Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bensomo

17 bejegyzést írt és 56 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kínai kutatóknak néhány nappal ezelőtt 17 percen keresztül sikerült életben tartani egy mesterségesen létrehozott csillagot. Mindez az EAST (teljes nevén Experimental Advanced Superconducting Tokamak) nevű fúziós reaktorban történt, mintegy 70 millió Celsius-fokos hőmérsékleten tartott…..
Már hetekkel ezelőtt látszott, hogy a negyedik hullám tetőzése körülbelül ugyanolyan időzítéssel fog végbemenni, mint a második hullámé, tehát, hogy december elejére várható a csúcs. Most már megkockáztathatunk egy olyan kijelentést, hogy ez így is lett: Korábban a lélegeztetőgépen lévő betegek…..
bensomo 2021.12.11 09:56:12
@TanNé: Én inkább azt látom, hogy azoknál az országoknál van hosszú plató, akiknek sikerült ellaposítaniuk a görbét. Például Csehország, Szlovénia vagy Ausztria. Azaz ezeknél az országoknál is kiköveteli a covid19 az össz magas halálozást (ami a görbe alatti terület), viszont egy lényegesen hosszabb időtávon.
Azok az országok, akik hagyták felszaladni a napi halálozás számot , ott a járvány törvényszerűségeinek megfelelően hamarabb le is csengett a hullám, tehát a gyorsabb terjedés egy magasabb és rövidebb idejű haranggörbét eredményezett, Ilyenek például Románia és Bulgária.
Szerintem mi jelenleg közéjük tartozunk,
A harmadik halmazba azok az országok kerülnek, akiknek nagyjából sikerült megakadályozni a negyedik hullám elszabadulását. Ilyen például Olaszország, Svédország vagy Spanyolország, vagy akár az UK is ide sorolható. Ezekben az országokban alig magasabb a napi halálozás most, mint nyáron volt. Gyakorlatilag nincs negyedik hullámuk.
bensomo 2021.12.12 10:13:32
@CSOKKI MÁLNA: Amikor a görbe felfutott már és igazi csúcson van, akkor már nem elsősorban az indukálja a lefutást, hogy további korlátozásokat (távolságtartás, bezárás, stb.) vezetünk be, hanem egészen egyszerűen az, hogy végigszáguldott a fogékony lakosságon a variáns, mint amikor leég az egész erdő. Egyik hullám sem azért futott le, mert hirtelen elkezdtünk sokkal jobban védekezni.

Szóval a korlátozások bevezetésének a hullám kezdeténél lehet értelme, a céljuk pedig az, hogy ellaposítsuk a görbét. Ez Magyarországon a negyedik hullámban sem sikerült. A halálozási grafikonon viszont látható, hogy a legtöbb EU országnak sikerült. Néhányan teljesen megakadályozták az őszi hullám kialakulását. Most már nincs különösebben értelem további korlátozásokat bevezetni, majd csak az ötödik hullám kezdetén. Esetleg ötödszörre sikerül nekünk is (bár én már nem igazán hiszek benne, Magyarország halálgyár)
bensomo 2021.12.13 10:51:19
@CSOKKI MÁLNA: Nem. Én nem ezt mondom. Szerintem gyenge korlátozások és gyenge védekezés esetén van a

gyorsan, meredeken fel -> magas, de rövid ideig tartó maximum -> gyorsan, meredeken le
eset.

Közepes (de magasabb) szintű védekezés esetén van az, hogy

lassan fel -> alacsony, de hosszú ideig tartó maximum (plató) -> lassan le

Ez utóbbi eset nyilván sokkal jobb, mint az első, mert a második esetben nem omlik össze az egészségügy a túlterheltség miatt. Így nem növeli, a nem covid19 okozta halálok számát is a hullám.
Az előző posztban elemeztem a Magyar Orvosi Kamara által közzétett "oltottság az intenzíveken" adatokat. Ezekből a nem reprezentatív adatokból  többek között az derült ki, hogy a vizsgált intenzíveken (gondolom a közzététel napján) 125 emberből 38 oltott beteg fekszik, ami jó közelítéssel azt…..
bensomo 2021.12.06 13:01:53
@Emmett Brown: OK, igazad van, köszi. Beszúrtam elé, hogy "a hatásosság nélkül intenzívre ítélt"
bensomo 2021.12.06 16:54:08
@TanNé: "Közben lettek" Miközben?
Ha elolvastad és megértetted a posztot, akkor nyilván látod, hogy én nem egy múltbeli állapotot hasonlítok össze egy jelenlegi állapottal. Így tehát értelemezhetetlen ez a megjegyzés is, csakúgy, mint az előtte lévő. Az általam bemutatott modell egyáltalán nem foglalkozik múltbeli és jelenbeli állapot összehasonlításával, mint ahogyan teljesen mindegy a modell szempontjából az is, hogy milyen gyógymódokat alkalmaznak és az hogyan változik. Ha meg szeretnéd érteni, hogy miről van itt szó, akkor a helyedben ott kezdeném a tanulást, hogy mit nevezünk modellnek:
hu.wikipedia.org/wiki/Modell_(tudom%C3%A1ny)
Azután még érdemes megnézni az absztrakció témakört is...
A Magyar Orvosi Kamara a mai napon közzétett egy nem reprezentatív adatközlést arról, hogy bizonyos szempontok szerint kiválogatott  intenzív osztályokon lévő betegeken körében milyen az átoltottság megoszlása. Íme: Természetesen tudjuk, hogy Magyarországon az intenzíven lévő covid19 betegek…..
bensomo 2021.12.05 16:19:55
@draft22 és @AntalGergely: Először is köszönöm a konstruktív hozzászólásotokat! Szerintem gyakorlatilag ugyanazt a fajta érvelést mutattátok be egymástól függetlenül,, viszont szerintem elbeszélünk egymás mellett. Ugyanakkor egyáltalán nem zárom ki, hogy tévedtem volna a posztban olvasható levezetésemben, viszont arra kérlek titeket, hogy ebben az esetben mutassatok rá, hogy a következő megszámozott következtetésláncomban (ami a posztban bemutatott levezetés lebontva) hol, melyik pontban tévedek?

1. A cikkben, bár konkrtét számokat is feltüntettem, alapvetően fajlagosan számoltam. Kizárólag a 30%-os arány megtalálásánál használtam fel a konkrét számértékeket, úgy mint 125 és 38.

2. A Kamara által közzétett kutatási eredmény azt mutatja, hogy az intenzíven fekvő oltottak aránya 30% (38 / 125).

3. Ez a 30%-os eredmény azt jelenti hogy fajlagosan (és átlagosan) minden intenzívre érkező 10 betegből 3 oltott.

4. Ha az oltások teljesen hatástalanok lennének, akkor átlagosan minden intenzívre kerülő 10 betegből 6 oltott volna (hiszen 60% oltott)

5. Az azt jelenti, hogy minden intenzívre érkező 10 betegből hárommal kevesebb oltott (6 helyett 3) érkezik a kutatási eredmény szerint, azaz fele annyi oltott érkezik minden egyes 10 beérkező beteggel, mintha az oltás hatástalan volna.

6. Ebből azt a következtetést vontam le, hogy a hatástalan esetben intenzívre ítélt oltottak fele megmenekül azáltal, hogy van egy 60%-os átoltottságunk. (ez az állítás szerepel a posztban)

Ha nem túl nagy kérés, akkor legyetek szívesek írjátok meg, hogy a 6 pont közül melyikben láttok hibát és hogy mi az! Én is örülnék neki, ha kiderülne, hogy olyan irányban tévedtem a számítással, hogy rosszabbnak jöttek ki az oltás hatékonyságok, mint ami valójában adódik. Ez esetben mindenképpen írok egy helyesbítő posztot is, amelyet ide belinkelek.
bensomo 2021.12.05 16:33:51
@draft22: Két embert nem engedett egyszerre behivatkozni a blog engine, de kettővel feljebb (2021.12.05. 16:19:55) válaszoltam a hozzászólásodra.
bensomo 2021.12.05 22:01:30
@draft22: Azóta már @AntalGergely is elmagyarázta nekem privátban ugyanezt. Minden pontom jó, mégsem teljesen okés a 6. pontban levont következtetést mert:

Már világos, hogy nem az az igazi kérdés, hogy az oltottak és az oltatlanok arányát hogyan befolyásolta az oiltások hatékonysága, én pedig ezt az eredményt mutattam meg csak. Igaz ugyan, hogy fajlagosan minden tíz emberen belül 6-ból három megmenekül, csakhogy a mért esetben lényegesen kevesebb ember lesz összesen. Azon a kevesebb emberen belül az oltottak és oltatlanok arányára igaz lesz az 50%-os javulás, de nem ez az igazi kérdés, hanem az, hogy ÖSSZESEN mennyi ember menekül meg ahhoz képest, hogy a hatástalanság estén ÖSSZESEN mennyi embert látunk az intenzíven. Tehát amiben tévedtem az az, hogy egy olyan arányt számoltam ki (oltottak és oltatlanok arányának változása az intenzíven), ami kevésbé érdekes, mint az hogy összesen hányan menekülnek meg.

Máshogyan: Minden tíz emberen belül igaz lesz, amit számoltam, de a hatásos (mért) esetben kevesebbszer tíz ember jön majd összesen az intenzívre.

Hamarosan javítom ezt a tévedésemet. Köszönöm, hogy rászántátok az időt és felhívtátok a figyelmemet erre!
Úgy tűnik, hogy nem tévedtem korábban, amikor a tavaly őszi és a jelenlegi hullámot úgy vizsgáltam, hogy dátumra pontosan egymásra helyeztem a grafikonokat. Abban viszont tévedtem, hogy az idei hullám rövidebb, gyorsabb lefutású lesz majd. A lélegeztetőgépen lévők számának alakulásából az látszik,…..
A járvány kezdete óta a matekból és matematikai logikából nagy átlagban nem különösebben kiművelt lakosságnak rendszeresen meg kell birkóznia különböző statisztikai, vagy logikai járványügyi bejelentésekkel, kijelentésekkel, tájékoztatásokkal. Ezekből próbálok szemezgetni, hogy felhívjam a figyelmet…..
bensomo 2021.11.15 09:19:49
@Emmett Brown: Nagyságrendileg akartam összehasonlítani, hogy a két betegszám, az 57 ezer oltott és a nyár közepe óta ismert nagyjából 110 ezres betegszám hogyan aránylik egymáshoz. Miért nyár közepe? Mert nagyjából nyár elejére tehető, amikor az emberek zöme a második oltását is megkapta (és eltelt két hét), valamint ott látható az eddig (összesen) regisztrált fertőzöttek grafikonján ez a 110 ezres lépcső.
Az igaz, hogy azáltal, hogy már májusban, és áprilisban is védett volt már (két oltással) a lakosság egy jelentős része, ezért valójában a harmadik hullám megbetegedéseinek egy részét is hozzá kellene adnom a 110 ezerhez. Az ilyesmi is alkalmas lehet arra, hogy megtévesszen embereket. Lehet, hogy fel is veszem a felsorolásba "megtévesztő összehasonlítások" címszó alatt. :)
Minthogy a szezonális hatás miatt a negyedik hullám felfutása nagyjából pont egy évvel később történt meg, mint tavaly a második hullámé, véleményem szerint továbbra is érdekes lehet egyazon grafikonon látni a két hullám adatait. Nézzük meg most a lélegeztetőgépen lévő betegek számának…..
Az utóbbi hetekben ismét felerősödött a vita arról, hogy mennyit érhetnek az oltások, ha azt látjuk, hogy a negyedik hullám nagyságrendileg ugyanolyan számokat produkál, mint a második tavaly ősszel? Minthogy a megtalált fertőzöttek napi száma nagyon sok mindentől függ, és nem sokat árul el az új…..
bensomo 2021.10.28 22:14:18
@efi: Ez mind igaz. Az egész összehasonlítás abból az alapfeltételezésből indul ki, hogy bár a hullámok egymáshoz képest eltolva jelentkeznek (pl, nincs két olyan ország, amelynek a harmadik hulláma azonos időszakot ölel fel), viszont az őszi hullámok esetében a szezonalitás miatt mégiscsak van egy közös kezdete a dolognak, ez a közös kezdett pedig összefügg a nappalok rövidülésével (tehát a Föld forgásával) és a hőmérséklet csökkenésével. Persze erre is mondhatnánk azt, hogy mindez az időjárás függvénye, ezért akár 10 - 20 nap eltérés simán elképzelhető a hullámok felfutó szakaszainak a "súlypontjai" között. Amiért bátorkodtam mégis ilyen összehasonlítást tenni, az az a jól látható tény, miszerint ha pont 365 napos eltéréssel vetítem egymásra a görbéket, akkor van egy másfél hetes időszak, amikor a 2021-es számok meghaladják a 2020-as számokat, tehát jól láthatóan egyáltalán nem arról van szó, hogy a görbék jobbra-balra tologatással fedésbe hozhatók. Nem hozhatók fedésben. Egy olyan "versenyt" láthatunk, ahol 2021 huzamos ideig vezetett 2020 előtt és ezután előzött be a tavalyi év.
Egy korábbi posztban már vizsgáltam, hogy mennyiben lehet hinni azoknak az adatoknak, miszerint tavasszal látszólag a világ összes országát megelőztük a halálozások fajlagos számában, de mivel a harmadik világ országait illetően voltak és vannak kétségeim, ezért inkább csak Európán belül…..
bensomo 2021.08.09 00:10:16
@kárárámaispj: "Te ostoba fasz, te! Akkor nem hal meg, aki elkapta?" De aki elkapta, az meghal, hanem sokkal kevesebben kapják el és ezáltal végül sokkal kevesebben halnak meg. Nem tudom sikerült-e elég alacsony szinten elmagyaráznom.
bensomo 2021.08.09 00:19:09
@Gat Béla: Igen. Utánanéztem és elterjedt dolog, hogy a halálozási adatok első közététele után, még folyamatosan változtatják az adatsort. Gondolom, hogy bizonyos halálozás számok késve érkeznek meg a központba. A magyar KSH-nál viszont tényleg az az ember érzése, hogy szándékosan húzzák az időt és eleinte lényegesen kisebb halálozást tettek közzé, mint ami most látható.
A jó hír az, hogy ellenőriztem, és az ourworldindata.org/ , ahonnan a grafikonok származnak szintén rendszeresen frissíti az adatait az országoktól beérkező aktuális számok alapján.
Így lehetséges az, hogy május végén még úgy tűnt, mintha a középmezőnyben lennénk az össz-halálozásban, mostanra viszont már a legrosszabb háromban vagyunk.
bensomo 2021.08.09 00:36:16
@kárárámaispj: Ugyanazt mondom, mint a WHO és a szakértők, hogy sokkal több és szisztematikus tesztelés kellett volna.

Ahhoz, hogy megértsd, hogyan fogja vissza a vírus terjedését, keress rá a google-ben a arra, hogy "the impact of virus testing visualization", nagyon jó találatok vannak neves járvánnal és epidemiológiával foglalkozó intézetektől.

"Megvan, hogy lappangási idő van, pont kitörölheted a segged a negatív teszttel?"
Azt javaslom, ha tényleg meg akarod érteni a dolog hatásmechanizmusát, akkor szakértőktől olvass, mert én itt nem fogom elmagyarázni. Keresd meg, hogy a PCR vagy az antigén körülbelül hányadik naptól pozitív, azt is megtalálod, hogy a különféle emberek különféle helyeken ezt követően átlagosan hány emberrel találkoznak, mennyi ebből a közeli kontakt, és mindeközben mekkora az esélye a vírus átadásának. Rengeteg leíró és szemléltető anyag van erről mindenki által elérhető formában. Ne tőlem várd, hogy kitanítsalak.
A hivatalos COVID19 halottszám adatok alapján szinte semmilyen különbség nincs a jól átoltott és a kevésbé oltott északi földtekés országok adatainak júniusi alakulása között: A COVID19 halálozási adatok adatok alapján Magyarország nem tett szert a korai oltásokkal semmilyen halálozási mutatókban…..
A világ országainak hivatalos adatközlései alapján Magyarország március 21. óta a világ csúcstartója a napi covid19 halálozásában. A görbéket elnézve ez még minimum néhány napig így is marad. Forrás: https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?time=2021-01-10..latest Bár…..
bensomo 2021.05.01 02:04:23
@nincs1agy: Virológusok szerint az nagyon valószínűtlen, hogy a negyedik hullámot is a jelenlegi angol variáns okozza majd. Éppen az oltásoknak köszönhetően várhatóan egy olyan variáns terjed majd legjobban, amely ellen az eddigi oltások hatékonyság csekély, szinte nulla. Ilyen variánsok a brazil és a dél-afrikai, és bár keveset tudunk még róla, de valószínűleg ilyen az indiai mutáns is.

Ha tényleg beindul a negyedik hullám szeptemberben, sajnos semelyik ország nem lesz előnyben kizárólag az átoltottság miatt. Egyéb módon történő nyári felkészüléssel viszont szerezhető előny. (például egy jobb tesztelési, kontakt követési karantén-rendszer kidolgozása, stb..)
bensomo 2021.05.01 09:25:30
@blaubner: Én is írtam erről a telex cikke előtt: jarvanymonitor.blog.hu/2021/04/20/magyarorszag_tul_sok_halalesetet_ir_a_covid19_szamlajara_ossz-halalozasi_novekmenyek_az_elozo_evekhe

Ezt követően az indexen is megjelent Ferenczi Tamás elemzése, amely szintén az adott problémát boncolgatja. Az összhalálozás és a COVID19 halálozás összevetése tényleg azt sugallja, hogy azért nem vagyunk olyan rosszak, mint ami látszik. Ugyanakkor egyáltalán nem tudhatjuk, hogy ez tényleg igaz-e vagy csak valamilyen másik tényező alakulása okozta ezt a második hullámban, mint ahogyan azt sem tudhatjuk, hogy milyen mértékű a torzulás, ha van. Mert ugye ha például csak 10-15%-ot jelent a halálok protokoll eltérése, akkor még mindig ott vagyunk a világ legrosszabbul védekező országai között..
bensomo 2021.05.21 16:17:31
@nincs1agy: Nem tudom ezt a kimutatást mire lehetne használni, de leginkább, ha elfogy a WC papír....

Mert:
1. Javarészt a két hullám (második és harmadik) közötti időszakot mutatja.
2. Magyarország harmadik hullámjának csúcsa áprilisban volt, ezért ennél várhatóan sokkal rosszabb eredményünk lesz, ha mondjuk legalább első 20 hetet nézzük majd. (elképesztő, hogy már a két hullám közötti számainkkal is a középmezőnybe kerültünk)
3. Azok az országok, akiknek el volt csúszva egymáshoz képest a hullámja annak belelóghat az időszakba vagy a harmadik vagy a második hullám (nálunk csak egyharmadrészben lóg bele a harmadik hullám)

Itt jól látható, hogy miről beszélek (főleg, ha tágítod az időszakot):
tinyurl.com/CovMortExMay21

Kábé nyár végére lesznek meg nagyjából megnyugtató pontossággal az összhalálozási adatok, addig felesleges nézegetni, mert még a januári és februári adatok is nőhetnek.
Napok óta halljuk, olvassuk, hogy India éppen járványkatasztrófába sodródik, az 1,36 milliárdos népességű országban rohamosan nő a fertőzések száma.Bár India esetében, egészen egyszerűen a népesség miatt sokkal nagyobb katasztrófát jelent már egy alacsony szintű halálozási ráta is, azért vessünk egy…..
bensomo 2021.05.05 20:36:08
@Örömhernyó: Írtam már arról, hogy torzíthat a halálok megállapítási protokoll.
Itt: jarvanymonitor.blog.hu/2021/04/20/magyarorszag_tul_sok_halalesetet_ir_a_covid19_szamlajara_ossz-halalozasi_novekmenyek_az_elozo_evekhe

Viszont attól, hogy úgy érezzük, hogy Magyarországon minden halált a COVID19-nek tulajdonítanak, (csak mert a lélegeztetőgépen végzi valaki, aki éppenséggel máshogy is meghalhatott volna), az még nem jelenti azt, hogy a világ országainak többsége nem csinálja ugyanezt, vagy nem csinálja sokkal inkább ezt, mint Magyarország. Próbáltam erről tudományos kutatási eredményeket találni, de sajnos úgy fest, hogy ezt nem tudhatjuk. Meg kell várnunk a harmadik hullám többlethalálozási adatait, abból már látható lesz, hogy melyik ország hazudta a legnagyobbat és milyen irányba.
Amint ezt írtam is korábban, könnyen lehet, hogy nem mi vagyunk a legrosszabbak a védekezésben, de hogy a legrosszabbak között vagyunk az biztos. A halálok megállapítási hatás nem csinál a legjobb országból legrosszabbat. Ez már a "mindenki szembejön az autópályán" minősített esete volna. Van rá egy kis esély, de nem sok.

Az Indiai statisztika lehet, hogy még nagyságrendileg sem elé jó, viszont a görbék meredekségének időbeli változása azért mégiscsak mutat valamit. Én úgy képzelem, hogy Indiában a regisztrált adatok kábé olyanok, mintha egy nagy mintavételes vizsgálatot csinálnál minden nap. (nem az egész lakosságon, de azért elég nagy merítéssel)

Én itt próbálok a lejelentett számokból kiindulni és nem mendemondákból. Viszont azt is odaírom, hogyha szerintem a számok nem elég jó mérésekből származnak, tehát valószínűleg alacsony pontosságúak. Most is megtettem, viszont továbbra is próbálom a mendemondáktól távol tartani magam. Ez a blog nem arról szól, hogy kinek mit mondott az egészségügyis nagybátyja. Itt nem csinálok mást, minthogy a hivatalos forrásból felépített grafikonokat elemezgetem egy kicsit. Ez a blog célja.
bensomo 2021.05.05 20:44:08
@blaubner: "...de ha a tágabb rokonságot vesszük alapul, akkor is legalább közel 1 millió családról beszélhetünk"
Ez igaz. Persze nagyobb rokonságra gondoltam, de akkor is 357 tagúnak kellene lennie egy átlagos rokonság méretnek. :)
Azt hiszem a "szinte" szócska nem elég jó az 1:20-as arányhoz. Valószínűleg itt bezavart a közvetlen környezetem.
bensomo 2021.05.05 20:48:47
@Buchhalter: "pár évvel ezelőtt a Német közgazdászok egy része Kína ,India és Afrika lakosságát is túlzónak tartotta..."
Ez nagyon érdekes. Megpróbálom megtalálni ezt a kutatást.
Miután a Magyar állam által közölt adatokból megállapíthattuk, hogy immár hetek óta Magyarország vezeti a  napi covid19 halálozás világranglistáját, teljesen jogosan merül fel a kérdés: Nem lehet, hogy az összes halálozás nem is olyan rossz nálunk, hanem valamilyen módszertani vagy adminisztrációs…..
bensomo 2021.04.22 21:27:04
@white999: Gibraltár? Ez egyrészt egy városállam, kábé, mint San Marino. Ez azt jelenti, ha valamilyen oknál fogva egyetlen egy halottat regisztrálnak, akkor az máris 29 halálozást jelent egymillió főre vetítve. és bumm: átvette a vezetést. Ezért nem érdemes a kis lakosságú városállamok véletlenszerűen rángatózó görbéit egy ilyen összehasonlításban komolyan venni.
Másrész Gibraltár az Egyesült Királysághoz tartozik. Feltehetően ezért nem lehet kiválasztani külön országként az Our World in Data oldalain.
Forrás: https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?time=2020-03-04..latest&Metric=Confirmed+deaths Bár az első hullám környékén a szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a SARS-CoV-2  vírusra is igaz lesz az a szezonalitás, amelyet a többi…..
bensomo 2021.04.22 18:09:19
@Etniez: A jelenleg elterjedt angol variáns ellen úgy tűnik, jók az oltások, de most már mérési eredmények igazolják, hogy nem nagyon van olyan oltás forgalomban, amely hatásos lenne a dél-afrikai vagy a brazil variáns ellen. A Jakab Ferencék (vagy lehet, hogy Kemenesi?) valami olyasmit mondtak, hogy nagy valószínűleg újabb hullámot gerjesztenek az új mutációk, amire lesznek újabb oltások és a legvégén (talán több év múlva) lesz majd valami multivariáns oltás, amely végül megfojtja az összes változatot terjedését.
Van arra is esély azért, hogy nem lesz negyedik hullám, de most nem úgy tűnik,
Nem kérdés, hogy Magyarország a világ legjobban átoltott országai közé tartozik jelenleg. Jogosan merül fel viszont a kérdés, hogy mikor élvezhetjük már végre az átoltottság áldásos hatását? Hiszen az sem titok, hogy hazánk a harmadik hullám legtöbb halottját produkáló ország. A napi halottak…..
bensomo 2021.04.18 11:43:17
@Fermentátor: Na de hát én ezt nem is tagadom. Tudom, hogy országonként eltérő lehet a halál okának megállapítási szisztémája.

Csakhogy annyira nem eltérő, hogy a naponta nulla halott <-> naponta a viág legt0bb halottja összehasonlításomat ne tehessem meg. Mert ha megfigyelted, ez a poszt erről szól.Nem hasonlítok benne össze konkrét értékeket, hogy itt 6, amott meg 26. Ilyet nem is tettem, csupán azt mondom, hogy az egyik helyen ilyen dátummal maximum volt, a másik helyen meg minimum.

Annyira ezért nem más a módszertan, hogy a helyi maximumoknak és minimumoknak se lehessen hinni. Hiszen a protokoll időben, adott helyen nem változik (vagy csak ritkán és kis mértékben) Nem hiszem tehát, hogy UK-ban, Izraelben és Portugáliában azért zuhant nullára a halálozások száma, mert ezek az országok változtattak a halál okait megállapító módszertanon. Ez elég paranoid feltételezés volna szerintem.
bensomo 2021.04.18 11:55:41
@Fermentátor: A lakosság egészségi állapota még az Európai Unión belül sem Magyarországon a legrosszabb, még csak nem is a második legrosszabb. És akkor még nem mentünk keletebbre (vagy neadjisten Afrikába!) Ezek olyan érvek, amelyeknek lehet, hogy van igazságtartalma, csakhogy az ilyen maximum összehasonlításos analízisben vajmi kevés szerepe van.

Nem csak és kizárólag a kormányzat eredménytelenségének tudom be, ami itt történt, bár kétségtelen, hogy fontos szerepük van a védekezésben. Nem akarok politikát csinálni ebből. A felelősség kérdését ráérünk firtatni később.

Szerintem te inkább azzal akarsz vitatkozni, hogy Magyarország a legrosszabbul védekező ország a harmadik hullámban, nem? Erről az előző posztom szól.
bensomo 2021.04.19 09:30:27
@tomtyi: Firtatta ezt már valaki itt és válaszoltam is:
Maximumokat és minimumokat, valamint trendfordulókat vizsgálok, nem a konkrét értékeket. Konkrét értékeket nem hasonlítottam össze. Csak lehet, h félreérthetően fogalmaztam ebben a kommentben.

Azért fontos ez amúgy, mert a halálozás okainak mérési módszertanától függhet valamennyire, a sorrend és ezáltal még akár a leghalálosabb ország cím is átvándorolhat például Bulgáriához, de a poszt mondanivalójára, azazhogy a vizsgált országokban mikor fordult meg a halottszám és napi fertőzés görbe, ez elenyésző hatást gyakorolhat csak.

(A következő posztban a halottszám mérési módszertanát hasonlítom majd össze. Érdemes lesz azt is elolvasni, mert olyan grafikonokat generáltam, amelyeket sehol máshol nem találsz meg!)
Bár nem nagy meglepetés, mert tudományos (és féltudományos) modellek április közepére jósolták a COVID19 okozta halálozások számának maximumát Magyarországon, de mégiscsak lesújtó, hogy világviszonylatban ennyivel rosszabbak vagyunk a harmadik hullámban mindenkinél. Még a második és harmadik…..
bensomo 2021.04.15 20:29:40
@andras_24: Figyelj, én nem moderálok, de hidd el nekem, hogy ez a fajta kommunikáció nem célravezető. Lehet, hogy Az apokalipszis lovasa fidesz szavazó, de amúgy tök kulturált formában mondta el a véleményét. Ő nem hiszi, hogy ezek az adatok, amiket egyébként a koronavirus.gov.hu is közöl valódiak.
Én azért csinálom ezeket a blogbejegyzéseket önszorgalomból, hogy a valóság minél több emberhez eljuthasson, aki valamilyen ok miatt tévhitben ringatja magát. Ezzel együtt joguk van kételkedni. Ha lehülyézed a másképpen gondolkodókat, akkor azzal biztosan nem fogod úgymond meggyőzni őket. Elég nagy harc lesz ez nekik önmagukkal, amit rájönnek, hogy mindaz, amit eddig a világról gondoltak, teljesen másképpen van. Legalábbis a halottak számát illetően.
bensomo 2021.04.15 21:13:16
@Quadanium: A világ többi országára nem igaz ez, amit írsz? Csak Magyarországra?
JárványMonitor Holnap nyitás 2021.04.06 17:33:28
Ha van olyan ország most a világon, ahol nem szabadna nyitni, az Magyarország. Pedig elég lett volna még néhány hét, ahogyan azt a járvánnyal foglalkozó szakemberek javasolták. Hát ha mást nem, legalább megtudjuk, hány emberéletbe kerül egy ilyen szakemberek véleményével ellentétes döntés...
Ugye egyértelmű az irgalmas samaritánus példázata? Ugye egyértelmű Jézus üzenete? Az irgalmasságnak nincsen határa. Se neme, bőrszíne, vallása, állampolgársága, de még csak oka, vagy célja sem. Hiszen számított-e bármit is, hogy az úton szétvert ember zsidó volt, samáriai, hellén, pogány? Nem,…..
bensomo 2016.08.23 00:25:27
@Shabby Bear: "...a kardot forgató keresztényhez, aki öl ha védeni kell a hitet..", ilyen nincs és nincs is rá szükség. Megmosolyogtató az a gőg, ha valaki azt hiszi, hogy majd ő, a "keresztény harcos" megvédi Istent vagy Isten Fiát. Az ilyen gondolkodás éppenséggel a hit teljes hiánya. Teljesen szembemegy a krisztusi tanítással. Az ilyen öldöklést tervező ember hiába állítja magáról, egyáltalán nem keresztény.

Azt hiszed Jézusnak nem állt volna hatalmában mindent és mindenkit elsöpörni, amikor keresztre feszítették? Szerinted miért nem tette? Miért tűrt? Miért hagyta, hogy kínozzák és kivégezzék? Mit üzent ezzel? Mit szeretett volna neked tanítani ezzel? Elgondolkodtál már egyáltalán ezen?
Tündérkert A védőoltásokról 2014.09.27 18:39:45
Azt hiszem ezért a témáért darabokra fogtok szedni, de nem tudom megállni, hogy ne írjak róla. Igen a védőoltás. Nálunk évek óta aktuális, és most nagyon-nagyon. Kisfiam 8 hónapos lesz 30-án, és még Hála Istennek oltásszűz. Kislányom 3,5 éves, eddig minden kötelező oltást…..
bensomo 2014.10.06 15:25:54
@Balla Zsuzsi: Nem nekem kell itt elsősorban olvasnom, ugyanis engem ez az egész kevésbé érdekel, de szemlátomást önt sokkal inkább érdekli, hogy hogyan állapították meg a különböző oltási időpontokat. Addig talán eljutott a gondolkodásban, hogy nyilván nem hasra ütéssel határozták meg. Valamiért azonban mégsem olvasott utána, hogy hogyan. Pedig akkor talán érdemben vitatkozni és érvelni tudna már magában a cikkben. Így viszont csak abban bízhatunk, hogy a többi hozzászóló közt lesz olyan szakember, aki válaszra méltat egy ilyen irkálmányt és így némi tudásmorzsát összesöpörhet magának a témában. Nekem azonban a szakkönyvek olvasása sokkal jobb ötletnek tűnik, ha valaki nem ért valamit.
Egy vicces hirdetéssel reagált a Samsung Steve Jobs azon vádjaira, hogy az antennaprobléma nem csak az Apple-t, hanem az egész piacot érinti. A Samsung Galaxy S hirdetése a brit sajtóban jelent meg ma. Hello!..
Így hirtelen két híroldal is nyílt a napokban, amik nem csinálnak mást, mint a máshol is olvasható híreket valamilyen újabb mixben kínálják nekünk. Ráadásul mindkét oldal régi piaci szereplőtől származik.Az egyik a Sanoma Hír24.hu oldala, ami egy hírportál. Részletes…..
Emlékeink szerint az Egri csillagok egyike volt azon kevés kötelező olvasmánynak, amit élvezet volt végigolvasni, ráadásul a könyvből készült film is teljesen nézhető darab kosztümöstül, karórástörököstül. Azt pedig nem is gondoltuk, hogy a sztorija mennyire flashjátékba…..