Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gimkat

95 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Öregedés 2021. május 21. 2021.05.26 08:48:51
Imádunk panaszkodni, szemben például az angolokkal, akik mindig „jól vannak". Ott illetlenség és tapintatlanság a panasz. Én is szoktam panaszkodni, de már kezdek leszokni róla. A problémáimon úgysem tud senki segíteni, a hozzám közelállókban meg (esetleg) csak bűntudatot keltek, netán haragot, hogy…..
Többszörösen hátrányos helyzetű, volt drogos, 8-os cigányfiúkat tanítottam. Fegyelmezni nem tudtam őket, ki is rúgtak rövid idő múlva mint alkalmatlant. Na az egyik órán az egyik fiú - merő jóindulattal! – azt mondta nekem: „Magának már idősek otthonában lenne a helye.” Tényleg nem volt benne rossz…..
agarajz Kádban 2021.03.29 16:41:31
 Az életben mintázatok (is) vannak. A mintázatokkal kapcsolatban sok a probléma. Már a definíciójuk sem egységes, bár a tudóstársadalom abban legalább egyetért, hogy a különféle meghatározások összesége maga is egyféle mintázatot rajzol ki. További nehézség, hogy a mintázatok nem mindig láthatóak.…..
Már szinte az összes testrészt végigvettem, amiket az örgedés érintett, de a csontok kimaradtak. Rengeteg csontom tört el az életem során. Hétéves koromban egy nyári táborozás során a kulcscsontom, 16 évesen, tornaórán, svédszekrény ugrás közben a bal alkarom. Előre tudtam, hogy ez nem fog menni, de…..
Miért lesznek öngyilkosok az emberek? Mert olyan lelki szenvedéseket élnek át, melyeket csak a testük elpusztításával tudnak megszüntetni. Miért NEM lesznek öngyilkosok akár a súlyos depresszióban szenvedő emberek sem? Mert attól tartanak, hogy a halál még rosszabb...
Rossz a kudarc, rossz megélni, hogy valaki utál, rossz, ha kiabálnak velem, ha nyilvánosan megaláznak, sértegetnek – ez mind rossz. De van, ami ezeknél is rosszabb. Ha ignorálnak, ha tudomást sem vesznek rólam, ha akár szóban, akár írásban nem válaszolnak. Türelmes vagyok, tudok várni, na de ha soha…..
Öregedés Halál, 2020.12.08. 2020.12.08 07:48:05
Sokat gondolok a halálra, a sajátomra. Felkészültem rá. Bár a szenvedésre nem. Nem szeretnék szenvedni. Főleg a gyerekeimre gondolok. Félretettem a temetésemre (bár az valószínűleg kevés lesz) és némi pénzt is, ami, ha háromfelé osztják, nem túl sok. És hát a lakásom vagy annak értéke is az övék…..
Öregedés Láb, 2020.12.07. 2020.12.07 07:56:29
Azt hiszem, az öreg(edő) lábról még nem írtam. Ajándék volt az élettől és anyai örökség, hogy formás, szép lábam volt. Ráadásul sosem volt viszeres. Ez a hosszú évek során sem változik, de mégis... Ha hátulról lát meg valaki, esetleg még tetszik is neki a látvány, de amint megfordulok, csalódottan…..
Öregedés Haj, 2020.11.25. 2020.11.25 08:39:43
Sajnos dementálódom (nem csak a korom miatt), így nem emlékszem arra sem, miről írtam már. A hajról írtam-e már? Nem tudom.  Nekem szép barna és általában hosszú hajam volt, és átlagos sűrűségű. Hogy milyen barna? Talán gesztenyebarna vagy sötétbarna. Nagyon hamar kezdtem őszülni a harmincas éveim…..
Ma vagyok 66 éves. Tűléltem anyámat, aki a 66. születésnapja előtt előtt halt meg 23 nappal. Nem is értem. Az ő génjeit örököltem, nagyon hasoníltok rá, ráadásul nagyon egészségtelenül élek. De túléltem. Igaz, a nővérem (a féltestvérem) 87 évesen halt meg csaknem két éve. A gének. Furcsák. ..
Kísérteties, ahogy az ember lánya/fia bizonyos dolgokban követi a szüleit. Most nézzük csak a pénzügyeket. Anyám elvei, vágyai: soha hitelt nem venni fel; soha kölcsönt nem kérni, így soha nem tartozni senkinek; segíteni a már felnőtt gyerekeinket a jelenben; megoldani, legalábbis induláskor, a…..
Nos, itt van ez a koronavírus pár hete. Rögvest elkezdődött a bűnbakkeresés. Először elhangzott, hogy a migránsok hozták be a vírust. Hébe-hóba volt egy kis zsidózás is, hiszen nincs új a nap alatt, a középkori járványokat is a zsidók okozták a kutak megmérgezésével! De a legtartósabb az öregek…..
Öregedés Szőr, 2020. február 6. 2020.02.06 07:25:59
Kényes téma, főleg nőként. Az idősödés a nőknél azzal (is) jár, hogy ahol kéne, onnan kihullik a szőr, pl. ritkul a szemöldök, hullik a haj (bizony, nemcsak a férfiaknál), viszont ahol nem kéne, ott meg nő. Például az állon megjelennek szúrós szőrszálak, sokszor láthatatlanok vagy őszek, de ha…..
Öregedés Kulcs, 2020. január 30. 2020.01.29 22:15:23
Ez nem a depressziómról szól, hanem a koromról. Hazatérve mindig úgy zártam be mindkét bejárati ajtómat (mert kettő van), hogy a belsőbe benne hagytam a kulcsot, ezzel még jobban csökkentve a betörés esélyét. Aztán eszembe jutott pár napja, ha váratlanul meghalok, milyen nehéz lesz bejutni a…..
Öregedés Idő, 2020. január 25. 2020.01.25 19:18:54
Már rég hallottam, hogy az idő különböző életkorokban másképp telik: fiatalkorban lassan, időskorban gyorsan. Na, ezt most megtapasztaltam. Emlékszem iskoláskorom nyári szüneteire, a csaknem három hónapra, ami a tanévzárón végtelennek tűnt, és az is volt. Hosszú hetek, hosszú napok, napsütés,…..
agarajz Tájékoztatás II. 2020.01.21 18:26:33
A tájékoztatás jelentősége blogunk egyik kedvelt, visszatérő témája. Volt már szó a tájékoztatás  feszültségoldó hatásáról és egészségvédő szerepéről, s arra is láthattunk példákat, amikor nem megfelelő alkalmazása inkább zavart okozott ahelyett, hogy egyértelműsített volna. Hogy a mai kép…..
gimkat 2020.01.24 01:14:37
Idén leszek 66 éves. Az életemet három részre oszthatom. Az első 22-ben a szüleimmel éltem. A második 22-ben a férjemmel és a gyerekeimmel. Az utolsó 22-ben egyedül. Pontosítok: ebben az utolsó etapban volt pár év, amikor a két kisebb gyerekemmel éltem, de előtte 3 és fél évig, és utána, több mint…..
Ha számot vetek a tavalyi évvel, egyetlen igazán jó dolog történt: megfogant januárban és megszületett októberben Ági lányom kislánya: Ember Jolán. Ezt a babát ötévi küzdelem előzte meg, lombikprogramok stb., de végül spontán fogant. Mindjárt háromhónapos, édes, szép és egészséges. Ő a negyedik…..
Közösséget mesterségesen, kívülről nem lehet létrehozni, az csak spontán módon szerveződhet. Így van ez akkor is, ha közös érdeklődésű, hasonló korú, hasonló sorsú emberek kerülnek össze. "Osztályközösség" – hallottam sokszor. Nos, minden osztályban, ahová jártam, voltak klikkek, volt egy-két…..
Szeptember 2-án elhelyezkedtem. Azt mondták, hogy én ezen a helyen tinédzsernek számítok. Az alapítvány vezetője egy lelkész házaspár: a férfi 84 éves, az asszony hetvenvalahány, és több nálam idősebb kolléga is van. Legalább nem fognak itt "leöregezni". Sajnos novembertől megkaptam a legnehezebb…..
1954-ben születtem, most voltam 65 éves. Kb. két nemzedék alatt mi változott? Azt a szót, hogy környezetszennyedés, környezetvédelem, klímaváltozás, pláne klímakatasztrófa hírből sem ismertük, soha nem hallottunk róluk. Bizony nem spóroltunk a villannyal és a vízzel. Háztartási gépeink, sőt tévénk…..
A múlt egy mocsár. Belesüllyed minden, ami történt velünk. De a jelen is mocsár, mert nem tudunk szabadulni a múltunktól. Mocsár, süllyedés, halál. A jövő meg a megmászhatatlan Csomolungma...
Ha van sorstalanság, feltehetőleg van nemtelenség is. Vagy nem nélküliség. Egy kor után az emberek, főleg a nők többsége elveszti a nemét. Ha nem is a nemét, a másik nem iránta való érdeklődését. Az új munkahelyemen együtt voltam vagy negyven-ötven férfival egyedüli nőként egy nagy teremben; közülük…..
Már írtam erről. De megint... Huszárik Zoltán készített azonos címmel egy kisfilmet az öregasszonyokról 1971-ben. Érdemel-e tisztelet egy öreg? Nos, pusztán a kora miatt biztosan nem, hiszen az csak annyit jelent, hogy nem halt meg fiatalon vagy korábban. A tiszteletet még egy idős embernek is ki…..
Nyáron voltam 65 éves. És most sorozatban szembesülök azzal, hogy hányan halnak meg 65 évesen. Jó pár ismerősöm ismerőse az elmúlt napokban-hetekben halt meg 65 évesen. A menyem barátnőjének az apja most halt meg tűdőrákban – 65 évesen. Az egyik kliensemnek az apja is most halt meg 65 évesen. A…..