Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SZIG

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindig is szívesen töltögettem ki a politikai preferenciákat felrajzoló elemzéseket. Ezekben az a nagy veszély, hogy ha valamelyik jól és összeszedetten néz ki, olyan oldalnak, amival tényleg foglalkoztak, az ember könnyen elhiszi, hogy a tartalmi része is ugyanolyan korrekt, mint a…..
SZIG 2009.05.04 11:25:20
Előszöris köszönet a bloggazdának a beegyzésért, a negatív reklám is reklám...

Én is benne voltam az elkészítésében.
Számos elhangzott kritikával egyetértek, és nem mentegetőzésként írom amit írok.

A program az összes EU-tagállamban (plusz Horvátország, Törökország) elérhető, és ennek az a következménye, hogy rengeteg típusú pártrendszerre próbálja meg ráhúzni ugyanazt a két dimenziót: a bal-jobbat és az EU-pártiságot.
Ezzel Magyarországon startból baj van, mivel a gazdasági-szociális tengelyen nem igazán van pártverseny (olyan kérdésektől eltekintve mint pl. az egészségügy), vagy legalábbis sokkal kevésbé differenciálódnak a pártok e tekintetben, mint az úgy nevezett kulturális tengelyen (pl. nemzet, lelkiismereti kérdések és olyan dolgok, amiket meg se kérdeztek itt). Ezért a két tengely összevonása furcsa dolgokat eredményez, és ezért vannak ennyire közel egyáshoz a pártok a bal-jobb tengelyen.

A súlyozás nem tudom hogy működik. valóban furcsa dolgok jönnek ki néha. Furcsa dolog például az is, hogy ha csak az országspecifikust hagyod bent, úgy tűnik, hogy a határon túli magyaros kérdést nem is veszi figyelembe, csak az euróst, mivel a Jobbik nem közeledik a Fideszhez vagy MDF-hez.

Végül röviden a módszerről: az eredeti elgondolás az volt, hogy megkérdezzük a pártokat. Mindenkinek el lett küldve, kitölthette a kérdőívet. Nos, nem mindenki élt a lehetőséggel. A többieket mi kódoltuk be. És olyan is volt, aki egyértelműen olyan álláspontot jelölt meg, amivel nem érthettünk egyet. Tehát már eleve két eltérő módszer van benne. Továbbá az EP választási programok kellett volna legyenek az elsődleges forrás. De a legtöbb pártnak még nincs kész a programja, ezért régi programokat használtunk. Amiket persze felül kellett írni amitt-amott a párt képviselőinek újabb megnyilvánulásaival stb., no meg a Bajnai csomag (akkor még csak körvonalazódó) tartalmát is figyelembe kellett venni.
SZIG 2009.05.04 11:47:11
@KA_Steve: a pártokat elméletileg relevancia alapján vettük be. De nem mindegyik lett bekódolva. A "még futottak kategória" (bár egyelőre az sem biztos, hogy mindegyik indulni fog) a következőket tartalmazza:

MSZZP - Magyar Szociális Zöld Párt, TGM áll mögötte
MIÉP - gondolom őket nem kell magyarázni
MKM - Magyar Kommunista Munkáspárt - tudom, hogy a Munkáspárt megnevezés jobb lett volna, technikai okokból maradt így
SZDP - "történelmi" Szociáldemokrata Párt

Azt kissé sajnálom, hogy a Munkáspárt bekódolására nem maradt idő, megpróbáltunk egy prioritási sorrendet felállítani.

A KDNP néhány jelöltje a Fidesz listáján indul (Surján befutó helyen, akárcsak legutóbb), de ez nem nevezhető koalíciónak. Ezért nem jelenik meg a KDNP neve, viszont a párt megnyilatkozásaira néhol történik hivatkozás a Fidesz álláspontjainak dokumentációjában.
SZIG 2009.05.04 17:26:25
@röntgenszeműlány: igen, igazad van. TGM kezdeményezése Zöld Baloldal. A Szociális Zöld Párt mögött valóban Tomcat áll.
Összekevertem. Tévedni emberi dolog.