Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lutánnia

32 bejegyzést írt és 119 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van ember, akinek be kellene mutatni eme filmet? Egy időben rogyásig adták a csatornák, viszont idén nem adta le egyik sem, úgyhogy gyorsan előszedtem a DVD-t, hogy nosztalgiázzak egy kicsit. S minthogy gyertyaszentelő kapcsán írtam az Idétlen Időkigről, gondoltam, nem hagyhatok ki egy ilyen…..
lutánnia 2024.03.31 23:38:58
Ezt a filmet mindenkinek levetíteném, aki pedagógusi pályára készül. Afféle elvonóként, jól gondold meg mire adod a fejed, még van visszaút. Előre felkészültem másfél óra dögunalomra, de annyira elképesztően feszesre vágták, hogy képtelenség róla elkalandozni akárcsak egy másodpercre is. Öt díjat is…..
USA, Olaszország (Rafran, San Marco), 166 perc, Technicolor, angol Rendező: Sergio Leone Producer: Bino Cicogna, Fulvio Morsella Az még hagyján, hogy ez a film szerintem a valaha készült legjobb western, de szerintem a filmtörténelem (egyik) legjobb filmje is... Ennek egyik ismertetőjele talán,…..
lutánnia 2024.03.07 22:44:18
- Mamucika, ez micsoda? - Ezek itt dáliák kislányom. - És az ott micsoda? - Az meg tobozvirág, nézd milyen szép, ahogy épp nyílik. - És amaz, az micsoda? - Az ott egy zsidó...
Irán (Iráni Kultúrális Minisztérium), 100 perc, ff., fárszi Rendező: Dariush Mehrjui Producer: Dariush Mehrjui Nehéz helyzetben vagyok amikor olyan filmekről kell írnom, amiben szinte semmi sem tetszik. Amikor olvastam, hogy Khomeini ajatollahnak annyira tetszett ez a film, hogy valószínűleg…..
lutánnia 2024.03.02 23:07:44
Azt hiszem kijelenthető, hogy ritka borzalmas évet zártunk filmes szempontból. Pedig a mozik nyitva voltak, nincs már Covid, de a legtöbb filmre hat lóval se lehetett elvontatni. Még úgyse, hogy a legtöbb sajtóvetítés már délelőtt 11-től kezdődik, sőt van ami már délután kettőkor. Még úgyse, hogy ez…..
lutánnia 2024.01.08 09:46:30
Tudtad, hogy az első magyar képregény 150 éve született, Jókai Mór szövege alapján? És hogy a Bogyó és Babócát és a Kuflikat megalkotó KEDD stúdió immár 20 éves és több mint ezer keddet töltöttek munkával? Június 21–25. között Magyarország legnagyobb animációs seregszemléjén, a 16. KAFF-on az ő…..
lutánnia 2023.06.15 08:08:04
@scal: most nem szerveznek vmi random fesztivált a főtérre?
Tök fura barmikor megyek nyáron haza kecsóra, mindig van ott vmi bornapok, őstermelők ünnepe stb
Filmbook Halálos IraMbAn X 2023.05.18 06:00:00
Azért van abban valami nyomasztó, hogy Vin Diesel arca lassan az IMAX óriásvásznára sem fér fel.....
Itt a halloween, és mivel is lehetne legjobban feldobni ezt az ünnepet, mint egy régi vágású horrorral. De milyen legyen? Amiben Drakula van, vagy Frankenstein szörnye? Esetleg a farkasember? Vagy mind a három egyszerre? És mit szóltok ahhoz, amiben még két komikus is…..
Hiába Josh Trank próbálkozása, 21 év után sem készült el az a Fantasztikus Négyes mozifilm, ami elégedettséggel töltheti el a rajongókat és a stúdiót egyaránt. Bár már a NEGYEDIK! alkotásról van szó, a FOX továbbra sem képes úgy bánni a jogokkal, ahogyan azt elvárhatnánk.…..
Nem tudom mennyire kell bemutatnom a Doors nevű együttest, és énekesét Jim Morrisont, aki a ’60-as évek egyik emblematikus alakja volt. A „Gyíkkirály” Morrison egyszerre volt tomboló, sokakat megbotránkoztató, fellépéseiről hírhedt alkoholista és drogfüggő, de ezen kívül…..
A hónapban ünnepelte a filmes világ a 116. születési évfordulóját az egyik legzseniálisabb rendezőnek, Alfred Hitchcocknak. Bár Oscar-díjat hivatalosan egyszer sem kapott (bár kijárt volna neki), az Akadémia később mégis megajándékozta őt egy életmű-díjjal, amit ő a gála…..
lutánnia 2015.08.31 16:18:01
@m.esther: Akkor még jó, hogy figyelmes vagyok :)

Amúgy már, ha Hitchcocknál tartunk, észre vettem, hogy a legtöbb portrénál kimarad (mint nálad is, de mondjuk ez nem baj, csak személyes észrevétel), hogy az ő munkássága nélkül nem lett volna James Bond!
Truffaut interjús kötetében olvastam, hogy Hitch menyire utálta az egész az egész Bond-szériát, és elgondolva meg is tudtam érteni, hiszen nagyjából az ő lefektetett műfaji elemeit hasznosították fel újra (pl.: Észak-Északnyugat) , és öntötték egy menőbb masszába (bár ennek ellenére imádom a korai James Bond részeket, és talán pont ezért). És az is furcsa, hogy a Bond részek után, Hitch csinált még kém filmeket, de azok legtöbbje messze elmarad bármelyik Bond kalandtól.
lutánnia 2015.08.31 21:57:21
@Fincherista: Hát szerintem azért, nagyban előlendítette a Bond- filmek létrejöttét, hiszen 59es Észak-ÉNy előtt Fleming regényeit kb. mint tvfilm/sorozat képében tudták elképzelni (készült is egy a Casino R-ből). Illetve az a producernek alkalmatlan Kevin McClory.
Aztán kijött a Hitch film bemutatva, h egy nagyjából kritikus aktuálpolitikai helyzetben (hidegháború, az Észak-ÉNy nincs kimondva de egyértelműen a szovjettek a gonoszak, Bondnál meg már konkrétan a kínaiak vannak belőve, mint sötét háttér hatalom), lehet sikeres és szórakoztató kémfilmet rendezni.

És láss csodát Kevin McCloryt Fleming kipenderíti, Broccoliék felvásárolják az összes könyvet, és 61ben már lázzasan forgattnak.

+Még az angol wikije a filmnek is megemlíti, hogy az ÉÉNy szokták tartani a 0dik James Bond filmnek.
lutánnia 2015.08.31 22:00:23
@lutánnia: *Illetve az a producernek alkalmatlan Kevin McClory (ügyes vagyok nem fejeztem be a mondatot :D ) próbálkozott, de Bond filmje neki is csak a 80as évekbe jött össze
Ez Tarzan utolsó előtti kalandja az MGM-es oroszlánlogó alatt, aminek kicsit félve ültem neki, hiszen az előző részben megjelent a Kölyök, vagyis Tarzan fia, és ezzel egyetemben megindult a széria az alacsony korhatáros filmek őserdeje felé. Így eléggé félve ültem neki ennek a…..
Kifejezetten nem szeretem a musicalt, mint filmes műfajt. Valahogy a sok zene és táncbetét, szerintem inkább lelassítja a cselekményt, és elég kevés filmhez írnak olyan fülbemászó és kellemes zenét, amely az egész filmet mozgásban tartja. Ám szerencsétlenségemre, az '50-es…..
Az Észak-északnyugat egy kém thriller és vígjáték film, amiben Hitchcock inkább a kellemes és könnyedebb szórakoztatásra, semmint a félelemre épített. Aki Psycho vagy Rope jellegű hátborzongatásra vágyik, lehet, hogy csalódik, ugyanakkor a rendező egyik legelismertebb és legnagyobb sikerű filmjeként…..
Imádom a rajzfilmeket, sok nemzet alkotását láttam már, ezért azt hittem, hogy már semmi újat nem tudnak mutatni. Ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. A tenger dala alapja egy ír mitológiai történet, mely főszereplői a selkiek, azaz a fókatündérek. Ők olyan lények, akik a vízben élnek, de a…..
Egy biztos, a 444 rész, valamint a sok movie alatt sikerült Toriyamáéknak összehozniuk egy igencsak hosszú névsort a gonoszokról, ám nem mindenki kapta meg azt a játékidőt, amit megérdemelt volna. Ki több, ki kevesebb játékperc alatt mutathatta meg, hogy mennyire gonosz, de…..
Friedrich Christian Anton „Fritz” Lang (1890-1976) osztrák, német, amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és producer, akit a British Film Institute méltán nevezett a „Master of Darkness”-nek, azaz a Sötétség Urának, hiszen ő volt a német expresszionizmus legnagyobb alakja, amiből aztán Hollywoodban…..
lutánnia 2015.07.06 21:51:40
@Leone_510: Szia látom nem ismered de 1936-ban készült egy nem annyira remek, H. G. Wells adaptáció a Mi lesz holnap? ( itt is van az IMDB linkje: www.imdb.com/title/tt0028358/?ref_=nm_knf_i3
Illetve itt van még ez a Aelta című szovjet scifi-némafilm, amelyet volt szerencsém látni, de a menő díszleteken kívül, csak a film végi marsi parasztlázadás, meg a nagyon otromba propaganda maradt meg bennem (pedig ha jól emlékszem még űrutazás is van benne) Link: www.imdb.com/title/tt0014646/

Ja, amúgy Fritz Langra áttérve igazán hiányoltam a Csak egyszer élünk című Henry Fondás filmdrámát, saját véleményem alapján a Búcsúlevélnél simán jobb (jó hát ez egy filmnoiros blogm megértem az elfogultságodat :D ) Másrésztről az a film ( Link: www.imdb.com/title/tt0029808/ ) szerintem egy 70 éve egy percet sem öregedet, igazán sajnálom, hogy legalább a lista végére nem tudott felférni. (Jó a Nibelungot is sajnálom, de ezt írtad is, hogy annyira nem lenne népszerű ha minen második némafilm lenne, pedig abban a sárkány valami kibaszott élethű ahhoz képest, hogy van majd 90 éves a film).
A ’60-as években kábé olyan menő volt a gótikus horror, mint manapság a found footage rémisztgetés. A műfaj egyik királya pedig az olasz Mario Bava volt (fiáról már volt szó a blogon). Aki a műfaj születésétől kezdve , egészen a késő ’70-es évekig próbálta a legjobb…..
Ez a film az MGM-s Tarzan sorozat negyedik felvonása, ahol az eredeti Burroughs regényfolyamból előkerül Kölyök, Tarzan és Jane közösen nevelt gyermeke. Igazából ez a tény első blikkre nem nagyon csigázta fel az érdeklődésemet a film iránt, sőt már-már Csita majomkodásai…..