Regisztráció Blogot indítok
Adatok
blahalujza

0 bejegyzést írt és 116 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lábjegyzettel kezdem, a bejegyzés címét bloggerkollega ihlette, helyesebben az ő családjából induló belsős poén, én meg a nem szégyen tanulni a jobbtól elve alapján szíves felhasználásra átvettem. Szóval ugye az idősebb (értsd: már nem csecsemőkorú) gyerek örökbefogadásánál mindenki, akit kicsit is…..
kisrigók megismersz? 2015.10.21 13:52:08
-szia csabi!-szia...-megismersz?-szia balogklári!   felszállt a vonatra csaba gyerekotthoni óvónője. csaba volt az óvoda napi két órában egy erdei sétára. fiam arca kipirult, fülei vörösen égtek, örült, és mintha kísértetet látna, bámulta, és nézett ránk, hitetlenkedve…..
blahalujza 2015.10.22 23:01:37
isolde Főleg könyvek 2015.01.03 15:39:38
A könyvek szeretetére neveljük a Lányt. Egyelőre itt tartunk:  Anyukám: - És, mi volt a könyvesboltban? Lány: - Egér!!!!Anyukám: - És még mi volt? Lány: - Csengettyű!!!Anyukám: - És még? Lány: - Bácsi! Csengettyű! Bácsi! Csengettyű!!! Az a sztori, hogy Sopronban…..
blahalujza 2015.01.06 14:06:58
Ma például, az orvosi váróban fültanúja voltam, ahogy egy minden bizonnyal jószándékú, de ostoba és kártékony nagymama legalább egy óra hosszat folyamatosan alázta a vele lévő tizenkétéves-forma kövér kisfiút. Merthogy nem tudtak tőle vért venni, mert kövér és mert félt,…..
Tanulni kéne. Értelmes ember ilyenkor feláll, elvonul egy barlangba, és elő se jön addig, amíg be nem vágta az anyagot. A kevésbé értelmesebbje (=én) még szörfözik egy kicsit a neten. És amikor már éppen felállna, hogy na most már tényleg nekikezd tanulni, rábukkan a Mini Metro…..
isolde Babablog, főleg alvásról 2014.02.14 10:48:19
Szóval az alvás.  Úgy kb. hathónapos korában romlott el a Lány alvása, először csak kétszer, majd háromszor, majd többször kezdett ébredni. Ez egybeesett a fogzással, nyáladzott, nyűgös volt nappal is, ujjait meg mindent rágcsált és látszott is a kis fogcsíra, ami mintegy…..
blahalujza 2014.02.16 11:30:28
Nekem a legnagyobb tanulság a módszerek kapcsán az volt, hogy utólag se tudom eldönteni, hogy ok-okozat volt, vagy egyidejűség.
A kaja kapcsán hat hétnél döntöttem el, hogy lehet, hogy ez a gyerek eleget kakilpisil, meg hízik is, de én akkor is azt látom, hogy nem lakik jól, toljuk rá a tápszert a szoptatásra. Első alkalommal 60 ml-t tolt be kidülledő szemekkel, aztán általában 90-et. Kéthónapos korára megtanult olyan technikával enni, hogy nem szakította le a mellbimbómat, és egyre kevesebb tápszert kért, háromhónaposan már semennyit. Egy barátnőm kislánya ugyanebből a konstrukcióból viszont az anyatejről szokott le.
Azt, hogy nekünk nagyon bejött a ferber, már leírtam milliószor, de egész őszintén fogalmam sincs, hogy az jött be, vagy pont akkor kattant át valami, és megszeretett elaludni. Vagy hogy ha az jött be, akkor csinálhattuk volna-e korábban.

És most küzdünk az új problémával, a rácstalan ággyal, amiben egyetlen másodpercig nem marad bent, ha nem ül valaki mellette. És aki ott ül, annak is nagyon résen kell lenni, hogy milyen ütemben pakolja vissza, amikor így is kijön, hogy ne forduljon izgalmas játékba a dolog. Erre még nincs meg a megoldás :)

Tápszert esetleg megpróbálni nem cumisüvegből, hanem csőrös pohárból? Tudom, hogy az is baromi idegesítő, hogy mi pénzt elkölt az ember a kísérletezésre, de csőrös poharat úgyis vennétek egyszer, az csak előrehozás. Hogy ne az legyen az élménye, hogy baszki, ezzel az erővel anyatejet is kaphatnék, mi ez a szar.
blahalujza 2014.02.21 14:17:39
@joozsef: nem világos nekem, hogy kíváncsi vagy a tapasztalatokra, vagy csak megemlíted őket, hogy legyen átkötés az előítéleteidhez :)

Mindenesetre az én gyerekem imádta a babakocsit világéletében, szuperjókat aludt benne (és igen, a térkő kifejezetten altató hatású). Tavaly télen napi másfél órát tologattam, meg kint hagytam a gangon bezsákolva aludni. Különben a nagykerekű babakocsi a menő, a miénk nem olyan, és ennek nagyon örültem minden alkalommal, mikor felszálltam a tömegközlekedésre. Vagy bementem egy ajtón.

Egyébként tényleg elég drágák, mi kb annyit fizettünk egy 3verziós kocsiért másodkézből, használatlanul, amennyit egy autóra el szokás költeni havonta. Meg tönkre is mennek, egy év intenzív használat után kicsit kilazult az egyik tengely, ki kellett egymással cserélni a két kereket. Ja és többször meg is kellett olajozni. Szörnyű volt.
marsbéli krónikák A huhogók 2014.02.05 16:28:48
Nem, nem a film. Hanem az a személy - jellemzően nő -, aki reflexből, gondolkodás nélkül elkezdi sötét színekkel ecsetelni a jövőt, ha azt mered mondani, hogy szerinted egyre jobb az életed, ahogy a gyerekek egyre nagyobbak. Na, majd meglátod, ha kamaszodnak! Jaj, pedig ez már csak…..
blahalujza 2014.02.16 11:14:22
@zsuzsibuvar: először is tényleg nem gondolom, hogy csak akkor lesz egy kamasz kibírhatatlan, ha a szülei elcsesznek valamit, ezt csak pofátlan visszaugatásnak javasoltam kiemelten idegesítő nénik ellen.

de amiről a cikk szól, az pont az, hogy lehet, hogy neked könnyebb volt a kéthónapossal, de olyan is van, aki szívesebben beszélget fekete lyukakról, mint arról, hogy ott a vauvau kutya.
marsbéli krónikák 2013.10.14 21:27:48
Hogy én hogy imádok egyedül lenni! Nagyon szerettem egyedül élni is, a kisgyerekes-családos állapotomban pedig azt viselem a legnehezebben, hogy alig lehetek magam. Nem titkoltan ezért is várom annyira, hogy a gyerekek nagyobbak legyenek. Ha megvan a minimum napi néhány egyedül töltött…..
blahalujza 2014.02.06 23:15:13
isolde Főleg alvás 2013.11.12 09:29:17
Hát igaza lett Renáta néninek, aki a Lány kb. öt hónapos korában arra, hogy éjszakánként egyszer-kétszer kel fel enni, azt mondta, hogy "á, most van ez az átmeneti nyugodt időszak". Mert féléves kor körül el szokott romlani a babák alvása megint. El is romlott basszus, valamint…..
blahalujza 2013.11.18 07:44:34
Hú, de sokat gondolkoztam, hogy beírjam-e, már tényleg úgy tűnik, mintha valami megszállott ferbermániás lennék, pedig én is csak egyetlen adat vagyok a millióból. Viszont ezalatt sokat gondolkoztam legalább az altatáson, meg hogy nekem mi volt benne a különösen kiakasztó. Arra jutottam, hogy én azt tűrtem rettenetesen rosszul, hogy ez egy kétszereplős dolog, ráadásul olyan, amiben harcolunk, nem szépen kézenfogva elsétálunk álomországba, hanem ő küzd, én meg lenyomom. Fogalmam sincs, hogy mi lett volna, ha az "altatás" egy szép békés dúdolgatós program, nem az, hogy az üvöltő gyerek popsiját hintáztatom, és túléneklem az üvöltést, míg be nem ájul. Azt hiszem, akkor is azt gondoltam volna, hogy ez így nincs teljesen rendjén, és az elalvás egy olyan trükk, aminek az egyedül végrehajtását is el kell sajátítani egyszer. Sőt tulajdonképpen azt a tudást, hogy aludni jó, és az elalvás ennek az előszobája, vagyis az is jó. Az apjával minden este boldogok vagyunk, hogy mehetünk aludni, döbbenettel figyeltük, hogy neki ez miért nem evidens.

És teljesen kontraintuitív, hogy egy ennyire barátságtalan módszerrel lehetett elérni, hogy átkattanjon, és természetesen semmi bizonyítékom nincs rá, hogy a módszerrel értük el, és nem csak egyszerűen egybeesett a két dolog. Viszont ha úgy maradtunk volna, hogy altatás van, nem elalvás, akkor pl még mindig az én dolgom lenne pontosan kitalálni, hogy mikor álmos, ehelyett most berakom az ágyba, és elszöszöl, duplózni tanul, beszélni tanul, énekel kicsit apukájáról, aztán elalszik, amikor neki alkalmas.

Mindez nekem távolról sem csak az éjszakai felriadásról szólt, az összes altatástól összeugrott a gyomrom. Viszont az éjszaka kapcsán gondoltam azt, hogy azt tudja, hogy ha egy sötét szobában találja magát, az a teendő, hogy sírva fakad, és akkor jön valaki, aki intézkedik. Innen szerettem volna oda eljutni, hogy ilyenkor az a teendő, hogy visszaalszom, és ha ez valamiért nem jön össze, csak akkor kiabálok segítségért. (Persze ez ugyanaz a "felnőttként beleképzelem magam a gyerek fejébe" gondolatmenet, amit eléggé rühellek a szakkönyvekben, de én nem is vagyok szakkönyv.)
isolde On the bright side 2013.11.16 21:12:39
Azt meg olyan nehéz elmagyarázni, hogy mi benne a jó, mármint a gyerekvállalásban. Mert a negatívumok mind érthető, világosan megfogalmazható, racionális dolgok, a pozitívumok meg nem. Amikor még nem volt gyerekem, én is pontosan felfogtam, mit érthet az ismerősöm az alatt, hogy…..
isolde Ezek vannak 2013.11.03 09:48:41
Jaj, akartam írni arról is, hogy voltunk pszichiáterekkel (= Niké, Kolléga és Johnny) és családjaikkal a Millenáris parkban, csomó kisgyerekünk van összesen, az enyém a legkisebb (és a legcukibb, nyilván), és megbeszéltük, milyen a munkahelyünkön a morál és a hangulat (nem, nem…..
blahalujza 2013.11.08 06:56:15
@nennial: jajaja, szó nincs otthagyásról, általában 4-5 év alatt nem is lehet. tök nem arról szól, hogy elszabaduljak, hanem hogy fedett helyen kipurcanjon fél-egy óra alatt, ráadásul a beltéri mászókák általában még eggyel biztonságosabbak, mint a játszótériek, sokkal kevésbé érzem a kényszert, hogy fél méterre kövessem. valamint télen fűtött, nyáron hűtött. és oda is kell menni, meg vissza is kell jönni, kutyák, babák, járművek, izgalom, boldogság.
plusz az enyém valószínűleg extra sajtkukac, mindenesetre a kettecskén nyugis játszás, könyvnézegetés, miegyéb még 20 hónaposan is teljesen esélytelen félóránál tovább. mármint félóra, ötpercenkénti programváltással, aztán jön a nyűglődés/őrjöngés. ettől nyilván nem függetlenül nekem egy teljes délután kettesben itthon rémes. (mármint úgy nem függetlenül, hogy egymást hergeljük oda-vissza.) egyébként 7 hónaposan még én se hurcoltam nagyon játszóházba, de ha az apja félórával később ért haza a szokottnál, kész voltam teljesen.
blahalujza 2013.11.09 08:01:35
@rollller: hát ez nézőpont kérdése, nekem az ép elmém megőrzéséért nem szürreális ár 500-1000 forint, és azt se bánom, hogy mellesleg a gyerek pont annyit mozgásfejlődik, amennyit akar.
isolde Főleg evés 2013.11.04 20:44:03
Ma meg itt volt Judit néni, babajáték helyett egy üveg bort hozott, és kérésemnek megfelelően példaértékűen és jóízűen falatozott a tejmentes sütiből, amíg megetettem a Lányt*. A Lány már két kávéskanál sütőtököt is megeszik, sőt, ma először adtam hozzá három…..
Jé, nem gondoltam, hogy felháborodást kelt majd az alábbi idézet. Azért elmondom, mit gondolok. Először is, kontextus: a regény az ötvenes években játszódik Amerikában. Mira egy okos lány, elvégzi a főiskolát és szívesen tovább menne egyetemre, de aztán férjhez megy Normhoz,…..
blahalujza 2013.11.09 08:01:21
@isolde: másrészt ha a klasszik bányában dolgozó nőt nézzük, akkor ő ugyan hazamegy, de otthon akkor is várja a második műszak, nem színházba megy, hanem főzmostakarít. nem vonom kétségbe, hogy ennek a fiktív nőnek is kemény lehet az otthonlét, de szerintem akkor is kisebb a különbség, mint nekünk, akik a munkahelyen az agyunkat használjuk, ráadásul a pasink hajlamos elmosogatni.

@rolller: ójesz, és akkor még van az is, hogy ha otthonról dolgozol, akkor nyilván közben kimosol-kiteregetsz, felteszed a levest, és hamarabb elhozod a gyereket az oviból, mert olyan nyűűűgös volt reggel. egész konkrétan nem is tudom, hogy melyik problémákat oldja meg a távmunka azon az egyen kívül, hogy nem pocsékolsz időt utazásra.
isolde Je ne regrette rien 2013.10.28 06:36:57
Az amúgy miért van, hogy az anyaság elengedhetetlen velejárója a bűntudat? Nem mondom, hogy mindenkinél, mert ismerek olyan anyákat, akiknek vagy nincs bűntudatuk minden hülyeség miatt, vagy ha van is, nem hangoztatják. Én úgy döntöttem, a mindennapi életben inkább elhessegetem,…..
blahalujza 2013.11.09 08:01:04
@Antibaby: valószínűleg az istván bababarát címével nem fért akkor össze a császárról való beszéd, bár bevallom, hogy az utolsó alkalmakat ellógtam, de a címükben nem szerepelt ilyesmi.
nekem hatalmas a különbség a császár és a nincs tej között, az anyatej ugyanis a babának jobb, sok szempontból és bizonyítottan, a hüvelyi szülés meg az anyának lehet jobb egyes esetekben (máskor meg rosszabb, megint máskor mindegy). plusz a szoptatáshiszti egy hosszan elhúzódó, millió döntést tartalmazó folyamat, ott sokkal inkább érzem az anya felelősségét, mint egy néhány órás eseményben, amikor ab ovo nincs az ember a legjobb formájában.

vagy csak arról van szó, hogy engem az egyik kikészített, a másikat kicsit bántam, és most önigazolok?
Szóval kipróbáltam magamon is az orrszívó porszívót (laikusok kedvéért: ez egy műanyag szerkezet, amit a porszívó csövére szerelünk és ezel szívjuk a náthás baba orrát, mert a baba még nem tudja kifújni. Az orrszívó a porszívó szívó hatását használja, de a szívóerőt…..
blahalujza 2013.09.25 11:59:53
@isolde: erre van két válaszom is, és én mindkettőben erősen hiszek, bár kicsit ellentmondanak egymásnak :)

1. tény, hogy az én gyerekem mormotagéneket örökölt mindkét ágon, nem is értettem a rosszul alvást az elején.

2. meggyőződésemmé vált, hogy amit _igazán_ akarsz, azt el fogod érni a gyereknél, persze nagyon sok dolgot nem lehet igazán akarni, arra nincs az embernek kapacitása.
blahalujza 2013.10.09 07:14:07
@lakberblogger: Ha nincs is mit szépíteni, én azért megpróbálom: szerintem a gyereknek is jobb, ha végigalszik éjjel 10 órát és nappal kétszer másfelet, mint amikor az éjszakát 1-2 órás etapokban tolja, nappal meg feleket alszik. Igen, tudom, hogy mindenki felébred éjjel többször többékevésbé, de szerintem akkor is különbség, hogy felébred, és visszaalszik vagy felébred, és addig ordít, míg egy kómás szülő odatántorog megbabusgatni.

Természetesen simán lehet, hogy magától is megtanult (és megszeretett) volna aludni pont akkor, amikor két éjjel egy-egy órát ferbereztük, de az egybeesés legalábbis gyanús.

Jöhetnek a kövek :)
Van ez a sztori a köztiszteletben álló apukáról, már többször belefutottam az interneten. Úgy tűnik, mintha mindenki tudná, kiről van szó, nekem halvány fogalmam sincsen. Mindegy, a történet kb. annyi, hogy befolyásos férj bántalmazza feleségét, készül látlelet is, válnak,…..
blahalujza 2013.10.05 11:11:20
@Illyés Edith: miért kéne úgy élni?

azt gondoljuk, hogy volt az emberiség során egy aranykor, amikor a dolgok működtek, és mindenki boldogabb volt? vagy legalább átlagosan boldogabbak voltunk? és az pontosan mikor volt?
isolde Öt hónapos 2013.09.29 21:51:38
Ennek örömére adtam a Lánynak két teáskanál friss almalét a hozzátáplálás megkezdéseképpen, mindkettőt helytelenítő arckifejezéssel köpte rám, gondolom, rájött, hogy még nem telt le a hat hónap. Nincs mit tenni, ez egy ilyen szigorú LLL-es kötődően nevelődő baba,…..
Hosszúhosszú szünet után itt vagyok megint, a vadiúj 27. évaddal (és bepótlom a 26-ot is tökre!), Blood versus Water, régi játékosok és rokonaik. Ehhez nem csináltam kikicsodát, mert az alapsztorin kívül minden kiszivárgott hírtől elég bánatos voltam (ehhez képest tök…..