Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sepsi László

30 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Le Carré realista kémtörténeteiben a hírszerzők nem James Bond akciódús életét élik, nála a kém inkább emlékeztet bürokratára, mint kalandorra. David John Moore Cornwell, az angol belbiztonság (MI5), majd a külföldi hírszerzés (MI6) ügynöke a hatvanas évek legelején kezdett John le Carré álnéven…..
Iglesia filmjeiben a provokatív társadalom- és médiakritika a filmzsánerek iránti rajongással párosul. Bár olyan kortársaihoz képest, mint Almodóvar és Amenábar, Álex de la Iglesia minden sikere ellenére provinciális jelenség, népszerűsége ahhoz bőven elegendő, hogy skizoid helyzetbe kényszerítse a…..
A Ritchie-hősök a korai képregények és a kortárs videojátékok sztereotip szereplőivel állnak rokonságban. Érzelmeik helyett az anyagi érdekek motiválják őket. A ravasz, az agy és a…..
22 Jump Street – amerikai, 2014. Rendezte: Phil Lord és Christopher Miller. Írta: Michael Bacall, Jonah Hill és Rodney Rothman. Kép: Barry Peterson. Zene: Mark Mothersbaugh. Szereplők: Channing Tatum (Jenko), Jonah Hill (Schmidt), Ice Cube (Dickson). 112 perc.Vetítik: HBO - 20:02 [feliratos…..
A blockbuster-széria folytatásainál a kiszámíthatóság, a kontroll illúziója nagyobb csáberővel bír, mint az esztétikai megfontolás. A kortárs blockbusterek közt nem csak minden korábbinál nagyobb számban találjuk egy-egy már bevezetett brand újabb tételét – legyenek ezek…..
Az állati horrort elszabadító ősbűn a természet elleni emberi erőszak. A fenyegető természet a hetvenes években vált az amerikai horrorfilm egyik meghatározó témájává: a közbeszédben a hatvanas évek végétől jelen lévő ökológiai válság, az ózonlyuk felfedezése 1974-ben…..
A japán óriásszörnyek istenségekké váltak, nyugati megfelelőik a megbomlott világrendet jelzik. Kevés zsáner illusztrálja olyan markánsan az eltérő kulturális gyökerekből kibomló különbségeket, mint az amerikai óriásszörny-film és a japán kaiju eiga párhuzamos,…..
Wong Kar-Wai szerzői univerzumában nem először Keveri a modern melodrámát a harcművészettel. A 2008-ban elkészült és 2010-ig két folytatást is megért Ip Man Zhang Yimou (Hős, A repülő tőrök klánja) munkái mellett talán a legmeghatározóbb kínai (pontosabban hongkongi)…..
A magyar vonatkozású hozzájárulások a horrorfilm történetéhez fokozatosan sorvadtak kósza lábjegyzetekké a klasszikus korszak elmúltával, így a Soska-nővérek sikersztorija már csak ezért is figyelemreméltó fejlemény. Az egypetéjű ikerpár (Jen és Sylvia Soska)…..
Másfél évtizeddel azután, hogy az MGM stúdió csúnyán megütötte a bokáját a valódi cirkuszi freakeket szerepeltető Torzszülöttekkel, a konkurens Universal egy egész horrorszériát épített volna hús-vér óriására. Rondo Hatton egyedi testi adottságaiból fakadóan a…..
A hivatalos Batman-filmkánon jelenleg a Columbia két moziszériájával kezdődik és Christopher Nolan trilógiájánál ér véget, ám ez soha nem akadályozta meg az élelmes filmkészítőket, hogy elkészítsék saját olvasatukat a Sötét Lovag univerzumáról (akár azon az áron, hogy…..
Sepsi László 2013.01.14 13:42:36
@mrbloodbunny: Említem is az Ashes to Ashes kapcsán, csak utóbbit jobbnak tartom, ezért került be inkább Batman/Sin City mash-up.
Technikailag kurvajó a Dead End, de a sztori nem az erőssége, ezért lett inkább Ashes to Ashes helyette, ahol a látványvilág és a forgatókönyv is oda van rakva.
Filmvilág blog A gandzsa urai 2012.10.15 10:44:00
A Vadállatok karakterhármasa – egy poszttraumatikus stressztől szenvedő afganisztáni veterán, egy vérliberális, felettébb kiművelt neohippi és egy halmozottan sekély lelkületű bakfis – Don Winslow talán legizgalmasabb figurái, így kevéssé meglepő, hogy újrahasznosítja…..
Sepsi László 2012.10.16 13:02:36
@[bs]: A kiadás sorrendjében olvastam őket, szerintem így működik a legjobban, A gandzsa uraiban van pár olyan fordulat, ami a Vadállatok ismeretében működik igazán.
Ha egy történet megtalálja útját a hivatalos – azaz nem pusztán az iskolapadok alatt terjedő – ifjúsági irodalomba, az egyúttal azt is jelenti, hogy nagyrészt veszélytelen. Nem tartalmaz provokatív gondolatokat és ideológiát, borzamat pedig csak annyit, amennyi még nem oltja ki…..
A MILF betűszó elterjesztése mellett az Amerika pite-sorozat kulturális hatása elsősorban az ezredfordulón felfutott szexvígjátékok dömpingjében érhető tetten, ahol az alapmű két további folytatással, majd ráadásként további négy, videóra készült spin-offal is…..
Filmvilág blog Best of 2011 2011.12.31 10:24:00
Another Year (Még egy év) Hajlamos vagyok elfeledkezni arról, hogy Mike Leigh a világ egyik legnagyobb élő rendezője. Leigh emberismeretben, színészválasztásban- és vezetésben mesteri, és ez épp elég ahhoz, hogy a Még egy év egy mindennemű fals hangtól mentes mesterremek…..
Filmvilág blog Rubber 2011.12.24 11:00:00
Rubber­ – francia, 2010. Rendezte, írta és fényképezte: Quentin Dupieux. Zene: Quentin Dupieux, Gaspard Augé. Szereplők: Thomas F. Duffy, Stephen Spinella, Cecelia Antoinette. 85 perc.Vetítik: Cinemax - 23:40Kim Chapironhoz (Sheitan) hasonlóan a filmezéshez a könnyűzene felől…..
Filmvilág blog Trancsírák 2011.12.23 10:52:00
Bár kis országban élünk, még hazánkban is léteznek fővárosiak és a vidékiek között feszülő, egymást kölcsönösen megbélyegző sztereotípiák. Nem meglepő tehát, hogy a kontinensnyi kiterjedésű Egyesült Államokban egyenesen popkulturális slágertéma a tanyasi létformák…..
Sepsi László 2011.12.24 00:37:13
@kelta: Ez egy nemszép spoiler volt.
AzurexpressVígjáték Páger Antal, Tolnay Klári, Szeleczky Zita és Básti Lajos főszereplésével.Vetítik: Duna - 16:15A Pelikán ügyiratA paranoiamozik és politikai krimik legjobbjaiért felelős Alan J. Pakula 1993-ban visszatért kedvenc műfajaihoz ezzel a John Grisham regényéből…..
Sepsi László 2011.12.04 12:51:53
@Orosdy Dániel: Ezzel a hozzáállással sose vesznek fel a Természetbúvárhoz.

És mi van akkor, ha azt mondom, pandamaci? Az most hibás vagy nem?
Sepsi László 2011.12.04 13:27:45
@algi: Szerintem szélmalomharcot vívsz a medvék és medvefélék riszpektjének visszaállításáért.

www.youtube.com/watch?v=tvc0hxfu7E8

indafilm.hu/video/Pap_Rita
Dennis Lehane 1994-ben indult Kenzie-Gennaro sorozatának negyedik kötete egyben az első, amelyikből filmadaptáció készült. Habár nem mondható, hogy az író eddig rosszul járt volna a hollywoodi kiruccanásokkal – mind a Titokzatos folyó, mind pedig a Viharsziget megbecsült,…..
Filmvilág blog Előzetes: A vizsga 2011.10.05 13:30:00
Jövő héten mutatják be a mozik Bergendy Péter és Köbli Norbert filmjét, A vizsgát, amely 1957. december 24-én játszódik. A történet szerint az Államvédelmi Osztály munkatársai az októberi forradalom után próbára teszik titkosügynökeik lojalitását a rendszerhez. A főbb…..
Sepsi László 2011.10.06 00:41:35
@Orosdy Dániel: Szegény forgatókönyvíró már nem is lehet szerző?
Amúgy tényleg korrekt cucc lett.
A derék Dexter nem csak azért egyedülálló figura a kortárs hőspanteonban, mert valószínűleg az első pozitív főszereplővé emelt sorozatgyilkos (aki körül még egy Clarice Starling sem sündörög, alternatív azonosulási pontot biztosítva), hanem mert máris két párhuzamos,…..
Sepsi László 2011.09.27 15:26:02
@Orosdy Dániel: Betegállat bosszúálló, de abban az értelemben nem sorozatgyilkos, mint Dexter, mert nincs meg benne az "ölni kell" hajtóerő. Erről a különbségről részletesebben a sorozatos cikkben van szó.
Sepsi László 2011.09.28 01:05:20
@dadaista: Önmagában nem lenne okvetlenül gond, de az eredeti szöveg nagyon hangsúlyosan női közösségként kezeli a coven fogalmát, ezért a fordításban nagyon furán veszi ki magát egy olyan mondat, hogy "úgy tudtam, egy gyülekezet vezetője csak nő lehet." Az ehhez hasonló fordulatok miatt tartom itt bajosnak a magyarítást.
Még csak egy előzetes látható belőle, de máris Oscar-esélyesként emlegetik Clint Eastwood új rendezését. A J. Edgar a legendás FBI-igazgató, J. Edgar Hoover életét dolgozza fel Dustin Lance Black (Milk) forgatókönyve alapján, a gyerekkorától kezdve az ötven éven át tartó…..
A csapdahelyzetbe szorult főhős kezdettől fogva a Refn-életmű állandó motívuma, a kiindulópont az amerikai bemutatkozásban is megmaradt.Refn felfokozott várakozással övezett munkája nem az első alkalom, hogy a dán rendező angolszász területre tévedt: az Egoyan és Lynch…..
Sepsi László 2011.09.17 17:56:57
@manuva: Miért is? Az amerikai nem egyenlő az angolszásszal, ha erre gondolsz.
Sepsi László 2011.09.17 18:49:33
@manuva: A Fear X nem amerikai (ez alatt USA-belit értek): dán-brazil-kanadai-brit koprodukció, de teljes egészében Kanadában forgatták, ezért írtam róla, hogy "angolszász területre tévedt". De nem amerikaira.
Vince Gilligan a Breaking Baddel visszatért a kilencvenes években készült nagyjátékfilmjeinek szatirikus látásmódjához. Breaking Bad - amerikai, 2008. Rendezte és írta: Vince Gilligan. Kép: Michael Slovis, Reynado Villalobos. Zene: Dave Porter. Szereplők: Bryan…..
Sepsi László 2011.08.30 23:48:14
@The Man Who Laughs: valószínűleg valami mással együtt vették meg, csomagban vagy kapcsolt árúként. De szerintem amúgy sem adhatnák le sokkal korábban, simán 16-os vagy 18-as karika.
A serial killer a hatvanas-hetvenes évek elidegenedett hőseinek esszenciája: semmiféle társadalmi szabály és erkölcs nem fékezi. A sorozatgyilkos alakja a filmtörténet modernista korszakában lépett ki az árnyékban osonó antagonisták gettójából és kezdte meg diadalmenetét…..
Sepsi László 2011.07.25 11:27:49
@gunsmoke: lehetséges, hogy sok lett a szövegben a zsargon (ez elfordul), de egyelőre még ezekkel a az idegen szavakkal lehet a legprecízebben érvelni.
És a szöveg valóban azoknak készült, akiket érdekelnek a Dexter c. sorozat pszichológia és filozófiai kérdései, mi mást vársz egy esszétől?