Regisztráció Blogot indítok
Adatok
etele724

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
mint azt bizonyára tudjátok (legalábbis a többség), szántós éveim alatt összesen másfél évig laktam egy szobában egy sráccal, aki a szó szoros értelmében skizofrén volt. millió sztorit lehetne mesélni vallási bigottságáról, mely liberalizmussal, és nemzetellenességgel…..
A napi jófej: Bodaa tragikomédia hazai sztárja most épp szimpatikus(?) arcát mutatta az emberiség felé, és cuki volt, bulizott, ráadásul meghívott egy vodkára est caféban.A napi féreg: Pezona bezzeg ő nem hívott meg vodkára. pedig úgy tűnt, nagyon örült nekem, tolta is a kis…..
A napi jófej: Tomivolt szobatársamat már több, mint egy éve nem láttam, így nagyon megörültem, mikor megpillantottam szenesben ezt a verebet. annál (anál?) is inkább, mivel ez alatt az egy év alatt nem kevesebb mint 25 kilót szedett magára, így az én hízásom valósággal…..
etele724 2010.09.24 21:57:26
Egy különlegesen finom kidolgozású, életnagyságúnál jóval nagyobb római bronzszobor lába került elő 2009-ben, Paks határában, az egykori Lussonium katonai tábor területén végzett ásatások során. A feltehetőleg a Kr. u. 3 századra keltezhető tárgy minden bizonnyal egy…..
etele724 2010.08.03 22:52:29
@Hullafotós: nem túl kedvező kép helyett én tudok ajánlani egy videót (bár ez sem sok de több a semminél) www.tolnataj.eu/page/video_detail/10441
élőben persze a legszebb, érdemes megnézni (ez volt a reklám helye)
üdv: egy régészdiák
no, a tegnapi álmom:először asszem a szántó koleszban voltunk a szobám mellett, de valahogy ott tartottak torkos csütörtököt. tabáltunk is rendesen, sőt, dzsutti még két hubit is rendelt, amit ki sem kellett fizetnie, mert a pincérnő mondta, h szimpatikusak vagyunk. utána valami…..
Nem aprózzák el Észak-Rajna–Vesztfáliában a teutoburgi ütközet kétezer éves évfordulóját, amelynek során a germán törzsek Arminius herceg vezetésével Augustus császár három teljes legioját semmisítették meg egy hatalmas, több napos rajtaütésben. A Birodalom,…..
etele724 2009.05.24 10:58:00
@bloggerman77: egy kis pontosítás, Pannonia területén 4 legio állomásozott: Vindobona (ugye a mai Bécs), Carnuntum (Deutsch-Altenburg), Brigetio (Szőny), Aquincum, Sirmiumban nem állomásozott legio, mivel nem határ menti város volt. Viszont Singidunumban (Belgrád) volt, de az már Moesia.
Aquincum (de igazából a többi legiostábor esetében is) megfigyelhető, hogy a legios tábort alapították először a rómaiak, de bennszülött település is volt előtte: a kelta erviscusok. A tábor mellett alakult ki a kiszolgáló telep és a katonák családjai=canabae. Majd a bennszülött réteg fokozatos romanizációjának köszönhetően létrejött még egy Aquincum, a polgárváros, municipiumi rangot vmikor Hadrianus alatt kapott, a colonia rangot pedig (hálából) Septimius Severus adta. Így természetes, hogy a katonaváros nagyobb volt. Mindkét városhoz tartozott amphitheatrum (Carnuntumban is, Brigetioban még kérdéses). A katonavárosban pedig azért is lakhattak a kései időszakban, mert eleve biztonságosabb volt (a polgárvárosban elbontották, majd visszaépítették a falat). A polgárvárosban a továbbélés a nyugati részben van, de az sajna nincs jól kutatva.
etele724 2009.06.09 10:57:54
@Iovianus: a Limes Dacica-ról Nicolae Gudea írásai szólnak (angolul van egy cikke JSTOR-on), valamint Ferenczi István cikkei.
A daciai limes elég összetett és máig vitatott valós kiterjedése, a román kutatók szeretik az egykori temesi bánság területét is a római Dacia részéhez kapcsolni.
Az elmúlt hetekben sok szó esett a győri Széchenyi tér területén található, illetve a közelmúltban jelentős részben elpusztított régészeti emlékekről, érdemes tehát összefoglalni, hogy mit tudunk Győr Belvárosának középkori történetéről. Az 2008. őszén és telén…..
etele724 2009.04.28 11:48:01
@tevevanegypupu: jó lett volna ügyelni de: "A múzeum két régésze a város két másik pontján megelőző feltárásokat végzett, a földmunkák nagy része pedig pénteken és hétvégén zajlott." Ráadásul szerintem senki sem gondolta, hogy a megállapított 50 cm-t átlépik. Ha maradtak volna ennyiben, akkor megőrződtek volna a leletek egy későbbi ásatás számára.

@StopSzmog: a török börtön, csak a Győriek köztudatában terjedt el, mint a Széchenyi tér alatt található építmény

További és részletesebb infó, Bíró Szilvia blogján: www.szechenyiter.blog.hu