Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mike76

4 bejegyzést írt és 208 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
E-könyv olvasók Radar! 2009.10.04 23:33:00
Közkívanatra itt egy poszt, semmi másért, hogyha valaki más témához nem illő anyagot  talál a hálón, itt megoszthassa. A legjobbakból posztot fabrikálunk. Előre is köszönöm, a többi olvtárs nevében is. UPDATE: új megjelenéseket, érdekes könyveket a Könyvradaron…..
E-könyv olvasók Könyvradar! 2013.10.01 21:17:13
  Ez az idő is eljött, kedves olvtársak. Egyre több forrásból jönnek a piacra az új ekönyvek, és egyre több helyen is bukkanak fel. Eddig a Radaron gyűltek az ilyen tárgyú bejegyzések, de mostanra kiérdemelték, hogy saját gyűjtőposztjuk legyen. És tessék, itt jön ez. Kedves…..
Mike76 2014.12.02 16:13:15
@Dworkyll: No, eljutottunk oda, hogy scifi/fantasy kedvelőként lassan nem bírom követni az új e-megjelenéseket, a könyvolvasóm tele van elolvasásra váró legális könyvekkel, a szürke zóna meg kezd teljesen (na jó, majdnem teljesen...) háttérbe szorulni.
Kedves barátaim az Úrban, ahogy ez az e-könyves téma is egyre jobban a mindennapi élet részévé válik, úgy szürkülnek el azok az akciók, amik kiemelnék a nagy könyves marketingkampányokból. Tavaly és tavalyelőtt is volt e-könyv olvasás hete, de az idén szinte alig találtam a…..
E-könyv olvasók Spotifydalom 2014.12.23 05:37:52
Intro Az elmúlt hetekben igencsak felpörögtt az ekönyvek körüli hírgyártás, ami alapjában véve üdvözlendő. Az már kevésbé, hogy a hírek, kevés kivételtől eltekintve kimerülnek az anomáliák mantrázásában. Anomáliák vannak, ez tény. De a rájuk adott magyarázatokkal,…..
Mike76 2014.12.24 11:54:06
@Szedlák Ádám: Az eredeti cikkben a "fényt-kibocsátó e-olvasó eszköz" konkrétan az iPad volt. A Dworkyll által leírtakhoz még hozzátennék még néhány dolgot:

- A cikk alapján nem a aktuális fényszint, sokkal inkább a fény hullámhossza az, ami összefüggésben van a melatonin termelés szabályozásával, cirkadián ritmusával, ezáltal az alvás minőségével. A tabletek (telefonok, tévék) által kibocsátott rövidebb hullámhosszú fény jobban megzavarja a rendszert, mint a hagyományos világítás hosszabb hullámhosszú fénye. Sajnos a tanulmányból a modern e-olvasók (Paperwhite, Aura) teljesen kimaradtak, jó lenne pedig tudni, hogy hullámhosszilag hol állnak.

- Az a bizonyos 4 óra olvasás maximális(!) fényerejű iPaden történt. Ez nekem nem csak a melatonin termelésemet és az alvásritmusomat borítaná fel, hanem valószínűleg visszafordíthatatlan látáskárosodást is szenvednék.

- Több mint egy éve tartó, egy személyen (saját magamon) végzett kettős vak (erősen rövidlátó vagyok), randomizált (hol az iPad, hol a PW került a kezembe) vizsgálatom alapján lefekvés előtt a Paperwhite-on olvasgatva jóval gyakrabban fordul elő, hogy percek alatt elálmosodom és nem bírom tovább nyitva tartani a szemem, az iPadet használva (még ha minimális fényerőn is van) ez a jelenség érezhetően ritkább, valóban nehezebben megy az elalvás.
E-könyv olvasók Lopásetika 2014.12.09 11:13:51
Diszklémer Nem vagyok jogász. Az itt következő fejtegetések a személyes véleményemet tükrözik, nem pedig a hatályos jogszabályok szerint előírt magatartásformákat. Mindent tudó sem vagyok. Minden észrevételt és kiegészítést szivesen veszek. Intro Egy jó barátom küldte az…..
Ilyen is lesz. Ma. Ha tudok róla, hamarabb kirakom a plakátjukat ;-)     Részletek itt. A tippért köszönet a Hármaskönyvelésnek...
Mike76 2014.10.18 12:26:55
Békés Márton e-könyvvel kapcsolatos cikkeiről mindig ez a karikatúra jut eszembe, gondolom neki valami hasonló kép élhet a fejében a témáról: blogs.baruch.cuny.edu/kunalkangs/files/2012/11/reading-evolution.jpeg

Egyébként remélem meglátogatja a blogot, kíváncsi lennék a pózőrködés nélküli véleményére (olvastam valahol egy vele készült riportot , ahol saját maga is bevallotta, hogy szeret túlozni).
Régen volt már toplista, és igazából a mostaninak sincs semmi aktualitása (ha csak az nem, hogy éppen C64-játékzenéket hallgattam egy cikk írása közben). Szóval jöjjön a legjobb Commodore 64-es játékzenék 10-es toplistája - nyilván szerintem, aztán kommentekbe jöhetnek…..
Mike76 2014.09.25 18:37:15
Köszönve Komavary olvtársnak, ideje beszámolnunk az Amazon őszi (menetrend szerinti) termékpaletta-frissítéséről. A nagy iPhone6 - Note4 bejelentésháború árnyékában talán elsikkadna, pedig vannak érdekességek. Agyő, gombok A belépő szintű Kindle-ről is eltűntek a gombok,…..
Mike76 2014.09.18 21:45:00
@Dworkyll: No igen, a régi készülékekkel sincs semmi baj, a K5-öt néha még mostanában is sajnálom, hogy eladtam.

Az illető font a FF Tisa Pro nevű - sajnos nem ingyenes - slab serif karakterkészlet Medium változata (www.myfonts.com/fonts/fontfont/tisa-pro/pro-medi/). "Normális" embereknek valószínűleg mókolás nélkül is teljesen megfelel, én még egy kicsit vastagítottam rajta a tökéletes kontraszt kedvéért. Régóta keresek valamilyen ingyenes készletet, ami felveheti vele a versenyt, eddig sajnos nem sok sikerrel, pedig nem kevés fontot próbáltam már ki.

Az ár. Sok, sőt nagyon sok. Igaz, ez is csak preferencia kérdése. Ha azt nézzük, hogy sokan simán kiadnak 100e Ft feletti (sőt...) összeget egy okostelefonért, akkor nem is biztos, hogy egy prémium e-olvasóért olyan nagy ez az ár.
Mike76 2014.09.19 21:28:20
@Dworkyll: Amúgy sem hiszem, hogy nagyon meg akarnád venni - a Kindle-hez szükséges 4 stílus árából már egy Voyage is kijönne. Egyébként ha csak ki szeretnéd próbálni, a Google a barátod. :)

@parajos tank: Mondtam, hogy kisebbség vagyok. Számomra egy e-olvasó abszolút céleszköz, amit kizárólag olvasásra használok, arra viszont igen sokat. A mindenféle sallangok, amelyek a fórumokon kívánságként gyakran elhangzanak (nagy kijelző, színes kijelző, bővíthetőség, hang, Android rendszer, stb. ) nem különösebben izgatnak, a tökéletes kijelző viszont mindenek felett fontos (ha már órákon át bámulom). A számokat félretéve: ha van a közeledben egy Paperwhite állítsd be rajta pl. a Baskerville fontot (ami ugye elég klasszikus és kipróbált készlet), aztán hasonlítsd össze egy ugyanezen karakterkészlettel nyomtatott könyvvel - előbbi az én szememet nagyon hamar kifárasztja (valószínűleg az élsimításnak köszönhetően). De mégegyszer mondom, biztosan nem a többség véleményét képviselem.
Mike76 2014.09.20 21:18:42
@Dworkyll: Hekkeltem: Fonts Hack + azw3 formátum.
Kedves barátaim az Úrban, akármit is csinálunk, lassan éledezik ez a magyar e-könyv piac. Ha minden jól megy, idén akár a papírpiac ezredrészét is elérheti. Ez sajnos nem irónia, a papírkönyvek piaca nagyságrendileg 60 milliárdos egy évben, bár csökkenő tendenciát mutat, a…..
Mike76 2014.08.24 18:10:14
@Dworkyll: Egyszerűen oldották meg a problémát, DVDRip minőség alatt tilos bármit feltölteni. A premierrel együtt pedig döntően CAM, TS, TC, DVDSCR, PPVRip, WEBSCR kategóriájú (azaz gyengébb minőségű) anyagok kerülnek ki a hálóra, DVDRip általában már csak jóval a mozibemutató után készül.
Mike76 2014.08.26 21:28:41
@Dworkyll: Ja, jó lenne egy ilyen moratórium, valószínűleg a rendesebb torrentoldalak gazdáiban még a hajlandóság is meglenne az együttműködésre, de hogyan lehetne ezt a gyakorlatban megvalósítani? No meg ha sikerülne is, a nyílt oldalak alátennének az egésznek - élen a legeslegnagyobb közösségi oldallal, ahol a warez kérdést úgy oldották meg, hogy a "warez" szót mindenhol lecserélték a "legális" szóra, és ejnye-bejnye van, ha valaki mégis kimondja, hogy "warez". Komolyan, tiszta Monty Python.

A tavalyi néniről jut eszembe, hogy pont ma láttam a fent emlegetett legközösségibb lapon egy feltöltőt - nicknév helyett saját nevet, saját fényképet használó mosolygós középkorú hölgy, az FB-n seperc alatt megtalálható, beazonosítható. Időnként van egy sanda gyanúm, hogy létezik egy réteg, aki tényleg teljesen jóhiszeműen töltöget fel, és fogalma sincs arról, hogy amit csinál, az nem legális, sőt akár büntethető is lehet.
Bocs, ez most szubjekítv lesz. Jó volt ez a Könyvhét, sok okos emberrel beszélgethettem, mindenféle ekönyves huncutságokról, gyártástechnológiáról is. Megtárgyaltuk, hogy a Kindlegen valamiért a duplájára fújja a (fontbeágyazás miatt) amúgy sem kicsi epubokat. Előkerült a…..
Mike76 2014.06.25 11:13:22
@Dworkyll: A Noto Serif PW2-n még CoolReader alatt is vékonyka, pedig a CR vastagabbra rendereli a betűket, mint az alap rendszer.
Mike76 2014.06.25 12:13:26
@Dworkyll: A K5 kijelzője szerintem továbbra is etalon a Kindle vonalon belül - bár már régóta csak a PW-n olvasok, de időnként még mindig hiányoznak a K5 igazi feketéi,no meg az alacsonyabb felbontás miatti eltérő karakterképe. K5-ön imádtam pl. az alap Caeciliát, PW-n ezzel szemben nagyon nem az igazi az sem (igaz én a nagyon slab fontokat szeretem).
Sziasztok,  ez egy gyűjtőposzt lesz a Kindle háztáji turbózásáról. Ide kommenteljetek mindent, ami firmware, hack, és egyéb okosság, igyekszem a posztszöveget élve tartani. Review-k: K2, K3, K3 Beszerzős poszt Tartalomgyártási kiskáté Jailbreakelős okosságok Magyar…..
Mike76 2013.04.06 21:10:04
@Toledo: Próbáld meg resetelni a készüléket az alsó 'Power' gomb legalább 30 másodperces nyomvatartásával (amikor a LED villogni kezd és a képernyő kikapcsol még ne engedd fel a gombot!).
Mike76 2014.06.07 18:35:40
@Fall: A speckókban két hónap akkuidőt ígérnek napi fél óra olvasás mellett - az ugye összesen kb. 30 óra, szóval a te készüléked kb. 40 óra alatti lemerülése teljesen reális. (Eleinte én is csodálkoztam, miért merül a PW-m olyan gyorsan, aztán kiszámoltam, hogy a nettó üzemideje 21 óra körül van, azt meg nem olyan nehéz 6-7 nap alatt sem összehozni.)
E-könyv olvasók Dühöngő 2010.10.01 22:43:15
Kedves Olvasóink!Nos, itt majdnem mindent lehet. Kivéve amit a „szabályzat” tilt és amit a jó ízlés nem enged meg. Ilyen a személyeskedés, a flame és az illegális források nevesítése (vagy utalás rájuk, hogy miként lehet megtalálni mondjuk guglin). Minden szabály…..
Mike76 2013.10.26 17:24:22
@könyvbolond_konyhatündér: Egy ideig a koobe.hu is biztosan árult pótakksit a Juniorhoz, lehet, hogy őket is érdemes megkérdezni.
Mike76 2014.06.04 17:43:13
jobbklikk.hu/index.php?Cikk=802&fb_source=message

Az 'E-booktatók' fejezet alatt nagyrészt a szokásos sztereotípiákat sorolja a szerző (nincs illata, nem is valóságos, stb.), de a lenti passzus nálam kissé kiverte a biztosítékot:

"Az e-book, akárcsak a technoszféra többi digitális-virtuális készüléke, a mesterséges intelligencia, az elektronikus tárolás és a digitális kódrendszer mátrixával elveszi a szabadságunkat, megfoszt a történelemtől és a véletlen esélyétől. Az e-book merénylet a könyvkultúra ellen, mert azzal fenyeget, hogy a kötetben őrzött szellemet a technoszférába kapcsolva kolonizálja, akárcsak az iparosított civilizáció az erdőt, az infokommunikációs marketing-halandzsa pedig a nyelvet. "

Értem én, hogy valaki technofób, szíve joga, hogy ne szeresse az elektronikus tartalmakat, no de ez így publikus formában kissé erős...
E-könyv olvasók Szégyenpad 2012.06.06 18:00:00
Az internet mindent elbír, erre találták ki. Hogy még egy atomháború se. Vannak legendás oldalak, akiket amiket nagyon szeretnének elhallgattatni, de nem megy. Ameddig a véleményszabadságról van szó, addig értem és el is fogadom ezt. Nem minden vélemény tetszik, nem is mindet…..
Kedves Barátaim az Úrban, közeleg a Könyvfesztivál, és a kiadók - hál' istennek - csúcsra járatják a könyvkészítő gépezeteiket. Az ekönyv-piacon már régebb óta motorozó brigádok mellé pedig felzárkózóban van egy újabb kiadó, az ezoterikus-spirituális témákban…..
Előbeszéd Elvileg, ha van egy jó hangkártyám, meg egy-két jó szoftverem, már tudok zenét csinálni. Gyakorlatilag viszont nem lett belőlem sem Mozart, de még egy Lagzi Lajcsi sem. Az ekönyvekkel sincs ez másképp. Még ingyenes eszközökből is van sok, de a kereskedelmiek sem…..
E-könyv olvasók Fontoskodás II. 2013.11.19 22:15:01
Nakéremszépen, írtunk mi már egyszer a fontok szépségeiről, meg az elméletekről, de az előző poszt hozzászólásai azt bizonyítják, hogy ez a meccs még nincs lefutva, és a tudatos vásárlók elvárják, hogy remekbe szabott fontok is legyenek a könyvekben. Ezért aztán…..
Sok csodát láthattunk mostanság az e-könyv piacon, kezdve az Alexandra önlábonlövésétől a Telekom barokkos túlzásoktól sem mentes marketingcikkjéig. Vannak azért jó hírek is, bár nem feltétlenül a végfelhasználóknak. Mindkettő a diBook felől érkezett. Az első,…..
Mike76 2013.12.25 09:01:23
@AroloTifar: Az a szomorú, hogy ezek a nemrégiben feltűnt "újkönyvkalózok" nemcsak teljesen etikátlanok (ha már kalózkodni akarnak hát dolgozzanak fel elektronikusan ki nem adott papírkönyveket - persze tudom, ez nagyon munkás), hanem saját magukra nézve is veszélyesen tudatlanok. Éppen a napokban találkoztam olyan könyvvel, amiből ügyes kezek a copyright oldalt ugyan kitörölték, de a könyv belsejében az összes html forráskódja tele van a vevő nevével. Egy ilyen konstelláció azért meglehetősen nehezen védhető.
Barátaink a Koobe-nál jól felkészültek a karácsonyra, nagyon izgalmas szerkezeteket rendeltek be az ajándékszezonra. Ugye az megvolt, hogy tavaly még COCOM-listán volt az Amazonnál a Paperwhite, amikor már itt voltak az Angel Glow-val. Idén is jókat látszanak gurítani. Az egyik, hogy…..
Mike76 2013.12.12 16:01:23
@Szilimi: Azzal azért erősen vitatkoznék, hogy a Calibre tökéletesen konvertál fb2-be. Erre a célra sokkal használhatóbb a Libreoffice Writer + OOoFBTools kombó.
Egy kedves és lelkes olvtársnak köszönhetően szemügyre vehettem az idei Paperwhite változatot. Óriási meglepetés: nagyon hasonlít a tavalyihoz ;-). Például belemegy annak a tokjába (szemben pl. a különféle iPafd generációkkal.) Egyetlen lényeges különbség van (a firmware-en…..
Mike76 2013.11.26 15:56:24
@Komavary: A custom szótárak (pl. a nagygabe-féle) ugyanúgy működnek, mint a PW1-en. Multiszótárhoz JBPatch kellene, de sajnos úgy néz ki, hogy a fejlesztő nem nagyon érez kedvet a PW2-es változathoz.
Mike76 2013.11.27 16:03:15
@kovezett: De, ez lenne az, csak sajnos az én PW-men máshogy néz ki a szótár, hiányzik a link alatt található képen látható fejléc a gyorsváltást lehetővé tevő nyilacskával. Igaz, firmware terén le vagyok maradva, a készülékemen 5.4.0 van. Elképzelhető, hogy az 5.4.2-be bekerült ez a funkció (bár az új firmware leírásában nem volt róla szó). Ha lesz rá időm frissítek és visszajelzek.
Mozgalmas az őszünk, a két új áruház-bejelentés után itt a második kiadó az Agave után, akik eddig még nem exponálták magukat az e-könyv piacon, de az SFF vonaluk fejlesztése mellett szintén belevágnak a könyv-villanyosításba. Ez pedig a GABO, szintén a diBooknál. Ken…..
Mike76 2013.11.25 18:27:28
@Dworkyll: Igen. Viszont most látom, hogy csak olvasok, de értelmezni nem tudok, mert egy holnapi megjelenést harangoztál be. No mindegy, azért egy 'Újdonságok' pont tényleg lehetne, Banks meg akkor is titokban került fel :)
Mike76 2013.11.26 18:24:27
E-könyv olvasók Pimp my 'White! 2013.01.08 00:02:34
Intro regéltünk már sokat az Amazon "most wanted" olvasójáról (tényleg így aposztrofálják, és nem teljesen véletlenül), ami tényleg annyira jól sikerült, hogy K3-ról upgradeltem rá, és nagyjából így is marad, bár szeretett K3-asomat továbbra is őrzöm. Pedig nem triviális…..
Mike76 2013.06.30 13:23:16
Egyszerű PDF újratördelés natív PW rendszer alatt:
Hozzávalók: 5.3.5 firmware (merthogy a módszer eredetileg a JBPatch ideiglenes pótlására készült), jailbreak, a PW nyelve legyen English (United Kingdom)-ra állítva.
Töltsük le következő hivatkozáson található csomagot:
www.mobileread.com/forums/showpost.php?p=2527828&postcount=1432

A .zip-ből az update....pw_install.bin-t, illetve valamelyik "számos" könyvtárból (úgy vettem észre mindegy melyikből) a Reader-plugin-en_GB.jar fájlt másoljuk át a Kindle gyökérkönyvtárába. (Ha a pimp eredeti funkcióit, azaz karakter- és margóméret változtatást is akarjuk használni, akkor irány a readme_eng.txt, az alapján másolgassuk a megfelelő .jar állományokat.)
Végül nyomjuk a Kindle-n egy Menu/Settings/Update your Kindle parancsot. Újraindulás után, ha megnyitunk egy pdf állományt és belépünk a Settings menübe, találkozhatunk egy új menüponttal: Text-only Display, ezzel tudjuk az újratördelést bekapcsolni. Bonyolult, többhasábos, ábrákkal, táblázatokkal teli pdf-eknél nem igazán használható, de egyszerű, csak folyószöveget tartalmazó fájloknál teljesen oké.
<<< Szemérmetlen Önfényezés Alert >>> Amikor 2009-ben elkövettem az első blogposztomat, az lebegett a szemem előtt, hogy egyszer majd eljön az az idő, amikor e-könyvet választani papír helyett kb. annyira lesz érdekes kérdés, mint választani a folyékony vagy…..
Mike76 2013.11.17 08:55:24
@nemtomki: Na ja, de itt e-könyvesboltokról és webshopokról volt szó. Elég sok helyen vettem már ezt-azt a neten, de eddig még mindenhol meg kellett adnom az adataimat - az elektronikus vásárlás így működik (biztos van kivétel, ahol elég a bankkártyaszám, de eddig én ilyennel még nem találkoztam). Nem feltétlenül kell szeretni ezt a rendszert, de egyszerűen nem tudod kikerülni, ha a neten akarsz vásárolni.
Mike76 2013.11.18 18:19:32
@Dworkyll: Én régóta keresem az ideális fontot, rengeteg készletet kipróbáltam, de nagyon nem egyszerű feladat megtalálni a tökéletest. Jelenleg egyetlen jelöltem van, ami mindenféle Kindle-n (és azokon mindenféle alternatív olvasószoftveren), emellett Kobón (és annak alternatív szoftverein) is különösebb kompromisszum nélkül használható és jól néz ki, ez pedig az FF Tisa Pro (abból is a Semibold/Bold páros). Ennek viszont van viszont egy nagy hátránya: nem ingyenes, sőt meglehetősen drága.
Mike76 2013.11.20 20:40:54
@Amantis: A hiba a te készülékedben van, nálam továbbra is elérhető a 'Go To' menüpont alól a tartalomjegyzék (2013-as Paperwhite, 5.4.0 firmware).
Kedves barátaim az Úrban, bár teljesen úgy néz ki, de amit látunk az még nem a tuti, a DiBook.hu még nem indult el rendesen. Amit látunk az praktikusan egy nyilvános tesztüzem. Leginkább azért mondom ezt, mert pont azok a tényezők, amik megkülönböztetnék a meglevő ekönyves…..
Nekem már itt van a karácsony, az Agave az eddigi kísérletek után most rendesen odatette magát, és oly sok kör után ráállt az elektronikus kiadásra is. Innentől kezdve már nem rajtuk múlik, ha valamelyik könyvük nem jön ki elektronikusan. Az ő szándékuk és képességeik…..