Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bloghunev2

0 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az előző részben szóvolt a sereg szervezéséről, felépítéséről, következzen most a felszerelésének ismertetése. Erre akkoriban nem létezett központi megoldás (ellenpélda ismét csak az állami fegyverműhelyekkel rendelkező Bizánc). A magyar mesteremberek természetesen bárminek az elkészítésébe…..
bloghunev2 2020.05.02 10:18:31
@Plieur: Végülis halk eszköz a puskához képest. Megvan az előnye. Már csak a mellette lévő duda nem illik a képbe. :))
bloghunev2 2020.05.02 10:55:17
@cavalry: És ezzel mit akartál mondani?
Hazánk első nagy uralkodódinasztiájáról, az Árpádokról mindannyian tanultunk a történelemórákon, haladóbbak még egyik-másik haditettükre is emlékezhetnek, hiszen Koppány legyőzésétől Búvár Kundon át a muhi csatáig igen sok minden megtörtént az alatt a 300 év alatt, amíg a keresztény Magyarországot…..
bloghunev2 2020.04.29 22:20:59
@Fredddy:
Sajnálom, de továbbra sem értek egyet.
A tatárokat leszámítva egyetlen nomád néppel sem harcoltunk. A besenyők, kunok, stb. mind hozzánk hasonlóak voltak. Ahogy korábban az avarok és a hunok is. Nem nomád, hanem félnomád népek voltunk. És nem kezdett el túlnőni rajta a magyarság, hanem eleve ilyen volt. Mi is, ők is. Egyedül a tatárok (mongolok) voltak igazán nomádok, mert náluk nem voltak olyan folyók, amelyek mellett érdemi földművelést lehetett volna akkoriban folytatni. mind a Kárpát medencében, mind a mai ukrajnai pusztán vannak bőséggel folyók, amelyeknél mind a szántóvető életmód (gabona, gyümölcs, stb.), mind a halászat (és erdőkben a vadászat) megfelelő élelemszerzési forma. Így mindig voltak megtelepült részei a népességnek, és voltak pásztorkodó része is. Ez utóbbi pedig nem állandóan vándorló (nomád) volt, hanem félévente vándorló félnomád (tavasszal a nyári legelőre, télen meg vissza).

Másrészt a nomád életformát sem tekinteném primitívnek. A saját közegében, a kietlenebb pusztán egyértelműen az a legmegfelelőbb. Ha a nomádot berakod egy erdős, hegyes területre, akkor talán primitívnek tűnhet, de ugyanígy a megtelepült életmód is primitívnek tűnhet a pusztán. Pedig egyik sem primitív. Csak más a közege. A félnomád meg ezek között van, sok esetben (esetünkben is) mindkettő előnyeit ötvözve.
bloghunev2 2020.04.29 22:23:32
@heki:
Ne aggódj, nem fogjuk egymás fejét letépni a csáprágóinkkal. ;)
Az írásom nem provokatív célú volt. Ha mégis annak jött le, elnézést érte.
bloghunev2 2020.04.30 11:49:38
@Fredddy:
"A nomád társadalommal az a baj, hogy nagyon rossz a helykihasználása."
Nomád társadalom ott alakul ki általában, ahol másféle földművelést nem igazán lehet csinálni. A mongolok pont azért lettek nomádok, mert azon a félsivatagos területen nem lehetett gabonát termeszteni, stb. Ez nem rossz helykihasználás, hanem a lehető legjobb helykihasználás. Ez az egy, ami akkoriban megoldás volt rá.
És továbbra is mondom:
Nem voltunk nomádok.
Nálunk megvolt a FÉLnomád állattartás (ami nagyjából megegyezett a nyugatival, hiszen az istállós tartás csak jóval később alakul ki - annyi különbséggel, hogy nekünk voltak nagy legelőink, így nem okozott gondot nagy gulyák tartása), megvolt a szántóföldi gabonatermesztés, megvolt a gyümölcstermesztés, valamint a halgazdálkodás. Nem volt véletlen, hogy a Kárpát medencéről minden ide utazó tejjel-mézzel folyó kánaánként ír. Itt hiába jött mondjuk egy jégeső, ami elvitte a gabonát, az állattenyésztés meg a halgazdálkodás miatt mégsem haltunk éhen. Ahogy hiába volt a marháknál egy járvány, ami az állomány jó részét elpusztította, mégis megmaradtunk a többi állat (birka, sertés, stb.), a hal és a gabona segítségével.
Nem voltunk nomádok. A pásztoraink voltak FÉLnomádok, a többiek meg megtelepült népek voltak.

"a kunokkal sok konfliktus volt amiatt, mert nem ismerték a földművelést"
Nem azért volt velük probléma, mert nem ismerték volna a földművelést. Hanem azért, mert nekik is kellett terület és azt meg senki nem akart adni nekik. Így kellett valami, ami miatt beléjük lehetett kötni. Ráadásul ugye pogányok voltak, míg mi akkorra már keresztények, ezért ez újabb konfliktusokhoz vezetett. De ha jobban megnézzük, alig 100 évig tartott ez a probléma. Annyi volt csak, hogy a tatárjárás után jutott nekik is szabad terület, így megszűnt a konfliktus.
Nyilván a betelepült kunok között arányaiban jóval magasabb lehetett a pásztorkodók aránya (akik szintén nem nomádok, hanem félnomádok voltak), míg nálunk éppen fordított irányba indult el a dolog. De hogy ne ismerték volna a földművelést, az szerintem erősen fals. Hiszen már a Fekete tenger környékén élve is voltak gabonatermesztést és más megtelepült gazdálkodást, földművelést folytató részeik. Nem valószínű, hogy mire ideértek, ezt elfelejtették volna.
stextano Első 2009.10.26 19:42:00
Egy FF3 extensiont fejlesztek! Bocsi a kölcsönvett szövegért, de nem volt kedvem újat írni.Eredeti forrás: http://molnargoreny.blog.hu/Мár régen kifejtettem, hogy állásрontom szerint а mаgyаr külрolitika - meglehet, kádári reflexként, de mégis erőtlen és tutyimutyi -…..
bloghunev2 2009.10.26 19:58:41
Gondoltam tömören összefoglalom, hogy mikor kell a hosszú szavakat egybe, kötőjellel, vagy különírni. Eközben az egybeírás és különírás olyan bugyraira akadtam, amelyet az akadémikusok is már csak közel 50 szabályban tudtak összefoglalni.Úgy döntöttem, ezeket…..