Regisztráció Blogot indítok
Adatok
scal

625 bejegyzést írt és 5593 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Tükörországot ember legyen a talpán, aki teszem azt tíz évesen felfogja. Ahhoz képest, hogy a folytatás tömve van versbetétekkel, az alapkönyv nem tartalmaz olyan sokat, és ami van, az is illeszkedik a regénybe. Ezen kívül helyet kapott benne egy idegen nevek kiejtését taglaló oldal, amin összesen…..
Off with her head! A Csodaország valamiért sokkal ismertebb. Valószínűsítem, hogy az ismeretlenség homályából előtörő matematikus professzor, ellentmondásos műve, elemi erővel hatott mind a célközösségre, mind a sorok között olvasókra, mind pediglen a cenzorokra. Végül rásütötték a MESE bélyeget, de…..
scal 2024.03.23 01:54:59
@Terézágyú: ez érdekes amit mondasz, Babitsot is ekézik a Dante fordítása miatt. DE a Micimackó általános igazságokat mond, az Alice meg egy szatíra amikor az megjelenet nálunk éppen Boldog Békeidők voltak. Ott viszont a Viktoriánus éra kemény kritikája húzódott meg mögötte, ezt nem tudták hova tenni 50 évvel később.

Kosztolányit Szobotka dolgozta át, hogy pl ne Évike legyne Tündérországban.

www.olvaslak.hu/2014/07/14/lewis-carroll-evike-tunderorszagban-kosztolanyi-dezso-forditasa/
"Valaki az én házamban eszi az én tortámat, az én családommal, aki nem én vagyok!"..
scal 2024.03.19 23:13:21
@Terézágyú: no de hát bővebben :D
scal 2024.03.22 22:38:32
@Terézágyú: legalább valaki :D
Filmbook Saltburn 2024.03.20 06:00:00
Hogyan születnek barátságok? Egyáltalán, hogyan barátkozzunk? Hogyan lehet megszerezni valakinek a barátságát, akiről tudod, hogy neki biztos nincs szüksége a tiédre? Hát leginkább úgy, ha elhiteted vele, hogy neked sincs szükséged az övére. Amikor egy helyen vagytok látványosan nem szólsz hozzá, és…..
Filmbook Az Ír (2019) 2024.03.18 06:00:00
A most következő kritika archív anyag, Szent Patrick napja miatt kapartam ismét elő. De az Oscaron nem rég csúnyán - és nagyon megérdemelten - leszerepelt Megfojtott virágok miatt is aktuálissá vált. Ez volt a film, ami miatt előfizettem a Netflixre - és azóta se sikerült lemondani, és ez volt a…..
scal 2024.03.19 01:07:39
@gigabursch: a kérdés inkább az, eddig vajon miért nem nézted meg? Tele van a net az Írt cikiző videókkal, és az én kritikám kell ahhoz, hogy megnézze végül egy filmet?
scal 2024.03.19 23:14:40
@gigabursch: ez komoly? ettől volt hangos a Netflix mikor bejött az országba. Most megnéztem a Hoffa cikket amit írtam pár éve ott is írtam róla. Mondjuk arra azt írtad tetszett is. Mármint maga a film.
Hát ez nem volt egy nagy eresztés. Igazából húsz évnyi lemaradásomat pótoltam. Mondjuk olyan tizenöt éve már mindenképpen el kellett volna olvassam, csak 15-20 éve ebből mindössze a Valhallás kiadás létezett és az internet hiányának érezhető mivolta nem engedte, hogy beszerezzem. Azt se igazán…..
scal 2024.03.19 08:09:41
@Madnezz: meg átvezető a Gyermekeihez, igen tudom, DE Herbert kb. 5 évente írt egy folytatást, milyen átvezető az ilyen?

van egy rossz hírem: Paul Atreides a hős, nincs ezen mit félreértelmezni, szarul írta meg ha mást akart, ennél fekete fehérebben kevéssé tudta volna láttatni, hogy Atreidesek jók, Harkonnenek rosszak, előbbiek jól bántak a fremenekkel, utóbbiak gyilkolták őket és elnyomták, úgyhogy ki alatt jobb a Dűne vezetése, hát Paul alatt, aki még a házasságát is csak látszatnak tartja fenn, mert a szerelmével marad továbbra is, aki felajánlja életét Thufirért cserébe, - hogy lehetne ezt másképp értelmezni?

akkor nem nagyon értett a karakterárnyaláshoz, (egyébként tényleg nem értett)

de nem az akaratán kívül került a fanatikusok élére, bármikor leugorhatott volna egy szikláról, ő ezt választotta, mert bosszút akart állni az apján a házán ért sérelmen, ami kb. a minimum, és mivel nem maradt embere jobbhíján a fremeneket használta ehhez, akiknek szintén jól jött Paul, mert lerázták a rabigát, elkezdhették a Dűne terraformálását, stb

ez a Dűne, hogy ezután mi történik, hogy a hatalom megrészegíti e Pault az megint más kérdés,

erre megírja EZT, amiben mindent előre lát, a pocsolyát amibe lép, stb, szem se kell neki, és a végén inkább kimegy a sivatagba (mi ez ha nem egy szent)?

az ő világát már lerombolták a Harkonnenek, neki már fremen nője van, ő a fremenek között él évekig, a gyerekei is már fremenek lesznek, és csak azt rombolják le, ahol nem ismerik el őt a legfőbb vezérnek
Nem akarok nagyon gonosz lenni, de ez tipikus az a sorozat, amiből a borító sikerült a legjobban. A filmkönyveknek sem látom sok értelmét. Mármint amikor egy film sikeres lesz, aztán bár nem könyvből íródott, megkérnek egy írót, hogy ugyan szoborjon már belőle egy regényt. Néha ugyan hozzátesz ezt…..
scal 2023.06.27 19:01:25
@gigabursch: igazán szívesen, örömmel készítettem
scal 2024.03.11 22:21:07
@Vegliad: Nagyon köszi a kiegészítést, nagyon kevés infót találtam ezekről a regényekről, és nagyon rég olvastam őket, és annyira azért nem akartam belemélyedni, hogy még egyszer nekiessek, úgyhogy fogtam a régi moylos értékeléseimet és azokból csináltam egy nagyot, persze átírva hogy cikk formája legyen. Különben is agyfaszt kapok tőle, hogy a Molyon mostanában már csak pozitív kritika jelenhet már bármiről is.

Azt nem tudtam, hogy ez is olyan volt mint a Dragon Ball és tovább folytatták, igazán kár, hogy a maradék két regény nem jelent meg. AZ OCDM különben is mocorog amikor így félbehagynak egy megkezdett sorozatot. A német könyvekért látatlanban is fáj a szívem, mert mindenhol jókat olvastam róla. A lapozgatósakat meg poén kedvéért is kipróbálnám. Nem is értem hogy ezeket nem karolta fel soha egyetlen kiadó sem se a negyedik se a mostani filmeknél mint csatolt marketing tartalmat.

Azt meg külön köszi, hogy csak ezért beregisztráltál, hogy ez legyen az első kommented!
Ezt a filmet mindenkinek levetíteném, aki pedagógusi pályára készül. Afféle elvonóként, jól gondold meg mire adod a fejed, még van visszaút. Előre felkészültem másfél óra dögunalomra, de annyira elképesztően feszesre vágták, hogy képtelenség róla elkalandozni akárcsak egy másodpercre is. Öt díjat is…..
scal 2024.03.09 00:52:27
@gigabursch: igazán nincs mit, nagyon ledöbbentett, hogy ilyen erős filmről alig hallottam eddig. Nagyjából a harmadik film, amit érdemes volt megnézni az Oscar hajcihő miatt.
scal 2024.03.09 22:52:47
@lutánnia: hát... azt hiszem, kevés ilyen megható kommentet olvastam itt, ezért csináljuk ezt az egészet, köszönöm, hogy olvasol minket
- Mamucika, ez micsoda? - Ezek itt dáliák kislányom. - És az ott micsoda? - Az meg tobozvirág, nézd milyen szép, ahogy épp nyílik. - És amaz, az micsoda? - Az ott egy zsidó...
scal 2024.03.08 06:14:10
@moodPedro: köszi a kiigazítást, ezeket majd javítom.
Amúgy annyira felkúrta a film az agyam, hogy szívesen beleástam volna magam mélyebb, pontosabb kutatásba, de annyi filmet kellett most ledarálni, hogy erre sajnos nem volt időm, és a források amiket találtam, azt írták Auschwitz egy félreeső helyén volt a ház, de a pontos helyre mindenképpen kíváncsi lettem volna, én még nem jártam Auschwitzban.

Az anyós jelenet kb az egyetlen az egész filmben ami valami olyasmiről árulkodik, hogy ő is ember volt, és nem bírt gyomorral, de még azt is lógva hagyják a levegőben.

Én úgy emlékszek hogy a 700e már az a szám, amit leszállítanak Hössnek, és akkor azokat meg is ölték, de jó élek a gyanúperrel, hogy már eddigre leolvadt az agyam, és ezt a kérdéses epizódot alaklmasint újra nézem majd amint tudom, mert hülyeséget nem szeretek írni.

Ami még eszembe jutott, hogy mitől olyan semmilyen ez a film, hát, hogy ez valójában brit, és most ők ugyan hány zsidót vesztettek, akik végül haláltáborokban végezték. Onnan nem deportáltak senkit, erre csinálnak egy filmet, ahogy kb elképzelik.

Minden szempontból jobb filmnek tartom a Saul fiát.
Filmbook DŰNE - Második rész 2024.02.28 06:00:00
- Na milyen vót a Dűne? - Őszintén? - Csakis! - A film elején Atreideseket lángszóróznak, a film végén meg Harkonneneket. - Így megy ez...
scal 2024.03.07 23:56:19
@gigabursch: "Mondjuk az apja és a nagyapja császári planetológusként alighanem nem csak a földrajzhoz és az ökológiához értett, de talán egy kis néprajz is belefért."

na ezek azok a dolgok, amiket már csak te gondolsz bele, mert a filmben nincs kimondva, sem megmutatva, - mondjuk ez a film egy normális látomást se mutat, ami szintén lehet előkészít még valami nagy csattanót a hármasnál - és ez a nyílt ellenséges reakció az első részből hiányzott is, totál nem volt felépítve, ergo hiteltelen, de mondom nekem Chani karakterének a kifordítása vérlázító az egész filmben
scal 2024.03.08 00:03:39
@gigabursch: jah persze tényleg, hát ő szem nélkül is lát, mert azt látja, hogy hova lép "vakon" is.

Oké, a könyvben igen, de nem a könyvben vagyok felkúrva Chanitól, ott egy cuki karakter volt, akiből a filmen így akartak moderngondolkodású nőt faragni. Én ezekből köszönöm, de nem kérek.
scal 2024.03.08 01:35:35
@BadSector: ki kell ábrándítsalak, nem vagyok jobber, és utálom ha ilyne cémkékkel akarnak beskatyulázni pláne olyanok akik szegről végről ismernek. Én anarchoszindikalista, nihilista luddita vagyok, enyhe szociopata beütésekkel, és bár fiatal koromban a Chaotic Goodnak írtam volna le magam, szerintem a világban folyó események hatására átestem a Chaotic Evilbe :D

Most gyorsan megnéztem közben az általad nehezményezett Amber Heard fotót, és bitch please, Az informátorokban még a segge lyukát is megmutatta. Mi ez ahhoz képest?

Figyelj már mikor indítja a következő rakétát az űrbe? Zuhannak a Tesla eladási részvényei? Szerintem a legtöbben úgy kezelik mint egy Rocksztárt, és azoknak sokat elnéz a társadalom. Pláne a sikeres, gecigazdag rocksztároknak. Ha csak nem derül ki, hogy kisgyerekekkel alszik a vasútállomáson, amit a saját vidámparkjának épített szerintem sok félnivalója nincs.

Legutóbb a Friderikuszban volt egy csávó (ez de jól hangzott) akit nem vádolnék jobbersággal meg azzal, hogy nem Gyurcsányt tartja a Lisan al Gaibnek, és még ott is úgy nyilatkoztak Muskról, hogy micsoda egy zseni. Úgyhogy miről beszélsz?

Elmegyek a boltba, mit vegyek? Tejet, kalácsot, Ájfónt, jah meg a Twittert.
Az ember megvette az egész Twittert. Szerintem tudja mit csinál. Jegyzik már a tőzsdén? Hol lehet Musk részvényeket venni, csak mert én vennék, szerintem még emelkedni fog az ázsiója.

"És ha már itt tartunk: szerinted a konzervatív, "keresztény", jobboldali értékeknek mennyire felel meg, hogy szétszipuzva előveszi a farkát egy stewardessnek egy repülőn, aztán csak azzal ússza meg az egészet, hogy jól lefizeti a nőt, aki csak emiatt nem pereli be?"

Nemá, 2024-ben ez még működik, lefizeti és még meg is ússza? Szerintem a csaj megköszönte neki, hogy láthatta a szent jobbot, szerintem szívesen lett volna eljövendő gyerekeinek az anyja.

"NEKEM, meg a többi twitter usernek kötelező módon üzenget"

X usert akartál írni nem? :D Csak nem tudtad javítani a hülye blog.hu miatt.

"Na mindegy, hagyjuk is Muskot, mert nem való a Dűne kritikája alá..."

nem én pörögtem erre se rá, de nem azt mondtad, hogy a Dűnén nem akarsz vitatkozni, valamin csak muszáj ha már idekeveredtél
Az hiszem a tavalyi legértelmesebb Netflix produkció, kétségkívül ez a film volt, amely több mindenre is bizonyíték. A legfontosabb, hogy úgy néz ki, még 2023-ban is lehet úgy készíteni filmet a leszbikusokról, hogy a film ezt nem tolja ötperceként az ember pofájába, ezzel máris elvágva magát…..
scal 2024.03.07 18:48:00
@Terézágyú: igazad van amúgy félreérthetően fogalmaztam

hu.wikipedia.org/wiki/Naiaszok
Legutoljára a nagy tizesből ezt a filmet láttam, mert az Amazon Prime volt olyan kedves és az utolsó pillanatban vette fel a repertoárjába. Persze ódzkodtam a megtekintésétől, mert ordított róla, hogy ez lesz a fekete film a listából, amiből ezer ilyet láttam már. Mint kiderült, nagyobbat nem is…..
Azt hiszem, minden embernek meg van a chips zabálós időszaka. Ez többnyire fiatalkorban lezajlik, amikor végre betöltjük a tizennyolcat, és többet a hülye felnőttek nem pofáznak, hogy mit együnk, meg mit ne, mert nem egészséges. Úgyhogy tömjük magunkba a Chio és Lays chipseket, a Pringlest a Pom…..
Figyelmeztetem Mr. Tully, ne lépje át a Rubicont! ..
Filmbook Kicsinyítés (2018) 2024.02.29 06:00:00
A rossz filmek egyik csalhatatlan jellemzője, hogy unalmasak, vontatottak, de cserébe legalább jó hosszúak, mert nagyot, mélyet csak így lehet mondani. Ezen szabály alól csak a gagyi horrorfilmek képeznek kivételt, mivel azok többnyire a kilencven percet sem érik el, mégis olyanok mintha három óráig…..
Filmbook Kerülőutak (2004) 2024.02.26 06:00:00
Könnyed esti kikapcsolódásnak tűnhet eme film, melyben két barát, asszonyt, mobilt, gondokat hátrahagyva kikapcsolódik egy laza hét erejéig, nagyon finom borokat kóstolnak, és egy utolsó nagyot buliznak, mielőtt egyikük kimondaná a boldog(talan)ító igent. Vagy mégsem? Ha megnézzük a rendező nevét,…..
Lehetne, bár inkább fordítva igaz, ugyanis Dönciéket majdnem öt évig generálták. Plusz még pár év ha a tervezési fázist is beleszámoljuk. És mindezt magyarok - igen magyarok - csinálták szépen suttyomban...
Akár ez is lehetne a címe a filmnek. Vagy bármi más. Mondjuk Az ember tragédiája, jaaa, hogy az már foglalt? Talán elég beszédes, hogy a film honlapja még mindig coming soon állapotban van, pedig kb. négy hónapja volt az amerikai premier. Vagy, hogy első nap talán 30-an voltunk a moziteremben? Ez…..
 Csak a halott indián a jó indián.....
scal 2024.02.11 22:26:13
@fkv.119: a Kossuth mindig egy politikai díj volt, Fidezs előtt MSZP seggnyalásról szólt, előtte meg a komcsi seggnyalásról. Talán alapításakor volt pár évig némi értelme.

De ez ugye egy politikától mentes díj kellene hogy legyen, és mégis mára egy rakás szar lett az értéke
"- Ezt hallgassák meg kérném szépen! Tudják kérném szépen, hogy ki volt kérném szépen a történelem legnagyobb kanja kérném szépen? - Na ki vót, ki vót? - Hát a Napóleon kérném szépen. - Mér? - Mert két évig feküdt Korzikán, kérném szépen! - Nem Szent Ilonán? ... - De lehet."..
scal 2024.02.08 17:36:46
@STIRLITZ: bocs, Napóleon vesztett Waterloonál, elment az rooszokhoz és lógó orral visszajött? elűzték Elbára meg Szent Ilonára? benne volt a filmben? benne volt, ennél többet garantálom neked egyetlen átlagember s etud Napóleonról (de szerintem még ennyit se), szóval a kb Semmi nem stimmel a filmben kategória az az Ifjú Churchill kalandjai
scal 2024.02.08 21:50:36
@STIRLITZ: azt hittem az Hitler. Nézd ha lesz időm megnézem a Clavieres verziót, meg tervben van a némafilm is. Engem - mint történészt - nem háborított fel a film annyira mint más történelmi filmek, pl a Nagy Sándor
scal 2024.02.08 22:12:52
@STIRLITZ: szerintem EZ a filmje sokkal több történelmi pontosságot tartalmaz mint a Mennyei királyság (van ám itt belőle egy 14 oldalas elemzés) csak az 1189-92-ben játszódik, ami valljuk be elég messze van már hogy tudjuk mi mennyire történt pontosan, Ez a filmje viszont csak 200 év mélységben van, és szerintem ezért van a nagyobb felháborodás. Meg persze mert a franciáknak más értelmes hősük sincs.

Na a Last Duelt én sokkal kevésbé nézem el Scottnak mint ezt.
De oké persze igazad van nem jó ha ezt fogják gondolnia fiatalok. Ezt leginkább a záró jelenetnél éreztem, amikor már öreg és szotrizik, és akkor egy tíz éves gyerek se hiszi már el amit a nagy Napóleon mond, mert persze mindenki tudja hogy az oroszok gyújtották fel Moszkvát. Na pl nekem az a jelenet volt a leginkább fölösleges.

De hátha lesz egy Lipcse a 4 és félórásban én legalábbis remélem.
A Farkasember Londonja legalább öt évvel későbbi, mint Sherlock Holmesé, legalábbis a Tower Bridge készületi fokát nézve. Ezt leszámítva azonban látványban szinte semmi különbség a kettő között, akinek bejött Holmes legújabb kalandja, az élvezni fogja a Farkasember újabb reinkarnációját is...
 Injon.....
scal 2024.02.07 18:25:37
@lutánnia: dögunalmasnak nem nevezném, de az tény, hogy nekem túlságosan minimalista volt
Az idő 2010 január 2, este fél nyolc. Westend. Premier előtti vetítés. Ki hinné, hogy ennyi ember kíváncsi erre a filmre? Előttem kábé harmincan állnak, a kijelző szerint meg a szabad férő helyek száma a Sherlock Holmes-ra -2. Ilyet se láttam még. Az egyedüli ok, hogy nem vagyok sík ideg, az az hogy…..
Nem tudom mi a jobb. Hisztérikusan várni egy filmet és aztán csalódni egy nagyot - függetlenül attól, hogy mi tettük túl magasra a lécet, vagy a film kecsegtetett valami olyasmivel, aminek a közelében sem járt - lásd 2012. Vagy beülni egy filmre, amiről azt sem tudod ki fia borja, ráadásul a végéig…..
Mindig azt hittem, a Gottinál nem lehet szarabb életrajzi filmet készíteni, de hát az a jó az életben, hogy minden napra jut valami új meglepetés. Egy spirális láthatatlan ösvényen fejlődünk mindannyian és így utazunk a nagy végtelenben. Bradley Cooper például odáig fejlődött, hogy mégis sikerült…..
scal 2024.02.01 15:03:02
@megamovieboy: hát ne haragudj de ezt a filmet eléggé savazzák a kritikusok, még a leglipsibbek is :D szóval különösen ezért nem értem hogy egy ennyire nyilvánvalóan szemetet miért nem tudnak ignorálni, - van a melegség melett ezer jobb film, tavaly is készült nyilván, jelöljék azokat

hát most konkrétan egy olyan év van amikor a 80%-a már lement a moziban és vehettél rá jegyet vagy megnézhetted a streamingen, de az utolsó része a kommentednek egyébként se igaz, mert Oscarig mindig bemutatnak minden filmet, a probléma inkább az, hogy ezeket többnyire nem a nyári blockbuster szezonban vetítik