Regisztráció Blogot indítok
Adatok
teszár

36 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha év vége, akkor listázás! Sajnos a magyar moziforgalmazásba bekerült tételek alapján nem lehet reprezentatíve értekezni, de ez a szélesebb merítésből válogató amerikai vagy brit disztribúciós porondra is igaz. Ezért van az, hogy legtöbbször dögunalmasak és enerváltak mind az itthoni, mind az…..
Október 13. és 20. között érkezik a kurrens dél-koreai mozi legjava a Corvin és a Sugár moziba. A jegyértékesítés szeptember 28-án indul. A Koreai Kulturális Központ idén is elhozza Budapestre a kurrens dél-koreai mozi legjavát. Panasz nem hagyhatja el a szánkat: 19 válogatott nagyjátékfilm és 5…..
Az idei esztendőt filmes szempontból gyengébbnek éreztem a tavalyinál, ugyanakkor ki kell emelni, hogy legalább voltak olyan hiánypótló BluRay-megjelenések, mint például a francia A mama és a kurva (1973), a japán Szökevény a múltból (1965) vagy éppen a hongkongi Shaw Brothers stúdió klasszikusait…..
A Boddah-nak köszönhetjük, hogy a 2010-es években a stand-up műfaj olyan kiválóságai jutottak el Budapestre, mint Louis CK, Bill Burr, Eddie Izzard, Jim Jefferies,Tom Segura, Jim Gaffigan, Anthony Jeselnik, Iliza Shlesinger vagy Daniel Sloss. A cég egyik alapítóját, Osváth Gábort a szervezés…..
Amikor a véres-mocskos Rob (Nicolas Cage) a hitelességről beszél a feszengő egykori beosztottjának az Eurüdiké étteremben (Pig). Az Azor bankárának párbeszéde Tatoski atyával. Amikor az öreg Pat (Udo Kier) egy csillárral a fején önkívületben táncol a meleg bárban (Swan Song). A bolti lopás a…..
Évértékelés a föld körül: ír animációs csoda, hongkongi melodráma, mexikói bevándorlófilm, ausztrál családi horror, lengyel álpapdráma, svéd rémmese, nigériai szürreális szatíra az idei legjobbak közt. Wolfwalkers Az ír Cartoon Saloon stúdió jelenleg Európa legjobb rajzfilmes műhelye, amely ezzel…..
Úgy tartják, a filmkritikusok olyanok, mint a nőgyógyászok: ott keresik a problémát, ahol más az örömet. Az év végi listázásnál ettől azonban nem kell tartani, ugyanis ez a modulálatlan, nettó laudáció ideje. Az Élősködők kivételével olyan alkotásokra fókuszálok, amelyeket jellemzően elkerült a…..
Az 1987-ben született, Skóciában tanult dokumentumfilmes, Miklós Ádám a tibeti buddhizmus (Dolma lányai, 2013) és a tibeti medicina (Menla hagyatéka, 2016) szemrevételezése után egy egyedülálló, a magyar kultúrához kötődő személyes sorsot mutat be új alkotásában, A magyar nóta belga…..
Veszett vidék (Sweet Country) Az ausztrál outback-élményről a sűrítettség ilyen fokán valószínűleg csak bennszülött rendező képes értekezni. Az aboriginal Warwick Thornton ebben a csontszikár, zene nélküli, rendkívüli magabiztossággal levezényelt westernben úgy mond el minden lényegeset az…..
A tavalyi esztendőben méltatlanul kevés best of listán szerepelt a norvég Thelma [nálunk igen - a szerk.], noha bőséggel kiszolgálta mind a látványközpontú, izgalmas műfajkevercsek (pszicho-thrillerbe oltott leszbikus románc) iránt lelkesedő nézőket, mind pedig a kínzó belső vívódásra épülő, gazdag…..
A stand-up comedy világában csak a legnagyobbak (pl. George Carlin) tudnak több évtizeden át konzisztensen kimagasló teljesítményt nyújtani, az pedig teljességgel egyedülállónak mondható, amikor valaki ezt a humor egy végletekig leszűkített alfaján (a híres személyiségek és a hallgatóság tagjainak…..
Az Ártatlanok női balsorsokon keresztül mesél hitről és moralitásról a világháborús Lengyelországban. Vetítik: a Frankofón Filmnapok keretében.Március 6. 20.30 - UrániaMárcius 8. 20.45 -  Art+ Cinema A második világháború kevésbé ismert fejezetéhez tartozik az emberiesség elleni bűntettek azon…..
Everybody Wants Some!! Az ifjonti élan vital, a ragályos életkór filmjében az egyik texasi egyetem baseballcsapatának mindennapos mulatságait követhetjük figyelemmel az 1980-as évek legelején. Linklater munkája lüktet a derűtől és az energiától, de emellett korhangulatból, karakterekből és…..
 „Az együgyűséget választottam. Ez az egy ügyem van, ez az egyetlenegy.” (Hamvas Béla) Koyaanisqatsi – erre keresztelte Godfrey Reggio a debütáló moziját. Ez hopi indián nyelven annyit tesz, hogy kaotikus, korrupt élet. Angol nyelvterületen az Egyensúlyból kibillent élet, míg Magyarországon a…..
November 8. és 12. között immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Koreai Filmfesztivált Budapest mellett Debrecenben, Szegeden és Pécsett. Az idei kiadás húsz alkotása közül a következő ötöt ajánljuk az ázsiai film iránt érdeklődőknek. Veterán (Veteran) A Veterán a…..
Ciro Guerra hipnotikus erejű, kozmikus mozi-tripje a nyugati ember beavathatatlanságáról és a világtéboly aktuális helyzetéről. A latin-amerikai film nemcsak a magyar mozikban, de nemzetközileg is alulreprezentáltnak mondható, ami már csak azért is sajnálatos, mert a térség filmipara szinte minden…..
Brand: A Second Coming Russell Brand az egyik legizgalmasabb közéleti személyiség jelenleg a világon: egykor drog- és alkoholfüggő, aztán befutott, de meglehetősen felszínes képviselője a stand-up comedy műfajának, később filmszínész, Katy Perry férje, majd megtért, messiás-komplexusos figura, aki…..
Földényi F. László Mozisirató című írása a Filmvilág decemberi számában  az európai művészfilm felett vetett keresztet. A cikk olvasása közben a következő reflexiók fogalmazódtak meg bennem. A szerző alapállása azért fundamentálisan téves, mert abból indul ki, hogy a létezésnek van nem-metafizikai…..
Idén nyolcadik alkalommal rendezi meg a dél-koreai filmhetet a Koreai Köztársaság nagykövetsége és a budapesti Koreai Kulturális Központ. A 2015-ös programban húsz nagyjátékfilm található, amelyet eredeti nyelven, magyar felirattal fognak vetíteni. Külön öröm, hogy a helyszínek…..
A grúz Levan Gabriadze alkotása, az Unfriended (Cybernatural, 2014) az első olyan élőszereplős nagyjátékfilm, amely teljes egészében egy számítógép képernyőjén játszódik. Az áldokumentumfilm felokosított, 2.0-ás formai alapötletével éltek már kisfilmek (mint az első…..
Tarr Bélával a 19. Busani Nemzetközi Filmfesztiválon (BIFF) beszélgettünk, ahol ünnepélyes kéznyomatot kapott – ez itt az életműdíj megfelelője. Teszár Dávid: Hány alkalommal és milyen minőségben vett részt ezen a filmfesztiválon? Tarr Béla: 2012-ben kaptam meghívást…..
Natural Sciences Az argentin Matías Lucchesi debütáló alkotása, a Natural Sciences (Ciencias Naturales) messziről elkerüli az elsőfilmek buktatóit jelentő zsúfoltságot és erőlködő nagyotmondást: alig hetven perces, szerény és visszafogott története egy eldugott kis hegyi falu…..
„Miként a virág valamennyiünk számára illatozik, a bennünk lakozó szeretet is valamennyiünk irányába sugárzik és a mások iránti spontán szolgálatban ölt testet. Amikor mást megetetünk, felöltöztetünk vagy más módon szolgálatot teljesítünk, úgy érezzük, mintha ezt a…..
„Amennyiben a humort valami elől való menekülésként fogjuk fel, akkor ez a tévhitek előli menekülést jelenti. A humorista az Értelem Hangjával emlékeztet minket az egyetlen, Igazi Valóságra, és akkor, abban a pillanatban nevetünk, mert sikerült rávilágítania a mindennapi…..
New World Az I Saw the Devil és a The Unjust képességes dél-koreai forgatókönyvírója, Park Hoon-jung csúnyán megbukott a debütáló rendezésével (The Showdown), második munkája azonban lehengerelte mind a helyi közönséget, mind pedig a kritikusokat. A New World a kortárs koreai…..