Adatok
t3v, az okostojas
228 bejegyzést írt és 428 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Ha annak alapján tartanám számon az életkoromat, ahány születésnapi tortát eddig sütöttem magamnak, lazán letagadhatnám az éveim számának legalább felét :) Ez a recept annak idején elsőre telitalálatnak bizonyult a kis könyvecskémből, és minimális módosításokkal ma is a…..
t3v, az okostojas
2009.10.09 19:43:42
Nézz rá Moha blogjára (kicsit feljebb), ő is áradozott a tésztáról. Nem kifejezetten légies típus, nem púposodik, nem gödrösödik. A cukrot feljebb is kérdezték már, és akár sima kristálycukorból is elkészíthető, max. más íze lesz. A Koronás nem-répacukrokat nem ismerem, de ha rá van írva, hogy nádcukor, akkor biztos az.
Fűszeres Eszter szereti a Magyar Konyhát :) Dulmina megpróbálta feltérképezni, hányféle értelemben beszélhetünk magyaros ízekről. BeckZsu feltette a kérdést, hogy a magyar konyhát temetni kell-e vagy dicsérni. Édesnemes paprika ide vagy oda, úgy érzem, szomorú lenne, ha a…..
t3v, az okostojas
2013.07.21 22:15:03
Lángost tanácsos olyan napon készíteni, amikor amúgy is tervbe van véve a függönymosás. Most még akkora forróság sincs, hogy ne kívánná az ember a nehezebb ételeket, hétvégén pedig az ilyesfajta dőzsölés után kötelező jelleggel beiktatandó sziesztára is jut idő. Ami pedig…..
t3v, az okostojas
2008.08.20 11:12:02
t3v, az okostojas
2010.03.16 18:20:55
Túl jó a liszted :) Megjegyzem, a kelt tészta lágysága/keménysége eléggé széles spektrumot ölel fel, fél kiló lisztből és 2,5 dl folyadékból már bagelt lehet főzni. Ez a lángostészta nem olyan lágy, mint a hajtoványé vagy egy fánké, cserébe nem is ragad, és nem lehet belőle annyit enni. A fokozatok illusztrálására:
okostojas.blog.hu/2007/05/22/mit_ettunk_mostanaban (bagel)
limarapeksege.blogspot.com/2008/11/hajtovny.htm
okostojas.blog.hu/2007/08/10/szuperfank
okostojas.blog.hu/2007/05/22/mit_ettunk_mostanaban (bagel)
limarapeksege.blogspot.com/2008/11/hajtovny.htm
okostojas.blog.hu/2007/08/10/szuperfank
t3v, az okostojas
2013.07.21 22:11:52
Szerencsére az enyém az egyetlen hűtős lángos recept a neten, leszámítva a 2 260 000 találatot a slow proofing, illetve az 5 940 000 találatot a cold fermentation kifejezésre :)
cooking.stackexchange.com/questions/21557/what-happens-during-a-cold-fermentation-that-makes-bread-taste-so-good
Talán valamelyik hozzávalóval lehetett gond, távmegítélés alapján nincs több tippem. Azért más hűtős recepttel tegyél még próbát, mondjuk nem negyven fokban, hátha visszatér a hited.
cooking.stackexchange.com/questions/21557/what-happens-during-a-cold-fermentation-that-makes-bread-taste-so-good
Talán valamelyik hozzávalóval lehetett gond, távmegítélés alapján nincs több tippem. Azért más hűtős recepttel tegyél még próbát, mondjuk nem negyven fokban, hátha visszatér a hited.
Hello, blog! Errefelé még tart a kacsazsír, az epehólyagra veszélyes egyéb ételek és a gesztenye szezonja. A megunhatatlan gesztenyetortát sem untuk meg, de akadt másik, krémtelen kedvenc is.
Hozzávalók:
2 tojás sárgája
5 dkg cukor
(5 dkg puha vaj)
5 cl rum
25 dkg édes…..
Van ez a nagypapa, ez az Ed Emberley. Akinek meggyőződése, hogy mindenki tud rajzolni. Még a gyerekek is. Ezért, miután vagy ötven mesekönyvet illusztrált, kiadott egy csomó rajzolós könyvet, amelyekben lépésről lépésre megmutatja, hogyan kell például oroszlánt…..
t3v, az okostojas
2013.01.07 21:44:49
A gyurmával mindig az a gond, hogy bizonyos életkor alatt jobb, ha nem adjuk gyermekeink kezébe, mert fogják és jól megeszik. Mi meg utána aggódva figyelhetjük a pelenkát, és gyöngyözhet a homlokunk, hogy vajon mi is volt abban a gyurmában. Persze, a gyártók nagy része már tud…..
t3v, az okostojas
2013.01.07 21:42:31
@Frann: Már biztos nem aktuális, de készítsd citromsavval, ugyanaz az értelme (rugalmasabb tészta, tartósít is). Én mondjuk fordítva főzöm: 6 dl vizet 2 ek olajjal, 2 tk citromsavval, 20 dkg finom szemű sóval felforralok, bele egyszerre 40 dkg liszt és a kézi robot dagasztószára. Éppen csak átkeverem, lehúzom, adagolom, színezem (szintén robottal, de hamar hűl). Mosogatás: hideg vizet az edénybe, így kanállal könnyű felkapargatni a megszilárdult gyurmát, és nem kell kidobni a szivacsot. Nehéz elég sötét színeket előállítani keverés nélkül, pl. a sima kék inkább türkizes lesz, asszem, a citromsav miatt.
Folpackban, zacskóban vagy dobozban (a kiszáradás ellen), színenként elkülönítve (nehogy összefogják egymást), hűvös helyen tárolandó. Idővel az olajnak kezd avas szaga lenni, de többnyire nem éri meg azt a kort. Olcsó, élénk színű, nem ragad a kézre, bár előfordul, hogy morzsálódik, és könnyű a gyurmázófelület tisztítása. Más fontos talán nincs.
Folpackban, zacskóban vagy dobozban (a kiszáradás ellen), színenként elkülönítve (nehogy összefogják egymást), hűvös helyen tárolandó. Idővel az olajnak kezd avas szaga lenni, de többnyire nem éri meg azt a kort. Olcsó, élénk színű, nem ragad a kézre, bár előfordul, hogy morzsálódik, és könnyű a gyurmázófelület tisztítása. Más fontos talán nincs.
Idén az ajándékozási ötleteink tematizálását az anyagiak vezérlik. Kicsit a válság miatt, kicsit azért, hogy prezentáljuk: nemcsak a ráfordított összeg a lényeg. Sőt! Kezdjük egyből az elején, lássuk, mit vehetünk ötezer forint alatt!
A kreatív és nagyon zöld Makedo…..
Első ránézésre olyan, mint egy NDK turmixgép. Másodikra is. Csak akkor jössz rá, hogy másról van szó, amikor beleteszik a belevalót. Ami jelen esetben egy baba. Vagy kettő. És nem turmixolják le őket. Csak megfürdetik.
Bár nem mai darab, kezdő anyukáknak - nekem is -…..
t3v, az okostojas
2012.11.22 13:44:02
Pedig nem is ilyet akartam :) Két hónapja birtoklom a masinát, egy hónapja érkeztek meg a megrendelt kiegészítők, így most már nem csak az első benyomásokról, hanem a tapasztalatokról is be tudok számolni, bár a tartósságáról értelemszerűen nem tudok nyilatkozni. Nem reklámnak…..
t3v, az okostojas
2012.11.11 21:05:40
Én a diót, mandulát a zöldségszeletelő egyoldalas, közepes lyukméretű korongjával darálom. Ha az adott recepthez nem kell finomra, egyenletesre darálni, és nem baj, ha az olajtartalomtól összecsomósodik, akkor egyszerűen leturmixolom. Ez a korong a kókuszt is tuti viszi, hisz azt is reszelni kell. Ez a korong a fénykép alapján része a 4427-es alapgépnek. A MUM48R1 pl. ugyanaz, mint a 4427, de minden bizonnyal drágább, mert újabb, nagyobb teljesítményű típus.
A dió- meg mákdaráló szerintem nem ugyanazon az elven működik. Turmixgépben például emlékeim szerint cukorral sem tudok mákot darálni, ha nem a bolti száraz fájdalmat akarom előállítani. Van hagyományos, kézi mákdarálóm, ami kisajtolja a mákszemekből az olajat. Szóval én arra hajlok, hogy a diódaráló feltéttel mákot nem lehet darálni - ha megnézel egy kézi diódarálót, tkp. egyszerű reszelőről van szó, a mákdaráló pedig inkább passzírozó.
...
Nna, itt találtam neked egyetlen véleményt, aki nem ajánlja a daráló feltétet:
www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=217487#
Egy kis további guglizás nem árthat, hátha csak pechje volt!
A dió- meg mákdaráló szerintem nem ugyanazon az elven működik. Turmixgépben például emlékeim szerint cukorral sem tudok mákot darálni, ha nem a bolti száraz fájdalmat akarom előállítani. Van hagyományos, kézi mákdarálóm, ami kisajtolja a mákszemekből az olajat. Szóval én arra hajlok, hogy a diódaráló feltéttel mákot nem lehet darálni - ha megnézel egy kézi diódarálót, tkp. egyszerű reszelőről van szó, a mákdaráló pedig inkább passzírozó.
...
Nna, itt találtam neked egyetlen véleményt, aki nem ajánlja a daráló feltétet:
www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=217487#
Egy kis további guglizás nem árthat, hátha csak pechje volt!
Az, hogy a ceruza a kreativitás alapvető eszköze, már minden kedves internetező gyerek számára axióma. Itt a blogon azt is illusztráltuk párszor, hogy ez nem feltétlenül jelenti a rendeltetésszerű használatot, lehet a ceruzából szobor, ékszer vagy akár polc is, ahelyett, hogy…..
t3v, az okostojas
2012.09.26 21:10:49
Több mérföldkő is létezik a szülői lét során, de azt hiszem, az egyik legmarkánsabb az, amikor a gyerek először megy iskolába. Az olyan végleges, oda dörgöli az ember orra alá alaposan, hogy bizony ez a gyerek nő, sőt mi több, már most hatalmas, és nemsokára majd jól…..
t3v, az okostojas
2012.08.21 14:34:25
Aki napjainkban ingatlant kíván vásárolni, az igyekszik minnél több információt gyűjteni a piacon szereplő választékból. Hazánkban számos hirdetési forma létezik, szűkíthetjük akár nyomtatott sajtóra, internetes keresőportálokra, vagy egyéb megjelenési formákra. Van,…..
Ez egy lila-fehér keksz.
A fenti állítás nem egyfajta szürrealista manifesztó, nem szómágia, és nem is holmi optikai csalódásra hivatott utalni, hanem egy konyhai kísérlet hőn áhított eredményét jelzi. A jubileumi VKF!-ről vétek lett volna lemaradni, és bár a feladat…..
Az Éva Magazin júniusi Kölyök különszámába sütöttünk négy születésnapi tortát - irány hát az újságárus! :)
Most mi is bemutatjuk a tortákat a receptekkel együtt, kicsit részletesebben leírva a műveleteket. A torták DIY, azaz 'csináld magad' torták: biztatunk mindenkit,…..
t3v, az okostojas
2012.07.06 14:35:21
Negyed óra alatt emberi fogyasztásra alkalmassá tenni a kocsikenőcsöt? Igen, ez tényleg lehetséges! Csak most, csak itt, csak nektek! Africana szelet. Megvan? Nna, ez egyáltalán nem olyan sz?r. Konkrétan az egyetlen közös pont a földimogyoró - és a nugát. Két közös pont a…..
Még nem ismerem a hétvégén a Centrálban kóstolók által kitöltött fagylalt tesztek eredményét, de a visszajelzések alapján személyes kedvencem, a kávéfagyi viszi a pálmát, ezért ennek a receptjét osztom meg veletek először. Két dologra vigyázzatok, ha elkészítitek: egyrészt a darált kávé miatt van…..
A rengeteg macaron és szalaggal átkötött kekszstóc hatására lassan, de biztosan érlelődik bennem a gondolat, hogy megragadok egy féltéglát, és bezúzom a képernyőt. Íme, az alternatíva mandulára és kekszfotóra: a hóember dizájn (a segédvonalak behúzását a t. olvasó…..
t3v, az okostojas
2012.03.26 00:27:35
Ha már Piszke, ezt tudom ajánlani (nekik is nagyon bejött):
okostojas.blog.hu/2009/03/10/bolti_kakaos_keksz_hazilag
Ha számít az esztétikum, a télen elöl hagyott vajból lesz csak mintás, nyári hőmérsékleten csak kiterül kerekre és laposra.
És még egy kedvencem van, a Pierre Hermé-féle fahéjas sablé:
divany.hu/gasztro/2010/12/11/top_5_aprosutemeny/
Ezekből biztos nem egyetlen óriási, szögletes, tepsi méretű keksz lesz :)
okostojas.blog.hu/2009/03/10/bolti_kakaos_keksz_hazilag
Ha számít az esztétikum, a télen elöl hagyott vajból lesz csak mintás, nyári hőmérsékleten csak kiterül kerekre és laposra.
És még egy kedvencem van, a Pierre Hermé-féle fahéjas sablé:
divany.hu/gasztro/2010/12/11/top_5_aprosutemeny/
Ezekből biztos nem egyetlen óriási, szögletes, tepsi méretű keksz lesz :)
t3v, az okostojas
2012.03.28 12:04:05
t3v, az okostojas
2012.05.23 22:13:13
Puha, foszlós, szintén tojásmentes, édeshez, sóshoz (sonka!) egyaránt passzol. Eredetileg egy mindmegettés recept, azóta is áldom Borcsa nagymamájának nevét.
Kell hozzá:
45 dkg liszt
5 dkg vaj
8 dkg cukor
2,5 dkg (1/2 kocka) friss élesztő
2,7 dl…..
t3v, az okostojas
2012.04.30 12:40:21
Borcsa nagymamája tudott valamit :) Az esetek 90%-ában natúr esszük, de pár napja Nutellával töltöttem meg, mint az ostoros kalácsot (fázisfotók pl. itt:
tucsokbogar.blogspot.com/2010/10/ostoros-kalacs.html). Csak azért nem fogom gyakran így sütni, mert egyesek szerint kevés volt benne a töltelék - úgy, hogy egy nagy üveg legalább fele belement :)
tucsokbogar.blogspot.com/2010/10/ostoros-kalacs.html). Csak azért nem fogom gyakran így sütni, mert egyesek szerint kevés volt benne a töltelék - úgy, hogy egy nagy üveg legalább fele belement :)
Három lengyel tervező keze munkáját láthatjátok a képeken. Tomasz Augustyniak a Poznan-i Képzőművészeti Egyetemen végzett, Ola Mirecka, aki Varsóban tanult ipartervezőnek, és Michał Biernacki, a Moho Design alapítója - ez utóbbi volt az első lengyel cég, amely elnyerte a Red…..
t3v, az okostojas
2012.04.26 13:46:27
Az első kacsám, és jelentem, remek lett. Már csak a tegnapról maradt fél lábat tudtam megörökíteni, ezért hervadt egy kicsit. Mind kacsazsír, ami fénylik :)
Szeretjük a kacsa alapvetően száraz húsát, de eddig csak étteremben ettük. Mivel itthon először kerítettünk rá sort…..
t3v, az okostojas
2007.06.21 20:11:15
t3v, az okostojas
2012.04.20 23:07:01
@Fibyke77: Köszönjük meg Juditnak és/vagy forrásainak :)
Mindenki emlékszik még gyerekkorából a Hungry Hippos azaz Éhes vízilovak társasjátékra? Határozottan él bennem hosszú délutánok partija, amiken a bátyámmal nyírtuk egymást, hogy ki kapja el a több golyót. Most örömmel jelenthetjük be, hogy itt van újkori verzió, iPaddal…..
t3v, az okostojas
2012.04.04 22:52:54
A "bolti" jelző gyakran szitokszóként funkcionál, de ez az A Recept, Amely Bejárta A Várost. Noha egyszer már publikáltatott, még mindig szeretjük, én különösen a csokiba mártott változatát. Nagyon könnyű, roppanós vajas keksz, a kakaós sablé viennois-hoz tudnám…..
t3v, az okostojas
2012.04.03 21:36:46
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz