Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sompalinka

48 bejegyzést írt és 186 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Indításképpen azon elmélkedem, hogy nem egészséges a kép alatti cím, rossz a kérdés! Azt vélelmezem a házi pálinkafőzést nem feltétlen kellene megszüntetni, a történet nem erről szól. Házi pálinkát lehetne főzni, de nem ellenőrizetlenül, képzetlenül, és ami az EU…..
Nem kell az izgalom, nem lehet baj a pálinkával, csak figyelni kell rá! Kellő szakmaisággal gondozni kell, gondoskodni kell róla!   Mondják, hogy a pálinkából kimutatható sok-sok kémiai alkotó közül, az egyik, az nem más, mint az etil-karbamát (ethyl carbamate), amely…..
sompalinka 2013.11.16 11:25:35
@K0kriszta:
Köszönöm az elismerést! Nem ismerem az Ön által említett cikkeket -illetve most megnéztem-, ami talán némi válasz a kérdésére az az én írásom dátuma: 2010.06.02.
Üdvözlettel: sompalinka
A hír... http://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/erosen-csokkent-a-palinka-kiskereskedelmi-forgalma-401247 Olvasom, harcot, vagy tán háborút vesztett a pálinka, győzött a vodka! Elsőre hihetetlen, ismerőseim kétkedve állnak a hír előtt. Ismét harc van, melynek végeredménye a pálinkára nézve…..
Mottó:Nem eshetek abba a hibába, hogy tényeket torzítsak, a valóságot a magam ízlésére formáljam, mint azt tette a párlatmester, ezért kijelentem, hogy az eredeti interjúban tárgyaltak jelentős része igaz, korrekt, az agárdi pálinka-műhely kiemelkedő, mint ahogy annak…..
Mit tehet a lelkes pálinkász ( ebbe az általam kreált kategóriába tökéletesen beleférek ), miután egy jól sikerült pénteki buli után elmacskásodott végtagokkal és nyúzott arccal ébred a kocsiban? Először is összepakolja a cuccait és elhúz Siófokra a Sparba grillcsirkét…..
„Akadémia: a tudományok vagy művészetek, vagy ezek egyes ágainak művelésére hivatott intézet. Legelőször Platon iskoláját nevezték Akadémiának.” No, ez érthető, viszont belebotlottam egy hírbe, melyben utaltak egy családi névvel ellátott Akadémiára, mégpedig…..
A hír: Sorszámozott palackokban az Év Pálinkája Kellemes érzéssel tölt el a rendkívül ízléses, és elegáns kiszerelésű, a Pálinka Fesztivál tiszteletére nagy műgonddal összeállított, "Év Szilvapálinkája" névre hallgató ital! Csak reménykedem, hogy a…..
Hír, hír...„Békési Zoli bácsi új szortimenttel rukkolt elő az idén, közte bíbor kajszipálinkával, amivel kapcsolatban azt tudjuk meg tőle, hogy a centrális erőteret célozta meg: egyensúlyba kívánta hozni a tradíciót, a klasszikus készítési módot, miközben egy picit…..
Kellemes érzéssel tölt el a hír, miszerint rendkívül ízléses, és elegáns kiszerelésű lett, a 2012 évi Pálinka Fesztivál tiszteletére ”megszerkesztett” "Év  Barackpálinkája"! Csak reménykedem, hogy a beltartalom is hasonló színvonalú, az az, a tartalom és a forma…..
Hihetetlen siker évek óta... az európai pálinkák/párlatok világversenyén! No, hát ez egy igazi képzavar, világbajnoki képzavar! Európai világverseny Európában? Lehet? Lehet! Lehetne!  Lehet e világverseny ott ahol csak európai országok versenyeznek? Elvben lehet, gyakorlatban…..
A napokban nosztalgiáztam, a Neoton Família Don Quijote dalát hallgattam, közben egy pálinka-szakmai hír kapcsán gondolataimat társítottam. Hihetetlen volt a dalszöveg mondanivalójának egybeesése a hír lényegi részével, ahol az együgyűség, a butaság bántó! Megdöbbentő volt…..
Sikeres Államvizsgát követően a pünkösdi hosszúhétvégét Panyolán fogom tölteni.Két éve párom ajándékba kapott egy üveg Fürtös Meggy-et. Az íze még most is a számban van, és ahogy a pálinkafőzde honlapját nézem sokan szeretik .Nagy kedvenc: férfiasan tökéletes, mint egy…..
sompalinka 2011.06.23 12:45:00
@Rolli:
Üdv.Rolli! Örülök a helyszíni tapasztalatoknak, egyben megerősítem, hogy a szakmailag korrekt módon készült "kétlépcsős", kisüsti pálinka valóban magán hordoz, jó értelembe vett fajsúlyosabb jegyeket, ezzel nincs gond, tehát kiváló pálinkáról beszélhetünk! Amivel nem értek egyet, az a megállapítás, vagy tapasztalat, miszerint az "egylépcsős" technológiával nyert pálinka illat-ízalkotói egy bizonyos idő után "leépülnek"! Általánosságban az igaz, és ez minden pálinkára igaz, hogy bizonyos idő elteltével, az öregedési folyamat eredményeként, érzékelhető illat-íztompulás mutatkozik, az üdeség, a fiatalosság megkopik. Ez egy természetes folyamat, ez így működik a Calvadosnál, a konyakoknál, stb. Szakmai értelemben tehát ezt a "kiüresedést" az "egylépcsős" pálinkákra vonatkoztatni nem szabad, mert ez így nem helytálló, legfeljebb arról lehet szó, hogy eredendően a pálinka illat-ízértékei alacsonyak voltak, így az a benyomás keletkezhet, hogy a "leépülés" jelentős!
Ez egyébiránt két különböző iskola, stílus, filozófia, már ami a két módszert illeti, mindkét módszerrel magas színvonalú termék produkálható! Innentől pedig egyéni ízlés kérdése, hogy melyiket választjuk!
 Hírek szalagcímekben...  "Hektoliterszám próbálták eladni az otthon főzött pálinkát" (Stop.hu)  "Szabad pálinkafőzés: adócsalás miatt bekeményít a NAV"               (:Adózóna.hu:)Emlékszem amikor…..
sompalinka 2011.06.20 14:22:05
@Sárfehér:
Nos, most ismét olyan ponthoz érkeztünk, ahol nincs közös pont.
Viszont tetszik a balatoni történet, és miután én nem vettem bántónak a történet rám vonatkoztatott konzekvenciáját, bízom abban, hogy te sem veszed zokon, ha a történetedet kiegészítem, az is beszédes!

Íme." ...bementünk a nádasba is. Egy horgász elég durva hangon közölte, hogy se ide nem menjünk, se oda, mert az a Józsi, az meg a Pista helye. Aztán amikor kiderült, hogy nem horgászunk, bocsánatot kért." EZT KÖVETŐEN KISSÉ ODÉBB EVEZTÜNK, MAJD KIVETETTÜK A HÁLÓINKAT.

Szóval nekem az a bajom, hogy miért is vonzódunk az anarchiához, miért keressük a nem szabályozott viszonyokat? Mert ott könnyebb, nem kell mindenféle szabálynak megfelelni, ez így egyszerű! Nem, én azt hiszem, ez rossz út, és most a pálinkára váltok, ha nem szabályozott a termelés, ugyan hogy lesz rendszerszerűen jól működő a kereskedelem, hiszen egyik szabályozásából következik a másik szabályozottsága!
Ez a lényege egy működő folyamatnak!
Akik a szabályozást nyűgnek értékelik azok tulajdonképpen képtelen normák, és szabályok szerint élni, és ez nem pozitív tulajdonság.

Ami pedig a jogállásomat illeti, nem szívesen adom ki, ez a szakmám, ebből közvetlenül, ahogy gondolod, nem éltem, de sokáig éltem vele, sok pálinkával volt közeli kapcsolatom, számtalan elismerést köszönhetek nekik!
Talán ennyi!
sompalinka 2011.06.20 14:47:08
@Sárfehér:
Örültem a pálinkás-csörténknek, végezetül annyit, hogy igazad van, a rossz, túlszabályozott folyamatokat egyszerűsíteni kell, a nem szabályozottakat ésszerűen, szakmai módon szabályozni kell!
sompalinka 2011.06.20 16:42:00
@Sárfehér:
Szegény szakácsok! Ugyan mit szólnak ehhez a frappáns demagógiához, fajsúlyos populizmushoz? Ők jól tudják, a háziasszonyok hitelesek, megbízhatóak!
Ezzel a cseresznyepálinka dologgal sok probléma van. Egyrészt rohan az idő, én meg loholok utána, pedig az idő az egyik legfontosabb kulcskérdés. Nevezetesen a következőkhöz kell igazodni: - az öt fa nem egyszerre érik- egy hordónyi (kb. 120 l) anyagot nagyjából egyszerre lenne…..
sompalinka 2011.06.10 22:08:35
@lucullus:
Üdv. lucullus! Ne érezd magad egyedül, én szívesen kommentezek veled. Nos. A másik napi tanítás Attilától már igen jó zene füleimnek, csak némi korrekció:
Forrás után nem igen kellene erőltetni a mag visszahelyezését az üstbe, főképp nem a teljes mennyiséget, mert egyszer csak halálosan rossz, ciános meglepetés érheti Attilát, és ügyfeleit. Tegyen talán 5-10 %-nyi mennyiséget az erjedő cefrébe, ép, sérülésmentes állapotban, ez így tényleg halálosan jó lesz! Ami meg talán fontos szakmai alapszabály, hogy kierjedt cefrébe, az üstbe, alapvetően ne erőltessük a cukrot, az már nem segít, inkább fordítsuk a tervezett mennyiséget teázásra!
Most , hogy közel egy éve hatályban van a törvény kiváncsi vagyok, hogy hol tart ma a magyarországi pálinkakultúra. Egy érdekes utazásra szeretnélek invitálni a gyümölcspárlatok világába.Az Országgyűlés megszavazta a jövedéki  törvény módosítását- A jogszabály…..
sompalinka 2011.06.08 08:02:20
@Rolli:
Igaz, többé-kevésbé egyetértek a leírtakkal! Sőt elismerem, összességében természetesen van fejlődés, de ez nem jellemző. A természetes szelekció kétségtelenül működik, önjáró módon teszi a dolgát, de ha a szakmai ismeretek hiányosak, a minőség téves megítélése berögződött napi gyakorlat, akkor ez a folyamat önmagában nem lehet eredményes.Az is tény, hogy az "olcsóság" szempont, de szakmai értelemben ez az igény nem zárja ki a minőséget. Egy viszonylag gyenge minőségű, kvázi olcsó gyümölcsből lehet etil-acetát, és utópárlati alkotóktól mentes pálinkát előállítani, ez nem pénz kérdés, viszont lesz elfogadható minőségű végtermék, pálinka. Itt tehát megint a szakmaiatlanság, a szakmai ismeretek hiánya köszön vissza, ezért készülhet sok-sok hibás pálinka. No ebből a helyzetből kellene "kibillenni"!
sompalinka 2011.06.08 18:02:32
@*Puszedli*:
Örülök a céljaidnak, és egyben bízom abban, hogy kellenek az ilyen megnyilvánulások! Ha csak egy-egy pálinkabarát olvassa el ezeket a jó szándékú írásokat, és elgondolkodik a tartalmi részen, az már sokat jelent. Kérlek ne add fel!
Messze még az uborkaszezon. Ennek ellenére vagy éppen ezért a németek hasmenése és felelőtlen kapkodása, csapkodása igen érzékenyen érintette az uborkatermelőket. Főként spanyol honban, de nálunk is nagy kárt okoztak. Van elég baja az agrár világnak és akkor még ez is.…..
 A hír eredete:       A hír lényege: „A hazai borszakma legnagyobb presztízsű megmérettetésének, a Pannon Bormustrának június 2-án, a Budai Gourmet fesztiválon hirdették ki a végeredményét.”„Május közepén ismert nemzetközi…..
Vajdaság Insajd különszám Kerekes Vica nem színésznő? A fiatal felvidéki születésű színésznőt előadóművészi tehetsége mellett (többek között) rendkívül erős erotikus kisugárzással is megáldotta a teremtő. Persze nem ezért színésznő. Példának okáért, néhai Gobbi…..
sompalinka 2011.06.03 22:17:35
@bikmakk:
Nos, hát itt kezdődnek a gondok! Ebben az esetben a pálinka lejáratásáról van szó, és hát ami nem mellékes, a fogyasztó megtévesztéséről. Ez így együtt már súlyos eset, és hát ez sok-sok egyéb érdekes kérdést vet fel. Példának okáért, hol vannak a hatóságok, a különféle, a pálinka védelmére felesküdött szakmai szervezetek? Erre mondjuk, ez totális káosz, anarchia! Viszont ez sokaknak kedvező, sőt gazdaságos!
sompalinka 2011.06.03 22:55:44
@bikmakk:
Igen, de nem a szóhasználat a lényeg, hanem a mögöttes tartalom. Ha az alkoholos lötty helyett, gyümölcsből készült párlatról van szó, a szakma alapvető szabályai szerint készítve, akkor mindegy is hogy minek nevezzük!Ez persze messzire vezet, ez már a termelési és fogyasztási kultúra egymásra hatásának kérdésköre, ami a fogyasztói közízlést kellene hogy befolyásolja. Ez bonyolult!
A huncut kocsmárosok, a huncut "szeszmesterek" huncut magatartásának változását pedig kivárni nagy vállalkozás, merész dolog, túlzó optimizmus!Nem látom a motivációt, hiszen nekik így jó ahogy van!