Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lakaj

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nemrég hallottam két férfit beszélgetni. Az idősebb arról beszélt, hogy milyen kár, hogy nem nősült meg. A fiatalabb kérdezte, hogy miért kár, mire az idősebb mondta, hogy lenne, aki a ruháját kimossa, kivasalja, a szobáját kitakarítsa, a dolgait rendben tartsa. Erre a fiatal…..
Tudok egy plébánosról, aki az iskolában, ahova hitoktatni járt, provokatíve nem engedte előre az ajtónál a tantestület hölgytagjait. Mikor aztán valaki számonkérte rajta a férfiak részéről a nőknek kijáró kötelező udvariasságot, az illető kéjes öntudattal kijelentette:…..
lakaj 2009.11.22 09:02:49
@zaziabestia:

Először sírsz.
Azután átkozódsz.
Aztán imádkozol.
Aztán megfeszíted
Körömszakadtig maradék-erőd.
Akarsz, egetostromló akarattal –
S a lehetetlenség konok falán
Zúzod véresre koponyád.
Azután elalélsz.
S ha újra eszmélsz, mindent újra kezdesz.
Utoljára is tompa kábulattal,
Szótalanul, gondolattalanul
Mondod magadnak: mindegy, mindhiába:
A bűn, a betegség, a nyomorúság,
A mindennapi szörnyű szürkeség
Tömlöcéből nincsen, nincsen menekvés!
S akkor – magától – megnyílik az ég,
Mely nem tárult ki átokra, imára,
Erő, akarat, kétségbeesés,
Bűnbánat – hasztalanul ostromolták.

Akkor megnyílik magától az ég,
S egy pici csillag sétál szembe véled,
S olyan közel jön, szépen mosolyogva,
Hogy azt hiszed: a tenyeredbe hull.

Akkor – magától – szűnik a vihar,
Akkor – magától – minden elcsitul,
Akkor – magától – éled a remény.
Álomfáidnak minden aranyágán
Csak úgy magától – friss gyümölcs terem.

Ez a magától: ez a Kegyelem. /Renényik S./
0. Vagyis bevezető. A hír, miszerint a Vatikán tárt karokkal fogadja a tradicionalista anglikán papokat és híveket enyhén szólva is vegyes fogadtatásra talált. A sajtótájékoztató másnapján a Guardian egy nagyon de nagyon meglepett Rowan Williams portréval a címlapján közölte:…..
lakaj 2009.11.08 15:42:15
@izrael miszteriuma: nagyon köszönöm én is , hogy megosztottad velünk megtérésed történetét.
@Reina Nicolasa: gondolom, hogy olvasta a fenti beírásokat izrael misztériumától. Szeretném, ha megírná mit gondol erről.
Egyik lányom épp 17 éves. Egyre többet idézem saját 17 éves koromat. Tudom, hogy mindenki másképp éli meg ezt a kort, de emlékszem, hogy anno nekem és most lányomnak is nehezen megy a másikra odafigyelés alázattal, szeretettel. Pláne, ha vmiről meg voltam győződve 100%kosan.
Kérem figyeljen a többiek érveire sokkal jobban. Számomra érvek sokasága, amit ők felsorakoztatnak, az ön néhány bibliai idézetével szemben, amiket nem egyféleképp lehet csak értelmezni
Nem sok évtizedig koptattam a Föld porát, azt viszont tudom, hogy vannak dolgok, amik könnyen elszállnak. Főleg, ha tele vannak mindenféle langyos, légnemű dologgal. Amikor tehát belebújunk alul a kis dobozba, elszállhatunk vele együtt. Azon a héten, amikor a fél világ könyökig…..
lakaj 2009.10.19 20:59:59
@Reina Nicolasa: Ez nem gusztusosság kérdése.
Az orvostudomány használja és szüksége van a fenti tárgyakra!!!
Az ereklyéket úgy csomagolják, hogy nem lehet felismerni a testrészeket.
A két különböző 'kiállítás' teljesen másról szól, nem értem, hogy jutott eszébe ez az összehasonlítás???
Számomra az ereklye ugyanaz, ami az érem, az amulett, a kabala, egy babonás tárgy. Aki azt gomdolja, hogy érintése, csókolgatása segít, az babonás. Bizony nagyon sokunk hajlamos rá, megfigyelésem szerint a nők inkább /nő vagyok/, hogy egy kicsit babonásak legyenek hitükben.
Egy nagyon kedves, katolikus ismerősöm Mária érmeket adott, amikor egy évig foldrengéses területen éltünk, hogy azok elásása a ház négy sarkába megóvjon minket a katasztrófától.
Nos, ha jól tudom, minden oltár alá ereklyét helyeznek el, hogy??? Mi ennek az oka?
Minden évben elérkezik az az időszak, amikor a kedves blogoló szabadidőfája régen ismer minta szerint alakul. No de távol álljon tőlem, hogy panaszkodjak, dolgom az igehirdetés. Ugyanakkor még az is bennem van, hogy ezt az állapotot valahogyan ábrázolni kellene, bemutatni az emögött…..
Néhány napja különös élményben volt részem. Egy számomra közeli emberrel éltem meg! Kértem tőle valamit, elmesélve a körülményeket és kérésem hátterét. Nem volt nagy kérés, komplikált háttér, semmi, egy kísérőlevélre volt szükségem csupán. Nagyon érdekes jelenetben…..
Így nyár közeledtével egy régi emlék jutott az eszembe. Történt egyszer, néhány éve már, hogy az életem valami nagyobb változás előtt állt – sürgős szükségét éreztem az imának. Elvonultam hát egy időre „hátat fordítani a világnak”: egy sátorral…..
lakaj 2009.05.29 22:46:19
@zzzsuzsa: miért van igény ennyire egy nem reális nem valós azonosulásra. Miért nincs igény a valóságos emberi azonosulásokra?
Az egyik miért 'nem reális, nem valós' , és mit értesz a 'valóságos emberi azonosuláson'?
Pont ez, amiről Pacsy ír, annyira egyéni, hogy csak meghallgatni lehet a mások élményeit, rácsodálkozni, vagy idegennek érezni vmiért.

Valami furcsa összehangolódás,
Valami ritka rend –
Széthúzó erők erős egyensúlya,
Mély belső bizonyosság idebent –
Bizonyosság arról, hogy élni jó,
Szenvedni elkerülhetetlen,
Szeretni tisztán: megistenülés,
Meghalni szép –
S a Kifejezést meglelni mindezekhez,
Megtalálni a felséges Igét:
Az Igét mindezekhez:
A Béke ez.
Orkán ordíthat aztán odakünt,
Robbanhat ezer bomba: kárbament,
De kárt nem okozott.
Bent:
Csend.
A Béke itt kezdődik.
Bent:
Csend.
Isten hozott. /Reményik/

Régente alapvető különbséget tettek hívő és hitetlen között. Az ötvenes évek Hollandiájában az egyházi/felekezeti hovatartozás pontosan tükröződött a politikai pártállásban, a gyermekszámban, vagy az élet alapvető kérdéseiről vallott más nézetekben is. Manapság kissé…..
Amióta pap lettem az egyik furcsa dolog, amivel szembesülök, hogy időnként olyan dolgokról is megkérdeznek, amiről magamtól úgy érzem, hogy nem vagyok igazán kompetens. A minap egy rádióműsorba hívtak meg, hogy katolikus papként vegyek részt egy az öngyilkosságról szóló beszélgetésben. No ha már…..
lakaj 2009.05.15 20:52:24
@cziczmiczpindur: Áldott, aki bízik annyira az Úrban, hogy a szakmai segítséget is az Ő eszközének tekinti.
Bizony áldott, szerintem is.
Biztos ismeritek a viccet:
A püspök lápos területre kerül autójával és sűlyedni kezd, bőszen imádkozni kezd megmeneküléséért. Jőn egy túzoltó autő aki ki akarja húzni, de elküldi, hogy őt az Úr megmenti mert imádkozik hozzá. Jön egy vontatós autő, majd egy helikopter, de mindkettőt elküldi. Végül elsűlyed, meghal, az Úr elé kerül akitól számonkéri rögtön, hogy miért nem segített.
-Fiam háromszor is küldtem segítséget de te elutasítottad.
Azt gondolom, hogy a meghallgatás nagyon fontos, de felismerni, hogy én többet nem tudok tenni és szakmai segítséghez juttatni a depressziósat, elkeseredettet, .... nagyon hamar, még fontosabb.
Ettől még az ima érte persze fontos, de a legtöbb esetben nem elégséges.
Egyes előre jelzések szerint alacsony részvételre számíthatunk az Európa Parlamenti választásokon. Úgy sem változik semmi. Akkor meg minek - halljuk gyakran. Az egyik párt nem különb a másiknál. Semmi értelme az egésznek. Egy szavazat nem számít és, ha számítana is, akár ki…..
lakaj 2009.05.10 00:47:12
@Androidus: egyetértek a fentiekkel, sajnos a tapasztalataim hasonlóak.
A másikra figyelés, legalább egy mosollyal, borzasztó fontos lenne.
Néha, ha nem vagyok fáradt, próbálkozom az utcán, közlekedési eszközön nagyon figyelmes lenni, átadom a helyem, rámosolygok az illetőre, mikor megköszöni, ha valamivel megszólítanak, odafigyelek, bárki is legyen az illető.
Az emberek többsége meglepődik, de igazából hálásak érte.
Sajnos sokszor otthon tudatosítom magamban, hazaérve a munkából, hogy aznap épp olyan közömbösen , savanyúan, szürkén üldögéltem a metrón, mint a többiek, bizony elkeserít.
A szolidaritás, tolerancia, elfogadás nem mindenkinél pozitív értékek. Hogy a másikban először testvért lássak és jót feltételezzek róla..... bizony ritkaság.
Nagyon nagyon fontos lenne pici korban ezeket az értékeket megtanultatni a gyerekekkel.
Sajnos, úgy gondolom, sok keresztény családban is a másik kritizálása /akár, mert más vallású, vagy más a politikai szemlélete, vagy nem olyan gazdag, vagy, mert épp nagyon gazdag és mutatja.../amit először megtanul a gyermek.
Miközben ezeket a sorokat írom egy Buddha szobor ül csendben, mélységes békében mellettem. Ebben az információ-dömpingben, amikor még a "no news is bad news"-ként van feltüntetve, olyan jó érzés rátekinteni a Megvilágosodott békés arcára, elmerülni rendületlen…..
lakaj 2009.05.05 17:51:02
@alopex_lagopus: engedélyt tőled nem kérve továbbmásoltam a fenti figyelmeztetéseket az asztrológia bejegyzéshez.
Köszönöm, valóban nagyon elgondolkoztatóak bárkinek származásra és vallásra tekintet nélkül.
Ugyanígy, számomra Gandhi: Az igazság szolgálója könyvben olvasott, Gandhi idézetek nagyon sokat tanítottak Istenről.
Asztrológia, okkultizmus, ezoterika - megannyi gyanús csengésű szó a keresztény füleknek. Mindez persze bizonyos fokig érthető is: az ilyesmi gyakran eltorzítja az igaz hitet, könnyen válhat "valláspótlékká" is. Ami azonban engem mindig fájdalmasan érint, hogy ezen a…..
lakaj 2009.05.04 19:37:02
@felician : @mercator: nagyon a szívemből szóltatok.
Én is úgy gondolom, hogy hiteles keresztények csak úgy lehetünk, ha nyitottak vagyunk és nem eleve elítélünk egy csomó dolgot, elméletet, könyvet, más csoportok, nagy vallások stb tanait.
Az egyházunk kommunikációjára jó példa közeli templomunk egyik papja, aki csak felülról kezelve tud kijelenteni, bírálni, leszídni. Ez biztos, hogy az én hibám is, de, ha ő misézik, teljesen kikapcsolok a homília alatt, mert különben nem bírnám ki a misét.
Egy ismerós, közel 80 éves, pap barátom, bevallotta, hogy mikor 50-55 éve felszentelték, úgy érezte, valóban bennfentes minden témában, a teológiai kérdésektól kezdve, házasfelkészítés, családpasztoráció, hajléktalanok stb kérdésben.
Jó néhány év pofonai megtanították, hogy képezze magát pszichológiában, filozófiában, szociológiában, és természetesen a gyakorlati terepeket, amennyire tőle függött, váltogatta.
Más, a keresztények közül valóban sok babonással találkoztam. Pl. nagyon kedves ismerősöm állította, hogy ha egy megszentelt Mária érmet ásunk el (külföldi tartózkodásunk alatt bérelt) házunk sarkába, az megvéd minket minden rossztól.
Gál Péter nevével ( általam nagyon jónak tartott könyv) Harry Potter-ről írt és több egyházi fórum által átvett cikk kapcsán találkoztam először.
Sajnos olyat is ismerek, aki ezek után elégette ezt a könyvet.
Jezsuita bloggerek Ki a felelős? 2009.04.23 17:58:00
A napokban kaptam egy emailt. Arról szólt, hogy valaki meglepődött, hogy bérmaszülőként nem fogadtak el egy elvált személyt, akinek új kapcsolata van. Mivel elvált, az egyház tanítása szerint nem vállalhatja a feladatot. Ma pedig órán az egyik tanárom, egy teljesen más…..
lakaj 2009.04.28 21:25:08
@bölcsésztanár: @izrael miszteriuma: A mi plébániánkon régóta van családi mise, ahol az alapzaj a kisgyerek-zaj. Mindenki hozzászokott, és sok öreg szülő, mint én is, visszajár, noha már gyerek nélkül.
Vannak jó kezdeményezések; fiatal házasok, családosok,idősebb házasok köre. Nálunk a családosok köre pezseg nagyon.
A házassági előkészítésekről itt keveset tudok, de vannak plébániák, ahol két hónapos, heti rendszerességú előkészítés folyik. Ami fontos szerintem, hogy nem csak a pappal találkoznak, hanem gyakorló idősebb házaspárokkal töltenek el egy-egy estét.

lakaj 2009.04.29 13:46:21
@reményke: Városmajor, vasárnap 9h, a Kis templomban, Zoltán atya misézik gyerekes családoknak. Rengeteg a gyerek!!
lakaj 2009.04.30 20:43:01
@cziczmiczpindur: szretném folytatni a sort:
egyházi öregotthon: héhány éve ott él öreg tanárom.
A személyi feltételek a kritikusak, mosolytalan, mogorva nővérek, az orvosi ellátás kritikán aluli. Az öregeket hülyeként kezelik. Ugyan vannak egyenlőbbek is, akik pénzen vásárolják a jobb bánásmódot. (Bár a személyzet@alopex_lagopus: felvételénél nyilván nem nagy lehetőség van válogatni)
Ez, ha jól tudom, 5 millió beugróval működik, havi ellátás a nyugdíj 85-90%-a.
Ami a mosolytalan miselátogatást illeti;
Nemeshegyi Péter atyától hallottam nem egyszer; hogy onnan is kéne felismerni a keresztényeket, hogy örülnek, vidámak, mert az örömhír hordozói. Ezzel ellentétben, sajnos, a mogorvaság, másik kritizálása és rosszindulatú figyelése sokkal jellemzőbb ránk sokszor, én így érzem.