Regisztráció Blogot indítok
Adatok
volt filozófus (törölt)

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miközben ezeket a sorokat írom egy Buddha szobor ül csendben, mélységes békében mellettem. Ebben az információ-dömpingben, amikor még a "no news is bad news"-ként van feltüntetve, olyan jó érzés rátekinteni a Megvilágosodott békés arcára, elmerülni rendületlen…..
volt filozófus (törölt) 2009.04.29 15:11:48
@fuhur:
Kedves fuhur, szerintem amilyen környezetben te most érteni véled a "boldogak a lelki szegények" állítást, az nem az eredeti értelme.
Érti-e Isten a viccet, és ha igen, mekkorát nevet rajta? Ha meg ez a kérdés eleve röhej, akkor a kérdés félig már meg is van oldva. Ugyanakkor sokat mond a kérdés feltevőiről az, hogy a kérdést hogyan közelítik meg. Érdekes cikket olvastam a Guardianban, miszerint száz meg száz…..
volt filozófus (törölt) 2009.04.29 13:07:48
Kedves bonne!

Teljesen egyetértek veled, miszerint van helye ebben a témában is a humornak. Nagyon jó a példád, hogy amikor az apostolok "túl komolyan" kezdtek valamit venni, abból csak a humor tud kijózanítani. Mert a túl komolyan vételnek semmi köze nincs a komolyan vételhez, viszont romboló tud lenni.
Kierkegaard szán annak oldalakat életművéből, hogy igazából minden szó mögött ott bujkál az irónia az Evangéliumban - természetesen, mert Kierkegaard-ról van szó. Azért az irónia és a humor talán nem egy és ugyanaz. Viszont hogy humornak helye van, azzal teljesen egyet értek. És az idézett vicc nagyon tetszett, még nem ismertem ;) És valóban, az együttnevetés kérdése az nagyon fontos, amikor már tudunk együtt nevetni (bármin), akkor már minden rendben van, és akkor van minden rendben. Jézussal tudni együtt nevetni - magunkon -, tényleg, ez is lehet cél ;) - felszabadult nevetés.
@ige: Szerintem ez azért van, amit te is írtál, hogy a lényeget akarja velünk láttatni a Biblia. Bölcsességet, "Jézus ismeretet" Tőle kell kérni, mert azt "átérezni" lehet. Szavakban megragadni veszélyes lehet, mert kifordítható. Mert a személyesség megtapasztalása óriási kincs, Jézus érzelmeibe bepillantást nyerni olyasmi lehet, mint ha bekopogtatnánk hozzá, pedig általában mi azzal a hozzáállással vagyunk Jézussal "szemben", hogy nem vagyok méltó ahhoz, hogy Ő én hozzám bejöjjön, nem hogy fordítva. Tehát ahhoz nagyon-nagyon tiszta szívűnek kell lenni, persze, aki az, annak minden további nélkül. És hogy ez érdekel, szerintem már jó jel ;) érdeklődj Nála.
Nos, nem túlzok. És nem is csak így gondolom. Így is érzem. Ez az érzés legalább négy éve bennem van. És napról napra egyre erősebb... Katolikus körökben (de talán keresztyén körökben úgyszintén) évek óta nagy divat szidni a szocikat, a komcsikat, ha nem is az egész…..
Az idei húsvét különleges volt számomra. Mivel tavaly nyáron szenteltek pappá ezért most először végezhettem a nagyheti szertartásokat. A jezsuita jelöltekkel együtt egy Mátra közeli, aranyos faluba Mártaszőlősre mentünk, ahol nemrég szűnt meg az általános iskola és már évek óta üres a plébánia is,…..