Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szulfit

0 bejegyzést írt és 124 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Milyennek kéne lennie a száraz tokaji furmintnak? A Furmint Február borain merengve ez a kérdés visszhangzott a fejemben. Ekkora merítés mellett már feltétlen érdemes a stílusokon elgondolkozni, viszont jelenleg még főbb csoportokba szedni sem egyszerű őket. Kezdjük például az…..
szulfit 2012.02.21 09:41:43
@kegyetlenkirály: Ne haragudj, de én nem értem, hogy miért kellene egy tömegrendezvényről részletes kóstolási jegyzetekkel tudósítani. Az ilyen helyekre max. a címekért megy az ember, hogy összegyűjtsön néhány bort vagy termelőt, amivel/akivel érdemes később is foglalkoznia. A tömeg, a beszélgetések, a bűz, az összevissza hűtött és - bontott borok miatt ezek a rendezvények alkalmatlanok az elmélyült kóstolásra. Arról nem is beszélve, hogy a többi bor kontextusa és persze a kóstolt bormennyiség jelentősen befolyásolja az értékítéletet. Engem ezerszer megtréfált már az ilyen kóstolás: ott és akkor nagyon tetszett az adott bor, otthon már kevésbé. Én már évek óta max. barátokkal találkozni megyek az ilyen tömegrendezvényekre, érdemi kóstolásra inkább a hazai pálya alkalmas. És az Alkoholistáktól sem várok mélyenszántó kóstolási jegyzeteket egy hasonló rendezvény után …
A Magyalost elégikus hangulatban búcsúztattam. Ez a bor viszont maga a remény: "Bájoló lágy trillák! Tarka képzetek! Kedv! Remények! Lillák!" Nem hiszem, hogy találkoztam valaha kadarkával, ami e fajta 'A' verzióját, a légies, csupa gyümölcs, színpompás, csapongót…..
szulfit 2011.10.20 09:31:50
@dalton1: Szerintem már nem kapható. Én tegnap ittam meg az utolsó palackomat. Három napig volt nyitva, jól bírta, de a hajdani szépség már megtört kicsit. Ennyi idős korára a 2009-es szebb lesz (de a kadarkát nem érdemes tartogatni).
Altner Edina, Altner Ágnes, Altner Gábor, Ács János, Ambrus József, Bán László, Békássy Gábor, Békássy János, Békássy Péter, Bíró József, Bognár Ferenc, Botos Gyula, Böde István, Bölecz József, Bölecz László, Csala Imre, Csíkné, Csillag A., Csom Károly, Czanka…..
szulfit 2011.08.09 10:18:59
@akov: Rajongani én sem tudok ezekért a borokért és magamtól már rég nem vettem Szeremley bort, de mindig megkönnyebülök, ha egy nálam kevésbé borőrült embertől Szeremley bort kapok ajándékba vagy a poharamba, és nem mondjuk Nyakast vagy Hilltopot. Ha a balsors Veritas által ellátott étterembe vezérel, akkor fehérben ez az egyetlen biztos pont. Szóval jó, hogy van egy nagybirtok, ahol ennyire kiszámítható minőségű, tisztességes borokat készítenek - ráadásul normális áron.
Múlt alkalommal, midőn a lassú kóstolást tervezgettem, azon töprengtem, hogy vajon hanyadik napon mutatkozik majd a legszembetűnőbb változás a borok állapotában. Határozottan úgy képzeltem, az első nap lesz a döntő – ami javulni képes, az ennyi idő alatt bizonyára…..
A Bormustra megújulását alaposan körüldonogtuk (készítettünk interjút a zsűri elsőszámú borcelebjével, Matt Kramerrel, aztán a rendezvény szakmai felelősével, Nemes Richárddal, és holnaptól jöhet a puding próbája: a díjnyertes borok megkóstolhatóak a Millenáris Parkban).…..
szulfit 2011.06.03 06:53:26
@vörös és fehér: kognitív disszonancia :)
Nem volt egyszerű feladat összehozni ezt a második fordulót. Az előző futam borai képtelenek voltak eloszlatni az előítéleteinket, mondhatni leragadtunk az általános vélekedésnél, miszerint az olcsó villányi veres valójában drága, ritkán éri meg az árát, a mellényúlás…..
Sokáig vártam a 2007-es Orsolya kadarka utódját, vártam, hogy mikor jön már ki a 2008-as, vajon lesz-e az is olyan jó, mint az elődje volt? Aztán rájöttem, hogy arra bizony várhatok. Önállóan abból az évből nem hoztak ki Orsolyáék fajtabort, ment a 2008 forintos…..
szulfit 2011.03.25 09:52:34
@európai: Szerintem júliusban már csak keresni tudod, megvenni aligha, érdemes valakivel félrerakatni néhány palackot.
Liverpool drukkerként, akinek minden ismerőse Barcelona, Real Madrid, vagy legalább Manchester szurkoló, megtanultam kicsire összehúzni magam, a részsikereknek örülni, bírót rezignáltan szidni, és rangadókon rettegni a 93. perctől. Tudjuk, hogy a néhai Gál Tibor pincészetét…..
A Magyarországon felhasznált gáz meghatározó mennyisége keletről érkezik. A csővezeték induló oldalán az eladó Gazprom, a fogadó oldalon pedig a vevő E.ON nagykereskedő áll. Közöttük van a szállító, azaz a Panrusgáz, melynek tulajdonosai (minő meglepetés) a Gazprom és az…..
szulfit 2011.01.05 08:42:14
A gázár felépítése: www.eon-energiaszolgaltato.com/index_eiroda.php?menu=3110325
Ebből világos lehet, hogy a beszerzési ár és a nettó fogyasztói ár közti különbség jelentős részét a belföldi rendszerhasználati díjak teszik ki, azaz a tárolói díj, a MOL FGSZ szállítási díja és a helyi gázelosztó cég díja.
Az Emfesz csődben van, rossz példa, a Telekom pedig abbahagyta a gázszolgáltatási pilotprojektet, szóval szintén rossz példa.
A Gazprom ára sem annyi, amennyit írsz és biztos tudod, hogy a gázért dollárban kell fizetni és az olaj árához van kötve az árképlet. Szerintem a forint is gyengült a legutóbbi, áprilisi áremelés óta és a kőolaj ára is emelkedett.
szulfit 2011.01.06 13:40:29
1. A beszerzési ár és a nettó nagyker ár közti különbséget részben a kereskedő árrése (5 Ft), részben a magyar gázrendszer (vezetékek és tárolók) költsége teszi ki. Mindkét tételt a Magyar Energiahivatal állapítja meg a cégek költségei alapján. A részletes rendeletek és határozatok megtalálhatók az Energiahivatal honlapján. Kevés olyan termék van, melynek a költségszerkezete ennyire transzparens lenne egy állami felügyeleti szerv és a nagyközönség számára.
2. A Gazprom európai átlagárat közöl néhanapján, ami megtévesztő, mert szerepel benne a történelmi okok miatt nyomott szerb, litván és lett gázár, csakúgy, mint a más árképlettel működő német gázár.
3. A szabadpiacon azért tudja valaki olcsóbban ellátni a lakossági fogyasztókat, mint a szabályozott piacon, mert nem kötik olyan előírások, melyek jelentősen növelik a költségeket. Pl. nem kell ügyfélszolgálatot nyitnia, elutasíthatja a sárga csekkes fizetési módot, gyorsabban kikapcsolhatja a nem fizető fogyasztót stb-stb.
4. Az Emfeszt Hodorkovszkijhoz hasonlítani kb. olyan, mint Tasnádi Pétert Mahatma Gandhival párhuzamba állítani.
5. 2007-ben, amikor csökkent az olajár, azért nem csökkent a gázár, mert akkor kompenzálták azt, hogy 2005-ben és 2006 első felében elmaradtak az indokolt áremelések. Amikor 2008 végén és 2009-ben alacsony volt az olajár, akkor a forint omlott össze a dollárral szemben (150 forintról 230 emelkedett az árfolyam). Ilyen egyszerű.

A gázipari cégek árrése fix és maximált, teljesen mindegy, hogy 50 forintért vagy 100-ért veszik a gázt. Ha végignézed a gázcégek 2009-es pénzügyi adatait, látható, hogy két kivétellel mindegyik vastagon veszteséges volt.

Az más kérdés persze, hogy a mindenkori kormány nem kommunikál normálisan ebben a témában. Szerintem a gázár körüli 2002 óta tartó politikai hisztériának tudható be, hogy erről a témáról nem lehet nyíltan beszélni. Egyébként pedig az utóbbi években a szemétszállítás díja és a csatornadíj nagyobb mértékben emelkedett, mint a gázár, és ezt semmilyen világpiaci folyamat nem támasztotta alá. Érdemes megnézni, hogy januártól hány százalékkal emelkedett a csatornadíj Budapesten ...
Ha azt a feladatot kapnám, hogy külföldi borértőkben megtévesztően kedvező képet alakítsak ki a magyar vörösökről, biztos, hogy Ráspi és Gróf Buttler borokról vinnék számlát a megbízómnak. Az ő csúcsaik egyúttal a magyar vörösbor csúcsai. Ez természetesen nem jelenti…..
szulfit 2011.01.04 12:25:51
@csikos: Van neki. A Budafoki úton kapható a 2007-es Buttler kékfrankos (és nagyon jó).
Az utóbbi időben többször is eszembe jutott, hogy a katartikus magyar borélményeim túlnyomó részét Horváth Józsefnek és Bukolyi Lászlónak köszönhetem. Olyan borokra gondolok, amelyek nem egyszerűen élvezetet okoztak, hanem az esztétikai élmény mellé és/vagy részeként…..
szulfit 2010.12.25 05:41:51
@Hepci: Meglepő módon Ráspi összebalhézott a másik tulajjal. Állítólag nem hozta az elvárt színvonalat, spórolt az alapanyagokon stb.
Mégiscsak volt valami értelme az idétlen pöttyöknek, ha nem is úgy, ahogy azt megálmodói gondolták. Annak idején ugyanis többen felkaptuk a fejünk a szentgyörgy-hegyi terroirt hűen tükröző sangiovese felbukkanására. Tényleg csak bukkanás volt, hiszen – alighanem ennek…..
szulfit 2010.10.11 08:25:31
@AG 2.0: Ha nincs köze a toszkán sangiovesehez és nem is akar olyan lenni, ne legyen "Tabunello" a neve. Ha valami szebb fantázianeve lenne neki, biztos kevésbé idegesítene (ahogy a NAG Syrah sem bánt, pedig az egy másik kedvenc borvidékem szőlőfajtáját helyezi északi kontextusba).
A savanyú kékfrankost pedig már én is kiöntöm a lefolyóba :)
Az etyeki boros-evős fesztiválokról írtam már himnuszt is, sok újat mondani nem tudok, azonnal a lényegre térek tehát. Mint tudjuk, a tavasz a Pincefesztiválé, az ősz a Kezes-lábosé, utóbbi esedékes ezen a hétvégén, miszerint szombaton és vasárnap. Ez a nyolcadik ilyen a sorban,…..
szulfit 2010.09.26 12:01:32
@BZoltan: Zoli, Szerintem Te nagyon nem ismered ennek a fesztiválnak a hátterét. Az egész a szervező és a szponzorok pénzéből megy, nincs belépő, a borászoknak nincs helypénz. Etyek városa egy fillért sem ad a fesztiválnak, sőt bérleti díjat kérnek a parkolóként használt mezőkért és ott szivatják a szervezőt, ahol tudják. Szóval itt is a szokásos, rövidlátó, kisszerű magyar módi érvényesül és fényévekre vannak a betonparkolótól. Akit zavar a tömeg és a parkolási mizéria, az menjen Alcsútdoboz felől, kb. 15 perccel hosszabb az út, de nincs dugó.
A Művelt Alkoholista Helycsere 2010.09.23 06:00:00
Nagyon szeretem a kadarkát. Kóstolókon, fesztiválokon, ha már meglátom egy borsorban, a világért sem hagynám ki, mindig kíváncsi vagyok rá. Szerencsére egyre ritkábban kell csalódnom: jönnek csak szembe a játékos, könnyed, fűszeres pédányok, akik itatják is magukat rendesen.…..
Tegnap délután elkezdődött a Budavári Borfesztivál. A több mint kétszáz kiállító között könnyű elveszni, ezért idén is készítettem egy A4-es bédekkert, talán lesz olyan olvasónk, aki örömmel fogadja. A célközönség az érdeklődő, de nem diehard borrajongó (a keménymag…..
szulfit 2010.09.09 22:31:12
@BZoltan: Én pár éve először a Borfesztiválon kóstoltam a boraitokat, tavaly személyesen is megismerhettelek a fesztiválon, és azóta legalább százezer forintot költöttem a boraitokra. Szóval az esetemben működött a dolog. Szerintem a fesztivál a legjobb marketingbefektetés minden borász számára, főleg ha az első két nap megy ki, amikor a komolyabb érdeklődök vannak kint ...
szulfit 2010.09.10 08:01:21
@Sanyika40: A Borfesztiválon évek óta jön a papírforma: vannak a tutti helyek, ahol megbízhatóan jó borokat lehet kóstolni, és aztán minden egyéb próbálkozás csalódás sajnos. A Kézműves Borok Háza,a Tokaj Bormívelők, a Ráspi, a Weninger, a Heimann, a Bortársaság és részben a Zwack számomra a biztos pontok. Tavaly is, idén is, mindennap megpróbáltam felfedezni 2-3 új borászatot, egy-egy gyöngyszem akad (pl. idén a Válibor ), de nagyon sok a középszerű bor, és ha az ember nem tud napi 60 tételt megkóstolni, akkor szűrni kell valami alapján, az pedig nem lehet más, mint a múltbéli tapasztalat.

Szóval engem sokkal jobban érdekel, hogy milyen lesz a Weninger Sopron új évjárata, mint hogy Tóth bácsinak milyen a 2005-ös olaszrizlingje. Ha 100 torkom lenne vagy 2 hónapig tartana a fesztivál, nyilván azt is megkóstolnám, de akinek limitáltak a lehetőségei, az menjen csak szépen a jól bevált helyekre.

Egyébként a Ráspi Electus volt számomra a fesztivál meghatározó élménye, tetszettek az Orsolya borok, a Weninger Cabernet Sauvignon, a Heimann KF, a Kikelet 09-es tételei stb.

A kalandvágyók nézzék meg a Válibor standját, igyanak egy kéknyelűt és látogassanak el a Drop Shophoz, ahol fantasztikus külföldi kínálat van.
Múlt héten félbehagytam a rozébeszámolót, pedig a kóstolást még egy lendülettel sikerült letudnunk. Nagy meglepetéssel a második nyolcasban sem találkoztunk, mégsem fáradtunk bele annyira, mint előtte tartottunk tőle. A kitartóbbak (vagy türelmetlenül legörgetők) a poszt…..
Nem ismerek magyar borokkal rendszeresen foglalkozó külföldi szerzőt, aki Wojciech Bońkowskinál mélyebben ismerné a borainkat és borászainkat. Nem válik dicsőségünkre, de a net felől nézve valószínűleg ő a legfontosabb idegennyelvű kritikus információforrás a magyar borok…..
A Művelt Alkoholista Pinot-pannó 2010.04.21 06:30:00
A humbugozás közben már sejtettem, hogy a kétely leple alatt sátrat vert szívemben a pinószerelem. De nem az egyedi és utánozhatatlan burgundi burgundi lobbantotta lángra a szívemet, hanem a sokszor lesajnált, pannon utángyártott. A humbugozás kommentrengetegét átböngészve arra…..
Heimann Zoltán a magyar borászat egyik legkarakteresebb és karakánabb figurája (ha nekem kellene húzóarcokat keresni külföldi bormarketinghez, Szepsy és Malatinszky mellett biztos befutó volna). A Heimann Családi Birtok az utóbbi két-három évben a legmegbízhatóbb dél-pannon…..
"Borversenyünkön a bor tudósainak alkotásait mustrálva a tudomány borát kerestük, hogy méltó helyet találjon a nagy felismerések, találkozások, a jelentős döntések kísérőjeként" – így köszöntötte az egybegyűlteket Pálinkás József [a képen] a Magyar…..
Egy kicsit én is úgy jártam, mint palack a Mondovinón, aki bármilyen lelkesen is kereste a Blaufränkisch-t, a végén katarzis helyett csöndes apátiába csüggedt a köpőjével. Csak úgy róttam a standokat a Hofburgban, hiszen lassan nehezebb osztrák kékfrankost 90 pont alatt találni a…..