Regisztráció Blogot indítok
Adatok
habemus.blog.hu

5 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szabadjon a címben jelzett megkülönböztetést egy másutt elhelyezett kommentem bővítésével kezdenem. Szögezzük le, hogy ugyan bizonyára van más eredet-értelmezése is, ám Benedek pápa cípőjének piros színével valószínűleg a mártírok vérére kívánt utalni (összhangban a…..
habemus.blog.hu 2013.03.30 00:16:27
@AVGellert: Köszönöm az első hozzászólást! Örülök, ha a gondolatkísérleteim gondolatokat szülnek vagy provokálnak. Még inkább, ha párbeszédet. Nagypéntek lévén, csak egy-két apróságról szólnék.

"Általános értelemben" egyet kell értenem Gellérttel a személyes tájékozódás szükségességét illetően. Ennek ugyan van ismeretelméleti korlátja (még a pékhez is aligha jutnánk el, ha nem bíznánk egy csomó közbenső személyben és dologban), alapvetően mégis egyetértek. S részben (csak részben) ezért vettem részt nem egyszer tradicionális szentmisén, esküvőn és gyászmisén, itthon és külföldön, az első alkalommal például Utrechtben (bizony, a rózsaszínnek gondolt Hollandiában).

Nem ismeretlen és nem eleve ellenszenves tehát e szubkultúra, ha így lenne, nem is próbálkoznék azzal, hogy komolyan vegyem igényeit. Olyasmit mutat fel, ami nélkül nincs kereszténység.

A kérdésem csak az, hogy nem hajlamos-e a korrekcióból regulát csinálni?

Hmhm. Majd az Ünnep után meggondoljuk.

Áldott és szép Húsvétot minden olvasónak!
Azok számára, akik tisztelik Yves Congar nevét, e rövid sorozat címe (s tartalma) talán a tiszteletlenség érzését kelti. Azok számára viszont, akik ismerik is a 20. század kiemelkedő teológusának néhány alapgondolatát, talán ismerős lesz. Szóval, érdekel bárkit is a pápa…..
Pápaválasztás Európa és az Egyház válságának árnyékában? Szigorú északi technokraták és a régi kerékvágáshoz ragaszkodó déli népek szembenállása? Összefogás helyett széthúzó Európa az előretörő Kelettel szemben? Közel ötszáz éve, a maihoz hasonló körülmények…..
„Tudjátok, a Konklávénak az volt a feladata, hogy püspököt adjon Rómának. Úgy tűnik, bíboros testvéreim jóformán a világ végére mentek el érte… hát, most itt vagyunk …”  http://goo.gl/WoQU9 Átrohantam az udvaron az esőben. Fel a többiekhez. Valami angol…..
habemus.blog.hu 2013.03.18 13:41:12
@Urfang: Valóban izgalmas cikk. Számomra azt is felveti, hogy mennyi új és mennyire újfajta tapasztalat fog megjelenni (hasznosulni, értelmeződni) a Katolikus Egyház világszintű vezetésében. Hm, iránymutatásában.
habemus.blog.hu 2013.03.18 14:03:06
@Urfang: Ferenc pápa dél-amerikai - a legtöbb európai számára meglehetősen új - tapasztalataira gondolok. Óhatatlanul szerepet játszanak majd a döntéseiben, ahogy eddigi gesztusaiban is.
habemus.blog.hu 2013.03.19 08:31:50
@jabbok: A drámai nyilatkozatok valóban nem mindig oldják fel a másik szívébe gyökeresedett haragot.

Ettől teljesen függetlenül (ha nem is mindig vagyunk erre képesek, de) jó, amikor becsületesen és őszintén, az egyoldalúság kockázatát vállalva ismerjük el a saját sarunkat. A saját lelkiismeretünk nyomán, nem azért, hogy a másiknak, vagy akárkinek tessünk. Ezt hívják belső szabadságnak.
„Mi vagyunk a pápa!” – nyolc évvel ezelőtt a Bildzeitung (ami a Blick újság német megfelelője) ezekkel a szavakkal, öles betűkkel adta hírül a pápaválasztás eredményét. Aztán nyolc évvel később, 2013. március 13-án este, újra felszállt a fehér füst és a világ…..
Akár Ferenc pápa spontán megnyilatkozásaihoz is sorolhatnánk azt a pillanatot, amikor vasárnap Róma új püspöke Walter Kasper bíboros könyvét hozta szóba - hacsak nem találkoztunk volna már néhány olyan, hasonlóan rögtönzött gesztusával, amikor más egyházi…..
Reform és nyitás, konszenzus és decentralizáció. Megint egy érvelés, amelynek oly mértékben sikerül e fogalmakat a nem lelki és nem teológiai összefüggésrendszerből (hanem a szekuláris politikai kontextusból) levezetni és magyarázni, következésképpen elvetni…..
Néhány mondat Ferenc pápáról, jól értesült forrásból: A liberálisnak, vagy progresszívnek nevezhető bíborosok, akik VI. Pál irányvonalát követik (vagy még liberálisabbak), 15-en vannak, így gyakorlatilag nincs esélyük, hogy érvényesítsék akaratukat. Vezető…..
Meglepő döntést hozott a konklávé: a 2005-ös konklávé ellenjelöltjét, a Buenos Aires-i érseket választották meg pápának. Bergoglio bíboros nézeteit tekintve a választó testület balszélén helyezkedett el. Egyébként nem ő az első európai kontinensen kívüli pápa, hiszen az…..
Tegnap megkezdődött a pápaválasztás. Ha olyan gyorsan dűlőre jut a konklávé, mint 8 éve, akár már ma is lehet új pápánk: Joseph Ratzingert kevesebb mint 24 óra alatt választotta meg a bíborosok testülete. 2005-ben a II. János Pál által felállított szabályok szerint az első…..
XVI. Benedek lemondásával nyolc év után ismét sor kerül a világ egyik utolsó grandiózus és érdekes reakciós politikai eseményére, a pápaválasztó konklávéra. A pápa egészségi állapota miatt mondhatott le elsősorban, de a Vatileaks-ügy (valamint ennek kapcsán a zsinat…..
Érdekes helyzet áll elő XVI. Benedek pápa lemondásával, ugyanis nincs szóba jöhető precedens pápai lemondásra – a középkor már odébb van. Nézzük, mi következik február 28. után, s vegyük sorra, milyen liberális álmok megvalósulása marad majd el szokás szerint, akárki…..
habemus.blog.hu 2013.02.12 12:20:04
Mórickás a poszt, nem kicsit, na.

Megint a liberálisok. A konzervatívok. A progresszív katolikus. A tradicionalista katolikus. Egy kicsit meguntam ezt a játékot. Persze, tudom, ez egy közéleti portál: kötelező használni e jelzőket. Csak igen pontatlanok a keresztény mezőben (is). Szerintem károsan pontatlanok.

Egy példa arra, ahogyan a zsurnalizmus kétosztatúsága képtelen értelmezni a valóságot: legyen Péter a barátunk neve.

Péter ellenzi, hogy nőket pappá szenteljenek (teológiai okokból). Örülne, ha barátját, aki kipróbált családos férfi, pappá szentelnék (ez alapvetően egyházfegyelmi kérdés). Péter a végsőkig kitart amellett, hogy egy házasságot rendbe lehet hozni, ha azonban mégsem, s az illető megszenvedte, átimádkozta a döntést, akkor új kapcsolatához hadd' kérje az Egyház áldását. Péter barátunk az abortusz elszánt ellenfele, de ha egy válságos helyzetben ezzel lehet az anya életét megmenteni, akkor elfogadható számára. Péter szerint az eutanázia elfogadhatatlan (ld. Millió dolláros bébi), katolikusként azonban elfogadja, egyházával egyetértésben (!), hogy az érett személy lemondhat az aránytalan beavatkozásról (
lexikon.katolikus.hu/E/eutan%C3%A1zia.html)

Péter barátunk liberális? Konzervatív? Zagyvaságokat beszél? Nem. Hisz, imádkozik, dolgozik és gondolkodik az Egyházban. A katolikusban. Szolgálata minőségére nézve pedig püspök.

(Beszélhetnénk még arról is, hogy Márton barátunk pedig az evangélikus egyházban teszi ugyanezt. Most azonban más a téma.)

A cikk (s egy megfigyelhető trend) mottója lehetne: "Az elsődleges cél az úgynevezett hitletétemény őrzése, azaz a tanítás tisztásága és magyarázata, ad maiorem Dei gloriam." Ebből sajnos legalább egy szempont kimarad: a jelen megértéséé (figyelni "az idők jeleire") a jövő érdekében (a "Lélek vezetésével"). Lehet, hogy a szerző(k) ezt beleérti(k), de a cikkből nem olvasom ki. Csak annyit, hogy a liberálisok kussoljanak. S Péter barátunknak mit üzen(nek)?

Sajnálom, hogy a Mandiner, amelyet kedvelek, s naponta olvasok (mi több: tájékozódom általa és belőle), ha egyházi a téma, alulmúlja önmagát. Egy példa:
mandiner.blog.hu/2012/08/04/kimuloban_a_liberalis_eloretoroben_a_konzervativ_keresztenyseg

Sajnálom, de javíthatatlanul remélem a fejlődését. Remélem, ettől még nem számítok liberálisnak :)

Üdv.
  A Biszku-film óta Béla bácsi akaratán kívül közéleti celebbé vált. Az egykori Ki tud többet a Szovjetunióról vetélkedő mintájára kezdetét vette a Béla bácsi-feltérképező verseny; zsigeri, jogi és szórakoztató kategóriában folyik a küzdelem.   Ennek részeként…..
Régente alapvető különbséget tettek hívő és hitetlen között. Az ötvenes évek Hollandiájában az egyházi/felekezeti hovatartozás pontosan tükröződött a politikai pártállásban, a gyermekszámban, vagy az élet alapvető kérdéseiről vallott más nézetekben is. Manapság kissé…..