Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Márkaséf

87 bejegyzést írt és 324 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nyárspolgár BBQ Bárányflódni 2021.01.10 10:07:04
Az egyik tavalyi slágerfogásunk, a „kacsacsászárnak” elnevezett nyárs igencsak népszerű lett, így a technikát továbbgondolva, a közép-ázsiai nyárson sütési kultúra hagyományai mentén egy újabb kreációt hoztunk létre.  A névadás ezúttal onnan ered, hogy szerkezetében és megjelenésében a…..
Márkaséf 2021.01.12 10:49:54
@na__most__akkor: Szia, köszönjük az észrevételt. Az x-megjegyzéssel feltételezhető, hogy szponzorált tartalomra utalsz.
French rack: bárányhús-előkészítési forma, well-done: hússütés készültségi fok, mindkettő konyhai szakszó.
Jaccard húspuhító, uccho suneli, GN-edény: általános eszközök, nem márkák, a húspuhító és a GN-edény a legtöbb konyhában jelen van, mint termék.
ProQ, D-Oven: valóban márkák, de gondolom egy fotós blogban is leírható, milyen géppel kattintottak, vagy egy horgászblogban is, milyen bottal fogták ki a halat.
Direkt kerültük a sütőfotókat, egyetlen átlinkelés nem volt. Véleményünk szerint, ha van poszt, ami távol áll a szponzorált tartalomtól, akkor ez pont az. Egy ételkreáció puritán bemutatása volt, semmi több.
A szponzorált tartalmakkal kapcsolatos hozzáállásunkról további információ itt: nyarspolgar.hu/2019/11/29/szponzoralt_tartalmak
Az egészben sült malac jól ismert kihívása a szabadtéri, faszenes/ fatüzeléses, kemencés ételkészítésnek. Nem véletlen, hogy specialistái is vannak, akik kifejezetten erre az irányzatra összpontosítanak. Sikeresen megsütni egy malacot, egyenletesen pirult ropogós bőrrel, és a zsenge malachús…..
Márkaséf 2020.01.03 09:34:59
@Sólyom Tomi: A fácánt a leveshez az Auchanban vettük, a vaddisznózsírt is. A mangalicaoldalast a Lehel piacon, tehát ilyen értelemben semmi extra nem történt.
Ugyan korábban is tudtunk, hallottunk már a sokác babról (köcsögös bab, csupros bab, mohácsi bab), de most novemberben jött el az alkalom, hogy végre a gyakorlatban is kipróbáljuk.  Szűkebb pátriájában, Baranyában nagy szeretet övezi, a Kincses Baranya/ Baranya Megyei Értéktár szereplője, viszont…..
Márkaséf 2019.12.02 22:22:43
@zömök: Tévesnek nem nevezném, de kétségtelenül nem tradicionális az előkészített pörköltalap, ahogy ezt le is írtuk. Ettől eltekintve szinte minden ugyanaz, és egyébként működött. Feltétlenül ki fogjuk próbálni az általad vázolt autentikus verziót is.
Márkaséf 2019.12.02 23:41:18
@zömök: Köszönjük a jó tanácsokat. Egy kérdés: a hagyományos sokác babba is kerül finomra vágott vöröshagyma, felkockázott csöves paprika, kevés paradicsom, nemde? A 4 óra főzési idő alatt ennek is szét kell főnie, segítve az étel levének lágy krémesedését, emulzióját. A pörköltalap végül is nem több, mint egyfajta gyorsítás, de a végeredmény nagyon hasonlónak tűnik. Azért is kérdezem, mert a mi 2,5 órás főzési időnk alatt a bab már rendesen megrogyott, 4 óra alatt szétfőtt volna. A nevezéktant illetően meg persze, hogy nem gulyás, hanem sokác bab, de a hús+bab+paprika, valamint a "szabadtűzi gulyásos" állagú, színű lé miatt azért nem tűnik teljesen más utcának.
Márkaséf 2019.12.12 13:18:44
@Zsuzsa Agardine: Köszönjük! Pazar téma, minél több publicitást érdemelne.
A Nyárspolgár BBQ blog 2014-ben hobbiként indult, ismeretterjesztő, közösségépítő szándékkal. Érdemes elolvasni a legelső posztunkat, amit ott leírtunk, még mindig szó szerint tartjuk. Fotó: Körmendi Imre Azóta sok minden történt, csapatunkból többen is évek óta főállásban dolgoznak a…..
A pizza nem egyszerűen tészta, szósz és sajt megsütve, hanem a pizzamesterek több mint 300 éves hagyománya, amelynek útján mi is elindulhatunk. Sokan nem értik, hogy mi is akkora dolog a jó pizzában: miért éri meg vele foglalkozni? Nincs talán még egy olyan étel a világon, amit ennyire ismerne…..
Márkaséf 2019.11.25 17:04:40
@masterpiece1: Ez egy szakzsargon, fatüzeléses oldalas, fatüzeléses csirke, fatüzeléses receptek, stb.
Az otthoni, civil/ hobbi-barbecue, valamint a hivatásos, vendéglátós barbecue-zás mellett létezik a barbecue-nak egy harmadik, dinamikusan növekvő ágazata: a verseny-barbecue műfaja.  A barbecue-versenyeken a civilek és a vendéglátósok is képviseltethetik magukat. Ezeken a versenyeken precíz…..
Márkaséf 2018.10.04 10:26:51
@Void Bunkoid: Erkölcsileg pont annyira elítélhető, mint egy profi horgászverseny, fotóverseny. Egyébként az első BBQ-versenyek voltak azok a helyek az USA déli államaiban, nem sokkal Martin Luther King meggyilkolása után, ahol fehér és fekete békésen sütött egymás mellett. Jó pár ilyen versenyen volt alkalmunk rajthoz állni, rendkívül jó légkör jellemzi őket. Az egyébként nem kevés sebből vérző magyar barbecue-nak eddig csak jót tett.
Márkaséf 2018.10.04 14:50:14
@csigafrédi: Számolni kell az utazást is, jellemzően 3-400.000 Ft egy verseny költsége. 2. Alapanyag: saját koncepció, ki-milyen húst hoz, és számla, igazolás kell arról, hogy hivatalos hentesüzletből/ kereskedéstől jött a hús. 3. A húsok kiválasztását illetően a versenyszabályzat az irányadó: tallya-bbq.hu/versenyszabalyzat/ 4. szervező döntésén alapul, a tavalyi tállyai versenyen voltak már pénzdíjak, de pl. van olyan német verseny, ahol 10.000 EUR a Grand Champion díja. USA-ban vannak akár 100.000 USD körüli összdíjazású versenyek is. De a pénzdíj nem előírás, és a tárgynyeremény sem. A sikernek presztízsértéke is van, főleg a szponzorok felé. Így, visszatérve az első kérdésre: tartósan, rendszeresen csak olyan csapat tud versenyezni, aki mögött szponzor van. Sok csapat mögött sok, kis helyi szponzor sorakozik fel, akik így nemzetközi reklámlehetőséghez is jutnak, szóval a rendszer egész jó. Nagyon sok kis, de kiváló márkát ismertem meg BBQ-versenyek során.
A hobbiszinten művelt BBQ két másik szabadidős tevékenységhez hasonlítható: a fotózáshoz és a horgászathoz. A fotózással való első számú analógiája az esszenciális készülékigény. Ahhoz, hogy barbecue technikával süthessünk, mindenképpen szükséges egy stabil eszköz. Bármelyik típushoz is tartoznak, a…..
Márkaséf 2016.11.30 13:13:48
@Zolee71: Azt kell megvenni, ami intuíció alapján a legszimpatikusabb, vagy pedig építeni kell, ami még nagyobb kaland és spirituális utazás. (ProQ ügyekben keresd a BBQ Expeditiont, már van bemutatótermük is.)
Márkaséf 2016.12.25 09:08:12
@masterix: Nagyon szívesen, és gratulálunk a pazar kis szmókerhez!
Márkaséf 2018.09.11 22:48:04
@Szmolarek: Érdemes ebbe a csoportba belépni: www.facebook.com/groups/nyars/, minden bizonnyal sokan tudnak segíteni.
A barbecue királykategóriája a marhaszegy (brisket). Ez a hagyományosan kevésbé értékesnek számító, kemény, nem igazán vonzó húsdarab a BBQ-típusú sütések emblematikus alapanyaga, Texas állam nemzeti étele. Felépítése és zsírszerkezete determinálja a lassú tűzön…..
Márkaséf 2016.01.22 21:48:19
@Balambér: Semmi meglepetés :) A posztban is benne van: "140-160°C-os tartományban sülő marhahús egészen más folyamatnak köszönhetően puhul meg, mint a low&slow típusú sütés során, inkább hasonlóan ahhoz, amikor egy bőrös sertéscsülköt 5-6 óra alatt sütünk meg 150°C-os hőmérsékleten. A kemény izmokat és zsírokat intenzívebb agresszió éri, jó technikával időzítéssel így is elérhető a hús optimális készültségi szintje és állaga." Illetve az első mondatban elhangzott a lényeg: WAGYU. Egyébként egy igazán jól sikerült low&slow szerintem jobban néz ki. Pl. itt: www.facebook.com/nyarspolgar.bbq/videos/898992313499714/?theater :)
Márkaséf 2018.05.25 20:21:47
@emul: Röviden a válaszok: biztosan nem konstrukciós hiba. A töltényszmókerek vizes üzemmódban 105-120°C-re vannak kalibrálva. Kevesebb vízzel magasabb hő érhető el, illetve az újabban nagyon elterjedt „víz helyett só” megoldással akár +20°C-kal is több. A Weber faszene valóban jó, de elsősorban grillezésre, a BBQ-hoz túl apró szemű, ez okozhatja a befulladást, hiszen kevés a légáramnak a hely. Az egalizált, nagy szemű Boksa, és különösen a ProQ kókuszháncs-brikett sok órás low&slow-hoz jobbak. A „minion” metódus, csak akkor ajánlott töltényszmókernél, ha Guruval/ Flame Boss-szal használjuk, egyébként sima 2:1 a hideg vs begyújtott faszén aránya, ahogy a ProQ videóban is látható. Excelnél jó megoldás még a felfűtésnél: 1. Az izzó faszén behelyezése után rácsok és vizesedény nélkül összerakni a szmókert, és járatni üresen 10 percig. 2. Betenni az üres vizesedényt, és járatni 5-7 percig. 3. Ezután beönteni a forró vizet, és feltenni a rácsokat. Ez segít a kezdeti stabilizálásban. A későbbiekben bővebb, gyorsabb válaszokért fordulj a forgalmazóhoz. Ha a BBQ Expedition-től vásároltál, 24 órán belül kapsz minden kérdésre választ.
A bark magyarul fűszerkérget jelent, azonban ez a kifejezés nem írja le tökéletesen a bark jelentését. Bark alatt azt az egyedi és nagyon jellegzetes sülthús-kérget értjük, amely kizárólag barbecue-technikával idézhető elő. A bark az, amitől a barbecue más, mint minden egyéb sütési eljárás, a…..
Márkaséf 2018.04.15 19:00:14
@NRobi: Természetesen, mindent lehet említeni márkanévvel is, ami a tárgyhoz tartozik, és építő jellegű.
A pastrami legendás étel, amely valahol a barbecue stílus határmezsgyéjén helyezkedik el, ötvözve a lassú tűzön füstön sütést különféle egyéb eljárásokkal. A mi olvasatunkban egy különleges hibrid, kulináris mesztic: a pácolt-füstölt húskészítmények és a barbecue módszerrel sült hús keresztezése.…..
Márkaséf 2015.12.18 19:15:30
@Balambér: 1. Ebben a receptben a hűtőben szikkasztás célja csupán annyi, hogy ne legyen túl nedves a hús felülete, semmi több. Minimál megoldás, mert rendesen szikkasztani nem hűtőben kellene, hanem jó légáramú kamrában, vagy magában a füstölőben. Az egész folyamat lehetett volna még hosszabb és tagoltabb, most nekem ennyire futotta időben. De a lényeg: a hidegfüstre tett hús felülete ne legyen nedves.
2. Volt füst, persze, hiszen BBQ-sütésről van szó. Hickory chips egyébként, nem eltúlozva.
3. A szürke zónának nem kellene főtt marha jellegűnek lennie, a mi szegysütéseinknél szerencsére nem is az. Van élvezeti értéke, úgymint íze is, és inkább sült húsra hajaz. Injektálás nélkül is imádjuk, és egyébként az etyeki sütésekre kilátogató igen népes közönség is elsősorban a szegy miatt utazott. Injektálás: versenyeken szokták, ahol a zsűrinek egy harapásból kell messzemenő következtetéseket levonnia, így próbálják az ízeket koncentrálni. A másik, szintén BBQ-versenytechnika: a megsült szegyet koncentrált marhaalaplében pihentetni, kihűlni hagyni. Ez is ízfokozó. De mindez a texasi BBQ-tól végtelenül távol áll. Ott a jó marhaszegyet megsütik füstön, és kész. Jó hír lehet, hogy a pastraminál a hosszú nedves pác miatt a só sokkal messzebb jut, és eleve egyenletesen ízesítettebbnek hat a végeredmény.
4. Semmiképpen sem lehet ugyanolyan krémes a pastrami, mint a BBQ-marhaszegy. Sózott, pácolt, hidegfüstölt hústól ezt nem is kell elvárni. Pont az volt a poszt fő ihletforrása, egyben tanulsága, hogy ez egy hibrid ételkészítés, ehhez igazodó végeredménnyel.
Egyébként bombajó volt, ízere és állagra is, és tök más, mint a klasszikus BBQ. A feleségem szerint jobb, mint bármelyik eddigi BBQ-hús, amit kóstolt tőlem, tőlünk. Nem mondanám, hogy ennek az egyébként dicséretnek olyan nagyon örültem volna :) És szeretném hangsúlyozni: a pastramid sikere mindenekelőtt az alapanyagon fog múlni. A technika fontos, de csak másodlagos.
Márkaséf 2018.03.09 13:38:33
@babota: A hűtőszekrényt javaslom, sok sikert!
A disznófül a magyar gasztronómia kedvelt alapanyaga, mindenekelőtt kocsonyakészítéshez, disznósajthoz, töltött káposzta főzésénél, és különféle alaplevekhez is. Kollagénekkel teli, ízes, és a töve tájékán még némi hús is található benne.   A 2018-as esztendő köszöntése alkalmából a disznófület…..
Márkaséf 2018.01.01 14:19:14
@Zsuzsanna Lászlóné: Nem kötelező kockára vágni, egyben is biztosan jól megsül. A kockára vágásnak két oka van: egyrészt így közelebb áll a klasszikus yakitori-stílushoz, másrészt tapasztalatunk szerint a 2-3 cm-es egyendarabok jobban sülnek, kevésbé égnek meg mondjuk a széleiken, mint a nagyobb darab húsok, ilyen intenzív hő felett.
A harcsapofa régi nagy kedvenc nálunk, és hónapok óta tervezgettük, hogy végre napirendre kerüljön, nyárson sütve, yakitori-stílusban. December 23. az a nap, amikor Magyarországon igazán nagy biztonsággal lehetséges halat vásárolni. Ilyenkor érdemes a reggel 6 órai nyitásra ellátogatni a…..
A Nyárspolgár BBQ blog számunkra talán legnagyobb hozadéka (egyúttal folyamatos tartalomfejlesztésének első számú korlátja) a BBQ Pit Box® szmókerek megszületése volt. Immár harmadik esztendeje dolgozunk nehézsúlyú sütőink fejlesztésén és kivitelezésén, amely mára mindennapi munkánk legmeghatározóbb…..
Márkaséf 2017.12.17 10:00:24
@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: @Before: Ez a poszt kizárólag a Pit Box mögötti emberi tényezőről szól. Az összes többi posztunk, videónk gázol a húsban, tocsog a szaftban, ez az egy szándékosan nem.
Márkaséf 2017.12.17 10:01:29
@KissGecihuszár: Köszönjük, ez a poszt szóról-szóra ezt szerette volna átadni.
(Nagyobb képért klikk.) Akár kétszer ennyi pontot is proklamálhattunk volna, a fentiek követése mindenképpen egy jó alapot biztosít a sikeres barbecue-záshoz. Mindegyik pont megér egy-egy külön posztot, törekedni fogunk ennek kivitelezésére. Kívánjuk a begyújtó folyadék…..
Márkaséf 2017.07.18 10:32:13
@ElPadre: A teljes választék nagyon jó: www.bbq-expedition.hu/faszenek
Márkaséf 2017.07.23 15:54:57
@jabbok: Néhány tipp és tanács:
1. Fontos, hogy egy manuális sütőről van szó, vagyis a működését olyan változó körülmények befolyásolják, mint a külső időjárás, a fűtőanyag (faszén, brikett) minősége, és a rácsokra tett hús mennyisége, minősége, hőmérséklete, és a vizesedényben lévő víz mennyisége, stb. Ezek összehangolása a te feladatod, ennek megtapasztalása, megértése minden egyes sütőember saját, önálló útja.
2. Újabban elterjedt a ProQ-sok körében (főleg versenyeken láttuk), hogy víz helyett nagy szemű kősót tesznek a vizesedénybe, ezzel magasabb hő célozható meg, és szárazabb levegőjű sütési közeg, ami a barknak kedvez.
3. A magam részéről a fóliázás híve vagyok, csakis a takarítás miatt, de kaptunk olyan visszajelzést, hogy fólia nélkül kevésbé forr el a víz. Van olyan is, aki dupla vizesedényt használ. Ha fóliázol, arra kell ügyelni, hogy a kilógó fólia semennyire se blokkolja a légáramot.
4. Mivel nem elektromos vagy szigetelt sütőről van szó, teljesen természetes, hogy a sütőtér hőmérséklete nem állandó, hanem kisebb ingadozások jellemzik. Mivel a faszén sem egyszerre izzik fel/ el benne, az éppen izzásba kerülő faszén mérete is meghatározza a hőáram fejlődését. Ugyanígy, ahogy menet közben sülnek össze a húsok, és csökken a belőlük távozó vízgőz mennyisége, hatással van a hőháztartásra.
A fentiek eredményeként van, hogy a két rácson egyszerre készülnek el a húsok, de az is előfordulhat, hogy az alsó rácson fél-egy óra késéssel készül el ugyanaz a hús. Olyat még nem tapasztaltunk, hogy az alsó rácson sül meg előbb.
A kör alakú, alsó égésterű sütők jellegzetessége, hogy a peremvidéken a hő magasabb, hiszen ott áramlik felfelé intenzíven.
5. Minden kezdő BBQ-s jellegzetes magatartási tünete, hogy mindent mérni akar. A ProQ töltényszmókereknél egyszerűbb és alkalmasabb sütő nem nagyon létezik a folyamatok megértésére, az első BBQ-élmények megszerzésére. A tanácsunk: sütni kell, minél többet, minél kevesebb nyitogatással, és a hús meg fog sülni szépen. Ha a kupolában a hőmérő 200F felett van, akkor barbecue-zásra alkalmas közeg keletkezett. El kell engedni a húst, és hagyni sülni, nincs több dolgunk.
6. A barbecue nem egy magától értetődő tevékenység, szabadtéri sütés, amihez minimum annyi érzék kell, mint a bográcsozáshoz. Türelem, és a sütőd meg fogja hálálni a ráfordított időt. Összehangolódsz a sütőddel, tanulsz, levonod a következtetéseket, amit a következő sütésednél hasznosítasz.
Sok sikert a továbbiakhoz!
Márkaséf 2017.09.11 10:00:35
@borzash: Általános elvet tudunk csak mondani: olyan helyre kell tenni, ahol az releváns hőt mutat. A rácshoz közel (hiszen azon sül a hús), és olyan pozícióban, hogy az a hőáram meghatározó zónájában legyen.
Az elmúlt években egyre több országban került megrendezésre a Flavour Fair, a Big Green Egg használóinak és rajongóinak éves fesztiválja.  Fotó: Big Green Egg Magyarország A magyarországi Flavour Fair 2017 fesztiválra e hét vasárnapján kerül majd sor. Elfogultság nélkül állítjuk, hogy ez az egyik…..
Az igazi sólet nagyon lassan készül, kemencében, így könnyen adódik a kérdés: vajon miként működik szmókerben sütve? A másik, klasszikus kérdés a barbecue-zók körében: melyik az ideális technika a libacomb, kacsacomb low&slow sütésére? A következő receptben mindkét kérdésre kerestük a…..
Sokan tévesen hangoztatják, hogy a barbecue-szezon kellős közepén járunk, pedig ha van a barbecue-zásnak antiszezonja, akkor az éppen a július-augusztusi időszak. Kánikulában a tökéletesen megsütött marhaszegy és pulled pork is sok lehet, a dús, zsíros, kollagénnel teli, lassú tűzön-füstön sütött…..
Örömmel jelentjük: mintegy 3-4 hónapos fejlesztési munka eredményeként elkészült a Nyárspolgár BBQ és az Őrház Sörkert közös reverse flow ofszet szmókere! A szmóker elfoglalta méltó helyét az Őrház épülete mellett, és megkezdte méltóságteljes pöfékelését. A…..
Márkaséf 2015.09.07 12:46:35
@asak: Az etyeki ofszet szmókerünk falvastagsága 6mm. Ebből tudok kiindulni, ez már ad egy rendes tehetetlenséget, hőstabilitást. Az 1,7 mm határeset, tekintve, hogy az ofszet szmókerek konstrukciójukból adódóan is meglehetősen instabilak. Minél vastagabb, nehezebb egy ofszet szmóker, annál valószínűbb a stabil üzemeltetése. Ezzel együtt lebeszélni sem szeretnélek, ha ehhez érzel ihletet, ezzel kell megpróbálni. Nem nagyon tudok ehhez látatlanban többet hozzátenni.
Márkaséf 2016.11.18 09:57:20
@brokersmoker: Sajnos erre rövid választ nem tudok adni, több posztban is foglalkoztunk már a témával, és a későbbiekben is fogunk. Röviden: természetesen igen, befolyásolja, negatív irányban. Minél magasabbb a fa csersavtartalma, valamint nedvességtartalma, a füst annál dominánsabb, kesernyésebb lesz, bizonyos szint felett pedig hús- és egészségkárosító hatású. Csakis szárazfával szabad tüzelni húskészítéshez. Minimum fél év szárítás szükséges, de a legjobb a 3-5 éven át száraz helyen tartott fa.
Márkaséf 2016.11.24 22:44:12
@brokersmoker: Masszív kis sütőnek néz ki, gratulálok!
Nyárspolgár BBQ Deluxe BBQ-szósz 2014.09.25 21:41:01
A szószok témaköre nagy kedvencünk, régi alaptétel éttermi konyhákon is, hogy a mártás adja a különbséget, amiért a vendég visszatér. A BBQ-szószok világába megtettük az első lépést korábbi alapposztunkban, most következzen egy újabb irányadó leírás, egy afféle…..
Márkaséf 2014.10.10 16:05:13
@-RL-: Nem kritérium, hogy frissen készüljön. Két hétig simán jó, de fagyasztani is lehet.
Márkaséf 2016.10.30 19:23:03
@: Egy-két hétig eláll, és a fagyasztást is bírja. Még jobb, ha a jus-alapot fagyasztod le porciózva, és azt felhasználva készíted el a szószt BBQ-alappal, kb. egy órában, amikor aktuális.
Márkaséf 2016.11.16 19:12:20
@masterix: Általános tanács: sütés után érdemes egyből letakarítani a rácsokat. A sütőt felfűtve, drótkefével, illetve folyó meleg víz alatt. A sütő belseje minden sütéssel ízesedik, patinát kap. Ott csak az esetlegesen keletkező koromréteget kell eltávolítani. A sütő aljában keletkező zsírréteget több sütőnél is már a sütés alatt is le lehet engedni, és fel lehet fogatni egy edényben.
Ha sokáig nem kerül sor takarításra, először jön a fúrógépre csatlakoztatható drótkefe. A következő szint a hideg zsíroldó, ezután viszont újra kiegétés szükséges.
Kiszúrtam én is a Boznánszky Melóst (www.boznanszkykes.hu/bicskak/alkategoria/6), tényleg nagyon hasonlít a Balla-félére, tetszik nagyon!
Szinte az összes sütésünk során azt tapasztaljuk, hogy bár a közönség kedveli az olyan BBQ-klasszikusokat, mint a sertésoldalas, pulled pork, a csirke és társai, amivel igazán le tudjuk venni a lábáról a nagyérdeműt, az a BBQ-technikával sütött marhahús. Vagyis mindenekelőtt a marhaoldalas és a…..