Regisztráció Blogot indítok
Adatok
beela

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
új flottairányítás: a flotta adatlapjáról lehet parancsokat kiadni bolygónév vagy koordináta alapján a chat megszűnik szövetségi chat helyett belső szövetségi fórum (csak a tagok olvashatják) hírszerzés: óránként jönnek csak kémriportok, és kevésbé hatékonyak a kémek…..
Mondják a szakértők itt és itt, és mi boldogok vagyunk a konszenzustól, hiszen az ELTE Alkalmazott közgazdaságtan szakján pont így csináljuk. Szerintünk a közgazdasági gondolkodás elsajátítása nem megy kampányszerűen, a vizsgaidőszaki pánikban, az alvás…..
Pár gondolat a raktározásról. A raktározás azért lett bevezetve, hogy a magától ne nőhessen a végtelenbe egyetlen gazdaság sem. Az előző bétában volt olyan magára hagyott főbolygó, ahol mérhetetlen mennyiségű erőforrás halmozódott fel, miközben a tulajdonos hónapokig be…..
A júniusi 7-i  Európai Parlamenti választásoknak az előzetes várakozásokhoz képest meglepő magyarországi eredményeit sokan és sokféleképpen próbálták magyarázni, ám az elemzők, politológusok többnyire csak megérzésekre, becslésekre, a választási adatok felületes…..
beela 2009.07.04 19:12:39
@egyenlítő: Ez nem a műszaki élet. Szóval 80% fölött inkább gyamús mint hihető.
Azt viszonylag könnyű megérteni, hogy az amerikaiak miért vettek fel olyan irtózatosan sok hitelt. Azt már valamivel nehezebb, hogy - a pénzügyi piacok közvetítésével - a kínaiak miért adtak annyit, honnan ez a megtakarítási vágy? Nos, megvan. Nem a dollár, pláne nem a…..
A csóró Alajos százezer forintot keres havonta, Béla száznegyvenkilencezret, Cecília százötvenegyezret, Dorottya kétszázezret, a plutokrata Elemér pedig egymillió-négyszázezret. Vajon az olvasó (vagy tizenéves gyermeke) ki tudja-e számolni, mennyi ötük átlagkeresete? Ki bizony:…..
Mindenki kezdjen el teleportokat építeni, ha eddig nem tette, ezentúl ugyanis működni fognak, vagyis csak ezek segítségével lehet szállítani és tőzsdézni. Minden teleport 100-ra tud feltöltődni, termelési körönként 10-zel nő a töltése. A bolygó adatai közt látható a…..
beela 2009.06.14 23:56:50
@nEjmEd: Ez mondjuk igaz, amilyen hülye nevei vannak a bolygóinknak :)
Látom, sokan várják már türelmetlenül a játék indulását. Ezzel én is így vagyok, de a körülmények továbbra is rendesen beleszólnak. Reálisan június 15 után lesz időm komolyabban foglalkozni vele, igaz, akkor várhatóan pár hét alatt meglesznek a végső szükséges…..
beela 2009.05.14 20:04:16
beela 2009.06.13 11:07:43
@laci4321: Nyugi, lesz ilyen is. Addig foglalj akitől lehet, ahogy elnézem pl petyának biztos nem kell minden bolgyó.
Megkezdődött hát a 2-es számú béta! Várhatóan július elejéig/közepéig fog futni, amikor is elindul a végleges játék. Ez a béta is speed szerver, vagyis a normál sebesség 4-szeresével fut, ahogy az előző. De vannak változások is, amik már a véglegesre hajaznak. A…..
beela 2009.06.10 23:42:43
@warorman: Itt több minden is keveredik, megpróbálok a jelentést hozó űrhajóra válaszolni.
Ez olyan szempontból lenne furcsa, hogy nem lehetne irányítani az űrhajókat kinn a terepen, sőt egyáltalán nem is lehetne látni őket a térképen (ami azért növeli a hangulatot), mert mindig kellne egy visszaigazoló hajó, ami megmondaná hol van, mi van vele stb. Mivel most lehet nézegetni a térképen a hajókat, ezért lehet látni, hogy ki nyert és nem is kell a jelentés.
Javítás, ez itt egyenértékű az új hajó gyártásával, egy kicsit bonyolítaná a játékot.
Az erőforrások nagy része jobb lent látható: Az erőforrás képe, neve, raktáron lévő mennyisége, és zárójelben a nettó termelése, vagyis a termelés és fogyasztás különbsége (zöld, ha pozitív, piros, ha negatív). Ha az erőforrás neve elszíneződik (narancssárga, piros)…..
beela 2009.06.10 23:25:17
@laci4321: A játék lényege, hogy van, amiből sok van, van, amiből meg kevés. A félvezetőért keményen meg kell dolgozni, ami látszik is az árán. Itt nem is az a lényeg, hogy sok homok kell hozzá, hanem sok munkaerő és egyéb erőforrások.
A 35. században egyébként már nem valószínű, hogy lesznek emberek.
Ha a válság súlyosságát a GDP visszaesésével mérjük - nem biztos, hogy ez a legjobb mérőszám -, akkor jó volna magyarázatot találni arra, mi okozza a visszaesés mértékének országonkénti szóródását. Glenn Stevens, az ausztrál jegybank feje egy nagyon egyszerű, a…..
Az alábbiak az eddig betervezett erőműtípusok. Van, amelyik minden bolygón ugyanolyan, van, amelyik osztályfüggő. A teljesítmények azért vannak intervallumban megadva, mert különböző szintű erőműveket lehet építeni. A további ötleteket szívesen várjuk. Naperőmű Az egyik…..
A játékban a tőzsde épp úgy működik, mint a valóságban (az elektronikus). Nem egy középkori piac, ahova kiviszed az árut, aztán kiabálsz, hogy krumplit tessék. Hanem egy automatikus közvetítő rendszer, ahol megmondod, hogy miből mennyit milyen áron szeretnél eladni, és miből…..
A fejlődési létra egy kicsit áttekinthetőbben: Alulról fölfelé a 0-adiktól a 6-odik tech-szintig. Balról jobbra az energia szektor, az űrhajógyártás, a high tech ipar, és az élelmiszeripar. Az összekötő vonalak azt jelentik, hogy az egyik gyár inputot szolgáltat a másiknak.…..
beela 2009.06.05 10:15:27
@pberci: A félvezető az drága jószág, szóval lemegy az, de akkor is százszor olyan drága lesz, mint a fa, kő.

@ShadowPaw: a mostani felállás szerint nagyon könnyű foglalni (5perc), így valóban már most elfogyott az összes bolygó. Ez a kezdővdelemmel együtt változni fog, most a főbolgyó mindig védve van. Terv szerint a többbolygósok egyik bolygója sem lesz védve, az egybolygósok védve lesznek, az inaktívak megint nem lesznek védve. Bár ez még változhat.
beela 2009.06.07 20:52:56
Most végre kiderült. Azért, mert a piacgazdaságra való áttérés leértékelte azt a - jórészt ügyeskedésben megtestesülő - szellemi tőkénket, ami annak idején lehetővé tette számunkra, hogy túléljük a szocialista rendszert. A jó hír az, hogy amilyen ütemben kihalunk, ez a…..
A szerző önmagáról: Jakab M. Zoltán a Közép Európai Egyetemen (CEU) szerzett doktori fokozatot 2008-ban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezető közgazdasági szakértője. A Költségvetési Tanács Titkárságának leendő elemzési igazgatója. Szakterülete a nyitott gazdaságok…..
Rövid konklúzió: a bevándorlás jelentéktelen szerepet játszik a béregyenlőtlenségek kialakulásában. Persze aki a múltkor meghallgatta Murphyt, az már tudta ezt. Nem támadt valakinek kedve megvizsgálni ugyanezt Magyarországra?..
Mindig is tudtuk, hogy az édesanyák felbecsülhetetlen értékű munkát végeznek otthon a családért. Egy amerikai piackutató cég mégis megpróbálta megbecsülni, hogy vajon "mennyit ér" az otthon maradó anyuka vagy éppen apuka házimunkája: csaknem kétszer annyit, mintha…..
Ariel Rubinstein kritikája a Freakonomics című könyvről...
beela 2009.05.12 22:50:30
@perro morado:
Azért elég sokat kellett várakozni a repülőre, mert kis mérete ellenére elég hosszasan tárgyalja a mikroökonómiai jelenségeket.
Alapfokú közgazdasági végzettség mellett valóban nem nagy szám a könyv, hiszen ez itt leirtakat minden mikrokönyvnek tartalmazni kell.
Azt pedig sajnos tudomásul kell venni, hogy valamilyen okból - betűre és példányszámra fizetnek gondolom -az amerikai piacra szánt könyvek terjengősek és didaktikusak.