Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tintifu

0 bejegyzést írt és 53 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már nem először merülnek fel bennem kérdések a csíksomlyói búcsúval kapcsolatban, s most, hogy ismét ott lehettem, gondoltam, megosztom Veletek is. Személyes kis életemben azért fontos Csíksomlyó, mert hatvan kilométerre laktunk onnan (szüleim most is ott élnek), és gyakran…..
tintifu 2010.06.02 21:22:57
@P.E.: Ez a sokszínűség-felvetésed milyen kerek! Ezt is köszönöm.
tintifu 2010.06.03 10:12:46
@izrael miszteriuma: "Magyarország új urai..." etc... - Ha szabadna sejteni, tudni... Te, személyesen kinek szurkoltál? Jobb lenne, ha újabb 4 évet kapna a szegfű hatalma???

"...szakállas, pulóveres, akkoron még harcos ateista fiatalember..."
Az ateista azt tagadja, ami létezik, mi által csupán egy pillanat kérdése a megtérése. Jól imádkoztunk/tál érte, ezek szerint.
"Senkit se vess meg a külleme miatt", mondja Szt. Pál.
Másrészt azóta lett neki felesége, 5 gyereke, s ha színház is lenne, amit csinál, vajon a színész nem tud-e átlényegülni úgy a szerepében, hogy felébred benne, s valóságként éli meg?
Mielőtt belevágnék: békés, boldog új évet kívánok Nektek a magam és a jezsuita bloggerek nevében is! A címben feltett kérdést olvastam többek szemében, akik itt a ház körül dolgoztak, szereltek, kiegészítettek, javítottak a házfelújítás után. Ugyanis jelenleg olyan…..
Kíváncsiak vagytok, mi volt az, amire eddigi (15 éves) papi életem során a legtöbb pozitív visszajelzést kaptam? Mert papoknak bizony nem adnak (nem mernek adni) még pozitív visszajelzést sem (hát még negatívat…)! De én kaptam azért időnként! Főleg akkor, amikor az alább…..
tintifu 2009.10.10 22:57:15
@pacsy: Úgy érzem, félre értettél.
Elkeseredetten írtam, és nem ítélkezéstől hajtva. Számomra megdöbbentő, amikor egy gördülékeny beszélgetés kellős-közepén előugrik egy szó, ami a másikban olyanfajta bezárkózást, megváltozott magatartást generál, hogy nem tudjuk folytatni. Soha többé nem.
Mert ő soha többé nem kíván velem találkozni, s ha valahogy válaszol is, azt mondja, bocsánat, de én inkább Gál Péterre hagyatkozom. Nincs többé barátság, nincs többé közös-ség.
A legrosszabb, amit megéltem, hogy mise után talákoztunk kedves barátainkkal, akik vígan ettek asztalunknál, s amikor előjött a szó, jóga, szép lassan abba hagyták, majd félóra múlva elköszöntek, és azóta se kép, se hang. Még kaptam pár emailt, hogy vigyázzak, a jóga meg a homeo ez-meg-az, és Gál Péter atya műveire hivatkoztak...

Azt gondolodm, ha valami - mégha igazságtartalma mesze felülmúl minden létező ismeretet - de elidegenedést, félelmet, szakadást eredményez, nem szolgálhatja a szeretetet, sem az összetartás útját. Abszolút igazságot kijelenteni több, mint 30-féle irányzatról????? Ez azért elgondolkodtató. Főleg, ha nyomában tömegek zárkóznak el minden mértékben, ahelyett, hogy amennyiben érdekli őket, kimazsoláznák az értéket, megmaradva mindemellett elhívott és egyedi útjukon.
tintifu 2009.10.17 11:16:36
@izrael miszteriuma: :DDDDDD
Köszi!
Jezsuita bloggerek "Oh, ez minden?" 2009.08.24 08:00:00
Az irodalom volt mindig a kedvenc tantárgyam. Mai napig legszebb időtöltésem. Hogy nem azt választottam hivatásomul, egy kamaszkori emlék súlyát idézi fel bennem. Egyik tanárom egyszer, csak úgy “en passant” megjegyezte, hogy “az emberek kétféleképpen járulhatnak…..
tintifu 2009.10.10 22:41:13
@izrael miszteriuma: Óvatosan kérdezem, hogy ezt kire érted, hogy "nekünk" miért nincsenek igazi ünnepeink? Nekünk: nem-zsidóknak? Nekünk, keresztényeknek? Nekünk, magyaroknak?
Tényleg pontosítás miatt szeretném tudni, kire gondolsz.
Az ünnep megélése, amennyiben nem tartozol egy szigorú vezetésű közösséghez, mely akarod-nem akarod, tartást és ritmust biztosít számodra, józan és megtervezett előkészületet igényel. Nem lehet ünnepelni előkészület nélkül. A fizikálistól a szellemen át a lélekig mindent elő illik készíteni, s a csatlakozás szándéka - a "tömeg"-hez való csatlakozásé - is természetes kell hogy legyen. Az ünnep, mint ritmus, mindig kötődik valamihez, valakihez, erre is illik összpontosítani.

Ünnepelni tán úgy lehet, ha minden napnak van egy bizonyos rítusa, amit az ünnep úgymond felturbóz. A keresztény ünnepi szokások jól előírt, ámde a lelkiismeret szabadságának keretében léteznek ma már - nem ellenőrzi senki, hogy felkészült vagy-e.
A megélés, és a katarzis viszont megint közösség- és egyénfüggő. Egy ledarált mise is lehet ünnep, és egy patetikus szertartás is lehet ünneptelen.

Isten ünneplése bármikor, bárhol, bármilyen formában lehetséges, az ünnep fogalmán kívül is. Áma tömeges ünneplés, ahol már közös-ség ünnepel, olyan feloldódást adhat, ami a csepp- egyént mintegy belemossa egy jóval nagyobb erejű folyóba, és ez a sodrás, ez bizony egymagunkban nem megélhető.
tintifu 2009.10.14 22:57:34
@izrael miszteriuma: "Szigorú aszkéta életet élek, egész éjjel böjtölök, egész nappal virrasztok..."

Megvolt a napi betevő kacagásom :DDDDDD
tintifu 2009.10.14 23:03:00
@izrael miszteriuma: "A legnagyobb problémának a valódi közösség hiányát látom."

Én is.
Ennek hiánya szinte fáj már. De talán ez se véletlen. Megadatik egy út, aztán mikor feladod rajta a keresést, jön valami jó megoldás.
Legszebb ünnepeket a homokkomáromi Nyolc Boldogság (régebben Júda Oroszlánjai) Közösségben láttam. Ott megtartjáka zsidó ünnepeket is, előírás szerint, és ahogy azoka szerzetesek eltáncolják a legbonyolultabb zsidó táncokat is...!

Számomra a családban megélt egyházi ünnepek szépek. De tény, hogy előtte hetekkel készülni kell rá, különben elillan a megszentelt idő-tér, és oda minden...
Jezsuita bloggerek Vótam otthon! 2009.07.27 16:22:00
Pár napra hazaléptem, értettétek-e, met azétt mán erőssen hiányzott a család es, a barátok es, s minden ami ezzel együttjár. Ilyen nagymamám olajos kolbásza, amit elteszen minden disznóvágás után. Ej, azt nem es tudom elmondani, milyen finom. Osztán ilyenkor lehet jó juhtúrós…..
tintifu 2009.07.28 18:43:55
@szpal: nyetenye, ecsém, s osztáng mit csikarja az ódalod, hogy ilyen es van? a széköly az széköly, de tudhat magyarul es, me't ecsém, ha münk a münk nyelvünkön találnánk véletlenül vélletök beszélgetni, abból jó nem sok sülne ki, me't ecsém, te nem es értenéd egy-egy szavunkot, me't egy kicsinyég régebbecskeféle módiba mondogassuk vala. úgyhogy a széköly, ha mán rea vette magát, s otthagyta a fődjét, s messze szakad hazóról, megtanulja az okos magyar nyelvet, hogy értse meg őt, aki meg akarja.
met osztáng nem es lehet örökkétig olyan igyenössen enmagunknak lenni, ecsém. no, értöd-e, aggyon Isten jó szerencsét neköd.
tintifu 2009.07.31 12:30:58
@Felicitasz: (ó, nyű edd meg, feszt elfelejtöm az izét, jelszót. eligonság elig tudok bélépni.)
cseppecskét irigy es vagyok reád, hogy tanóltál 'nyelvjárástant'.
azt akkor ejiszem tudod, hogy HSS nem eppeg aztot használja, amit én, me't ő csíki s én nem, s a kettő nem eppen egy.
osztáng akkor így felelök, ha még ilyenformán ír valamit a fődim. Isten aggyon jót!
tintifu 2009.07.31 12:38:50
@szpal: Élőben könnyebb, az 100. Írásban, amikor nincs sok időd, s nincs támogató környezet, mert piciny sziget vagy, magadban, úgy sokkal nehezebb még egy mesét is elmondani. Én pl. egészen tökéletesen beszélek magyarul, a pesti szleng is megy, de itthon sokszor mondok a páromnak olyan szót, amit ő nem mindig ért meg - mert így jut eszembe. De tanulékony, és amikor az osztályalálkozójukon vki feladott rébuszul spéci székely szavakat nekik, kente-vágta :)
Más: gondolkodtam már azon is, ha pl. öreg leszek, vagy mondjuk beteg, és nem a tudatos énem kerül elő, akkor vajon nem fogok-e székölyül beszélni. Mert megesett, hogy némi pálinka és bor után már nem magyarul szóltam, s csak úgy vettem észre, hogy a kollégák élcelődni kezdtek vala.
IV. Előszó Amikor még gyerek voltam, emlékszem, hogy ujjal mutogattak az ateistákra, hitetlennek lenni olyan volt az emberek szemében, mint leprával élni, talán ez érthető is a kommunista elnyomás miatt – a vallást nemigen támogatták. Későbbi években írók, tanárok…..
tintifu 2009.07.13 17:32:50
@izrael miszteriuma: abszolút ezt gondolom én is, laikusként, kisemberként is.
Az idézet bearanyozza napomat, köszönet érte.
(Hol-mit lehet olvasni tőle, olyan könnyed, h ritkaság. )
tintifu 2009.07.15 10:25:03
@izrael miszteriuma: Nagyon köszönöm a részletes tájékoztatást!
Tisztelettel tölt el az ön kompetenciája, megbízhatónak tartom a forrásokat, amikre hivatkozik. Az idézett linket megnyitva újabb élmény volt olvasni a sorokat, ezt a fajta felfogást, amit magaménak is érzek. Köszönöm. Minden jót!
Hamarosan megváltozik a mise egyik legfontosabb imaszövege. Az eucharisztikus imában: „Ez a vér értetek és sokakért kiontatik” lesz. Azaz az eddig használt „mindenkiért” szó helyett a „sokakért” fog szerepelni. „Ennek használata 2009. Pünkösd ünnepétől kötelező” - írja a püspöki kar papokhoz szóló…..
tintifu 2009.06.05 17:47:31
@aftermodern: "A pápa a Római Katolikus egyház vezetője, hivatása és üzenete elsősorban a rk híveknek szól, az ő vezetőjük, mindenki más másodlagos ebből a szempontból."
Francokat másodlagos. Ha az volna, nem volna annyi zűr a pápa körül unos-untalan, már megbocsáss. És ez még csak az eleje, hosszú életű pápánknak lesz még sok színes húzása, ez hóttuti. Nézd végig az előző szentatya diplomáciai vonatkozású lépéseit, s mindjárt látod, hogy Benedek atyánk mérföldkövekkel jár messze mögötte, s ahogy így látszik, sosem fogja utolérni. A Vatikán is egy állam, ha mégoly keresztényi is, és hatalmat képvisel, mint ahogy az összes többi vallás is azt képvisel.

"Sokkal fontosabb a tanításhoz való hűség, és a híveknek szóló hiteles üzenet, mint az, hogy bárki, akit nem érint személyesen a dolog, hogyan értelmez egy szót amit évente kétszer hall vagy még annyiszor sem. Nem Gipsz Jakabnak és Ahmednek fontos ez a kérdés, hanem annak, akinek alapvető érték a mise és mindaz ami ott történik." Mindenkinek fontos, aki a sokakért után kihullik a mindenki értelme alól. Jó ló lesz ez, lehet rajta sokaknak lovagolni, csak legyen, ki beidomítsa, ha már ez olyannyira fontos a Tisztelt szentszéknek.
Megint egy tökfölösleges játszma.

"Összességében az a véleményem, hogy ideje lenne felfogni, hogy a pápa nem az egyház sajtófőnöke, hanem a sprituális vezetője, fegyelmi elöljárója és legfőbb tanítója. Elsősorban a hívek felé, szükség esetében a hívek nevében kifelé." Összevetve Őszentsége a dalai láma diplomáciai érzékével, van még mit tanulnia Szentatyánknak a tiszta fogalmazás terén.Hiába hívjuk így, ha mégis ő az, aki, hatalmi képviselő és politikai húrokat is megpengető valaki. Leginkább neki magának kéne azt képviselnie, amiről írsz.
Ezekben az órákban Barack Obama elnök látogatása zajlik az Egyesült Államok egyik leghíresebb, Notre Dame nevű katolikus egyetemének tanévzáró ünnepségén. Amint azt hírforrásokból már rég tudni lehetett, az ellentétes vélemények és a két táborra oszlottak szembenállása…..
tintifu 2009.05.22 19:18:00
@fonéma: Igen, hallottam. Raffai dr., aki a magzat és az anya közti kapcsolatanalízis egyik kidolgozója, hosszan értekezik erről. Döbbentes, de arról is beszámol, hogy vannak magzatok, akik méhen belüli öngyilkosságot követnek el..., amikor a mama őket tudat alatt nem akarja. Stb.
Bert Hellinger, akit már kiértekeztem itten, szintén beszámol a nem-akarásnak nyögés a vége állapotról. Egész életre kiható dolog, sok-sok utcán landolt embertársunk ilyen "eset".

És az idézet tőled:
"Hallott itt valaki az ideírók közül a nemkívánt gyermekek pszichológiai gyötrelmeiről, sokszor deviáns magatartásáról? A szülő óhatatlanul, esetleg csak tudat alatt, érezteti a gyerekkel, hogy nem akarta, a terhére van, megnehezíti az életét."
tintifu 2009.05.22 19:22:18
@outsider13: én pont ezt a mi lesz a nővel a döntés után kérdést feszegettem, sőt, Ky-Líhez is fölvetettem,de úgy tűnik, sem te, sem ő nem láttad a sok erdőtől ezt a kisebb fácskát :)
tintifu 2009.05.24 12:33:38
@Ky-Lí: 2009.05.19. 11:33:35 kor írt eszemfuttatásomban szólék hozzád kérdésben, középtájon, ezt biztos nem vetted észre, mert nem felelél. De ne érezd tőle magad feszengve, elfogadom, h sok a dógodvanod, írnivalód, stb.
Asztrológia, okkultizmus, ezoterika - megannyi gyanús csengésű szó a keresztény füleknek. Mindez persze bizonyos fokig érthető is: az ilyesmi gyakran eltorzítja az igaz hitet, könnyen válhat "valláspótlékká" is. Ami azonban engem mindig fájdalmasan érint, hogy ezen a…..
tintifu 2009.05.07 17:10:18
@amancich: Végtelenül korrektnek tartom a válaszaid, van benne ész, meg érv, meg tartás is, mindezek mellett meg a hit is átjön, hát mélyen emelem kalapom, azahogy hajlok meg. Köszönöm, hogy kitartóan (és türelmesen) írsz, öröm olvasni.
tintifu 2009.05.10 22:32:11
@alopex_lagopus: "ahogy a blogbejegyzésben olvasható, vannak érzékeny(ebb) emberek." Két ember közt legrövidebb út az egyenes beszéd, írta Szilágyi Domokos, nagyon tetszik az őszinteséged, a nyílt szavak. Köszönöm. Többször is elolvastam.
"Azt írtad, hogy keressek egy olyat, aki nem kér fizetséget. Szerinted van olyan? :)"
Van olyan, igen, amennyiben kíváncsi lennél rá, meg tudom adni nevét, stb. Az arckarakter, és fizikai adottságok alapján bárkiről pontos elemzést ad, amit aztán a horoszkópban is igazolva láthatunk.
A jellemzést viszont SOSEM(!) a napjegy (szül. jegy, születésnap alapján vett 'saját jegy') alapján végzi. Tehát a szül. dátumra sincs feltétlenül szüksége. Ugyanis bármennyire fura, ez a jegy sokszor elég gyengén nyilvánul meg, míg a többi bolygó által jelképezett vonás, vagy pár fontos pozíció hangsúlyt kap. Pl. egy Vízöntő jegyű ember rendelkezhet erős Skorpió-s külső vonásokkal (sötét szem és haj, mintegy kiveséző tekintet, stb.), és a Vízöntő-ség alig-alig dominál mind fizikumában, mind jellemében. Számomra inkább tipológia ez, és nem valamiféle misztikus rendszer.

Az alábbiak őszintesége megható nekem, lelki eledel, köszönöm.
"Jobb akartam lenni, önmagam jobbá tenni, azt kerestem, hogy az általam negatívnak ítéltet hogyan tudom módosítani, techikákat akartam, erőt, mikor lehuppantam, mint egy kétéves, a hétsómra.
(Nah, a viccelődésből önvallomás lett, be is rekesztem a magam ülését :)"

tintifu 2009.05.15 10:35:20
@izrael miszteriuma: 'Totál' elképedve olvasom soraid, a stílust, ahogy írsz...
Te, te látod, hogy te hogy fogalmazol? Mi dúl ilyen erővel benned, amikor írsz. Miért teszed oda, hogy "Szeretettel"? Ez nem szeretet, ijesztő, tudod-e. Ki vagy, hogy ilyen fokú keménységgel próbálod meg- és helyre rázni a dolgokat, a véleményeket. Vajon nem te is csak egy bárány? Annyi erőt viszel bele, minek. Hová tartasz, hol vagy. Hogy láthatsz be a másik benső világába puszta pár sora alapján. De ha székely lennék, mint ősapám, csak ennyit kérdeznék: Ki az isten vagy te, ember?!