Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gimkat

117 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Öregedés 69, 2023.július 20. 2023.07.20 08:44:05
Ma van a 69. születésnapom. Elképesztő. Nem is akarom elhinni. Ilyen sok? Az elmúlt évek elröpültek, igaz lehet, hogy öregkorban gyorsabban telik az idő. Ma nem fog senki felköszönteni. (Ha mégis, majd megírom.) A felmenőim közül már senki nem él, sőt a régi szerelmeim közül is alig. Leszármazottaim…..
Öregedés Kulcs, 2023. július 17. 2023.07.17 17:36:57
Régebben mindig bent hagytam a kulcsot a bejárati ajtóm zárjában a bezárás után – plusz biztosítékként. Egy ideje már nem teszem. Hogy könnyebb legyen bejönni a lakásomba. Hátha elájulok vagy meghalok. Két embernek van kulcsa a lakásomhoz: a fiamnak és egy jó barátomnak. De mindkettem ritkán jönnek…..
63 és fél év volt esetemben a nyugdíjkorhatár, amikor is - közalkalmazott lévén - kötelező is volt nyugállományba vonulnom. Ez 2018 januárjában volt. Viszont, mivel egészségügyben dolgoztam, lehetett kérvényezni az egészségügyi államtitkárnál a továbbdolgozást. Szerettem a munkám, és kérvényeztem,…..
Kati gondolat 2023.03.27 20:56:35
Kati gondolat 2023.03.27 20:56:31
Akinek gyereke születik, nagy valószínüséggel előbb-utóbb nagyszülő lesz. Három gyerekem van, és hat unokám, mindegyik gyerekem 2-2 gyereket szült/nemzett. De milyen nagymama vagyok is, ha anyának sem voltam kiváló? Mindenesetre jobb nagymama vagyok, mint anya voltam. Csodálom az unokáim szépségét,…..
Kati gondolat 2023.03.27 20:44:06
Kati gondolat 2023.03.27 20:42:00
Kati gondolat 2023.03.27 20:41:56
Gyülölöm a tükröket, menekülök előlük. A lakásomban nincs is teljes alakot mutató tükör, csak az arcot és a felső testet mutató. Ez is sok. Zuhanyozáskor lehetőleg nem is nézek a fürdőszobai tükörre, mert a látvány kétségbeejtő. És megint a szégyennél tartunk. Csúnyának látom magam. Volt idő, a…..
A Terror házánál van egy felirat: "Bár a bűnösöknek megbocsátunk, a múltat nem feledjük." De hallottam erről ilyet is: "Megértem, hogy miért tette, de nem bocsátok meg." Akkor most hogy is van ez? Hogy lehet bűnhődni? A jóvátétel nem segít? Lehet-e egyáltalán jóvátételt nyújtani? Lehet-e…..
Miért nem jó kövérnek lenni? Persze az esztétikai és egészségügyi szempontokon túl. Nos... meglátunk egy kövér embert, és az első, ami feltűnik, a túlsúlya. Nem a szép, szőke vagy fekete haja, nem is a nagy szemei, nem is az, hogy milyen okosan beszél, milyen figyelmes, kedves ember. Mindent felülír…..
37 éves voltam, amikor komoly bajjal, egy szívrohammal kórházba kerültem. Egy hét után az intenzív osztályról áttettek egy kétágyas szobába, ahol a betegtársam egy nyolvanvalahány éves néni volt. Este korán leoltotta a lámpát, mert aludni akart. Én viszont olvasni szerettem volna. Olvasólámpa se…..
Híve vagyok a long life learningnek, azaz az élethosszig tartó tanulásnak. Az (első) egyetemet időben, 18 és 23 éves korom között végeztem, és nagyon jó időszak volt ez számomra, holott se az általános iskolát, se a középiskolát egy percig sem élveztem, alig-alig tanultam, és a teljesítményem is…..
Tudvalevő, hogy az öngyilkosságot elkövetők jelentős része (egyik nagy csoportja) az idősekből tevődik össze. Melyek a fő okok? Betegség, súlyos fájdalmak, nélkülözés, célnélküliség, a feleslegesség érzése és főleg a magány. De engem most az izgat, hogy a mindezektől szenvedők közül a legtöbben…..
 Karasszon István: Izrael története. A kezdetektől Bar-Kochbáig. (Kréné 10.) Új Mandátum Kiadó, Budapest, 2009. 297 oldal, 2380 Ft A Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az ószövetségi tudományok professzora elsősorban történész és…..
Sokaknak okoz bűntudatot, hogy azzal, amit tettek tönkretették egy másik ember életét. Lehet, hogy valóban nagy fájdalmat okoztak valakinek, de gőg azt hinni, hogy egyedül képesek vagyunk bárkit tönkretenni. Valakinek az összeomlása mindig sok vagy más okokra vezethető vissza, nem lehet csupán egy…..
A meztelen testünket csak a legközelebbi szeretteink szemének tartogatjuk. Azöreg vagy öregedő testünket még azoknak sem szívesen. Amikor a koncentrációs táborokban levetkőztették meztelenre a nőket, az szörnyű szégyenérzetet keltett, megalázó volt mindannyiukban. De különösen az idős nőkben.…..
Öregedés 2020. augusztus 20. Idő 2022.08.20 20:40:25
Régen már hallottam, hogy az idő szubjektív. És valóban. Gyerekkomban a nyári szünetek szinte végtelennek tűntek. Most meg? Repül az idő. Hirtelen 66, majd 67, aztán 68 éves leszek, és nem is történt semmi. Röpülök a halál felé. Miért gyorsul az idő időskorban? Vagy miért érezzük így? Nem tudom.…..
Nem tudom, mikor halok meg, de gyűjtök a temetésemre. Nem akarom ezzel terhelni a gyerekeimet. Van valamennyi pénzem részvényekben, de az nem könnyen hozzáférhető, és azt a gyerekeimre szeretném hagyni. Így van még egy alacsony kamatozású számlám is, ami bármikor kivehető. Ami eddig rajta van, nem…..
Dementálódok. Elfelejtek neveket, sőt alapvető szavakat is. A rövid távú memóriámnak vége: amit fél perce akartam mondani/csinálni, kiesik a fejemből. Lehet, hogy írtam már erről,,, de talán elfelejtettem. Szenvedek tőle, nagyon zavar. Használok egy emlékezetjavító tapaszt, de nem veszem észre a…..
Öregedés 2022. május 23. 2022.05.23 08:13:18
Ma van anyám születésnapja, ma lenne 95 éves, de már 29 éve nincs köztünk. Nekem még mindig hiányzik. Annyi idős korban, mint én most vagyok (68 éves leszek két hónap múlva), az ember visszatekint az életére, próbál összegezni. Nos, sok jót nem mondhatok. Minden párkapcsolatom befuccsolt, a…..
Használom a facebookot, like-olok, és olykor posztolok. Előfordult már, hogy a beírásom miatt törölt az illető az ismerősei köréből. De ez új: magánüzenetben kaptam egy mocskolódó szöveget. Vén, baszatlan kurvának neveztek benne. Persze rosszulesett, ráadásul nem is tudom, melyik véleményemre…..
Öregedés 2021. május 21. 2021.05.26 08:48:51
Imádunk panaszkodni, szemben például az angolokkal, akik mindig „jól vannak". Ott illetlenség és tapintatlanság a panasz. Én is szoktam panaszkodni, de már kezdek leszokni róla. A problémáimon úgysem tud senki segíteni, a hozzám közelállókban meg (esetleg) csak bűntudatot keltek, netán haragot, hogy…..
Többszörösen hátrányos helyzetű, volt drogos, 8-os cigányfiúkat tanítottam. Fegyelmezni nem tudtam őket, ki is rúgtak rövid idő múlva mint alkalmatlant. Na az egyik órán az egyik fiú - merő jóindulattal! – azt mondta nekem: „Magának már idősek otthonában lenne a helye.” Tényleg nem volt benne rossz…..