Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jEnci

245 bejegyzést írt és 453 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vajas Kenyér Az utolsó felmondás 2023.04.05 08:00:00
Azért mire ide eljutottunk ez egy folyamat volt. A több éves írásnak hála (visszaolvastam sok posztot) egy folyamatosan ismétlődő minta láthatóan kirajzolódott a munkahelyeimmel kapcsolatban.Ez a minta az, hogy én elkezdek dolgozni egy cégnél, mindkét fél egyformán lelkes, majd ez az állapot…..
   Miscellaneous: röviden csak Misc. Különböző dolgok keveréke, amik nem kapcsolódnak egymáshoz -- Minden konyhán van egy ilyen fiók, amibe minden bele van dobálva. Abban lehetnek: önéletrajzok (hivatalosan nem, mert nem felel meg a GDPR-nak de valahogy egy-kettő mindig ott köt…..
Mielőtt 2021 novemberében bementem a pubba az önéletrajzommal párszor elmentünk előtte kocsival, Facebookon is követtem őket, így maga a hely nem volt idegen. A beszélgetésen arra számítottam, hogy majd egy nekem nem annyira szimpatikus férfi főszakács fogad majd. Ennek ellenére egy fiatal csajjal…..
A 2022-es karácsonyi szezonra egyszerű menüt készítettünk. Úgy voltunk vele, hogy inkább szűkebb kínálattal csináljuk végig a decembert, de azt csináljuk meg rendesen. Figyelembe véve, hogy egyel kevesebben voltunk a konyhán és a színvonalból nem adunk le. Nagyon forgalmas szervizeken az egyik…..
Volt 10 szuper hónapunk. Mindenki, aki a konyhán dolgozott, a faluban vagy a környéken lakott. Tudtam, hogy ez az idill nem fog örökké tartani, úgyhogy annyira nem ért váratlanul a szétbomlása. A dolgok ott kezdtek nagyon frusztrálttá válni, amikor a chef de partie (CDP) felmondott. Nem akart…..
Szóval dolgozom egy pubban az ’istenhátamögött’ vidéken részmunkaidős sous chefként 4 napot olyan tulajdonosoknak, akiknek nincs korábbi vendéglátós tapasztalatuk. Egy részem a kihívásokért él. Igazából örültem, hogy a saját vállalkozásom nyomása lejött a vállamról. A tulajdonosok nagyon…..
Ha a korma curry jut eszünkbe egy enyhe, halvány színű, krémes ételt képzelünk el, ami gyorsan elkészíthető. A legtöbb receptben a krémességét csak kókusztejjel vagy joghurttal érik el, az állaga híg lesz, az íze pedig picit fűszeres.Ez az európai változat.Szerencsére a britektől nem kell Indiába…..
A Valentin-nap korai eredete kapcsán többféle mítosz kerül elő: az egyik az először 8. században jegyzett Szent Valentin lakomája; a másik a mártír római Szent Valentin története. Egy korai elmondás szerint a kivégzése előtt a férfi levelet írt a börtönőr lányának, amit úgy írt alá, hogy ‘a te…..
Vajas Kenyér Az angliai vidék 2023.02.08 08:00:00
Hol van Norfolk egyáltalán? És miért pont Norfolk? Norfolk Észak-Kelet Angliában van. A megyeszékhely Norwich. Azért Norfolk, mert Devon túl drága lett és nagyon messze van Londontól. Innen 2,5 óra alatt le lehet jutni Londonba. Voltunk itt hosszú hétvégézni 2020 ősszel és burtálisan megtetszett. A…..
Vajas Kenyér Privát szakács 2023.02.01 17:26:22
Az elbocsátás után nem mentem vissza dolgozni, mert karanténos karácsony lett és nagyon terveztük, hogy elköltözünk Londonból messze vidékre. Továbbá Marci egy hetet járt oviba, 2 hetet volt otthon karanténban, mert valaki Covidos volt a csoportjában mindig. Zsolti eddigre már folyamatosan otthonról…..
Vajas Kenyér Kiégés 2023.01.23 09:00:00
2018-ban az egyik mentális összeomlás után rájöttem, hogy főzés ide vagy oda, ezt az óraszámot/életstílust kisgyerek mellett nem lehet csinálni nőként. Amikor Marci 10 hónapos volt, visszamentem arra a helyre dolgozni ahol terhesen is dolgoztam sous chefként (Oblix; Shard, 32. emelet; Zuma…..
jEnci 2023.01.23 16:24:43
@szemerey: Köszi. Igen sok energia kell hozzájuk.
jEnci 2023.01.24 10:30:16
@Benikuty: Lehet is, meg nem is.
jEnci 2023.01.27 23:47:51
@Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. Ettől függetlenül, jól látod, a CBT nem volt elég.
Az otthon tölött idő Marcival és Zsoltival csodás volt. Marcinak a bölcsit nem mondtuk le így volt 2 délután és 2 egész napom a héten amikor egyedül voltam. Nagyon sokat aludtam. Szunyókáltam. Marcival elaludtam este fektetés közben. Elmentem kötetlenül ügynökséges szakácsként itt-ott dolgozni egy…..
Vajas Kenyér A blog 2023.01.19 09:40:00
2017-ben ott hagytuk abba, hogy lett egy gyerekem. Étterembe már nem jártunk, mert nagyon sokat stresszeltem, hogy ezt az anyaság dolgot jól csinálom-e és nem bírtam másokat és a tekintetüket rajtunk elviselni. Viszont ez volt az az időszak, amikor elkezdtem az Instagramot többet használni és…..
Blogod adminfelületén a Beállítások menüben már találkozhattál a Mobilsablon menüponttal. Mától ezt a menüt Speciális sablonok néven találod meg és a mobilsablon logója és színe mellett két további beállítást is találsz. A Szevasztok! blogon megjelent posztban már írtunk…..
Gyümölcskenyeret már az ókori Rómában is készítettek. Akkor pürésített árpába kevertek bele gránátalma magot, fenyőmagot és mazsolát. Mézet, fűszereket és eltett gyümölcsöket a középkorban kezdtek hozzáadni. Az elkészítési mód az idők során minden országban változott...
Az utóbbi 2 évben már nem követtem olyan rendszerességgel az otthoni dolgokat, mint korábban. Ez alatt értem az új könyv megjelenéseket és az új éttermi nyitásokat.A karácsonyi időszakban otthon töltöttünk több, mint két hetet. A két ünnep közti időszak eltelt a család látogatássokkal, a január…..
Marci születése óta megtanultam egy főre főzni átlag 20 perc alatt.16 éves korom óta nem töltöttem ennyi időt otthon, de akkor még nem én főztem, pláne nem egy főre.A gyerek alvás ciklusa kb 40 perc. Ennyi idő alatt megfőzök, megebédelek és elmosogatok. A lentebbi négy étel ebbe az időtartamba…..
Előzmények itt: Terhesen a konyhán; és itt: Terhesen a konyhán 2. Hivatalosan augusztus 12-re voltunk kiírva. Nem hivatalosan az Úrfi úgy döntött, hogy még 12 napig bent marad. A terhesség 40 hete gyorsan eltelt ehhez az utolsó 12 naphoz képest. A 41. hét után már kétnaponta kellett vizsgálatra és…..
jEnci 2016.11.05 11:21:48
@Hobbiszakács: Igen, igen. Nem fog kimaradni belőle! ;)

@sellőlány: @BHÖ: Köszönjük! :)
Olyan meleg van Londonban, hogy az ember tényleg úgy érzi, hogy nyár van. Mostanában nem töltök sok időt a konyhában, de nagyon szerettem volna valami olyasmit sütni ami szezonális, illik az időjáráshoz és lehetőleg túrós. Zsolti üknagyanyjának a recept könyvében találtam egy klasszikus túrós…..
jEnci 2016.07.30 19:47:50
jEnci 2016.08.05 08:36:39
@sellőlány: Úgy általában: nyűgösen! :D Mindenhol nyom, mindentől ég a gyomrom, sehogy nem kényelmes, folyamatosan feszít a hasam, mindentől azonnal elfáradok és a többi... Semmi olyasmi, ami ne lenne normális ilyenkor. 39 hétnél vagyunk, szóval már tényleg nincs sok hátra. :)
Idén tavasszal csak pár napra mentünk haza főleg a Bocuse d'Or miatt. Szerencsére össze tudtunk hozni egy napot, amikor anyukáinkkal elmentünk négyesben ebédelni.A Kollázs éttermet választottuk helyszínnek több okból: lehetett online asztalt foglalni; nem volt probléma, hogy 14:15-re (ebédhez képest…..
  Első rész. Az interjún a főszakács azt mondta, hogy ő biztos benne, hogy engem nem kell megtanítania főzni, viszont azt meg tudják mutatni, hogy a főnökség szintjén hogyan működik egy ekkora étterem.Ennyi embert és egy ekkora rendszert már vezetni (menedzselni) kell. Elsőre…..
jEnci 2016.07.15 11:26:04
@sellőlány: Dolgoztam volna tovább is, de a hét műszak már túl sok volt, ötre meg nagyon macerás lett volna levágni. Totál stresszes lett volna az egész. Meg eléggé ki is készültem, egy hétig pihentem mire visszajött az energiaszintem, szóval jobb volt ez így. Azért nem unatkoztam, rendbe tettük a lakást, meg meg kellett vásárolnunk mindent... Eléggé őrült hetek voltak, a jövő héttől remélhetőleg kicsit nyugodtabbak lesznek a dolgok. Amúgy most is dolgozom, csak most a saját business-ben, irodai munkát kötetlenebb munkaidőben. :) Csak ez nem vendéglátás.
Fénykép kapcsán majd megpróbálok összehozni valamit, amíg még lehet. :)
jEnci 2016.07.17 10:56:43
@sellőlány: :D :D
A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm dolgokra... De majd meglátom... :D (Neki egy éves kislánya)
Tavaly ősszel és télen ügynökséges szakácsként dolgoztam. Ez arra jó volt, hogy a szakmában maradjak, hogy meglássam, hogy ez a fajta munka a vendéglátásban milyen, de hosszútávon nem akartam csinálni.Decemberben szóba sem jöhetett, hogy munkát keressek. A karácsonyi (otthoni) szabadságunk le volt…..
2013-ban Magyarország jelentkezett a Bocuse d’Or 2016-os európai selejtező rendezési jogára. 2014-ben, a stockholmi versenyen hirdették ki, hogy megnyertük a pályázatot. A rendezés joga fontos promóciós lehetőség az ország számára melynek keretein belül Budapest és a magyar gasztronómia bemutatása…..
jEnci 2016.05.26 22:34:17
@Benikuty: sztrájkol vagy meg van kötve a keze?
jEnci 2016.06.02 13:52:20
@rambo13: @Benikuty:

Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia ennek az irányát. Szerintem az nem mindegy, hogy ezt milyen feltételekkel (milyen áron) teszi.

Az interjút olvasva felszaladt egy-két mondat kapcsán a szemöldököm. Nem vagyok hajlandó elhinni, hogy a dolog ennyire fekete vagy fehér.
Az is igaz, hogy a témával nem szoktam a hétköznapokban foglalkozni. Arról tudok, ami a médiában megjelenik és az utóbbi pár hétben sok mindenen megakadt a szemem amik aztán elgondolkodtattak.
Vajas Kenyér Sirha Budapest - 2016 2016.05.31 14:46:09
Lyonban a Sirha gasztronómiai kiállítás és vásárt két évente rendezik meg a Bocuse d'Or-al párhuzamosan. A rendezvény célja, hogy a termelőt összekösse a vevővel és / vagy a nagykereskedőkkel kapcsolatokat építsen. Stockholmban ugyanezt a célt szolgálta a Gastronord. Ezekre a kiállításokra jellemző,…..
jEnci 2016.06.02 13:10:23
@rambo13: azért szerintem nem volt rossz, de az igaz, hogy annyira kiemelkedő sem.

A rúdtojást én továbbra is inkább kihagynám! :)