Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zweitakt

0 bejegyzést írt és 200 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Itt a blogon már sokszor esett szó az egyre terjedő akkumulátoros kisgépekről (elektromos kéziszerszámokról). A legtöbb esetben ez jó megoldást jelent, nincs több elvágott, útban lévő tápvezeték, nem kell aljzatot meg hosszabbítót keresgélni, teljesítményben pedig már ugyanazt nyújtják az akkus…..
Ma Magyarországon 4 millió háztartást tartanak nyilván, és ebből 400-800 ezer háztartás energiaszegény, vagyis az otthonok 15-20 százalékát, legalább másfél millió embert érint az energiaszegénység. Azoknak a háztartásoknak, ahol nem megfelelő módon fűtenek, nagyon magas a károsanyag-kibocsátásuk…..
zweitakt 2021.12.23 16:01:53
@villanyember:
>-)))
Hasonló tapasztalatom van idetévett nyuggatti diákokról, még diák koromból. Heti egy zuhany, de napi egy hajmosás, oszt dezodor doszt! Amikor meg én vendégeskedtem a "sógoroknál" csodálkoztak, hogy naponta tusolok...
A balatoni kempingekben egy hely volt, ahol nem hallottál német szót: a zuhanyzó;-)
A lányoknak én tíz percet adok, aztán lezárom én is, mióta egy este két tele kád meleg víz folyt el... Sírhatnékom támadt!
Sokszor gondolkodtam azon, hogy a lefolyót is rézcsőből kéne készíteni hosszan a kád alatt, és azon körbetekerni a bejövő vízcsövet, és így visszanyerni a hő egy részét...
A Színes mindennapok sorozatra összesen eddig 800 ezer kattintás érkezett, ami elképesztő szám. Az eredetileg színesben készült régi magyar fotók számomra nagyon kedvesek és tudom hogy nektek is tetszenek. Most 1974-ből láthattok 26 fotót! Imperiál és Color Star, MALÉV és FKF, dohánylevél és…..
zweitakt 2021.12.04 12:35:14
@nyelv-ész: A Citroen DS-es kép konkrétan a Hotel Budapest (népnyelven: Körszálló) parkolójában készült. És valóban tükrözve van...

https://www.google.hu/maps/@47.5099691,19.0126851,3a,19.3y,310.01h,89.32t/data=!3m6!1e1!3m4!1s5NJYorg4Z1A3PSrofV1fQQ!2e0!7i13312!8i6656
Pár napja érkezett egy kérdés a Furdancshoz. Ebből a levélből olvashattok pár mondatot: “Hobbi barkácsoló vagyok és gyakran fordulok a bloghoz tanácsért, tippekért. A mostani problémámra viszont nem találtam választ a korábbi posztok közt. Úgy hozta a sors, hogy nagyobb lakásba költöztünk, régi…..
zweitakt 2021.11.05 14:55:29
@Untermensch4: A társasház "Tűzvédelmi Házirend"-jében van ez lefektetve, már, ha van ilyen a társasháznak... Többnyire nincs, vagy már elavult... Ám a fél kilós camping gázpalack semmi esetre sem olyan tétel, ami cocomlistás lenne;-)
A költséghatékonyság tekintetében meg az akkus/gázlámpa nem kérdés, a gáz lever mindent. 1000 Ft/0,5kg. rettentő hosszan világíthatsz vele, nem büdös, és még egy kis meleget is ad a hideg pincében...;-)

@villanyember: :-D A karbidlámpa már nagyon drága, mert antik, apetró azért mert retró, egyéb olajlámpás meg vintázs! ;-) Igen, előbb-utóbb lesz a sifonérban 40m 3x1,5MTK oszt passz.

Hasonló helyen használok gázlámpát, majd írom, mennyit világított egy palackkal!
Sokan azt gondoljuk, a penészes lakások a technika fejlődésével és az életszínvonal emelkedésével lassan eltűnnek. Azonban aki már olvasott a témáról, tudja, a tendencia sokszor épp fordított. Ebben a posztban összeszedjük, milyen okai lehetnek a lakás penészedésének, milyen kockázatokat rejt…..
zweitakt 2021.11.04 14:02:56
No, ez most hosszabb lesz, de megpróbálom rövidre venni!
A cikkben leírtakkal nagyrészt egyetértek, főként az utolsó 4 ponttal.
A mit lehet tenni ponthoz:
HÁBARKÁCSOKVAGYUNKNEHOGYMÁHÁZILAGNEMOLDOMMEG! ;-)

Ablakok szellőzése: Külső tömítést alul, belső tömítést felül kivenni, és kész.

Penészesedés akkor is előfordul, ha minden tökéletes, csak éppen a gyermek légúti gondjai (krupp) miatt ködöt kell csinálni a lakásban a párásítóval.

megoldás: Chemocid
1. lépés: hypo + kis chemocid keverékkel a penészt lemosni, akár többször is, majd szellőztetni!
(nem árt minimum az aktív szenes maszk és egy úszószemüveg ehhez)
2. lépés: Chemociddal a falat alapozni, bekenni. Általában nem hagy foltot, de jobb egy próbát tenni. Szagtalan!
3. lépés: ha kell, chemocidos festékkel átfesteni
4. lépés: figyelni a penészedésre, első jelre azonnal átkenni mindent újra chemociddal, és kész.

Évekre megoldódik a probléma! OLCSÓ, MAGYAR, HATÉKONY!

Megelőzés:
Helyből chemocidos festékkel fessünk!
A szekrényeket állítsuk lábra, és a faltól húzzuk el 5 cm-t: szellőzés!
2-4 évente a neuralgikus helyeket kenjük át Chemociddal.

UI: a penészgátló rendszerek általában 3 fázisból állnak: lemosó (=hypo+penészölő), alapozó(=penészölő), festék(=festék/diszperzit+penészölő) Készen sokkal drágább, mint a fentebb említett eljárás.

FONTOS: eszedbe ne jusson permetezővel fújkálni a penészt! Egyrészt a levegőbe kerülő vegyszerből aerosol méretű részecskéket szépen belélegzed, illetve a penész spóráit is szétszóród! Mosogatószivaccsal tunkolni, alul rongy, ami felszívja, ami lecsorog, aztán törölni!
zweitakt 2021.11.05 14:45:49
@Medgar: Van más hőszigetelő anyag is: gázbeton. Hm?
"Az történt, hogy kikopott a kenyérsütő üstjének a tengelye. Ezt nyilván megelőzte a szimering halála, csak nem jelezte semmi. Szóval a szimering mellett leszivárgott a lisztes víz, és szépen tönkretette a tengely fészkét. Vettem új üstöt, immár a harmadikat, jó drágán, kb a gép árának feléért, és…..
zweitakt 2021.04.07 14:17:43
@babist: Szia!
Nemrég adta meg magát. Két évig bírta még így, heti 3-4 kenyér sütéssel, és heti legalább 1 alkalom csak dagasztással.
Újra javítottam volna, ha el nem kezd leválni a bevonat, és -ugye- nem szeretnék teflont enni...
Közben kissé megkoptak a keverőlapátok (ahol a tengelyre csosszannak, és vállakon támaszkodik), és belenyaltak az üst aljába, kikezdve a bevonatot. Tehát a lapátok is kuka, már nem érdemes...
Csúszócsapágy szinterbronz "A" tipus, itt vettem, de ma már inkább használnék 8x12mm-est, mert van rá hely, ha kifúrom az eredeti perselyt, mint a leírásban szerepel.
https://www.csapagy.hu/index.php?route=filter&filter=category|443/furat_atmero|37

Hőálló szimeringet ma nem találtam a csapagy.hu-n, azt nézni kell máshol.
Igen, az árak azóta kissé feljebb mentek ÖMAF!
Furdancs Blog A bak 2020.12.11 05:00:00
Rögtön el kell szomorítsunk mindenkit, bár a címben a BAK szó szerepel, ez mégsem egy asztrológiai-horoszpókos írás lesz. Ez a poszt az asztalosok és mindenféle mesterek (különös tekintettel az ajtókat mázoló festőkre) egyik legfontosabb munkaeszközéről szól. Bakot már szerintem mindenki látott.…..
 A külső csavarmenetek kézi megmunkálóeszköze a menetmetsző. A menetmetsző tulajdonképpen edzett anyához hasonlítható, amelyet ráhajtunk az orsóra és így készítjük az orsó menetét. A menetmetszőkön hornyok vannak, ezeket nevezzük forgácstérnek. A menetmetszők 3, 4, 5 vagy több horonnyal készülnek...
zweitakt 2020.12.05 17:46:43
@lcsaszar: Hajaj! Bizony!
Acélhoz finom gépolaj, aluhoz dízel! És nagyon kell figyelni, hogy a menetmetsző merőleges legyen a köridomra a bekezdésnél, mert pl réz esetén úgy félremegy a menet, hogy az egyik oldal sima marad, a másik meg elfogy... Én jártam így, kb 20mm alatt a 6mm-es köridom réz egyik oldala épp megkarcolódott a menetmetszőtől, a mások oldalon meg mát 2mm hiányzott a kör keresztmetszethez! **&#<$ß!!

A menetmetsző készletben mindig legyen egy fogkefe, és egy pipatisztító körkefe is, a metszés/fúrás utáni letisztáshoz!

Amúgy a gyakorlati rész a fent idézett remekműben a 188. oldaltól indul!;-)
zweitakt 2020.12.08 12:45:54
@Wildhunt:
Hinnye! Ezt bizony egy öreg tanáromtól tanultam még zsenge kamasz koromban 1989-ben. Alumínium megmunkálását dízellel kenjük (fűrészelés, menetmetszés, nyírás), acélt finom olajjal.
Ezért a fémfűrészt mindig el kellett törölgetni használat után, nehogy rossz kenőanyag kerüljön a szent anyagra! ;-) Azóta nem is néztem utána, hogy mi a möge.. Réz nem került elő, azért nem is tudom, azt mivel kéne;-)))
zweitakt 2020.12.11 21:54:23
@Wildhunt:
" többet hallottam a fémek roncsolásos megmunkálása közbeni kenésről, mint amire egész életemben kíváncsi lettem volna..." -ezmekkora!
Háháháhá! Hogy hányszor jártam már én is így!!! Óvatosan kell kérdezni, mert az ember véletlenül nagyobbat merít a tudás kondérjából, mint amekkorát elfogyasztani képes...;-)))
Ez a bejegyzés egy felhívás is egyben. A Furdancs blog immár lassan 10 éve van jelen a hazai blogok világában. Voltak jobb és rosszabb időszakok is az életünkben, de azért az olvasótáborunk folyamatosan növekszik, lassan 10 ezres Facebook követőtáborral bírunk. A témáink ezalatt igencsak…..
Így év vége felé szokás talán kicsit magunkba tekinteni. Nézni való mindig van ott bent, az idei évben meg persze különösen. A magunkba nézés természetesen azért is jó, hogy legyen mire alapozni az új évi fogadalmainkat. (Amiket aztán nyilván nem tartunk be, emberek vagyunk, de ez most nem ide…..
zweitakt 2020.12.05 17:25:45
Sziasztok!
A maradék festéket át szoktam önteni kisebb befőttes üvegbe, hogy ne legyen felette túl nagy légtér. Felirattal ellátva fagymentes helyen tárolom, így kisebb helyet is foglal el. Ha lehet, vizes bázisú festéket használok, mert az ecsetet könnyebb kimosni, és újra használni. A többi festék esetén az alaposan eltörölgetett ecsetet kimosom LB higítóban, és azt is elteszem, mert többször felhasználható ez a mosó elegy. Némi ülepítés után le is lehet tölteni róla a feltisztult részt. (jóvanna! sóher vagyok...) Egyébként az ecsetekből a higítós festék is kimosható szappanos vízzel...
A fagyott festék, ilyesmi általában leadható évi lomtalanítás alkalmával a kijelölt gyűjtőponton.
Monnyuk, ha én leszek egyszer a király, egyik első intézkedéseim között lesz, (rögtön a minden üveg visszaveendő után) hogy minden településen kötelező működtetni állandó jelleggel ilyen gyűjtőpontot. Heti/havi 1-7 napi nyitvatartással, körjáratos elszállítással. Mert az lehetetlen elvárás, hogy egy szobafestés után valaki 10-120 km-t autóztasson egy üres festékes vedret a megyei lerakóig, vagy az új hűtőgép polisztirol betétprofiljaival ugyan ezt tegye.

Szerszámgépek: Az akkusnak ott van feltétlen helye, ahol kell jóféle nyomaték alacsony fordulatszámon! (csavarozás) És itt is igaz a megfelelő szerszámot a megfelelő munkához elv. Napi 100 alkalommal használatra veszünk nagy márkát, néhanapi használatra meg jó a lidlialdis is. Az alá nem megyünk! Egyszer vettem csábító áron hunyadi ütvefúrót, az első fúrásnál füstölni kezdett a motor. Visszavittem, bevizsgálták, azt mondták, ez így jó... Csühhhh! Soha többet! Maradt a nagy német zeneszerzőről nevezett, ami ha minden igaz, csak utánam jön a Walhallába!;-)

Javítás: Épp a minap túrtam elő a gagyi flexemhez kapott szénkeféket, mert a jónevű kenyérszeletelő gépben megadta magát az egyik. De hogy miért csak az egyik kopott nullára (meg is állt a motor) és a másik miért volt szinte 100%-os, nem tudom. Valakinek van ötlete? Na, szóval a majd' szétesett flex tarcsi szénkeféjét reszeltem be a szeletelőgép motorjába.
Hogy miért írom ezt meg? Önigazolásból: "Ugye, hogy jó, hogy eltettem!" -no, ennyit a gyűjtögetésről, és a "jóleszazmégvalamire" -mentalitásról;-)
Furdancs Blog Ha lóg az ajtó... 2020.06.09 05:00:00
Aki már lakott régebbi építésű lakásban, ismerheti a jelenséget, amikor a szobák ajtajai kezdenek kissé nehezebben csukódni. Sőt, aki élt igazi régi bérházban, az emlékezhet, hogy a klasszikus masszív faajtók esetében inkább az volt a ritka, ha valamelyik korrekten és pontosan működött. Ezt…..
zweitakt 2019.08.20 16:22:21
Ha az ajtótokba vésett pánt lötyögős lett, mert a fa is zsugorodik, illetve az ajtó nyitogatása ia terheli, van még egy lehetőség:
Fixálni a pántot.
Nekem a nehéz, rétegelt lemezzel erősített ajtó kezdett lógni pár mm-t. Pontatlan záródás,(=könnyű betörés), nulla szigetelés, asszonyi bosszankodás a szorulós zárral.... Lépni kellett.
Az ajtó záródó oldalát kellően aláékeltem, a tehermentesítés végett. Az ajtófélfában a felső pántot 4mm-es fúróval megfúrtam. Utána a pántot fedő fa részt is megfúrtam, óvatosan a pánt vasáig 10mm-es fúróval. A furatba ment a jó hosszú 5mm-es csavar, odafogva a pántot a masszív tokhoz.
Mivel nem látszik, illetve pont nem érdekel (=lesz@rom), alul is kitámasztottam a pántot egy 20*20*60mm szögvassal. A pánt külső részéhez csavaroztam úgy, hogy a zsögvas kifelé, a zár felé nyomja a pánt fix részét. Passz.
Ja, az ajtóban lévő pántok ezen az átnemő csavaros erősítésen rég átestek. Az is igaz, hogy nem a mai diópántról van szó, hanem a száz éves, esztergált kupakos hosszú pántról.
Egy éve hibátlan.

A cikkben említett csavaros pántok behajtása előtt célszerű a csavart faragasztóval gazdagon megnyálazni. Mehet a furatba is. A csavar besajtolja a ragacsot a fába, ezáltal sokkal erősebb lesz a furat fala. Tartósabb, jobban kezelhető lesz.
Furatok jelölése előtt az ajtót illesszük a helyére és ékeljük ki (rögzítsük). Utána egyszerre jelöljünk a tokon és az ajtó/ablak/szekrényajtó lapon!
1839. október 8. Egy 180 éves fotó a fényképezés megszületésének első éveiből. A torinói Gran Madre di Dio templom, hivatalosan az első Olaszországban készült fénykép. Ma ÍGY fest...
1958. május 1. Fűben alvó házaspár a Városligeti majálison. MTI Fotó: Lajos György  A mai poszt a megszokott régi képek mellett annyiból egyedülálló, hogy ezzel a bejegyzéssel elindul egy olyan összefogás a blog és az MTI Fotóarchívuma között, amire eddig még sehol nem volt példa. Kitüntetett…..
zweitakt 2018.05.02 09:10:28
@gigabursch: A híd megroggyant szerkezetének egy részére támaszkodva pontonhíddal kiegészítve megoldották a két part összekötését. 1945. márc.15-től 1946 jan.10-ig állt így a híd. Ekkor elsodorta a jég.
Ma néhány, karácsonyt idéző képpel jövünk (lesz még a héten). Pillantsunk bele az amerikai Sears áruház 1979-es katalógusának játékai közé. Lássuk mire vágytak akkoriban a gyerekek. Közben nekem óhatatlanul is eszembe jutott, hogy kiskamaszként milyen játékaink voltak az…..
zweitakt 2017.12.19 23:11:07
Magická tabluka!
www.starehracky.cz/katalog_detail.php?PHPSESSID=6310af4eae86c774f88ca64f23081408&kategorie=HRACKY&hracka=741
Spirograph-om nekem is volt, valami egyszerűbb változat, de egy turiban találtam eredeti komplett szettet, gyermekeim örömmel játszanak vele!
És meselemezek is akadtak otthon a Supraphon lemezjátszón. Beethoven és Mozart a TeslaNZC420-on szólt már;-))
Pedálos moszkvicsom sosem volt, de vágytam rá erősen!
Viszont volt gyufát kilövő tankom! Máig sem értem, hogyan tudtak olyan tiri-tarka rettenet műanyagokat fröccsönteni! Talán a Gyárból a maradék granulátumot zsebben kihordva, hacsakúgynem!;-)
És az feltűnt, hogy ezeknek a szerencsétlen nyugatiaknak nem volt mese-dia vetítőjük? Gyermekeimnek, és a kortársaiknak (6-12é) még ma is nagy élmény, ha vetítünk. Persze, a vetítőgépet kissé felturbóztam, hogy szépek legyenek a színek. Amúgy az NDK keretes diavetítőkhöz volt tekerő feltét...
zweitakt 2017.12.19 23:18:18
@eßemfaßom még áll: És Leonyid Brezsnyev atomníj legyokoj!;) És Avpopa azaz Auróra! A Cseh Kultúra Házában lehetett még repülőmaketteket, és modelleket is kapni! Eh, de jó volt!
Meg NDK-ból behozni modellvasúthoz házakat, modelleket.;-)
Sok néven nevezik: lyukfúró, koronafúró, lyukfűrész, fűrészkoszorú. Célja a fúrószárakkal / zsákfúróval nem, vagy nehezen kifúrható, 13+ mm átmérőjű körszeletek kivágása fából, műanyagból, téglából. Leggyakoribb megvalósítása a ránézésre is veszélyesnek, pontatlannak és kényelmetlen használatúnak…..
Az automata mosógép előnyeit nem kell ecsetelni azoknak, akik láttak már mosógépszagú, gombóccá összetekeredett zokniadagot egy fél délelőttnyi keverőtárcsás mosóprogram után, amit a hagyományos centrifuga kopogós tánca festett alá. Talán nem túlzás hétköznapjaink egyik leginkább innovatív…..
Rés a pajzson, avagy a letört lemezdarab gyors pótlására kerül sor posztunkban és megismerkedünk egy hasznos szegecselő eszközzel, a popszegecs-húzóval is. A javítás nem vett több időt igénybe, mint amennyi alatt végigolvassák ezt a képregényt...
Idestova majdnem 95 éve, 1921. október 20-án került sor az első ismertebb repülőgép-eltérítésre; az akció ráadásul magyar vonatkozású, ugyanis minderre IV. Károly második visszatérési kísérlete nyitányaként került sor. A gépeltérítések azóta is hatalmas sajtóvisszhanggal járnak - gondoljunk csak a…..