Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Arie135i

0 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eljönnek, nemjönnekel, eljönnek, nemjönnekel. Baja esik valakinek-nem lesz semmi baj. De-de, egy telepi hülyegyerek magára borítja a kavicságyat, összeroskad a tető és meghal. Ugyan, felnőtt emberek, csak tudnak annyi felelősséget vállalni, és a tempó sem lesz akkora. De gyors a…..
Arie135i 2012.03.20 22:46:47
@Nínó Karotta: menni kell!!! :) nem kell szeptemberig várni, de tényleg kér(lel)jetek egy napot a pályától és összejövünk megint!! bízzatok bennünk...
Slovakiaring, Dunaszerdahely, TC-pályanap. Közel hat kilométernyi pálya, hajtűk, dombok, húzós, hosszú ívek, három hosszú egyenes, a célnál konkrétan hosszabban, mint a Hungaroningen. Profi pálya, profi időjárás, profi szervezés - utóbbiért ezredszer is óriási köszönet a…..
Arie135i 2012.03.13 12:55:17
Arie135i 2012.03.15 00:23:07
@uarempty:
A pályanap: 60 euro
Ebéd a pálya éttermében: 5,5 euro (leves, főétel, öt lehetőség választani)
Víz, kóla stb: 6 euro
80 liter benzin: 132 euro (pályán tokennel az Evo 1,7euro/liter)
DE! Az élmény felbecsülhetetlen (és igen,... minden másra ott a MasterCard :) elfogadják azt is)
„A marketing művészete a márkaépítés művészete” – ezt írja Philip Kotler, a Marketingmenedzsment szerzője. Bár Kotler és főműve ma nem kifejezetten divatos szakmai körökben, egyenesen avíttnak és tankönyv-ízűnek hat néhány elképzelése (Kotlert sokan…..
Arie135i 2011.08.15 14:18:44
1. a tesco annyira nem negatív brand mint amennyire Te ezt leírod, de tény hogy sokmindenki fikázza és lenne mit javulniuk
2. az általad lesajnált pénzproblámákkal küzdő réteg, gyakran csak így egy ilyen pontgyűjtő akció keretén belül juthat hozzá egy Fila táskához (edényhez, késhez, törölközőhöz stb) - ez sajnos Magyarországon egy elég nagy réteg, akiknek gond megvenni egy hátizsákot a gyereknek 5-10-15-20ezer forinttért - viszont megteszi, hogy ha már a Tesco-ban vásárol akkor a pontok után kevesebb mint 3e-ért kap egyet...
2.a. Fila táskát és egyebeket gyűjtenek a "nem szegények" is rendesen, a szigeten, városban nem csak a "csórókon" van Fila táska
3. a több ezer kiosztott táska helyett gondolj inkább 6-700,000 db. táskára - ami inkább milliárdos mint milliós bevétel a Fila-nak (ha kicsit utánnaolvasol egy pontgyűjtő akcióban (Spar egyebek) 5-6-7-800 ezer jutalom kerül a vevőkhöz általában. magánvélemény, de a Fila (vagy akármelyik más sportmárka) normál kereskedelemben egy évtized alatt nem ad el annyi táskát Magyarországon mint most a Tesco akcióban 4 hónap alatt (még ha a nyomott árat bekalkulálod is jó ez nekik, különben gondolom nem csinálnák...)
A Tesco ezzel a táska akcióval beírta magát a sporteszközök piacára, tuti lenyomtak mindenkit idén sporttáskában -- ami valószínű elég "emlék" a vásárlóknak, hogy a következő szezonban - akár akció nélkül is a Tesco*ban nézzenek szét sporttáska ügyben és ne pl. a Decathlonban.
A FILA brand esetén pedig számít az "ismertség", az hogy lépten nyomon Fila cuccot lát a sok magyar jelentheti azt is a laikus felhasználónak, hogy mennyi ember elégedettek a termékkel/márkával -- én is lehet megnézem, ha már ilyen sokmindenkinek van. ez akár pozítívan is befolyásolhatja a FILA normál forgalmát, főleg mert ott inkább ruhákra / cipőkre koncentrálnak, tehát a táskák akkorát nem kannibalizálnak talán... (de mondhatom azt is, hogy hiába van sok Swift meg Astra az utakon - akkor is minden évben ezekből fogy a legtöbb kb 15 éve)
én nem értek hozzá úgy mint Te :), de szerintem ez a pontgyűjtés szinte mindenkinek jó:
1. a vásárló kedvezményesen kap egész jó cuccokat (ahogy mondod sok mindent nem kell érte tenni csak a Tesco-ba járni, amit egyébként is teszel)
2. a Tesco megjutalmaz egy csomó vásárlót, akik ettől valszeg elégedettebben járnak majd vissza és vásárolnak újra
3. a Fila eljut kb.1,5 millió Tesco vásárló házába nyomott marketing anyagon (pontgyűjtő ismertető füzet) és ellentétben egy normál marketing kampánnyal - itt gondolom a Tesco elég sokat fizet is a Fila-nak, hogy reklámozhassa őket magával. Szóval a Fila-nak ez nem ingyenmarketing, hanem profit marketing - ami azért valljuk meg elég ritka lehetőség egy márka számára, hogy országos reklámkampányban úgy szerepel, hogy neki fizetnek százmilliókat, szemben egy normál reklámkampány súlyos tízmilliós költségével.
A Saxo története ott kezdődött, amikor a motorozásé véget ért. Szinte napra pontosan egy éve történt a baleset, amikor a robogózás, mint a tömegközlekedés alternatívája kipattant a fejemből, és rá két hónapra le is zajlott a tényleges baleset, amikor a közben megvásárolt…..
w Lehet más a korrupció 2011.06.10 07:00:00
A Tesco vállalat mindössze kilencven éve foglalkozik kiskereskedelemmel, így kevés fogalmuk van arról, hogy hova érdemes új áruházat építeni, mekkorát, és kell-e egyáltalán. Bizonytalanságukat azzal próbálják leplezni, hogy a forgalmukra mutogatnak, mondván, hogy a magyarok…..
Arie135i 2011.06.10 14:32:54
munkaerő oldalról: a kis boltok, garázsboltok támogatásával az a probléma, hogy egy ilyen üzletben max 2-3 fő dolgozik. kb, a tulaj, a gyereke, meg a szomszéd mari néni. - hiába nyílna ebből további 1000x akkor sem tudna munkahelyet és megélhetést biztosítani azoknak az embereknek akiket a kereskedelmi láncok alkalmaznak. a spar vagy tesco több mint 20,000 embernek ad munkát tudomásom szerint...

beszerzési oldalon: a magyar gazdák támogatását feltételezni a kisboltok elterjedéséből elég butaság. összekötünk egy gazdát 3 kisbolttal, vagy? a magyar gazdák/termelők talán esetleg összetömörülnek és megpróbálnak nagyobb érvényt szerezni maguknak - akkor nekik pont olyan partner kell majd aki sokat - nagy tételt tud venni. a kisboltok erre képtelenek. mivel ők 1-1ben a metroban és hasonló nagykerekben vásárolnak. ha esetleg a kisboltok is tömörülnek (beszerzési társulás) akkor az a CBA és a COOP... ilyenünk már van. ez a törvény amúgy tényleg nekik készül.

vásárlói oldalról:
a választék soha nem lehet akkora egy 400-800 nm-es üzletben, mint egy 5,000+nm-s Interspar, Auchan, Cora, Tesco stb-ben. erre hiába alkotnak törvényt, 400nm-en nem fér el 22,000 árucikk. amúgy senki nem tiltja a CBA/COOPnak, de pista bácsi sarki fűszeresnek is hogy hipert nyisson - csakhát nem értenek hozzá. ha a kedves vásárló szeretne többféle bort, mirelit árut, francia sajtot stb akkor az ISP-be kell mennie vagy a Cora-ba mert ott lehet ilyesmiket kapni (persze komoly utánnajárással lehet találni delikát üzleteket, ahol 3x áron meg lehet venni hasonló cuccokat). a hiperekben az árakciók, hűségprogramok, nyereményjátékok, állatos matricák stb folyamatosan megtalálhatóak, gyakran tényleg korrekt gyűjtési illetve kedvezményes lehetőségekkel. mindenki tegye a szivét a kezére és biztos gyűjtött már pontot, Fila táskát, Zwilling kést, Tefal serpenyőt stb. ezek segítenek a háziasszonynak, spórolni tudnak a családok.
de a legfontosabb: el kell menni egy kisboltba NEM ÁRULNAK MAGYAR TERMÉKET többet arányaiban mint egy nagy kereskedelmi lánc, sőőt. tudomásom szerint a Match %-ban a legtöbb magyar árút tartja, pedig franciák. volumenben a TESCO és SPAR több magyar árut ad el mint bárki más az országban --- míg egy sarki kisbolt a lehető legolcsóbban megveszi a lehető leggagyibb vegyszereket (ami nem magyar és hasonló árban van mint egy hiperben az 5x jobb minőségű cucc) vagy ugyanazt a márkás cuccot tartja a kisbolt is mint a nagyok (és másfélszer annyiért adja)

nekünk vásárlóknak ez a törvény nem érdekünk. az elmúlt 10 évben a kutatások szerint ABC-t a következő indokokkal választunk, fontossági sorrendben:
- áru minősége és frissesége
- árszínvonal
- választék
- üzlet és környezetének tisztasága
- figyelmes kiszolgálás, gyors kiszolgálás
- üzlet közelsége, megközelíthetőség stb
na ezekből a mutatókból szinte kivétel nélkül (kivétel: kedves kiszolgálás, üzlet közelsége) a legalján végeznek a diszkontok, kisboltok, CBA-k, COOP-ok. a vásárlók nagyrésze szerint ezek a kisboltok, közel vannak, ismerős a pultos és mindig tök jókat beszélgetünk és gyorsan végzek - ez a pozitívum. a másik oldalon: gyenge választék, drága, koszos kis porfészek, primitív boltbelső stb.

ezeket a kritériumokat (meg másik százat) évtizetek óta kutatják szerte a világban és nálunk is, olyan cégek mint pl. a GfK (biztos ők sem értenek hozzá) és a mutatók szinte konstansak és a tendencia nem az, hogy a vásárlók kisboltokat akarnak.
Gfk Magyarország kutatása szerint:
- hiper: kedvező ár, nagy választék, jó minőség, esztétikus környezet, igényes vásárlók, folyamatos megújulás, akciók
- hazai láncok: nem igazán kedvező ár, szűk választék, egyszerű boltbelső, jó elhelyezkedés, jó személyzet, odafigyelnek a vásárlóra

a fentiekből is kiderül, amit józan paraszti ésszel is fel lehetne fogni, hogy a hipermarket és kisboltok együtt tudnak élni - más célt szolgálnak és másért megyünk oda vásárolni.
Arie135i 2011.06.10 14:56:40
@Szevasztok:
de nem maradhatna a kistermelő zsebében ez az extra profit, nincs teljesen igazad szerintem.
mert pl. a domestos-t csak akkor lehet olcsóbban adni, ha 4 kamionnal adok el belőle - ez eddig ok. a kisbolt vesz 8 kartonnal sose lehet annyi az ára - ez is ok. csak ez nem versenyhátrány hanem a világ rendje. ha te magánemberként veszel a piacon a kedvenc zöldségesedtől 3 kg banánt - normál áron adja, ha azt mondod Gazsi, kell nekem egy mázsa banán - akkor olcsóbban adja neked is, pedig nem vagy multi. ennyi. ez nem tesco vs kisbolt sajátosság. nem visszaélés a beszerzés erejével - hanem az évezredes kereskedelem alapszabálya. volumen emelkedés = árcsökkenés (ha van ellátás, ha szűkös az árú elérhetősége akkor a volumen emelkedés növeli az árat, de mind1)
a beszállító azért szeretne ott lenni a tesco polcán mert a Tesco penetrációja a magyar háztartások 80+%-a tehát 10-ből 8+ háztartás megy legalább 1x a tescoba egy évbe. a sarki kisbolt penetrációja ott a lakótelepen kb lehet hogy ennyi, de egy két faluval arrébb már 0%.
a kisboltokat boltszintre kell szállítani, kisteherautóval, kis tételben. egy kereskedelmi lánc saját disztribúcióval rendelkezik, egy központi raktárba kell szállítani - ez a termelőnek, beszállítónak óriási segítség, a terméke így 'magától' eljut az ország minden pontjába. egy független boltokból álló országban a termélőnek vagy fizetnie kell egy fuvarost, vagy maga oldja meg - ezek horror pénzek, kivitelezhetetlen.
a nagy márkatermék gyártók (fogkrém, vegyszer, fagyi, kóla, joghurt stb) diktálnak árat gyakran, kb 3x-5x nagyobb árréssel dolgoznak mint egy kereskedelmi lánc, mégse baszogatja őket senki... egy hiper (Auchan, Tesco stb) 10%-15% körüli árréssel dolgozik, egy termelő meg 40%-60%. az igazi profitot meg egy Procter, Nestle, Danone stb szerű cég keresi és nem a kereskedő. a kisbolt pedig egy niche piac, ami arra kell hogy az elfeledett árut, hirtelen szükséges cuccot és alapvető élelmiszereket vegyek. de soha nem tudja kiváltani a nagybevásárlás helyszínét.
w In memoriam dr. D. S. K. 2011.05.17 06:00:00
Mielőtt a nyugati civilizáció erkölcsi összeomlását készpénznek vennénk, érdemes Dominique Strauss-Kahn esetét egészében vizsgálni. Ugyanis pont az ellenkezőjét bizonyítja. D. S. K. lehet, hogy molesztálta a szobalányt, de még nem biztos. Mivel van rá esély, hogy igen, D. S.…..
Szerény véleményem szerint inkább fodrász után... Párom csak ennyit kérdezett a film láttán: "Mi ez, élő? Kutya, vagy macska?" Nézzük meg!  Forrás: IndaVideo, találat Takonypocok videói között..
A válasz attól függ, hogy ki teszi fel a kérdést. Lázár János is feltette a kérdést olyan embereknek, akiknek ad a véleményére, mikor új szolgálati autót keresett magának. Ezt válaszolták neki: Ez egy 5000 köbcentis V10-es motorral felszerelt, 450 lóerős Audi S8.…..
A Két pasi meg egy kicsi főszereplője, egyben az amerikai televízió legjobban fizetett színésze megint előbb ivott és kurvázott, és csak utána gondolkodott, ami persze nem is lenne olyan nagy baj, előfordult el már más milliomos seggfejjel is, de Charlie Sheen lassan sportot űz abból, hogyan égesse…..
Arie135i 2010.10.28 17:31:19
a hirdetőknek egész biztosan NEM kezd a "kollektív töke" tele lenni a dologgal.... mert miért lenne??? honnan a felvetés?? miért foglalkozna ezzel egy hirdető???
egyrészt a hirdető márkák soha semmilyen formában nincsennek Charlie Sheen balhéihoz kötve illetve gondolom hétről hétre változik, hogy mely cégek milyen GRPt vesznek és kik kerülnek az éppen adott reklám blokkba... igazából a felvetésnek sincs értelme. miért azonosítaná bárki a pl. Coca Cola reklámját azzal, hogy a reklám előtt futó TV műsor egyik szereplője rendszeresen kurvázik???? miért vennék ettől kevesebb OB tampont, ha épp Charlie műsorának szünetében hirdet?... önálló gondolkodást nélkülöző középszar fordítások és copy paste jellemzik a "sztáros" hireket külhonból. egy vicc, hogy senki nem gondolja végig, hogy a TV reklámok értékét és helyét a műsort követő NÉZŐSZÁM határozza meg (leginkább) és szinte soha nem a hirdető márka helyezi el direktben a hirdetéseket. Sőt továbbmegyek, nem a hirdető márka határozza meg azt sem, hogy pont hol és pont mikor jelenik meg a reklámja (extra pénzért lehet konkrét helyet foglalni, de alapből nem így megy. És most senki ne jöjjön a Superbowl-al mert az más tészta) . tehát, a kedves hirdető, már ha nagy cég - akkor egy külsős erre szakosodott média tervező és vásárló céggel megállapodik, hogy az új hiper-tampont ennyi meg annyi GRPvel kéne tolni, el kéne jutni xy réteghez n-szer ebben az időszakban. ez alapján a media tervező/vásárló cég kitalálja melyik csatorna legyen, mely műsorok környékén és egyezkedik a TV-vel és szépen vesznek helyeket ill. leosztják, hogy akkor hol mikor hányszor vetítik le... az hogy ez a Two and a half Men alá kerül, mondhatni random illetve nem az, mert ez egy népszerű show, sokan nézik, sokmindenkit el lehet érni a reklámmal.
aki azt gondolja, hogy egy potenciális vevőben negatív érzelmeket ébreszt modjuk a Nivea-val szemben az, hogy charlie sheen kurvázott és mivel Nivea reklám fut a Two and half men szünetében ezért nem veszek Nivea-t mert rendes keresztény vagyok... na szóval ehhez azért elég sok tévét kell nézni, hogy valaki ilyen hülye legyen, hogy ezt elhiszi – sőt leírja, akár mint felvetés is.
  Jó nézni a különleges fotósteljesítményeket, szédítően kreatív editorialokat, extrém divatkoncepciókat és avantgárd külsejű (most finom voltam) modelleket. De férfiként mindennél üdítőbb látvány, ha egy új kollekciónál minden fakszni és erőlködés nélkül…..
Amikor már egyébként számítógépes játékokkal foglalkozó oldalakon is felizzik a spekuláció arról, hogy egy nagyvállalat vajon melyik játékkiadót vagy hardvergyártót vásárolja fel a zsebében lapuló készpénzzel, akkor bizton állíthatjuk, valami súlyosan…..
Arie135i 2010.10.26 14:10:09
nem kekeckedni akarok, de ott van a grafikonon, hogy az Apple cash tartaléka (kék oszlopok) alapvetően nem változtak évek óta, nem is növekedtek - Q3 2008-ban volt a legmagasabb. itt a stagnál szó a legjobb. kb 10,5 milliárd lehet az ábra alapján ami tényleg pénz.
a short-term marketable securities cuccok (zöld) mondjuk lehet állampapír vagy kötvény stb általában 12 hónapnál rövidebb időre lekötött pénzek - ezeket gyorsan és egyszerűen cash-re lehet váltani - DE ettől ez még SEMMIKÉPP SEM CASH vagy elkölthető pénz! ezt először vagy el kell adni, vagy fel kell szabadítani a lekötést, hogy igazi pénz legyen. ezek vásárlási/jegyzési névértéken kerülnek a könyvekbe - kérdés ma is érnek-e annyit mint akkor.
a long-term securities kb ugyanez csak hosszabb lejáratú kötvények, más cégek tulajdonrészei, részvényei stb tartoznak ide. EZ SEM CASH, a mai gazdasági helyzetben ezeket valós értéken azonnal pénzre váltani nem egyszerű.... amit mondani akarok, hogy az ábra alapján világosan látszik, hogy az Apple-nek kurvára nincs 51 milliárdja vásárolni. ha mindent eladna, minden lekötést feloldana és pénzzé tenne és mindenért megkapná a valós igazi árát, na akkor lenne 51 milliárdja talán esetleg. viszont egy komoly cég (ha jól megy és nincs másra kényszerítve) a valóban elérhető pénzének max 10%át költi el kockázati befektesekre, felvásárlásokra stb (ha bátor és nagyon biztos a dolgában). ez alapján ha vesz is bármit az apple akkor arra max 5 milliárdot fog költeni. (szerintem)
Arie135i 2010.10.26 15:26:47
@Dr. Justice: ok, fair enough :)
abban mindenképp egyetértünk, hogy az apple nem hülye és valószinűsíthető az is, hogy okosan fektetnek be és könnyen likvidálhatóak a tartalékaik - még a hosszabb távúak is. ennek ellenére továbbra is azt gondolom, hogy soha semmilyen körülmények közt nem fognak a cash tartalákok 10%-nál többet eldurrantani akvizícióra. a pénzügyi részén túl, azért sem - mert az apple hamarabb vesz meg egy ígéretes 'kis' céget pár tíz vagy száz millió dollárért (lásd fenti lista), mint egy nagy, tohonya világcéget ami esetleg küszködik is (pl Sony)
Ez a kíváncsiskodó, nagyon élénk, nagyon játékos fajta bizony Magyarországról származik. Legyünk büszkék rá! Bővebb információ a fajtáról itt.  Polikrisztának köszönet a fotó találatáért...
Hétvégén lesz a 25. Forma 1-es Magyar Nagydíj! Ez nagyon üdvözlendő, hiszen már alig akad nemzet a világon aki nálunk több versenyt rendezett volna. A véletlen műve lenne ez, vagy más oka is van ennek a kimagasló eredménynek? Évről-évre árnyalják a rendezvény sikerét a piszkos…..
Arie135i 2010.07.29 21:24:04
@ca2: pont ez történik. az állam teszi bele a pénzt, mert ő a legnagyobb haszonélvező. nem a gofri árus a hungaroringen. de ne izgulj nem a te szja-d direktbe :)
Arie135i 2010.07.29 21:47:57
@bogancs: a bevétel akkor stagnálna ha nem lennének áremelkedések. 2009 augusztus és 2010 augusztus között a benzinen kívül sokminden drágább lett 7,5%-al. amiről te beszélsz az a gazdasági növekedés, az más tészta. a magyar gazdaság több más európai (és túli) gazdasághoz hasonlóan lelassult növekedéssel bír mondjuk stagnál. ennek elég összetett okai vannak, de a forma 1-nek legfeljebb áttételesen van hozzá köze.
amit pedig leírtam nem populista (szerintem) hanem tény. 2008-ban 106ezren voltak kint, tényleg eljönnek ennyien, és tényleg minden ennyibe kerül, sőt többe. a forma 1-ben részt vevő haszonélvezők - nagy cégek, kisiparosok, kereskedők stb. illetve ideértve a hungaroring-et is -- képtelenek kitermelni az 5 milliárdot. egyetlen olyan cég, vállalat nincs itthon aki ezt meg finanszírozni - viszont nagyrészt mindenki fizet járulékot, adót stb. amiből összejön az 5 milliárd az államnak. az államkasszában futnak össze a forma 1-ben érdekelt cégek adói és a túristák pénzének adó tartalma. ezért az állam a haszonélvező és fenntartja a működő befektetését. az meg hogy ecclestone milliárdokat keres... 5 milliárd forint az olyan 17-18m euro ebből egy rendes spanyol focistát nem lehetne venni :)
Arie135i 2010.07.29 21:53:56
@bogancs: jogos van ilyen is. én jártam kint, pesten szállodában laktam. nincs üres szoba egyetlen Bp-i szállodában, sem a környéken. az árak az éves átlag 1,5x - 2xse. az árak a leírtak többszörösei. pesten egy 4 fős társaság elmegy vacsorázni közepes árfekvésben, majd megiszik pár sört és hazamegy taxival akkor elmegy a fejenként 8e körül. azt pedig te vedd számításba, hogy mindenki eszik és tankol nálunk - az a zimmer feri-s is aki számla nélkül altatta a kelet németet. :) nem lehet meginnod egy sört, vagy elmenned a tecsóba a fekete pénzzel anélkül, hogy vissza ne kerüljön az államhoz az áfa vagy jövedéki adó vagy valami. persze van feketegazdaság - de valamikor valahol el kell költeni a pénz - és nem lehet mindent elnyaralni meg ukrajnában eltankolni,
"Januártól Magyarország átáll az egykulcsos személyi jövedelemadóra, hogy az átállás hány évet vesz igénybe, az egy másik kérdés" Ezt mondta Orbán Viktor az MTV esti műsorában. A 16%-os egykulcsos, kedvezmények nélküli adórendszer valóban közelebb visz Orbán…..
Gulyásdemokrácia Szívás 2010.05.10 13:29:42
Igazán aranyos volt az a két KDNP-s ellentüntető, akik nagyon lelkesen bemutatták, hogy ők bizony nem értenek egyet a könnyűdrogok legalizációjával. Kevésbé aranyos az a néhány tucatnyi majdnem ugyanilyen lelkes júzer, akik a net minden létező pontján magyarázzák, hogy az élet…..
Arie135i 2010.05.10 17:08:04
hollandiában élek (egyetemistaként majd munkásemberként már több mint 8 éve) információtok helyes a fű (hasis is) legális, coffee-shopban lehet venni menüről többféle is van mindenhol. 18 év alatt nem lehet. a bolt bejáratánál és a pultnál is igazoltatnak, tehát kiskorú nem jut be és nem kap füvet. pár dolgot megfigyeltem: a hollandok nem süllyedtek romlásba, a keménydogosok %-ban kevesem vannak, aki van az kap cseretűt meg ilyeneket (igen az én adómból). szinte minden holland próbálta a füvet egyszer vagy többször de kevesebb keménydrogos van mint a környező nyugati országokban (anglia, franciaország, belgium, németország, skandináv országok stb) tehát a fű mint beugró drog vitát (magyarul hogy ezután tuti heroin lsd ilyesmi) itt kb 2 évtizede vették le a napirendről mert NEM IGAZ. a fű egézségkárosító hatása ismert itt, kapcsolatot is kimutattak a depresszió és egyéb idegrendszeri 'meghibásodások' és a tartós (6 év plussz) fűhasználat között. fontos 6 év plussz napi átlag 1-3 füves cigi az aki keményfelhasználó - és itt sem tutibiztos, hogy meghülyülsz hanem statisztikailag több rá az esély. azonban ezek az összefüggések nem erősebbek (less significant) mint egy alkoholista ugyanilyen irányú problémái. a fű emellett nem károsabb a tüdőre mint a cigaretta (összehasonlításban a dohányosok átlagban 12 év cigizés mellett + napi átlag 8-20 szál - ezzel szemben egy alkalmi füves heti 1-3 füves cigit - míg egy kemény füves napi 3-5 füves cigit nyom el - átlagban 2-6 évig) és így a cigi rosszabb. továbbá teljesen egyértelműen bizonyított, hogy a kizárólag fűvel kapcsolatos orvosi költségek stb elenyészőek az alkohol, drog és cigaretta okozta költségeknek. a fű használók természetesen itt sem vezethetnek autót motort stb és ha mégis akkor baleset esetén extra durván megbüntetik őket illetve a biztosító nem fizet (hiába casco). füvesek minden társadalmi rétegben jelen vannak, legjellemzőbb felhasználók a 18-25 éves korosztály DE! a legtöbben kipróbálják majd egy rövid idő után leteszik (fiatalok). ennek oka, hogy mivel nem tilos ezért nem olyan cool mint nálunk, társadalmilag elfogadott de nem biztatnak sehol sem. ami még fontos, a holland állam több tízmilliárd euró bevételt termel közvetlenül a fű adóztatásából, illetve az ehhez kapcsolódó turizmusból. a határmenti városok coffeeshopjai folyamatosan bezárnak - ezzel segítik a környező országok vámosainak munkáját és figyelik a külföldi kocsikat és gyakrabban ellenőrzik őket a hátárok környékén. mivel 5 gramm a maximum amit vehetsz, nagyjából leszarják azért ha ezt csempészed. egyébként pedig a csempészet elleni fellépés költsége a környező országok rendőr és vám költségeit növelik (hollandiában ugye vehetsz, németországba nem viheted be -ergo a német hatóságok feladata elkapni a csempészt) a legnagyobb előny, hogy mivel ellenőrzött környezetben lehet venni ezért nem kell bűnbandával illetve dealer-el személyes kapcsolatot teremteni és ezáltal belekényszerülni a feketegazdaságba és a bűnözők köreibe. - legalábbis ezt itt értékelik és a szülő aki tudja és elfogadja, hogy az egyetemista gyereke füvezik néha - nem félti, nem kényszeríti a gyereket hazudozásba, nem rekeszti ki - hanem felfogja, hogy a fiam most szív néha füvet oszt majd kinövi. egymilliárd dolgot lehetne még leírni ide. mert csak csapongok. de röviden jelentem hollandia működik, nem nyelte el a pokol tüze. a hollandok műveltek, átlagban 2-3 nyelvet beszélnek, elfogadják azt aki más és nyíltak, őszinték. sokkal több adó van mint nálunk, viszont itt az emberek be is fizetik (nem 44% minimálbéren bejelentve) a hollandok nem mutyiznak és minden 'drogos' vagyis füves rendes felnőtt ember lesz és boldogan élnek európa egyik leggazdagabb, tisztább és legkevésbe korrupt országában. azért mutyizás itt is van egy pici néha. sőt itt is van jobbik szerű buta banda akinek csak holland és csak hollandia és ők itt nemszeretik a többieket és hollandból legyen még a levegő is, meg a gazdaság meg minden és mi, meg a lengyelek meg a törökök és a marokkóiak is menjenek a picsába haza. tényleg vannak ilyenek, csak itt rajtuk nevetni szokás, meg szemlesütve mondani, hogy hát igen ők sajnos buták és gyűlölködnek.
Arie135i 2010.05.12 12:34:06
@Fehérvár Kapitány: a hollandok minden szempontból érettebbek mint mi. :) ez viszont nem jelenti azt, hogy a modell amit kialakítottak évtizedekkel ezelőtt hibás lenne... nem tudom jó ötlet-e magyarországon legalizálni a könnyűdrogokat, azt viszont biztosan tudom, hogy börtönnel fenyegetni olyan fiatalokat akik elpattintanak egy két füves cigit biztosan rossz megközelítés. gondold el hivatalosan felelősségre vonnak, esetleg kapsz felfüggesztett büntetést és ezzel le is húzhatod magad a wc-n az egész életedben - mindezt mondjuk 2 kendernövényért amit a szobádban lámpa alatt növesztesz és a haverokkal elszívsz... szerintem ez faszság. meg amit leírtam, hogy ha én Mo-n bármilyen okból, mondjuk saját szórakoztatásomra füvet akarok venni - akkor kutya kötelességem alvilági kapcsolatokat kialakítani és mocskos gengsztereket gazdagítani. ez nem lehet a módja. olyan meg nincs és soha nem is lesz, hogy nincs fű. mert mindig van és lesz - mint pl kurvák. mert igény van rá és ezt nem értik az okosok. hogy hiába nem szabad meg hiába feketegazdaság és hiába káros az egézségre meg stb. van x tízezer fiatal aki ezt felmérve úgy dönt, hogy nem két dekás páleszt nyom le a torkán szombat este hanem 2 füves cigit. nincs olyan h jobb meg rosszabb - mindkettőt szabályozni kell kultúrált keretek közt.
Arie135i 2010.05.14 12:38:52
@dzsaszper: teljesen igazad van, én nem gondolom, hogy rugalmasan kellene tekinteni a törvényekre, illetve, hogy a nemtetsző szabályokat hagyjuk figyelmen kívül. de azt gondolom, hogy a könnyűdrogok liberalizálása (pl. 18 év felett, minimális mennyiség saját használatra (max 3 gramm) nem vonna maga után büntetőeljárást - csak fű és semmi más esetén) még nem lenne totális anarchia... csak ugye ez a szimpla megközelítés nem működik. a fenti szabályozással többek közt az lenne a baj, hogy továbbra is illegális úton kéne vennem - és a terítés/értékesítés továbbra is büntetendő... tehát csak ha az égből az ölembe pottyan 2,75 gramm akkor vagyok rendben:) ez nem túl életszerű. felmerül a lehetőség, hogy én otthon 2 növényt termeszhessek. ezzel az a gond, hogy egy szobában viszonylagos odafigyeléssel termesztett növényen 40-100gramm is nőhet egyszerre... ami megintcsak illegális lenne.
akkor mégis hogy lehetne? például a termesztő csak és kizárólag kvóta alapján növeszthet (engedély köteles mint mondjuk egy fegyvertartási, de ez fűnövesztési engedély), ezt az ellenőrzött módon termesztett füvet megvenné a fűbolt (ellenőrzött termesztő, ellenőrzött felvásárló, engedélyek tömkellege, a fűbolt csak iskoláktól és hasonlóktól messze lehetne) a fűboltba 18 év felett jutok be, igazoltatnak 2x ajtóban és pultnál mielőtt vehetek valamit. az itt megvett füvet 25% áfa terhelné meg mondjuk további 45% jövedéki adó. így mondjuk 5000 Ft/gramm mellett 70% adó 3500 Ft/gramm az államé (ebből finanszírozható az ellenőrzés, prevenció, fiatalok felvilágosító oktatása, egyéb pl egézségügyi kiadások) a fennmaradó 1500 ft/grammon osztozna a termesztő és a fűbolt üzembentartó. aki otthon termel engedély nélkül az büntetés, aki kiskorú büntetés, amelyik bolt kiskorúnak ad el azonnal bezár engedély örökre megvon, az illegális díler kapjon 3x annyit mint most, az illegális termesztő is 3x. ez persze egy nagyon lebutított séma, de azt talán mutatja, hogy lehetne erről értelmesen is beszélni akár szabályokat is ki lehetne találni. szerintem legyen kurva bonyolult, nagyon lekorlátozott de ne kelljen a fiataloknak menekülni, bújkálni, parázni azért mert füvet akar magához venni.
  Soha ennyi kézen tesztautó még nem ment át nálunk. Pedig az elvakultak szemében csak egy francia hulladék. Na ők azok, akik sosem tudják meg, miért a Citroën DS3 az idei év meglepetése. Vélemények az azonos című írásunkról...
w Non est vita 2010.04.09 06:00:00
Nemcsak a Jobbik rendezte át a terepet. Hagyományok halnak ki, íratlan szabályok szűnnek meg, sőt az írott törvényt is telibe lehet szarni, ha úgy kényelmes. Volt például egy szép rituálé az utóbbi három választás előtt: a miniszterelnök-jelöltek kiálltak a tévébe, és…..
Arie135i 2010.04.09 14:24:07
Arie135i 2010.04.09 16:52:56
gyerekek, egy miniszterelnök jelölti 'vita' nem azt takarja, hogy Viktor meg a többiek egymásnak esnek és hazudoznak. arról szólna egy ilyen fórum, hogy a jelöltek ülnek szépen a porondon és lehet tőlük kérdezni, amire válaszolni kell. nem mellébeszélni, válaszolni. a kérdéssort előre kiadják, fel lehet készülni. a moderátor azért van ott, hogy a mellébeszélést megakadályozza. erre pedig azért lenne szükség, hogy kb lássuk azt mire számíthatunk. ugyanis az igazság az lenne, hogy sok adó lesz - és emelkedni fognak az ilyen jellegű terhek. a kiadási oldalt ezentúl is vissza kell fogni, tehát nem lesz szuper nyugdíj és nem lesz feketeerdei klinika minden faluban és ingyen ez meg ingyen az. a következő években, akárcsak eddig is fogcsikorgatva kell(ene) dolgozni azért, hogy a tetemes hátrányt az EU-val és a környezetünkkel szemben ledolgozzuk. a rendszerváltás romantikája és lehetőségei megszűntek, a mostani időszak egész másról szól. a mi generációnk feladata, hogy képezze magát, nyelveket tanuljon, adózási fegyelmet gyakoroljon és NE MUTYIZZON mindenen. enélkül lehúzhatjuk magunkat. kurva kemény meló (több évtizedes) lesz rendbeszedni az országot és ehhez nem ködösítő, semmitmondó faszok kellenek. ( a mai jobbik, fidesz, mszp-re gondolok) a probléma, hogy az átlag magyar műveletlen, szakmai tudása nem felel meg a világ kihívásainak, nyelveket nem beszél, a történelmünket nem ismeri ezért demagóg módon nagymagyarkodik, utcán hőzöng, adót nem fizet, multizik - zsidózik - cigányozik - kommunistázik. itt a kommentelők 80%a is. az európai integráció, pedig káromkodás sokmindenkinek.

visszatérve a vitához, itt sokan hangoztatják, hogy egy vita csak és kizárólag 2 egyenrangú, vagy hasonlóan esélyes fél között jöhet létre... ez komoly? tehát ha valaki egy adott megmérettetés előtt papíron erősebb, vagy hangosabbak a támogatói akkor a küzdelmet hanyagoljuk, hiszen lefutott ügy az egész, sőt csak a gyengébb malmára hajtaná a vizet egy ilyen vita? aztakurva de okos gondolat. szerencse, hogy egerben mikor megjelent az ottomán hadsereg nem közületek nézett le valaki a várfalról, hogy hűűű bazza de sokan vannak ezek a turbánosok, inkább le se álljunk vitázni... ez mondjuk hülye példa, mert itt másról van szó.

arról, hogy ma Mo-n nincs olyan politikus aki Churchil után szabadon kiállna és elmondaná, hogy véres verejtékkel kell majd küzdenünk, mivel az országunk versenyképtelen a közvetlen környezetében is - nem is beszélve a távol keletről. az országunk súlyos adósságait rendezni csak és kizárólag több közteherrel és csökkentett kiadásokkal lehet. ami kellemetlen és fájni fog. az országban 45%felett van a minimálbéres adózó, tehát a 'becsületes' magyar emberek csalnak lopnak hazudnak, a multik az ország adóbevételének a túlnyomó többségét teszik ki, a legjobb munkaadók (nincs mutyi, járulékot, biztosítást, nyugdít fizetnek) ezért támogatni kell őket, mert belőlük elünk. az aki a multik elzavarásáról beszél az hülye mint a segg. továbbá vannak dolgok amiért ezentúl fizetni kell, ilyen például az egyetem - mert így van ez a világon mindenütt. ilyen például még az orvos ahova melegedni jár a betegek harmada, az hogy a vergődő egézségügyünkben is túlgyógyítunk mindenkit (több gyógyszert írunk fel, tovább vannak betegállományban az emberek, többet fekszenek a kórházban szirszar dolgok miatt), ezenkívül soha az életben nem lesz pénz kórházfelujításra csak ha bevonunk valami magánpénzt ebbe, az aki gazdag még több adót kell hogy fizessen, az aki gazdag nem kap támogatást semmire és ezer más 'népszerűtlen' dolgot kellene mondani - és ami ennél is fontosabb MEGVALÓSÍTANI. csak nálunk a politikus nyerni akar, nem országot felvirágoztatni. ez a gond. tök mind1, hogy jobb vagy bal - a munkamorál a gond, az előrelátás hiánya és az, hogy az igazság fáj (Bokros) ezért meg se hallgatjuk, nemhogy figyelembe vennénk és esetleg foglalkoznánk vele. egyszerűbb azt mondani, hogy a komcsik ellopták, vagy tudomisén. mindenki mint a megszállott hisz a saját illetve pártja igazában. de közben nem nagyon vágja senki mi is a tét és mit is kellene tenni, hogy legyen jövőnk. mert így ebben a formában, ezzel az acsarkodós, sárdobálos, semmittevős hozzáállással sehol nem leszünk. (sajna már most se nagyon vagyunk) -
w Ante portas 2010.04.07 07:30:00
  Minden egész eltörött I. Négy-, esetleg háromrészes cikksorozattal, tarkabarka gondolatcsokorral jelentkezik a blog a választások célegyenesében. Bár később egyes elemzők koherens stretégiaként próbálják interpretálni, szerző valójában csapongó, bizonytalan gondolatait…..
Arie135i 2010.04.07 16:05:12
a szavazatszonda működik és egy ügyes kezdeményezés, a támogatók kitalálók meg ott vannak mellette (logók)

W. igazad van, a Jobbik talán 'jobb' Fideszt eredményez, a kérdés csak az, hogy a szarból mit lehet fejleszteni...
a Jobbik egy olyan párt akinek majd minden 'ígérete' vagy EU törvénybe utközik, vagy hülyeség. a fidesz nem ígér csak nagyvonalakban, viszont azok gazdaságilag ellentmondóak és kivitelezhetetlenek. az mszp azt mond amit akar, őket úgyis leváltja az ország. az mdf-et direkt nem akarja senki meghallani, ami nevetséges vagy inkább szomorú. de mást mondok. nincs európában rajtunk kívül olyan ország, ahol úgy tartanak parlamenti választásokat, hogy ezt megelőzően soha sehol egyetlen egyszer sem ülnek le a felek megvitatni dolgokat. a 'presidential candidate debate' tehát az elnök/miniszterjelöltek vitája nélkül választást tartani felfoghatatlan egy európába tartó országban, hallatlan. az hogy nem vállalják a nyílvános eszmecserét - megmérettetést, ovis magatartás... az összeset el kellene kergetni a picsába. fejlett nyugati országokban is (pl 2009/2010ben hollandia, anglia stb) is dőlnek össze kormányok (mindkét helyen előrehozott választás lesz) de a két vagy több fél (pedig útálják egymást) akkor is leül és megvitatja a dolgokat. a jelöltek hónapokon keresztül, nagyon kemény kérdéseket kell hogy megválaszoljanak a TV nyilvánossága előtt. és nincs mellébeszélés, mert profi szakemberek, újságírók, egyetemi professzorok stb alkotják a paneleket. nem lehet mellébeszélni mint Viktor, mert a mondat felénél leállítja a riporter és kérdez mást, vagy felszóllítja, hogy ne ködösítsen és válaszoljon a feltett kérdésre. nálunk pedig megy a mutyi-választás, azt se tudjuk mit hazudnak. felfoghatatlan, hogy ez egy egész társadalmat nem izgat, és elvakultan megy mindenki a saját elképzelése után. holott az emberek 99%-ának fogalma nincs a közigazgatás kihívásairól, fogalma nincs a költségvetés felépítéséről, fogalma nincs mit akarnak a pártok kormányrakerülés után, fogalma nincs mi az EU vagy az európai parlament, vagy EU tanács, vagy nato vagy semmi. mert ismerjük el, az átlagember ehhez nem ért, utánna nem olvas. nem érdeklődik. nem tanul. de az utcán hőzöngeni, zsidózni, kommunistázni stb azt mindenki tud. beteges ez az egész. minősíthetetlen magatartás a közszereplők részéről. mi pedig tűrjük, sőt támogatjuk. észhez kéne már térni. és te is TW hiába írogatsz, mert olvassuk páran, megértjük és igazat is adunk sokszor. csak Te se számítasz, te is kevés vagy ahhoz, hogy beleköpj a szarházi politikusok levesébe.
V8 / 4.395 cm3 / 578 PS / 720 Nm @ 1.500 - 5.650 / biturbo / KERS (klikkelj a nagyobb képekért) ..
Arie135i 2010.04.02 15:06:11
"Nem megfelelően használta személygépkocsiját" - közölte az ausztrál rendőrség, miért kobozta el az exbajnok Mercedesét pénteken.Hamilton az Ausztrál GP helyszínén, Melbourne-ben helyi idő szerint este negyed tíz körül közúton farolt és égetett gumit, de…..
Két bankártyás mókát is kaptunk, az elsőnél a fenti adatlapon egy konferencia szervezői kérték el a résztvevők minden kártyaadatát, a másodikban viszont maga a Microsoft próbálta megtudni Tibortól a titkos azonosítóját. Az ilyen megoldásokkal a bankok sem értenek egyet és…..
Arie135i 2010.03.19 16:17:00
@DaM: annyi kiegészítést fűznék a hozzászólásodhoz, hogy mivel Mo. nem amerika, így nincs igazad. ha valaki jogosulatlanul pénzt költ a hitelkártyádról, akkor neked ezt hónapfordultával ki kell fizetned. majd egy eljárás keretében bizonyítod az igazad és a bank ezután téríti meg a károd. az eljárás 45-60 nap és addig a TE pénzed áll benne és nem a mastercard-é. ez 100% mert tavaly egy 700 dolláros tétel jelent meg a számlámon (malajziai költés) mindey 3 héttel azután történt, hogy Hong Kongban használtam a kártyát. nekem kellett bizonyítani, hogy nem voltam malájziában és a pénzt pedig be kellett fizetnem. több mint 2 hónap után kaptam vissza.
viszont a posztra visszatérve, épp nyaralást szerveztem és pont egy ilyen credit card authorization form-ot kellett (volna) kitölteni - szóval ez nem magyarisztán, hanem szinte bárhol a világon a foglalást egy hitel kártya biztosítja. az hogy ezt elektronikusan adod meg egy weblapon vagy így írásban nem oszt nem szoroz. de mindenesetre ez egy bevett, nemzetközi szokás szállodáknál stb.