Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Márkaséf

96 bejegyzést írt és 331 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy kifejezetten egyszerű, mégis szinte osztatlan sikert arató recept következik: a pácolt, majd nyárson tandori-kemencébe lógatva sült csirkeszárnyak. A fűszeres, ajranos páclében egy éjszakát eltöltő csirkeszárnyak friss faparázs felett sülnek meg, közép-ázsiai stílusban, páratlan ízeket…..
Nyárspolgár BBQ Chile verde 2024.03.30 12:20:22
Rendezvényeink, oktatási napjaink kedvelt fogása az új-mexikói konyha jellegzetes étele, a chile verde, azaz zöld csiliragu. Lényegi eleme, hogy szaftosságát és sűrűségét a grillezett zöldpaprikák húsa adja meg...
Az általunk hőn szeretett amerikai stílusú barbecue-zás őshazájának, az USA déli, dél-keleti államainak nosztalgikus fogása a kukoricakenyér. Különleges variációja a kukoricacsöveket formázó, öntöttvas formában sütött, kisebb méretű rúdkenyér...
A 2023-as évben az egyik legizgalmasabb fogás, amelyet beépítettünk portfóliónkba, a marhaoldalas pastrami volt. Látványos, enyhén füstös-sós, ízekben gazdag, kitűnő textúrákkal rendelkező húsféleség...
Üzbegisztánban a leveskultúra a nemzeti gasztronómia komoly tartóoszlopának számít. Egy forró levest gyakran a vendéglátóhelyeken már üdvözlőfalatként leteszik mindenki elé, aki helyet foglal, és persze a számlán sem jelenik meg pluszösszeg.   Ez némiképp érthető is, hiszen a szakácsok a levest…..
Márkaséf 2024.01.11 22:10:56
Egy régi tervünk teljesült, halászlé főzése sokácosan – azaz sokác babfőző technikával. A keskenyedő aljú, hasas edényben történő szabadtűzi főzést egyébként a magyar gasztronómia egyik gyöngyszemének tartjuk, korábbi cikkünk erről itt olvasható. Ez esetben gyakorlatilag a dunai halászléfőző…..
Szomorúsággal teli szívvel tudatjuk, hogy Horváth Balázs barátunk és munkatársunk a tegnapi nap során tragikus hirtelenséggel elhunyt. Balázs a kortárs magyar gasztronómia jeles újságírója volt, aki az elmúlt évtizedben szakadatlanul dolgozott – kutatott, feltárt, írt, alkotott...
A barbecue-zás műfajával történő ismerkedés során sokak számára felmerül a kérdés: milyen mértékben alkalmas a BBQ-technika a vadhúsok elkészítésére? A soványabb és kötöttebb vadhús logikai oldalról közelítve nem igazán tűnik vonzónak lassan, füstön sütve.  Némileg meglepő módon bizonyos…..
Nyárspolgár BBQ Afgán piláf 2021.09.23 11:39:03
Afganisztánra a jelenlegi helyzetben nehéz úgy gondolni, hogy ne a geopolitikailag kilátástalan válságövezet jusson eszünkbe róla, hanem egy térség gasztronómiai kultúrája. Mi azonban az afgán piláf receptjének feltárásával most ezt kíséreltük meg. Az afgán piláfot vagy más néven, plovot pedig…..
Márkaséf 2021.09.24 20:14:39
@Translator +X+: A 2000-es évek elején volt divat az alumínium edényeknek nekimenni, azóta sem sikerült senkinek hitelt érdemlően bebizonyítani ezt a tézist. Olyannyira nem, hogy csúcséttermekben újabban kifejezetten trenddé vált az alumínium edények használata, kiváló hővezetésük, érzékeny reagálásuk miatt.
Kismillió linket beszúrhatnék én is, de felesleges. A lényeg: valódi tudományos bizonyítást sosem nyert, hogy az alumínium ténylegesen szerepet játszik az Alzheimer kialakulásában, sőt, ahogy az egyéb tényezők mára komoly bizonyítást nyertek, az alumínium negatív hatása gyakorlatilag kizárható.
Márkaséf 2021.09.25 08:02:57
@Goldan: Valóban, és ezt szó szerint le is írtuk: "...majd a népnyelven csak sparheltnek nevezett főzőalkalmatosság platnijára tegyük fel..."
Ha jobbak akarunk lenni a barbecue-ban, többféle módon fejleszthetjük magunkat, amelyek közül az egyik, ha az egyre több helyen elérhető tanfolyamok egyikére elmegyünk, és közvetlen közelről a saját szemünkkel nézzük meg az összes fontos műveletet. Ezt az élményt videókon és könyvekből biztosan nem…..
Márkaséf 2021.08.30 09:43:27
@Fue: Ez sajnos egyáltalán nem életszerű. 210C-on gyorsabban készül, mint 150C-on, akár szmóker, akár sütő.
2019 júniusában üzbegisztáni tanulmányúton jártunk Jankovics Zoltánnal (Őrház BBQ) és Kócsa Lászlóval (Chefparade) karöltve. A cél az volt, hogy megismerjük a "Kelet franciáinak" tartott nemzet kulináris világát. Az akkori élményekből készítettünk egy kisfilmet, amelyben röviden összefoglaltuk a…..
Márkaséf 2021.06.26 22:41:43
@Dr.Kirpicsa: Citromrépa elérhető a nagybani piacon, szinte egész évben, holland, és néha magyar is. Sóskaborbolya kapható a BBQ Expedition-nél: www.bbq-expedition.hu/kozep-azsiai-fuszerek, alkalomadtán üzbég rizs is: www.bbq-expedition.hu/rizsek
Továbbá az Amphora Tandoors kemencék is elérhetőek: www.bbq-expedition.hu/amphora-tandoors
Azaz, gyakorlatilag minden van, kivéve a birkafarhájat (kurdzsuk), ez az egy jelenleg még megoldhatatlan.
Márkaséf 2021.06.27 09:55:58
@Dr.Kirpicsa: Kiolvasztott marhaszegyzsírral, és kacsazsírral is dolgozunk. Illetve néha bárányborda fedőzsírjával. Ezek mind dublőrök, de összességében már lehetséges olyan plovot főzni, ami hozza az autentikus ízeket.
Nehézség még az igazán jó római kömény beszerzése, az indiai nem igazán hasonlít az üzbegisztánira. Mi még mindig azt használjuk, amit két éve a szamarkandi piacon vettünk, az pazar.
Márkaséf 2021.06.27 22:59:17
@Abrak A. Dabra: Nos, a közép-ázsiai juh esetében sem az akolszag, sem a faggyús íz nem jelenik meg. A farháj fajtasajátosság, zsenge, illatos, jóízű, remegős háj, és drágább, mint a hús. Igazi csemege.
A fiatal birka húsa, ami arrafelé a legelőkelőbb alapanyag, világos, jó illatú, nyoma sincsen benne annak a rettenetes faggyúaromának, ami miatt honfitársaink tömkelege irtózik a birkafogyasztástól (nem is alaptalanul).
Merőben más alapanyagról beszélünk.
Nyárspolgár BBQ Bárányflódni 2021.01.10 10:07:04
Az egyik tavalyi slágerfogásunk, a „kacsacsászárnak” elnevezett nyárs igencsak népszerű lett, így a technikát továbbgondolva, a közép-ázsiai nyárson sütési kultúra hagyományai mentén egy újabb kreációt hoztunk létre.  A névadás ezúttal onnan ered, hogy szerkezetében és megjelenésében a…..
Márkaséf 2021.01.12 10:49:54
@na__most__akkor: Szia, köszönjük az észrevételt. Az x-megjegyzéssel feltételezhető, hogy szponzorált tartalomra utalsz.
French rack: bárányhús-előkészítési forma, well-done: hússütés készültségi fok, mindkettő konyhai szakszó.
Jaccard húspuhító, uccho suneli, GN-edény: általános eszközök, nem márkák, a húspuhító és a GN-edény a legtöbb konyhában jelen van, mint termék.
ProQ, D-Oven: valóban márkák, de gondolom egy fotós blogban is leírható, milyen géppel kattintottak, vagy egy horgászblogban is, milyen bottal fogták ki a halat.
Direkt kerültük a sütőfotókat, egyetlen átlinkelés nem volt. Véleményünk szerint, ha van poszt, ami távol áll a szponzorált tartalomtól, akkor ez pont az. Egy ételkreáció puritán bemutatása volt, semmi több.
A szponzorált tartalmakkal kapcsolatos hozzáállásunkról további információ itt: nyarspolgar.hu/2019/11/29/szponzoralt_tartalmak
Az egészben sült malac jól ismert kihívása a szabadtéri, faszenes/ fatüzeléses, kemencés ételkészítésnek. Nem véletlen, hogy specialistái is vannak, akik kifejezetten erre az irányzatra összpontosítanak. Sikeresen megsütni egy malacot, egyenletesen pirult ropogós bőrrel, és a zsenge malachús…..
Márkaséf 2020.01.03 09:34:59
@Sólyom Tomi: A fácánt a leveshez az Auchanban vettük, a vaddisznózsírt is. A mangalicaoldalast a Lehel piacon, tehát ilyen értelemben semmi extra nem történt.
Ugyan korábban is tudtunk, hallottunk már a sokác babról (köcsögös bab, csupros bab, mohácsi bab), de most novemberben jött el az alkalom, hogy végre a gyakorlatban is kipróbáljuk.  Szűkebb pátriájában, Baranyában nagy szeretet övezi, a Kincses Baranya/ Baranya Megyei Értéktár szereplője, viszont…..
Márkaséf 2019.12.02 22:22:43
@zömök: Tévesnek nem nevezném, de kétségtelenül nem tradicionális az előkészített pörköltalap, ahogy ezt le is írtuk. Ettől eltekintve szinte minden ugyanaz, és egyébként működött. Feltétlenül ki fogjuk próbálni az általad vázolt autentikus verziót is.
Márkaséf 2019.12.02 23:41:18
@zömök: Köszönjük a jó tanácsokat. Egy kérdés: a hagyományos sokác babba is kerül finomra vágott vöröshagyma, felkockázott csöves paprika, kevés paradicsom, nemde? A 4 óra főzési idő alatt ennek is szét kell főnie, segítve az étel levének lágy krémesedését, emulzióját. A pörköltalap végül is nem több, mint egyfajta gyorsítás, de a végeredmény nagyon hasonlónak tűnik. Azért is kérdezem, mert a mi 2,5 órás főzési időnk alatt a bab már rendesen megrogyott, 4 óra alatt szétfőtt volna. A nevezéktant illetően meg persze, hogy nem gulyás, hanem sokác bab, de a hús+bab+paprika, valamint a "szabadtűzi gulyásos" állagú, színű lé miatt azért nem tűnik teljesen más utcának.
Márkaséf 2019.12.12 13:18:44
@Zsuzsa Agardine: Köszönjük! Pazar téma, minél több publicitást érdemelne.
A Nyárspolgár BBQ blog 2014-ben hobbiként indult, ismeretterjesztő, közösségépítő szándékkal. Érdemes elolvasni a legelső posztunkat, amit ott leírtunk, még mindig szó szerint tartjuk. Fotó: Körmendi Imre Azóta sok minden történt, csapatunkból többen is évek óta főállásban dolgoznak a…..
A pizza nem egyszerűen tészta, szósz és sajt megsütve, hanem a pizzamesterek több mint 300 éves hagyománya, amelynek útján mi is elindulhatunk. Sokan nem értik, hogy mi is akkora dolog a jó pizzában: miért éri meg vele foglalkozni? Nincs talán még egy olyan étel a világon, amit ennyire ismerne…..
Márkaséf 2019.11.25 17:04:40
@masterpiece1: Ez egy szakzsargon, fatüzeléses oldalas, fatüzeléses csirke, fatüzeléses receptek, stb.
Az otthoni, civil/ hobbi-barbecue, valamint a hivatásos, vendéglátós barbecue-zás mellett létezik a barbecue-nak egy harmadik, dinamikusan növekvő ágazata: a verseny-barbecue műfaja.  A barbecue-versenyeken a civilek és a vendéglátósok is képviseltethetik magukat. Ezeken a versenyeken precíz…..
Márkaséf 2018.10.04 10:26:51
@Void Bunkoid: Erkölcsileg pont annyira elítélhető, mint egy profi horgászverseny, fotóverseny. Egyébként az első BBQ-versenyek voltak azok a helyek az USA déli államaiban, nem sokkal Martin Luther King meggyilkolása után, ahol fehér és fekete békésen sütött egymás mellett. Jó pár ilyen versenyen volt alkalmunk rajthoz állni, rendkívül jó légkör jellemzi őket. Az egyébként nem kevés sebből vérző magyar barbecue-nak eddig csak jót tett.
Márkaséf 2018.10.04 14:50:14
@csigafrédi: Számolni kell az utazást is, jellemzően 3-400.000 Ft egy verseny költsége. 2. Alapanyag: saját koncepció, ki-milyen húst hoz, és számla, igazolás kell arról, hogy hivatalos hentesüzletből/ kereskedéstől jött a hús. 3. A húsok kiválasztását illetően a versenyszabályzat az irányadó: tallya-bbq.hu/versenyszabalyzat/ 4. szervező döntésén alapul, a tavalyi tállyai versenyen voltak már pénzdíjak, de pl. van olyan német verseny, ahol 10.000 EUR a Grand Champion díja. USA-ban vannak akár 100.000 USD körüli összdíjazású versenyek is. De a pénzdíj nem előírás, és a tárgynyeremény sem. A sikernek presztízsértéke is van, főleg a szponzorok felé. Így, visszatérve az első kérdésre: tartósan, rendszeresen csak olyan csapat tud versenyezni, aki mögött szponzor van. Sok csapat mögött sok, kis helyi szponzor sorakozik fel, akik így nemzetközi reklámlehetőséghez is jutnak, szóval a rendszer egész jó. Nagyon sok kis, de kiváló márkát ismertem meg BBQ-versenyek során.
A hobbiszinten művelt BBQ két másik szabadidős tevékenységhez hasonlítható: a fotózáshoz és a horgászathoz. A fotózással való első számú analógiája az esszenciális készülékigény. Ahhoz, hogy barbecue technikával süthessünk, mindenképpen szükséges egy stabil eszköz. Bármelyik típushoz is tartoznak, a…..
Márkaséf 2016.11.30 13:13:48
@Zolee71: Azt kell megvenni, ami intuíció alapján a legszimpatikusabb, vagy pedig építeni kell, ami még nagyobb kaland és spirituális utazás. (ProQ ügyekben keresd a BBQ Expeditiont, már van bemutatótermük is.)
Márkaséf 2016.12.25 09:08:12
@masterix: Nagyon szívesen, és gratulálunk a pazar kis szmókerhez!
Márkaséf 2018.09.11 22:48:04
@Szmolarek: Érdemes ebbe a csoportba belépni: www.facebook.com/groups/nyars/, minden bizonnyal sokan tudnak segíteni.
A barbecue királykategóriája a marhaszegy (brisket). Ez a hagyományosan kevésbé értékesnek számító, kemény, nem igazán vonzó húsdarab a BBQ-típusú sütések emblematikus alapanyaga, Texas állam nemzeti étele. Felépítése és zsírszerkezete determinálja a lassú tűzön…..
Márkaséf 2016.01.22 21:48:19
@Balambér: Semmi meglepetés :) A posztban is benne van: "140-160°C-os tartományban sülő marhahús egészen más folyamatnak köszönhetően puhul meg, mint a low&slow típusú sütés során, inkább hasonlóan ahhoz, amikor egy bőrös sertéscsülköt 5-6 óra alatt sütünk meg 150°C-os hőmérsékleten. A kemény izmokat és zsírokat intenzívebb agresszió éri, jó technikával időzítéssel így is elérhető a hús optimális készültségi szintje és állaga." Illetve az első mondatban elhangzott a lényeg: WAGYU. Egyébként egy igazán jól sikerült low&slow szerintem jobban néz ki. Pl. itt: www.facebook.com/nyarspolgar.bbq/videos/898992313499714/?theater :)
Márkaséf 2018.05.25 20:21:47
@emul: Röviden a válaszok: biztosan nem konstrukciós hiba. A töltényszmókerek vizes üzemmódban 105-120°C-re vannak kalibrálva. Kevesebb vízzel magasabb hő érhető el, illetve az újabban nagyon elterjedt „víz helyett só” megoldással akár +20°C-kal is több. A Weber faszene valóban jó, de elsősorban grillezésre, a BBQ-hoz túl apró szemű, ez okozhatja a befulladást, hiszen kevés a légáramnak a hely. Az egalizált, nagy szemű Boksa, és különösen a ProQ kókuszháncs-brikett sok órás low&slow-hoz jobbak. A „minion” metódus, csak akkor ajánlott töltényszmókernél, ha Guruval/ Flame Boss-szal használjuk, egyébként sima 2:1 a hideg vs begyújtott faszén aránya, ahogy a ProQ videóban is látható. Excelnél jó megoldás még a felfűtésnél: 1. Az izzó faszén behelyezése után rácsok és vizesedény nélkül összerakni a szmókert, és járatni üresen 10 percig. 2. Betenni az üres vizesedényt, és járatni 5-7 percig. 3. Ezután beönteni a forró vizet, és feltenni a rácsokat. Ez segít a kezdeti stabilizálásban. A későbbiekben bővebb, gyorsabb válaszokért fordulj a forgalmazóhoz. Ha a BBQ Expedition-től vásároltál, 24 órán belül kapsz minden kérdésre választ.
A bark magyarul fűszerkérget jelent, azonban ez a kifejezés nem írja le tökéletesen a bark jelentését. Bark alatt azt az egyedi és nagyon jellegzetes sülthús-kérget értjük, amely kizárólag barbecue-technikával idézhető elő. A bark az, amitől a barbecue más, mint minden egyéb sütési eljárás, a…..
Márkaséf 2018.04.15 19:00:14
@NRobi: Természetesen, mindent lehet említeni márkanévvel is, ami a tárgyhoz tartozik, és építő jellegű.