppárt és az ECR ellenében. S&D, Greens, GUE, az EFDD olasz része és az ALDE fele azok, akik semmilyen privát kereskedelmi bírósági eljárást nem szeretnének látni a szerződésben. Az Európai Parlament…..
A kormány a Corvinus Egyetem által szervezett és készített kutatás külügyminisztériumi jelentése alapján támogatta 2013 óta a Transzatlanti Szabadkereskedelmi Egyezményt, legalábbis eddig ez az egyetlen kormányzati döntéselőkészítő anyag az ügyben. A Corvinus tanulmánya alapján készült…..
Olyan Európára van szükségünk, amely közvetlen támogatást és szolgáltatásokat nyújt az állampolgárainak, ezen belül is első sorban azoknak, akiknek a szerencse vagy a családi háttér nem kedvez élete során. Az Európai Unió jelenleg messze van a mostanában Szociális Európának nevezett víziótól, aminek…..
Az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodás már nem csak egy nemzetközi kereskedelmi paktum. Kezd politikai szövetséggé válni, ami tökéletesen új megvilágításba helyezi az eddig sem könnyen felfejthető helyzetértékelést. Kezdjük ott, hogy észrevehető gazdasági hatása lehet annak, hogy a világ két…..
csibakata A McCain-gate margójára 2014.12.05 10:02:32
Miközben mindenki a McCain-gate részleteit, a reakciók szemantikáját és a szereplők pozícióját elemzi, valamiért úgy érzem, hogy ebben a sztoriban egyetlen értelmes és fontos üzenet van. Egy amerikai szenátor egy beszédben, amit egy tudhatóan bukó szavazás előtt tart, bedob…..
Az európai főkereskedőjelölt meghallgatása előtt múlt hét pénteken jött a bomba hír, hogy Malström nemzetközi kereskedelmi biztos jelölt az írásbeli kérdésekre adott válaszában leszögezte, az ISDS* nem lesz része az európai-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás tárgyalásának. Húúúúha. Ezt a…..
CsibaKata 2014.10.30 09:57:37
@==T==:
Nem, szerintem nincs köze. Ha azt feltételezzük - miért ne lehetne ilyet feltételezni -, hogy az USA valamilyen nyomásgyakorlási céllal kezdeményezte a kitiltásokat, akkor a TTIP a legvalószínűtlenebb indoka volna ennek. A kormány a Tanács tárgyalásokon is határozottan TTIP támogató, a belföldi nyilvános kommunikációban is offenzív TTIP támogató (lásd egy korábbi poszt a témában TTIP cimkével) és Szijjártó az USA médiában is TTIP támogatásról nyilatkozott.
Hazai elemzők és újságírók ébresztő!!! Tekintve, hogy korunk globális hatalmi viszonyait a katonai erő mellett a gazdasági hatalom határozza meg, elég nyomasztó érzés, hogy a hazai közbeszédben és még a szaklapokban sem zajlik kritikus elemző vita a folyó globális szabadkereskedelmi tárgyalásokról.…..