Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vastort

0 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Zahorán Csaba írása Dušan Trančík szlovák rendező nem kis fába vágta a fejszéjét, amikor Trianonról kezdett el forgatni. Hiszen egy közismerten bonyolult és ellentmondásos kérdésről van szó. A szlovákok számára Trianon egyszerre jelent egy félig elfeledett történelmi…..
Magyarország egyik alapvető tulajdonsága, hogy szélsőségesen reagál a külföld véleményére: vagy hanyatt esik tőle, vagy pedig az extra Hungariam kezdetű szállóige alapján magasról tesz rá. Egyvalamiben azért biztos, hogy van közös pont: érdekelni mindig is érdekelt minket a…..
A prágai Hradzsinban már május elején elviselhetetlen tömeg kavarog, fáj tőle az ember feje, persze egy itteni kávé áráért máshol akár új vesét lehetne kapni. Vagy új fejet. Bármilyen szép tehát az Arany utcácska, ki kell szabadulnunk innen. Pár perc múlva már a Kisoldal…..
vastort 2013.05.23 10:48:51
@SontPent: szerinted nem mi járunk jobban, ha bevalljuk a kisebb bűnünket és cserébe ők is bevallják a nagyobbat? Szerintem: de igen.
www.felvidek.ma/felvidek/kozelet/39709-hrib-es-surjan-magyarul-a-tyzden-legujabb-szamaban
Az Amnesty International Magyarország cikke: Jól döntött a BRFK, amikor két pofon után idén inkább nem próbálja betiltani a Budapest Pride Felvonulást. Ha Magyarország a melegjogok területén is kelet felé nyitna, az szégyenpadra küldené az országot. El kellene dönteni, kikkel…..
Varánusz Csaó, LMP! 2012.11.18 05:06:13
Egyszer volt, hol nem volt, itt a vége fuss el véle.  Az LMP tegnapi kongresszusi napján kiderült, pofont adni a szarnak továbbra is nagyon megy, a lényeglátással meg az eddiginél is nagyobb bajok vannak.  - Nem sikerült felérni ésszel, hogy a meghozott döntéssel az utolsó…..
  Agent Ungur és Vhailor sorozata   Sorozatunk eddigi részei elsősorban arra kívántak magyarázatot adni, hogy melyek azok a belső okok, melyekkel a mai szlovák társadalomban jelenlévő erőteljes magyarellenesség magyarázható, illetve hogyan is viszonyul a szlovák önkép a…..
vastort 2012.06.29 10:32:29
Pospisil Hazaárulók? 2012.06.15 11:42:00
 Folytatódik a cseh játékosok és szurkolók háborúja. Létezik egy magyar mítosz a jobboldalon, miszerint sehol máshol a világon nem szurkolnak, irigykednek, árulkodnak, stb. annyira saját nemzetük ellen, mint Magyarországon. Nekik szól ez a poszt. Nem könnyű mostanában cseh…..
vastort 2012.06.18 15:43:38
@dr. Ez is csak egy nick: Haha, ez nem jött be. :-)
Tiso szónokol   Vhailor és Agent Ungur sorozata   A szlovák önkép és legendák egyik legfőbb toposza a szűzies ártatlanság, miszerint a szlovákok mindig csak mások áldozatai voltak. Ezt fura módon a külvilág is így látja. Pedig a szlovák elit jókora részt vállalt a…..
vastort 2012.06.17 10:33:59
@Vhailor: Nem értem egészen. A magyarul is olvasható könyvében Dusan Kovác szlovák történész kicsit sem dicséri Tisot, az első szlovák államot Hitler csatlósának és totalitárius rendszernek nevezi. Kollaborációról, quislingekről ír. Kijelenti, hogy a Tiso pártja a későbbi kommunistához hasonló állampárt volt. Részletezi az antiszemitizmus kérdését, a zsidók elleni pogromokat, a deportálást. Machot és Tukát egyértelműen nácinak nevezi. Hozzájuk képest ugyan Tiso az "ún. mérsékelt szárny" vezetője, de ezt is "hivatásrendi és autoratív" iránynak, vagyis lényegében fasisztának nevezi.
Hol itt a legendárium?
vastort 2012.06.17 11:06:47
@Vhailor: Lehet, de a korrektség azért megkövetelte volna, hogy a posztban szerepeljen: ez nem kizárólagos szlovák történelmi nézet, vannak olyanok is, akik elítélik a Tiso-rendszert.
vastort 2012.06.17 12:16:31
@Vhailor: A Nemzeti Emlékezet Hivatala honlapján nem látom nyomát ennek a részleges rehabilitációnak. Ami meg azt illeti, szerintem egy történész véleménye igenis számít. Persze ilyenkor már "szakmai hiányosságokra" is kell hivatkozni, hogy hitelteleníteni lehessen azt, aki nem fér bele a poszt prekoncepciójába.
Most, hogy kiderült, nincs érvanyagunk, szánalmasan kapaszkodunk a húsz éve írt kisdoktoriba, hagyjuk magára a büszke elnököt, aki egy új dolgozat megírásával fogja bizonyítani, hogy két évtizede is írhatta volna ő a dolgozatát. Akár. Nézzük, mi vár mentorára,…..
vastort 2012.04.02 11:36:03
@Lacdelo: Az ország nem most vált következmények nélkülivé, hanem réges-rég, legszebb példákat a szocik korszakából tudnék említeni. Schmitt szégyen, de azért ne essünk túlzásokba. Kertész Ákosnak nincs igaza. A Schmitt-botrány (meg a korábbi Horn, Medgyessy és Gyurcsány botrány) legfeljebb a politikusok gátlástalan pofátlanságát jelzi, Kertész viszont a népről beszélt.
  Néhány nappal ezelőtt nyílt levéllel fordultam a Velencei Bizottság vezetőihez, amiben felhívtam a figyelmet arra, hogy a tavaly decemberben elfogadott magyar választási törvény számos ponton ellenkezik a Bizottság 2002-ben kiadott ajánlásával. A választási rendszerrel…..
vastort 2012.02.27 21:38:14
@Holger Hartland:
Na, épp én is ezt akartam megkérdezni, de elszállt a kommentem, aztán látom, hogy közben más is észlelte ezt.
De az is furcsa, hogy 5% (sőt, 3%) szavazat alatt is oszt mandátumot az excel.
Futok. Bátorság 2011.10.17 22:11:44
Ma vettem egy nagy levegőt, és beneveztem a siófoki félmaratonra. Azért fura volt látni azt a nagy számot a távnál. Tavaly ilyenkor a hét kilométer volt ugyanolyan kihívás, mint most a félmaraton. Azt gondolom, fel tudok rá készülni; nyilván ezért neveztem, félretéve a korábbi…..
A sorozat bevezetőjét itt, a második részt pedig jövő hétfőn (03.07.) olvashatod. Valamilyen megkérdőjelezhetetlen oknál fogva a történelmet mindenhol nemzeti történelem formájában tanítják. (Az okot természetesen ez az egész sorozat megkérdőjelezi, de ez egyelőre maradjon…..
vastort 2011.03.06 10:17:43
@Akitlosz:
Akkor elmagyarázom, oké?
Az angol és a francia nyugat-európai nép.
A német meg nem, az közép-európai.
Az angol és a francia példa a fordításnál arra szolgált, hogy ezeken a nyelveken a nemzeti és az országos fogalma szinte ugyanaz.
A német volt az ellenpélda, ott ugyanis különböző fogalmak vannak ezekre a kifejezésekre.
Az angol és a francia államnemzet, a német és a magyar stb. viszont "kultúrnemzet", vagyis nyelvi alapon jött létre.
vastort 2011.03.06 10:24:14
@Akitlosz:
"Ahhoz, hogy a nemzeti meg az országos szavakat szinonimaként lehessen használni az kell, hogy a nemzet és az ország határai egybeessenek. Magyarország tekintetében ez messze nincs így.

Igazából még a franciáknál sem, mert a belgiumi vallonok azok franciák, nem egy másik nép, és persze a svájci franciák sem különböznek semmiben sem a francia franciáktól, legalábbis a Svájc mellett élőktől nem. De Svájc elég speciális ország."

Itt viszont összetéveszted a nyelvet a nemzettel. A vallonok nem franciák, csak franciául beszélnek. A svájci francia nyelvűek sem franciák, hanem svájciak. Svájci nemzet létezik, ennek tagja beszélhet németül, olaszul, franciául, de mégis egy nemzet, mert 700 éve (kb.) egy országban élnek, közös történelmi emlékek kötik össze őket (és nem kötik ilyenek a franciákhoz őket).
Belgium az más eset, ott ezek a közös élmények nem voltak elegendőek. Belgium ugyanis maradék ország, de hidd el nekem, ez a kivétel nyugaton, a többire ráillik, amit mondtam.
Még egyszer: ne tévesszen meg, hogy Németo.-t ma Nyugat-Európának tartják, maguk a németek is közép-európainak tekintik magukat.
vastort 2011.03.07 19:50:55
@Akitlosz:

"Ugyan mitől lenne a nation és a pays ugyanaz a fogalom?"

Nem ugyanaz, de ezt én sem állítottam. Én amellett érveltem, hogy szinonimák. A szinonima azt jelenti, hogy "rokon értelmű, hasonló jelentésű", nem azt, hogy _ugyanaz_.
A fordítási példáim pedig nem is annyira az ország és a nemzet, hanem az országos és a nemzeti szavakra vonatkoztak. Sem a pay-ből, sem az eddig nem is említett country szóból nem képeznek "országos" jelentésű jelzőt, csak a nation-ból. És ennek bizony az a háttere, hogy az angol és a francia nemzetté válás során az "ország lakói = nemzet" állítást evidensnek tekintették (és a 20. sz. közepéig igazuk is volt).

"A franciák is eléggé ápolják a kapcsolatokat például a Québeciekkel, de senki sem gondolja, hogy egy ország lennének."

Én sem. De nem is egy nemzet! Mint ahogy az ausztrálok sem angolok stb.
Magyar Hírlap: A személycseréken kívül szimbolikus jelentőségű dolgokon, például a heraldikán, egyes utcaneveken is változtatna. Mikor lesz ez esedékes? Tarlós István: A szobámban már csak nemzetiszínű zászlót talál. A főváros korábbi zászlaja nekem sem tetszett, meg fogjuk…..
Talán az 1956-os forradalom az a magyar történelmi esemény, amely külföldön a legismertebb. Ezért is lehetett siker Charles Gati Vesztett illúziók című könyve az eredeti megjelenés helyén, az USA-ban is (Osiris, Budapest, 2006; az angol eredeti: Failed Illusions, Woodrow Wilson Center…..
vastort 2011.01.07 09:36:03
@kolbenheyer:

1. Aki az NKVD-nek dolgozik, az ügynök. Lehet, hogy ezt nem írtad, de ma mindenki így érti.
2. Nagy Imrének igen komoly renoméja volt Magyarországon legkésőbb 1953 óta. Miért voltak akkor kezdettől bizalmatlanok vele szemben? Az USA-ban persze azok voltak, de itthon aligha. A Petőfi Körben valóságos tüntetés volt Nagy mellett 1956 júniusában. Vagy arra gondolsz, hogy az október 23-i "kedves elvtársak" kezdetű beszéde lerombolt mindent, amit a Nagy Imre név jelentett, amit a Rákosiékkal szembeni harc jelentett?? Aligha hiszem. A következő öt nap nélkül ez a bizalomvesztés nem következett volna be. De még akkor is sokan azt gondolták, hogy Nagy a párt túsza, kényszerítik, zsarolják valamivel. Ld. Rainer M. János életrajzi köteteit.
3. Gátinak egyszerűen nincs igaza. A szovjetekkel való megegyezés nem jöhetett volna létre, mert a felkelők követelései kezdettől fogva radikálisabbak voltak annál, hogy abba beletörődtek volna. Nagynak szintén nem volt befolyása arra, hogy az USA mennyire felelőtlen (tényleg az volt). Ha mégis létrejött volna megegyezés, nem tudjuk, milyen lett volna a magyar rendszer később. Szerintem nem titoista, de nem is "gomulkista". Abban igazad van, hogy Kádár kb. ezt valósította meg, na de milyen áron?
vastort 2011.01.26 14:35:11
vastort 2011.01.26 20:51:26
@kolbenheyer:
Igen, de még inkább az, hogy nem lett volna lehetséges a forradalom győzelme sem. ("már október 22-én elbukott")
 Az egyik széljobb szubkultúrához tartozó ismerősöm hívta fel arra a figyelmem, hogy Toroczkai azt hirdeti magáról: együtt harcolt az Erzsébet hídon Budaházyval - miközben ott se volt. Valóban, Toroczkai a magyarázkodó levelében, ahol hosszan kifejti, hogy…..
vastort 2010.09.02 22:42:47
A kettős állampolgárság ügyéről kevesen tudnak, akarnak racionálisan gondolkodni (amikor 2004-ben vitatkoztam egy amúgy értelmes barátommal, elismerte az összes ellenérvemet igaznak, a vége mégis az lett, hogy de attól még meg kell szavazni, mert csak). Ennek ismeretében most…..
vastort 2010.05.26 21:45:36
@Tottone:
totálisan igazad van.
@poszt:
Fedor, én kedvelem ezt a blogot, de most hülyeséget írtál.
Sárdobáló Választási totó 2010.02.11 06:00:00
Pontosan kettő hónap van hátra a választások első fordulójáig, így egy kis játékra invitálom a kedves olvasókat:1.) Kap-e az országos listán 55%-ot a Fidesz?2.) Kap-e az országos listán 13%-ot a Jobbik?3.) Kap-e az országos listán 25%-ot az MSZP?4.) Kap-e az országos listán…..
Sárdobáló A miniszterelnök neve 2009.05.17 06:20:00
Az alábbi levelet április 15-én küldtem a Kormányszóvívői Irodának. Azóta eltelt 30 nap, de nem kaptam választ.Tisztelt Kormányszóvívői Iroda!Tájékoztatásukat szeretném kérni arról, hogy mi igaz abból a városi legendából, mely szerint Bajnai György Gordon miniszterelnök…..
vastort 2009.05.18 16:36:05