Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kezdő alkoholista

0 bejegyzést írt és 224 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Művelt Alkoholista Rövidzárlat 2012.06.04 06:00:00
A Művelt Alkoholista nagyjából hét évvel ezelőtt indult, és most véget ér. Sem meghatódásra, sem elkeseredésre nincs ok (az örömet sem akartam kifelejteni), mindössze annyi történik, hogy rugalmasan elszakadunk A Művelt Alkoholistától, és rövid akkutöltés után máshol, más…..
Best buy-rovatunkba az árukhoz képest feltűnően jól teljesítő magyar borokat gyűjtjük össze 10-12 euróig bezárólag. Így kezdődött az előző kiadás, és kezdődhetett volna az első is, mert a cél mindig az volt, hogy a borba indulók lába alá mozgólépcsőt adjunk, a…..
A Font névről nekem elsősorban fehérborok jutnak az eszembe, például egy üdítő kövidinka vagy egy előítélet-romboló ezerjó válogatás (alföldi is, ezerjó is, meg tényleg jó is). Esetleg rozé vagy siller. A pincészet vöröseivel azonban egészen mostanáig nem találkoztam,…..
kezdő alkoholista 2012.03.13 18:41:20
Címlapon volt a cikk, vagy mi a franc?

@palack: Mi lenne, ha túl is esnénk azon a kivágós részen? :) Főállású, troll f@**k@l@p...

És éljenek a mindennapok egyszerű, olcsó, jó borai!
Az előző pincenaplóban egy kicsit visszatekintettem az elmúlt tíz évre, és számot vetettem azzal, hogy honnan indultunk, és milyen úton jutottunk el idáig. A 2011-es év számunkra leginkább arról szólt, hogy még egyszer átgondoljuk és átszámoljuk: hol tartunk, mik a céljaink,…..
Best buy-rovatunkba az árukhoz képest feltűnően jól teljesítő magyar borokat gyűjtjük össze 10-12 euróig bezárólag. A nyári kiadás óta vagy mi lettünk finnyásabbak, vagy kevesebbet ittunk, tudja az ég, de listánk tanúsága szerint az elmúlt félévben több best buy futott ki,…..
Valamikor a karácsony előtti héten nyakamba vettem a Sörspecialistát meg a Csakajósört, és beszereztem minden karácsonyinak tűnő sört. Aztán telt-múlt az idő. Samichlaus Schloss Eggenberg (0,33-as palack, 14%) Nem is karácsonyi, hanem Mikulás-sör, mint a név is mutatja.…..
kezdő alkoholista 2012.01.25 12:25:55
Üdvözletem!

@Kortyondiak:
Soha nem szerettem a sört Magyarországon. Inkább fröccsöztem. De fél éve élek Belgiumban, és be kell vallanom, hogy valójában nagyon szeretem a sört. :) Immáron legalább három hitű vagyok:
Bor, Tea, Sör.

@kukko:
Látszólag magas csak az alkohol, a sörök nagy részéből egyáltalán nem lóg ki. Az ár pedig relatív. Inkább adok 1,10 Eurót egy 0,33 l-es Tripel Karmelietért (vagy sorolhatnék vagy 20 fajta sört, és én még alig ismerkedem a felhozatallal :)), mint 100 Ft-ot otthon bármelyik sörért.

És nem is korrekt csak "sörről" beszélni, olyan, mintha a "borról" beszélnénk, a legalapvetőbb megkülönböztetés (vörös-fehér-"tablettás") nélkül. :)
kezdő alkoholista 2012.01.25 13:00:35
@lackó: Oh, amint hazamentem, belevetem magam a magyar kézműves sörök világába. :)
Műtannin, lackó, akárki más:
szívesen veszek ajánlatokat, hogy melyik belga söröket érdemes/kötelező kipróbálnom. :)
fanthomans [kukac] gmail . com
A Művelt Alkoholista Szüret 2011 2011.11.30 19:45:00
Augusztusi "szürettel" Verjus-t készítettem. Az egyébként megsemmisülő zöldszüret eredményét próbálom a gasztronómia területén hasznosítani. Reménykeltőek az eredmények. Egy új (régi) lehetőség ételeink savanyítására. A szüretet szeptember 12-én kezdtem + 30…..
kezdő alkoholista 2011.12.01 11:48:26
Egy új találmánnyal, a papírpalackkal próbálná zöldebbé tenni a bor útját a fogyasztóhoz a Greenbottle angol cég, számolt be a The Guardian. Az eredeti verzió tejhez készült – ez beválni látszik, jövőre például már fel is kerül az Asda szupermarketek polcaira…..
kezdő alkoholista 2011.11.24 16:33:17
@hegyaljai: Hát, a tudományos gondolkodás egyik jó találmánya, hogy nem kell mindent megmérni, mert nem is lehet. Pont a gondolatkísérletek lendítettek sokat rajtunk.

Szerintem roppant logikus, hogy ha egy palackot 20-szor használunk , és csak kétszer olvasztunk be (élettartama elején és végén), az kevesebb energiát igényel, mint ha a 20 használathoz 21-szer olvasztanánk be.
kezdő alkoholista 2011.11.24 18:18:40
@hegyaljai: És szerinted az üvegcserepet nem kell tisztítani és válogatni feldolgozás előtt? Meg azt szerinted helyben olvasztják? :)

(Gyanítom, hogy némi félreértés is lehet. Biztos vagyok benne, hogy a borászoknak nem éri meg, és semmi támogatást nem kapnak erre. De most "ökológiai lábnyomról" beszélek globálisan.)
kezdő alkoholista 2011.11.29 10:16:04
@drbarta: Hozzátenném, hogy én szenzációs borokról beszéltem az acéltartállyal kapcsolatban. És a Tokaji kései szüretek között nekem sok nagyszerű bor van, én nagyon szeretem őket. Az viszont továbbra is baromság, hogy nagy bor nem készül acéltartályban, de erről pont téged nem kell győzködni a rizlingháttereddel. :)

@Közbiztonság Szilárd: Nem, csak én pár százszor több órát töltöttem a ezeknek a megtanulásával, mint te, aki csak egy közönséges ****kalap vagy, és trollkodni jársz ide, ezért felesleges veled értelmes dolgokról kommunikálni. És mint kértem: menjél szépen máshova játszani!
A kínaiak tulajdonképpen szarnak a borra. Nem része a kultúrájuknak, nem illeszkedik a gasztronómiájukba, és alkohollebontásban is legfeljebb az indiánokat tudják megelőzni. Csak hát pusztán a Népi Köztársaságban ezerháromszáznegyvenkét millióan voltak tegnap, a…..
kezdő alkoholista 2011.11.08 11:08:54
Hát, szerintem elég gyenge írás. Van benne néhány dolog, amit elég lenézőnek találok, és ez bosszant. (Majd' másfélmilliárd embert -ami Európa lakosságának duplája- nem nagyon lehet egy csoportként kezelni amúgy sem.)

A
@mistinguett: által írtakkal egyetértek. Az idézett részek szinte teljesen igazak Magyarországra is.

"A kínaiak nem értik a megfelelő hőmérséklet fogalmát, nem értik, hogy miért kellene a fehér bort más hőfokon szervírozni, mint a vöröset. "

Ez elég nagy sületlenség lehet... Kicsit el kell merülni a teakultúrájukban, és rájöhetünk, hogy legalább annyira értik a különböző hőmérsékletek jelentőségét, mint mi. (Ki gondolt már arra, hogy buborékméretből ítélje meg a víz hőmérsékletét a teához?)

Az is igaz, amit @udvari bolond: írt. Ők nem értenek a borhoz, mi pedig nem értünk a teához, pedig pont ugyanolyan gazdag kultúrája van, mint Európában a bornak. És pont ugyanannyira fogalma sincs róla az európai embereknek.

"általában rendkívül tudatlanok Európát, illetve az egyes országokat illetően"

Most őszintén: ki tud tíz kínai provinciát felsorolni (a 34-ből)? Szerintem Kínában hamarabb találunk olyan embert, aki fel tud sorolni tíz európai országot és a fővárosát is megmondja mellé. Akkor ki a tudatlan?
Immár két és fél éve írok borról és teáról. Gyakran kérdezik tőlem, hogy van-e bármilyen hasonlóság bor és tea között. Ha csak a felszínt nézzük, akkor a különbség nagyon nagynak tűnhet. A bort hűtve vagy legalábbis szobahőmérsékleten fogyasztjuk, alkoholt tartalmaz,…..
Szeptember a borfesztiválok és borakciók hava, a héten indul a Budavár Borfesztivál, és menetrendszerűen belekezdtek a hiperek is az év ezen szakaszában megszokott, szinte kötelező jellegű akciózásba. Elsőként az Interspar Borvilág nevű katalógusa került a kezembe: a…..
kezdő alkoholista 2011.09.05 10:32:35
@demisec: Új infó, köszönöm. Azért a borászattól elvárnám, hogy legalább a honlapon szerepeltesse az ilyen információkat.
Én sem gondoltam, hogy hamisítvány, csak úgy gondoltam, hogy nem képviseli azt a színvonalat, amit az Áts Cuvée, ezért nem rakják rá a "brand"-et. Ettől függetlenül, ha továbbra is Áts Cuvée-re vágyom, ragaszkodom, hogy ez is szerepeljen a címkén. :)

OFF:
Ki tudna nekem valami helyet ajánlani Belgiumban, ahol magyar fehérborokat tudok beszerezni. Épp egy kis Tokajit nem vetnék meg.
Persze, nagyon jó itt a sör, de néha jól esne egy kis bor is. :)
kezdő alkoholista 2011.09.05 12:57:04
@tunderninja: Nem szokásom ez, de ezt legszívesebben "lájkolnám". :)
Nem győztem csodálkozni az idei Furmint Februáron, mennyi színvonalas tételbe sikerült belefutni egy röpke délután alatt – a meglepetés akkora volt, hogy még így öt hónap távlatából is gyakran felrémlik, mennyire kellemes szájízzel távoztam a bemutatóról. A borokat…..
Volt elég régen egy bejegyzésem arról, milyen pofátlanul árazzák itt-ott a külföldi borokat, már akkortájt azt ígértem, elmesélem, mit gondolok a történet másik feléről, ami nyilván sokkal több embert érdekel ebben a szubkultúrában. A túlárazott-túlárazás kifejezés…..
kezdő alkoholista 2011.03.08 11:36:46
@BZoltan:
Félig OFF:
Én azért itt is érzek egy kis gondot (és nem az adatokkal vitatkozom, csupán egy problémára hívnám fel a figyelmet):
Egykor
10-12 millió hektoliter 550 ezer hektáron,
most (amikor már terméskorlátozás van sok helyen)
4 millió hektoliter 70 ezer hektáron.

Nem kell matematikusi diploma, hogy lássuk a gondomat. Például a "bor"-gyárak (50 Ft-os PET-palackos, borszínű folyadékgyárak) tevékenységét.

ON:
Albert, mindig lenyűgöz az optimizmusod. A jelenlegi "kollektív bölcsességben" reménykedni elég hihetetlen. Beszélgettél manapság egyetemistákkal? Úgy értem, hogy sokkal, amikor a merítés tükrözi az átlagot... Nehezemre esik bennük és a bölcsességükben reménykedni. :-/ De igyekszem tenni az ügy érdekében a magam karnyújtásnyi körén belül.
kezdő alkoholista 2011.03.08 13:32:24
@demisec: Ha hosszú távon szeretnénk gondolkodni (ahogy szerintem kizárólag érdemes), a mostani fiatalságra lehet építeni. Sajnos én azt látom, hogy a töredéküknek van csak életcélja, vagy bármilyen értékrendje. Nem becsülik a munkát, diploma kell és pénz. Ennyi. Lehet, hogy pesszimistán látom...
"Then let us hope, that I was wrong."
Üdv:
Tomán János, egyetemi hallgató
kezdő alkoholista 2011.03.08 20:56:07
@BZoltan: Na, ezekkel a számokkal most megleptél... Érdekes új információ.
A Terroir Club első születésnapján találkoztam először Pelle Lászlóval és egyedülálló párlataival. Bár nem iszom gyakran pálinkát, de azóta nálam kizárólag Zimekék tudták felvenni a versenyt a Pelle Párlatokkal. Illat és íz igazi harmóniája szerintem a legjobb pálinkák…..
Albert gazda Megszűnik a Borbarát 2010.12.16 08:00:00
Ez a hír váratlanul ért. Megér egy megemlékezést. Az ember ilyenkor megrezzen, megáll egy pillanatra. Tizenöt év nem kevés. Akkor sem, ha a szerep, amit a Borbarát a kezdetekkor olyan sikeresen töltött be, menet közben megváltozott. Ahogyan megváltozott a közeg is körülötte,…..
Édes bort inni jó, erről nem is kellett győzködnöm kóstolótársaimat, mikor a napokban felmerült, hogy a fenekére nézzünk egy adag féltve őrizgetett mini palacknak. Azt nem állítom, hogy olyan gyakorisággal fogyasztjuk őket, mint más borfajtákat, és ezzel talán mindenki így…..
kezdő alkoholista 2010.10.21 10:22:34
@Kénporos: Pedig édes bort inni jó. :) Rendszeresen fogyasztok el egy-egy hölgyismerősömmel egy palack édes bort (cukor: 90+ g/l). Szerintem maga a tömény boldogság. És igen, rendszeresen térek be egy étterembe csupán egy-egy desszertért is. Nem mondom, hogy édesszájú vagyok, de ezeket az élményeket nem tudja más megadni. És vice versa, a desszert sem fogja azt az élményt megadni, mint egy kacsasült.
A Művelt Alkoholista Syrah meccs 2010.10.04 06:00:00
2005 nem volt az a kifejezetten jó évjárat Magyarországon. Még élénken élt bennünk a forró 2003-as év emléke - ami minden korábbinál sikeresebben szolgálta ki a koncentráció bűvöletében élő közízlést,  de nem csupán nagy, hanem tényleg kiváló borokat is szült -,…..
kezdő alkoholista 2010.10.05 17:52:16
@AG 2.0: Azért a kérdés nagyon okosan megfogalmazott. Még talán nekem is igen lenne a válaszom, de az erőművet maximálisan ellenzem. A Szerencs hagyományaira építő iparfejlesztés nálam a cukor- és a csokoládégyárat jelenti.
Az etyeki boros-evős fesztiválokról írtam már himnuszt is, sok újat mondani nem tudok, azonnal a lényegre térek tehát. Mint tudjuk, a tavasz a Pincefesztiválé, az ősz a Kezes-lábosé, utóbbi esedékes ezen a hétvégén, miszerint szombaton és vasárnap. Ez a nyolcadik ilyen a sorban,…..
A Művelt Alkoholista Kezes-Lábos 2010.09.21 06:00:00
Aki elfelejtette volna, annak eszébe juttatjuk, hogy a legjobb hangulatú és legerősebb mezőnyű magyar borfesztivál, az Etyeki őszi etapja ezen a hétvégén esedékes. Az időjárás-előrejelzések szerint van esélyünk, hogy az idén szinte minden fesztivált elmosó eső szombaton ne…..
kezdő alkoholista 2010.09.21 15:41:21
"A mi közös pénzünk az nagyon kevés ehhez. Én nagyon bízom benne, hogy a politika átérzi ennek a lehetőségét. Tehát üzletet ajánlunk, ha úgy tetszik, a politikának, hogy fedezze fel Magyarország természeti értékeit, ezen belül a borászatot, mert ez egy nagyon komoly,…..
kezdő alkoholista 2010.09.12 18:39:19
@shiraz: Bevallom, sokszor én sem tudok kiigazodni Szepsyn. :-/ Lásd: Alkonyi-Szepsy ellentét.
kezdő alkoholista 2010.09.13 11:27:41
@AG 2.0: Jó és jogos a kérdés. :) Nehéz ez ember-dolog. De a cikk Szepsyről szól.
Albert gazda Font Kövidinka 2009 2010.08.09 08:00:00
A soltvadkerti Font Pincészet még nem kapott saját bejegyzést a blogomon, holott ha jól belegondolok, ők a kedvenceim arról a szép nagy borvidékről. Ráadásul praxisom eddigi legfinomabb alföldi bora is a nevükhöz fűződik, a 2006-os válogatott ezerjó simán hatpontos volt…..
Az alábbiakban Wojciech Bonkowski válasza olvasható a Magyar kórság című poszthoz érkezett kommentekre: Köszönöm az írásom kapcsán érkezett hozzászólásokat. A XI. Pannon Bormustrán bemutatott borok némelyikével kapcsolatos kritikai észrevételeim a magyar borok iránti őszinte…..
kezdő alkoholista 2010.06.13 08:57:07
Beszivárgott hozzánk a 2010-es Pannon Bormustra végeredménye. Az eredményt kisebb vihar előzte meg, az egyik zsűritagnál a sokadik „ihatatlan” vörös után elszakadt a cérna. Bońkowski bírálatának fényében lehetetlen nem rácsodálkozni, hogy Villány, Szekszárd és a…..
Nem ismerek magyar borokkal rendszeresen foglalkozó külföldi szerzőt, aki Wojciech Bońkowskinál mélyebben ismerné a borainkat és borászainkat. Nem válik dicsőségünkre, de a net felől nézve valószínűleg ő a legfontosabb idegennyelvű kritikus információforrás a magyar borok…..
kezdő alkoholista 2010.06.09 13:03:49
@toughnncool: Ott is egy pont! :)

Ez is egy vélemény, ez is egy probléma. De kérem: nem ez a legnagyobb baj a magyar borvilágban! (Sajnos.) Arra ott van a SPAR (igény szerint helyettesíthető) legalsó polca.