Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kertesz

109 bejegyzést írt és 249 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kb 2013-ban átköltöztem a tumblr-re, hogy hét évvel később letiltsák az összes blogomat egy rossz link miatt... szerencsére a fotók megmaradtak, így be tudom hozni a lemaradást. A blog.hu üdítően maradi felületével megvan, működik. Hát így. Lehet, ki is kéne nyomtatni......
A Jobbik elleni leplezetlen támadással immár biztosak lehetünk abban, hogy Orbán nem elégszik meg valami gyenge parlamenti többséggel: kétharmadra, vagy azon túli többségre hajt, ami nyilván nem sok jót jelent a demokráciára nézve. A szemlélet könyörtelensége az, ami főképp érdekes ebben: a…..
Magyarország versenyképessége drámaian romlik. Négy kategóriában azok közül, amelyekkel a versenyképességet mérik, különösen gyengék vagyunk. Ezek: a felsőoktatás és a szakképzés, a technológiai kompetencia, a gazdasági komplexitás és a kormányzati (intézményi) rendszer. Ezek közül az utóbbiban…..
Tulajdonképpen amikor Rózamami a Magyarország és én pályázatra érkezett írását olvastam, akkor döbbentem rá igazán, hogy milyen sok idő eltelt a blog indulása óta (lassan 4 év), és ami ennél jóval fontosabb, milyen sok minden változott ennyi idő alatt. Megváltoztak például…..
kertesz 2015.06.02 06:44:47
@Taxomükke: Egyszerűen nincs igazad. Én 2006-ban vettem fel svájci frankhitelt elég vastagon, és amikor az orrom alá tolták a papírt, hogy az árfolyamkockázatot én viselem, és megértettem a veszélyeit-- akkor megértettem, hogy az árfolyamkockázatot én viselem. :)

Vakartam is minden pénzt, hogy öt éven belül visszafizessek mindent- annak tudatában, hogy az öt év alatt a tőkét alig fogom törleszteni, csak a kamatot tolom vissza. Végül hat év lett belőle, amiből az utolsó a 2012.-ik év volt, annak minden őrületével.
Nem jártunk nyaralni, olyan életbiztosítást kötöttem, hogy kifizetik helyettem a házat, ha feldobnám a vietnámi papucsot.

VÉGIG tudatában voltam, hogy egy buzira veszélyes pénzügyi időzített bombán ülök. De kiszámoltam, hogy még a sok kamat mellett is jobb a svájci frank- ha minél gyorsabban visszafizetem.

Rengeteg barátom szakadt bele a hiteleibe, és most többel tartozik, mint amit kifizetett eddig, és még sokáig is fog.
De megjárták a Maldív szigeteket, és rendszeresen Floridában vettek ruhát.
Nálunk ez ezután következik :)
Az ingatlanpiac folyton pörög, mindig vannak nagyon jó vagy esetleg kevésbé szép lakások az aktuális kínálatban. Viszont, amikor belefutunk egy ilyen álom lakásba, akkor kötelességünknek érezzük, hogy minden kíváncsiskodónak megmutassuk milyen is a praktikus kényelem. Ez a…..
  Európa három muszlim-integrációs modellje egyaránt kudarcos a Foreign Affairs legújabb számában megjelent elemzés szerint. Emellé egy idézet Techet Péter mai, a VS.hu-n megjelent cikkéből: "A húsvétra terelődik a szó. Valmira (...), a fiatal tanár koszovói albán (...) már…..
kertesz 2015.04.14 00:30:19
@Moin Moin: A Próféta szóljon belőled, barátom... :)
Mára a törvényhozást, a kormányzást, az igazságszolgáltatást, az egyházakat, a gazdaságot behálózó személyi összefonódások egész láncolata jött létre, hogy maga alá gyűrje a társadalmat. Három tételmondattal igyekeztem összefoglalni az Echo Tv Visszhang című…..
(OS) A Polgári Konzervatív Párt sürgeti Orbán Viktort és kormányát, hogy állítsák helyre az ország kormányozhatóságát, fordítsák vissza a társadalom fokozódó perspektíva-vesztését és kiábrándulását, és adják vissza az arra vonatkozó hitet a nemzet tagjainak, hogy a…..
A NER és a magyarok. Három megnyert választás után ősszel mindenki a Miniszterelnök Úrra várt, amikor kirobbant a kitiltási botrány és a magyar kormány gyakorlatilag külföldön megbukott, elveszítette nemzetközi hitelét. A miniszterelnök napok óta nem szólal meg, és…..
kertesz 2014.10.25 00:50:46
@zorki: már az, hogy végigolvastad az agymenésemet, türelmes lelket mutat. Műkedvelően bölcselkedek, így előfordulhatnak hibák :)

Vegyük sorra.
A görög, ír, örmény népeket pont azért hoztam, mert nagyon tiszta példák. "Nemzetegyházaik" vannak. Nagy diaszpóráik vannak, sokan már nem beszélik a nyelvet sem. Ha az elméletem szerint körbenézel, láthatod, hogy a "törzsi nemzetek" majdnem mind nemzetegyházzal rendelkeznek- valószínű, hogy a törzsi nemzettudat fenntartásához ez kell. Kivétel a németek, de még ők is, ha a régi fejedelemségeket veszed egyenként. A legjobb példa a nemzeti egyházra a zsidó vallás. Egyszerre vallás és (törzsi) nemzet.

"A korábbi magyar nacionalizmus semmiképpen sem "csak" politikai" Egyetértek.
A rendi nemzetiség egyáltalán nem etnicista, noha ott bokáztak kacagányban, de az csak díszlet volt. A "népi" nacionalizmus, az igen. De szerintem soha nem volt hangsúlyos, és 1920 után is a magyar nácizmus nagyon erős sváb vonallal rendelkezett- vagyis tiszta magyar vérvonalú nacionalizmus nem volt. Nem lehetett. Pont ezért tartom nagyon viccesnek a rovásírásos helységnévtáblákat. Budakeszin van már?

A revizionizmust jó, hogy említed. Tökéletes példája annak, hogy egy jogos politikai törekvést hogyan lehet náci szarral bekenni. Külön tanulmányt érne meg a törzsi körüllakó nemzetek vs. új magyar születő etnicizmus viszonya. Egyértelmű, hogy a jogos magyar törekvéseket folyamatosan igyekeztek a nagyhatalmaknál besározni a románok, csehek, szerbek, mondván hogy a régi elnyomóik ki akarják nyírni őket.

A kettős állampolgárság és/vagy autonómia, EU kérdéséhez:

A körüllakó törzsi nemzetek nemzeti ébredésének egy jól használható eszköze volt (és ma is az) a magyargyűlölet. A legélesebben pont a fiatal Szlovákiában lehet érzékelni, hogy a nemzeti identitás építésének ma is eszköze.A legjobb tünete a szlovák állampolgárság mizéria.

A rossz hír az, hogy ez addig meglesz, amíg egyetlen magyar létezik az utódállamok területén. A még rosszabb az, hogy utána is. A magyar állam léte önmagában paranoiássá teszi a körüllakó törzsi nemzeteket.
A jó hír viszont számunkra az, hogy amíg magyar állam van(=politikai nemzet otthona) addig újra is lehet majd építeni a magyar közösségeket akkor is, ha eltűnnek a körüllakó törzsi nemzetek jelenlegi területéről.

Hogy a megjegyzésedre válaszoljak, a végleges megoldás az, ha a magyarság, az államával együtt eltűnik a Földről. De ezt ugye te sem akarod... :)))

Vagyis ezekkel a konfliktusokkal együtt kell élnünk, sőt, eszközként kell használnunk.

A kettős állampolgárság megadása pont szép példa erre. Igaz, hogy kicsapta a biztosítékot a szlovákoknál, de a szerbek és románok hallgattak. Azért, mert ugyanolyan helyzetben vannak, mint mi, Koszovó, Bosznia és Moldova miatt.
Szóval megfelelő időzítéssel kezelni lehet a "törzsieket".
kertesz 2014.10.26 19:22:26
@Egyallampolgar:
Bocsika, keveset markolsz. Nem az egyes szlovákokra gondolok. Kiváló szlovák barátom* is van, semmi gond.

A szlovákságra, mint nemzetre- mint "törzsi" nemzetre értem. És fenntartom, hogy a szlovák nemzeti érzés egyik fő táplálója a hivatalos, doktrínaszerű magyargyűlölet/lesajnálás/kirekesztés/felette érzett felsőbbrendűség, értelmezd ahogy szeretnéd.

Folyamatosan érzékelhető a kiszorítósdi a magyarság kárára. (Érthető, az angolok, franciák stb. mind eljátszották a maguk kiszorítósdiját, a maguk nemzetformálódásának idején, sőt, mi magunk is eljátszottuk ezt).

A fájdalmas, hogy ez most zajlik, a szemünk előtt, és érzékeljük- mármint azok, akiknek ez fontos. Cirill Metód, Szvatopluk szobrok és ilyenek. Wolfgang Kempelen, Paul Chinezu, Matei Corvin, Matvej Cakovec, folytasd a sort szabadon.

A körülöttünk élő törzsi nemzetek a magyar politikai nemzet területükre eső múltjából nagyon kreatívan tudnak mazsolázni. :)

(*)Amikor valahogy szóbakerült a Nagyszombati Egyetem, elkerekedett a szeme. Mit kerestek ott a magyarok. Kiderült, semmit nem tudott arról, hogy magyarok határozták meg a vidék képét. Nem feszegettem tovább, többet ér a barátság. :)
kertesz 2014.10.26 19:22:39
@Balt: Jó a kérdésed.
Arra utaltam, hogy az ezernéhány év alatt folyamatos volt a magyar államiság, és úgy tűnik, ez jelenti a túlélést politikai nemzetünk számára.

Hiába tűnik el a magyarság valahonnan, amíg van (bárhol) magyar állam, addig van remény az újranépesítésre is. Gondolj bele, ha a zsidók megcsinálták, mi is megcsinálhatjuk. Persze, nem kéne ezer évig, vagy meddig várni ezzel, mint ők.
(A hátulütője a folyamatos államiságnak magának az államiságnak a túlértékelése- de ez már messzire vezetne)

Node, vissza a kérdésedre: mi a nemzeti minimumunk? Merthogy én semmire nem jutottam. Mi az, amivel maradéktalanul, előítélet nélkül azonosul minden magyar?

Mertha ez megvan, akkor lehet építkezni, és talán alternatívát kínálni a jelenlegi torz nemzettudatocskák helyett...
Felzárkózik-e valaha Magyarország a Nyugathoz? 50 vagy 100 év múlva? Vagy soha a büdös életben? Lássuk hát, hogy mi kéne ehhez! IGEN! Mikor Magyarország Nyugathoz történő felzárkózásának pontos idejét kérdezik, mindenki csak hümmög, krákog, köhécsel. Vagyis felelős…..
kertesz 2014.08.26 17:25:19
A lengyeleket, cseheket, szlovákokat nézve, hatalmas különbség látszik a magyarsággal szemben: a fenti nemzetek elnyomott népként, jelentős elit nélkül (szlovákok), vagy rendszeresen megsemmisített, elűzött elittel (lengyel, cseh) léteztek.

Vagyis a népi, egyszerűbb kultúra az alap náluk, nem lesajnált, megtagadnivaló valami. A nép ügyeskedő, okosodó tagjai polgárokká váltak, de nem tagadták meg a gyökereiket, a nemzeteik fejlődését "szerves" fejlődésnek tekinthetjük.

A magyar fejlődés más utat járt be. A magyar nemesség ugyan többször kicserélődött, de elég jó hatásfokkal fenntartotta a fennhatóságát 1948-ig. A nép, amelyen uralkodott egészen 1920-ig nem volt egységesen magyar. (Pl. a rendszeresen ismétlődő parasztlázadások már Budai Nagy Antalék óta etnikai színezetet kaptak, az elnyomott nép (román) a magyarokat válogatás nélkül aprította, mint uralkodókat (valahogy a Dél-Afrikai helyzethez hasonlóan, a fehéreket támadják, függetlenül attól, hogy gazdagok, vagy szegények).

A magyar polgárosodás kevés magyart érintett, németek és zsidók asszimilálódtak gyorsan- DE nem éreztek közösséget az egyszerű, népi, etnikai magyarsággal. A kiegyezés kora elfedte ezt a folytonossághiányt, és csak 1920-ban robbant a bomba: a Tanácsköztársaság vezetősége a polgárságát megtagadó polgárokból, és városi munkásokból állt össze (=zsidók+németek) és a hatalmát stabilizáló nemesség, gyorsan felismerve ősiségét, magyarságát, túlmozgásosan etnicista módon igyekezett mindent megoldani, ennek is köszönhető a numerus clausus (többek között).

A karikatúraszerűen felnagyított nemzeti túlcselekvés nácizmusba csapott át, és ismerjük a következményeket.

A szovjet hatalom a harmincas évek illegális kommunistáit találta meg és ültette hatalomba, akik, mint feljebb említettem, nem sok közösséget éreztek az etnikai magyarsággal, illetve a nemzeti érzést összemosták a nácizmussal, és mint olyat, kerülendőnek, sőt irtandónak találták.

Na, és most értem el csak odáig, amit mondani akartam :)

A globalizálódó világban az egyszerűen definiált nemzetfogalmak előnyben vannak, könnyű azonosulási pályát kínálnak az adott nemzetbe születőknek. A körülöttünk lévő, összehasonlított nemzetek viszonylag szerencsés helyzetben vannak- kivéve Ukrajnát.

Nem így a magyarság: itt állunk egy kusza nemzetfogalommal (ki a magyar?), és meg kéne fogalmazni, a nemzetstratégiánkat. Hogyan, ha azt sem tudjuk, kinek fogalmazzuk meg :))))
Szóval, kéne egy kályha, amire fel tudnánk fűzni az egész optimizmusunkat, jövőképünket, de hogyan, ha még a padlót sem találtuk meg, amire a kályhát állítanánk.... :)
Praxis Rettegek az altatástól 2014.08.12 05:54:12
Nem merem bevállalni az altatást már soha többé. Leéltem 65 évet, jöjjön, aminek jönni kell, de nem kockáztatok többet. Tisztelt Praxisblog!   Tulajdonképpen én nem akarok senkit sem vádolni, csak tudni szeretném, mi történt velem egy altatásos vizsgálaton, egy magán…..
Egy régi, n.b. kommentelőm írt mailt, érdeklődve, hogy miért nem gyalázom a baloldalt is. Itt válaszolok, hogy a létező ún. baloldal nem érdekel. (Amellett, hogy ezt viszont ilyen-olyan módon közérthetővé tettem már néhányszor.) Tessenek végre megérteni, hogy a politikai…..
Pangea Habsburg Google Earth 2014.02.19 18:28:36
Az elmúlt években már megcsodálhattuk a Habsburg Monarchia katonai térképészetének remekét, a Második Katonai Felmérés felmérési térképsorozatát. A térképekből DVD-kiadványokat is szerkesztő Arcanum kiadó honlapján is élvezhettük a felmérés magyarországi részének…..
kertesz 2014.05.15 13:29:54
@Tranquillius:
Csak annyit mondok, olvasd el a Why Nations Fail c. könyvet Daron Acemoglu-tól. Szörnyű volt olvasni, hogy Ausztriát (hibásan Osztrák-Magyar Monarchiának nevezve, 1867 előttről is- de ez nem von le a következtetései erejéből) és az Oszmán Birodalmat hozza fel példának arra, hogy mennyire extraktív intézményeket működtettek azért, hogy a hatalmuk alatt álló népeket fedő alatt tartsák. Vagyis mindent kézben próbáltak tartani, pont azért, hogy a független polgárság ne erősödjön.

A kiegyezéssel szépen lemeszeltük az Osztrák Birodalom düledező épületét, és abba a hitbe ringatta magát az ország, hogy csudajó minden. Hát nem. A Monarchián belül még külön ott volt Magyarország megoldatlan nemzetiségi helyzete. És inkább mindenki homokba dugta a fejét, csakhogy ne kelljen semmit csinálni.

A tragédiánk, hogy a polgárosodás Csehországban indult be, és nem nálunk- azaz beindult, de a nagypolgárságunk német és zsidó* volt. Az arisztokráciánk pedig ugyanabban volt érdekelt, mint a Habsburgok.
Szoktam is mondogatni, hogy csuda, hogy ekkora országunk maradt a trianoni bukás után...

(*)Pont a zsidók lettek a leggyorsabban magyarrá, és emelték fel a hangjukat a modern, polgári Magyarországért. Az arisztokrácia fanyalgott, a parasztság meg gyanakodott az újsütetű magyarságon, Adyn kívül kevesen ismerték fel ennek a jelentőségét. A többi már történelem. Nem sikerült a magyar polgári állam megteremtése. Horthy teljesen másképp képzelte el, és építette fel.
A magyar kormányfő Horvátországra támadt: "A miénk (horvát)Baranya és a Muraköz!" Ezzel a vészharangkongató címmel és alcímmel, ám tartalmában nem magyarellenes és nem orbánellenes cikk jelent meg címlapon az egyik legnagyobb horvát hírportálon, a…..
kertesz 2014.05.13 12:30:55
@ikszel:
Nem addig van az. Ukrajna explicite tiltja a kettos állampolgárságot, és EUs államként Szlovákia is bünteti az idegen állampolgárság felvételét. Nyilván, mindkét ország rossz lelkiismeret és félelem miatt, az ukránok féltek az oroszok orosz állampolgárságától, a szlovákok pedig attól, hogy a helyi magyarok kicsúsznak a kezükből..

Ezeket meg kell oldani, azaz, nem megoldás, ha titokban veszik fel a magyar állampolgárságot a helyi magyarok...
Schiffer-jelenség: a velünk élő szocializmus. Megkezdődött a társadalom demokratikus maradékának felszámolása. Megnéztük múlt vasárnap a választási eredmények kihirdetését a tévében, majd elmentünk aludni. Másnap jött a hétfő, a szerencsésebbek munkába indultak.…..
A választás előtti utolsó héten a Mandiner különböző irányultságú, meghatározó magyar véleményformálókhoz fordult; rövid, tömör válaszokat kérve tőlük egy kérdésre: hogyan értékelik a 2010-2014 közötti ciklust? Válaszaikat a napokban közöljük. * Gazda Albert:…..
Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója személyesen sorolja a Bubi tarifarendszerét, és sorolja azt is, hogy milyen kedvezményekre lehet majd számítani. ..
kertesz 2014.04.02 09:57:13
@Atro: Nem úgy értette. Ha van bérlete, korlátlanul használhatja a M4-et, míg a Bubit nem.
Pedig mekkora menőség lenne, ha a bérlettel használni is lehetne- nem bánnnám ha kauciót stoppolna le minden használatkor.
Annak idején volt is egy felmérés, hogy mekkora éves díjat tartana elképzelhetőnek, és toronymagasan vezetett az 5000es, ahogy emlékszem.
Ahhoz képest majdnem négyszeres... :)
Turisták fogják főleg hasznáni.
kertesz 2014.04.02 10:00:37
@kakukk11: Bringáztál manapság a belvárosban? Tele van biciklikkel- ami azt jelenti, hogy sokan, és egyre többen gondolják azt, hogy kényelmes közlekedési eszköz. Van térkép app a tárolókhoz.

Ja, és a RESPEKTJE? Hol élsz te? Ja, kérem, akinek (pl.) a négy fémkarika a személyiségének része.... :)))))))))
Szerintem nem létezik olyan ember az országban, aki ne ismerné a malacpersely lényegét. A szüleink mindig a legjobbat akarták nekünk. Ezt a legjobbat pedig az anyagi stabilitásban (is) meghatározták, aminek legfontosabb feltétele az általános magyar felfogás szerint az, ha megtanulunk…..
1000 leütés Az Összefogás után 2014.02.26 19:34:21
A Tárki -- átvéve a már Medián által is alkalmazott választási közvéleménykutatási módszert -- a Fidesz és a Jobbik jelentős, az LMP számottevő erősödését hozta ki a biztos szavazók körében, míg az Összefogást jóval a korábbi értékek alatt mérte: választási…..
kertesz 2014.02.26 23:53:37
@béla a görög:
Bélám, jól beszélsz. A vidéki régi HÖK-ösök vezetik ezt az országot... Nagyapám, aki egy falusi paraszt, igen rossz néven venné a megjegyzésedet. Lehet, hogy a kétágú villával igazítaná meg elölről a kabátod hátát...

Egyébként valahol olvastam egy tanulmányt a "bal", "jobb" szavazók társadalmi hátteréről, és igencsak meglepő, de a prolik, bármilyen korban éljenek, mindig "balra" szavaztak.

A helyzet az, hogy a klasszikus proletár réteg eltűnőben van, úgyhogy, az a nemzeti kötődés, amit avíttasnak látsz a 21. században marad még egy jó darabig...
Az 1944-es német megszállás áldozatainak szánt emlékmű projektje hatalmas vitákat váltott ki. A túlvezérelt kultúrharcot nem, de az értelmes vitákat és párbeszédeket szeretjük. Most különböző nézeteket képviselő magyar történészekhez intéztünk körkérdést, melyik…..
kertesz 2014.02.13 10:32:17
@Nemzetstratégia:
Bocsika nemzettárs, az országunk 1850-től történő gyorsuló gazdasági fellendülését mivel magyaráznád, ha nem éppen a sok kampósorrú, digó és sváb bevándorlásával?? A befogadás és emancipáció tette őket jó magyarrá, magyarok akartak lenni. Gondolj a kacagányban feszítő Weiss Manfrédra és Hatvanyra, Gerbeaudra, Ganzra, Petőfire és így tovább.

A mi hazánkat pont az tette naggyá, hogy mintát adtunk: viselj mentét, még ha németül is beszélsz, képzeld magad a puszták lovasának, még ha szatócsboltot is viszel, a szabadság földjén élsz, magadnak építesz-harácsolsz, de a haza fényre derül általad. Tisztára, mint az amerikai álom...

A Tisza-féle erőltetett magyarosítás pont visszájára sült el. Jót akart ő, mert látta Szerbia, Románia büdös kis nacionalizmusát, és gyorsítani akarta a folyamatokat, hátha hamarabb ér a nemzetállamiságba. Hát, nem ért.

A korai kapitalizmus vadsága, az erősödő nacionalista kórus felerősítette egy rakás városi kispolgár (ja, a többsége-természetesen- a történelmi okok miatt, zsidó) szocializmusba-szociáldemokráciába vetett hitét, és radikalizálódtak....

A trianoni bukás azért fájdalmas, mert a hatalomváltó nagynevű balfaszaink el sem tudták képzelni, hogy Magyarország széteshet (Jászi, Károlyi), így csak akkor kezdtek valamit csinálni, amikor már nagyon késő volt.

Szóval, mielőtt a zsidókat kiáltjuk ki általános bűnbaknak, illene megvakargatni a Habsburgok betelepítési stratégiáját, a magyar főurak által 1848-ig fenntartott jobbágyrendszert és ilyenek.

Mindent összerakva, ezért olyan kedves nekem Harry Bandholz szobra a "Szabadság" téren....