Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pretoryan

1 bejegyzést írt és 495 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha 90-es évek, akkor Nickelodeon - legalábbis nálam. Mivel az évtized elején születtem, túl fiatal voltam a téka-kultúrához, moziba pedig bár gyakran eljutottam, csak az életkoromnak megfelelő filmeket nézhettem meg. Habár egyszer bekeveredtem a Csillagközi invázió feliratos változatára, amiből…..
Pangea Megy a gőzös... 2015.10.18 22:18:54
A "régen minden jobb volt, de ha mégsem, akkor az legalább biztos volt" szemlélet jegyében gyakran hallhatjuk, hogy a magyar vasút ma is csak olyan sebességgel szállítja az embert, mint 40, 80, 100 éve. Vizsgáljuk meg ezt kicsit jobban, földrajzos szemmel: pontosan milyen módon szolgálta a vasút a…..
Pretoryan 2015.10.19 21:34:08
@Tranquillius: "Kissé túlterhelt az a vonal, reggel szinte egymást érik a vonatok,"[...]

Ahogy írtam " irracionális menetrend"!

[...]"ha az egyikkel valami baj van, a többi sem tud menni. "

Ahogy írtam "a másik meg a pálya és vagy a vonatok"!

"ebben az évben viszonylag rendben jártak a vonatok."

Hát jó, viszonylag, alig hónaponként 1-2 munkahétnyi probléma van vele szemben az elmúlt évekkel, amikor ugyanennyi volt. A késések mindennaposak! A műszaki meghibásodások, és forgalmi problémák mindennaposak. Jó ha évente egyszer (!) pontos egy vonat!
De ha akarod, akkor tudok szolgálni adatokkal. Ma reggel nem fértem fel egy vonatra, mert egy bejárós amúgy is tömött munkavonat befutott 1 azaz egy szerelvénnyel, ezt minimum duplán kéne üzemeltetni, de sajnos nem jött össze. Múlthéten kedden az esti órákban kimaradt vonatok miatt késtünk, és voltunk tele, illetve műszaki hibás mozdonyt kellett kicserélni még a Nyugatiban, egy laza 40 perces késést generálva. Előtte való héten hétfőtől szerdáig folyamatosan voltak problémák, talán három hete műszaki problémák és biztosítóberendezési hibák keserítették az egyszeri utas életét. Úgy hogy nem volt szélsőséges időjárás egyáltalán. Ha leesik 2 szem hó akkor vége a pályának (nem kell 20 cm-nek esnie, elég egy vékony réteg) ha megjönnek a fagyok akkor felsővezeték szakadás van majd minden másnap, ha bejön a nagy meleg szintén és természetesen a mozdonyok (az egyik legdurvább késést egy mozdony okozta felsővezeték szakadás csinálta 3 órát voltam a nyílt pályán, és ez idén volt). Nagy a szél, szakad törik a felső vezeték, rászakadnak a fák a pályára. Mindemellé 0 közeli kommunikáció a MÁV oldaláról.
Szóval igenis szidom a MÁV-ot, mert amit te mondasz hogy baleset vagy kábel lopás régen nem történt ezen a szakaszon, de a fentiek bármelyike igen sűrűn előfordul. Ha kíváncsi vagy a részletekre jelentkezz az "Elegem van a MÁV-ból" fb. csoportba, nagyon jó kis csoport, és nagyon sokat segítünk egymásnak, sokkal többet mint a vasút nekünk.
"Én is sokat utazok a váci vonalon," a sokat utazok a váci vonalon nem azt takarja hogy minden nap ezzel szenvedsz főműsoridőben. Sajnos ilyenkor van a legtöbb gond.
Saját otthonában lőtték fejbe hétfőn a török tehetségkutató 19 éves sztárját, a kurd származású Mutlu Kayát, írja a BBC. Az énekesnő a Guardian szerint kritikus állapotban van. Mutlu Kaya az ország északkeleti délkeleti részén fekvő Diyarbakir tartományban lakott,…..
A múlt heti teaser óta nem akar elapadni a neten a Star Wars-os kontent, és erre a vonatra én is szívesen felszállok, mert én is az első trilógián nőttem fel, a fényszablya sugárpallos fotonjatagán fénykard zvöööng hangja bennem is szép emlékeket ébreszt. Úgyis régen volt…..
A járvány szó hallatán az embernek összeszorul a gyomra. A történelem során számos járvány tizedelte meg az emberiséget, arra pedig - az orvostudomány rohamos fejlődése, valamint az újabb védőoltások kifejlesztése ellenére - ma sincs garancia, hogy nem támad fel ismét egy…..
Pretoryan 2015.04.14 06:53:48
@AZso.hu: "2. a háború miatt le voltak gyengülve és szörnyűek voltak a közállapotok"

1. az! :-)

@geegee: A lepra a mai napig fent van, de "kevésbé" fertőző és sosem volt tömeges járvány belőle. (amúgy a zombi filmek/sorozatok a mai napig a középkori leprás ijedelemből táplálkoznak)

A tifusznál még annyi hogy a 2. világháború előtt ugyan eltűnt, de egy válfaja a kiütéses tífusz felütötte a fejét a körbezárt német 6. hadseregnél Sztálingrád ostrománál, és becslések szerint minimun 75.000-100.000 áldozata volt...
A Civilization játéktörténeti alapvetés, ezt az is bizonyítja, hogy a folytatásai és különféle verziói milyen szépen virágoznak, néha egészen furcsa formában. Korábban mi is írtunk az emberről, aki több mint tíz évig játszott egy Civ II-partit, és sikerült állóháborúvá…..
Pretoryan 2015.03.04 11:44:58
@Bobby Newmark:

"1. Egységes soha nem épít. Az úgy terem neki. Bizonyíték: amikor lehet kémed, táborozz le a városába, és figyeld miket épít. Kizárólag épületet és csodát fogsz látni épülni, egységei meg mégis keletkeznek. Külön aranyos, hogy a két legnehezebb fokozaton fele illetve harmada az épületek költsége. Ja, és nem átvált és megveszi, mert akkor nullázódna az épülő valamibe beletolt production."

Masszív Civ5 játékosként (olyan 1000 fölötti órát toltam eddig bele) tudom, hogy épít egységeket a városokban, immortal/deity fokozaton ténylegesen körönként nézed hogy mit fog építeni. Olyan előfordulhat hogy van neki ingyen egysége a military city statek-ből

"2. Ezzel összefüggésben: amíg nem derítetted fel, addig _nem_is_lép_korrektül_. Bizonyíték: Nehezebb fokozaton első kör első város, második kör második város, _hat lépésre_ az elsőtől. Lehetetlen egy kör alatt annyit lépni settlerrel. Ezt még érdemes lenne vizsgálni, milyen eltérések vannak az AI viselkedésében ha látod azzal szemben, ha nem."

Civ5-ben csak a deity-n kap az AI második settlert (ugye nem is lehetnek egy csempén), ami 4 csempényire van az elsőtől pont azért hogy meglegyen neki az első két városa az első körben, de van hogy így is csinál 1 max 2 környi lépést.

3. Pénze az AInak mindig annyi van, amennyit akar, soha nem befolyásolja. Bizonyíték: ez ugyan Civ3, de ott lehet kérni körönként végtelen aranyat kérni, amit egy bug miatt meg is ad, aztán fizeti is, mint a kisangyal. Egy várossal akár 9999 aranyat, pl.

Civ5-ben fogy a pénze, diplomáciában érdemes legyengíteni az ellenfelet egy jól irányzott embargóval ha van rá lehetőséged, és máris lassítod az unit spemet

"4. Nagyon gyanús, hogy a kutatást is csalja, nehéz fokozaton kb 500 évvel korábban történik minden, mint kéne. Civ1-ben 0-ban jött szembe egyszer orosz _tank_. Igaz, az csak földtérkép felfedező funolás volt, nem raktam le várost, csak mászkáltam a settlerrel."

Civ1-ben játékmechanikai trükközéssel "simán" lehetett tankod AD előtt, vonatot többször is megcsináltam!

5. Egymás közti diplomácia nem igazán csalás, de teljesen ésszerűtlen, ingyen adják egymásnak a technológiákat, pl. Ami mondjuk mindegy, mert nem számít nekik a pénz, na de akkor is. Kifejlesztesz egy új techet, eladod egy AInak. Köv körben már két AInak van meg, aztán négynek, aztán nyolcnak, tökmindegy, hogy van-e pénzük, szétszórják egymás közt. De asszem egy körben egy AI egyszer diplomáciázik.

Civ5-ben nincs technológia trade, viszont az AI is többször szokott diplomata küldetéseket végrehajtani. (lásd közös hadviselés)

"+2 Persze, ugyanazokat a bónuszokat kapják, az nem volt kérdés eddig sem. Azt még nem értem, hogy mi ebben az extra, miért más ez, mintha elkezdenék egy mapot 41 AIval, és nem csinálnék semmit, bezárkóznék Izlandra?"

Mert pár kör alatt rommá vernének, attól a pillanattól kezdve hogy van rendes hajójuk. Az AI a Civ5-ben szereti megalázni a gyenge civilizációkat victory pontért. Ráadásul Izland tele van tundrával ezért nem tudnál túl nagy civilizációt csinálni, azaz csúnyán lemaradnál, végül is a megmaradó pár civilizáció befalna. Magas szinten az izoláció nem megoldás!

Nem véletlenül hagytak ki pár "gyári" civilizációt az eredeti Róma, Németország, Asszírok vagy a Hunok a játék elején durván péppé vernék a map nagy részét, ha pedig Kóreát is bent hagyták volna ahogy az eredetiben szerepel, és túléli az első 200 kört, akkor ő nyerne!
Pretoryan 2015.03.04 22:36:03
@Bobby Newmark:

deity a nehézség, ha megnézed a képeket a reditten, akkor látható hogy két settlerrel kezdenek!
Pretoryan 2015.03.04 23:16:58
Na átnéztem az egészet, egészen érdekes dolgokat hozott eddig a játék, és kíváncsi vagyok hogyan tovább...

Furcsaságok:

A zulukat eltaposták, ami rohadt módon meglepő valószínűleg ők is meglehetősen agresszívan kezdtek, úgy néz ki a búrok jól kiszúrtak velük, nem játszottam még velük sem ellenük, de átolvastam őket, elég brutálisak lettek, és kell is mert a zuluk az impikkel durvák szoktak lenni. (afrika déli részét figyeljétek a térképen)

Furcsa hogy benne vannak a hunok, de még nem foglaltak túl sok mindent és az ő idejük már lejárt (a faltörő kossal a játék elején szoktak mindent elfoglalni ami mozog körülöttük, de ezen lassan túllép a játék, úgyhogy ők sem lesznek erősek a vége felé szerintem, főleg hogy agresszívak szoktak lenni, azt pedig nem fogják tolerálni a többiek)

Ami nagyon jellemző az Amerika város spammelése, rajta kívül még a németek és a rómaiak szoktak ilyet csinálni, de rómának most nincs helye, viszont amerikától szerintem még várhatunk meglepetéseket az egyik legexpanzívabb civilizáció a játékban.

így elnézve ázsia status quo, ahogy europa is, afrika északi részén szintén, délamerikában én látatlanban az inkákat hoznám ki győztesnek, ők a saját gyengeségüket (mármint mint civilizáció) soha nem múló agresszivitással szokták viszonozni, és ez be is szokott válni.

Én most így a búrokat hoznám ki esélyesnek, de persze még változhatnak a dolgok!
Az a helyzet a 2 Broke Girsszel, hogy hiába nem változtattak rajta lényegében semmit most már negyedik évadja, még mindig működik a dolog. Illetve ha állandóan Kim Kardashianekkel akarják majd feldobni a részeket, könnyen lehet, hogy megtalálták a receptet a pusztuláshoz.  A…..
Bővül a DC Comics tévéuniverzuma: a Arrow (CW), a Flash (CW), a Constantine (NBC) és a Gotham (Fox) után jön a Supergirl, ráadásul a CBS-re, így az ABC-n kívül már mindegyik nagy csatornán jelen lesznek (már ha addig nem kap kaszát valamelyik), az ABC-n a Disney-Marvel vonal miatt…..
Egyik ismerősöm hívta fel a figyelmem arra, hogy Robin Williams milyen érdekes személyként marad fenn örökké a filmes világban. Kiemelte, hogy ő az a színész, akivel kapcsolatosan szinte minden nézőnek van egy nagy filmes élménye, még akkor is, ha az éppen adott mű nem tartozik a…..
Pretoryan 2014.08.20 20:53:02
Egyrészt nem szabad mai szemmel nézni a filmet, másrészt nem lehet 1987-es szemmel sem nézni azt. Vietnám durva hatással volt az amerikai népre, amennyiben egyfajta lecsapódást nézünk, akkor ott a komoly része, lásd még Szakasz és lásd még Szarvasvadász vagy Apokalipszis most, a másik része a körnek amikor a háború csupán keretet ad a filmeknek, pl. Rambó ugye.
A Jó reggelt vietnám, egyrészt nagyon furcsa időpontban készült, a háború szempontjából, másrészt nagyon érdekes poziciót foglal el a vietnámi hmm.. életérzés (?) szempontból.
Nem kifejezetten háborús film, úgy hogy katonák a főszereplők. Nincs benne f2f harc, de benne van a háború minden nyomorúsága, az ellenfél láthatatlan a film nagy részében és mikor ott vannak akkor nem dördül el lövés, nem hal meg senki. Sőt messzebb megyek, az ellenség nem is a viet-cong hanem a főnökség, és a cenzorok.
Igen emlegetik a mantrát "Azért vagyunk itt hogy nektek segítsünk!" de ez a filmben mindig üresen hangzik, és mikor Cronauer a végén Huan (Fan-Duk To) képébe vágja ugyanolyan semmit mondó, mint mikor bárki más mondja és látszik rajta hogy semmilyen más ok nem jut az eszébe, hogy az indokai és érvelése pont annyira idegen mint ő maga abban a környezetben.
Az egész film az elejétől épít erre az ellenpontozásra, a bevágások az életképek mindig erről szólnak, sőt a szerelmi szál is, ami igenis erős része a filmnek. Kedvenc képem a mozi jelenet, mikor egy filmet kétféle képpen feliratoznak, és a nénikén tulajdonképpen nem is nagyon tudnak mit kezdeni az egésszel.
Williams, az hogy a rádió betéteket végig imprózta és a díszletekben pihenő színészeknek hallgatniuk kellett, és közben felvették a reakciókat az sokmindent elmond a filmről. A teherautós jelenetnél a katonákat alakító színészek a valódi lakhelyüket mondták be, és a reakció ott is valódi volt, így azt kell mondjam, hogy Robin Williams itt sziporkázott, a drámai részeknél szintén, az utolsó beszélgetés Tuannal szerintem a filmtörténet legtökéletesebb szöveges drámája volt, a szerelmi tragédiát jól átélte. Ami nekem nem jött be az az oktatás volt, de ez személyes probléma. És igen, el tudom képzelni hogy azok az emberek akik jelentkeztek a korabeli vietnamban angol oktatásra, azokat simán érdekelhette a baseball.

Számomra a film 9,5/10 soha ne tudom megunni. Ha megunnátok, akkor nézzétek meg eredeti nyelven, sokkal durvább a drámai hatás!
Pretoryan 2014.08.21 08:55:52
Dwayne Johnson: a 21. századi Hollywood egyik titánja. Pályafutása ha nem is éppen Schwarzeneggerien mesebeli, de azért meg kell hagyni, hogy a középiskolai futballjátékosból lett pankrátor, a pankrátorból lett színész és a színészből lett világsztár röppálya már majdhogynem…..
Vannak a klasszikus, régi sorozatok és vannak a modern nagymenők, amelyek miatt ismét igazán jó dolog egy sorozatban játszani. Azokra a leginkább 2000 környékén és utána indult szériákra gondolok most, amelyek már inkább filmszerűek, és jelenleg uralják az amerikai és európai…..
Pretoryan 2014.05.29 08:57:03
Veronica Mars intro, az eredeti is a kedvencem, de a 3. évad torzított rövidítettje mindig hátborzongással tölt el:

Theme song
www.youtube.com/watch?v=mIMY1jQv2r0

3. évad:
www.youtube.com/watch?v=Ig4ePLsnQsU

Amúgy nálam True Blood a mindenvivő utána a GoT és Dexter, ezeket sosem pörgetem át, és beszélhetünk a legrosszabbról is, amit nem tudok végigülni, de pár másodperc múlva tuti a fejfájás:

Homeland

www.youtube.com/watch?v=vRRpeGKNP5Y
Én lennék az egyetlen, aki egyszer az életben szeretne vezetni egy igazi Tigrist? Persze, a második világháborús filmekben mindig a jófiúknak szurkolunk, de azért lássuk be, egy látványosan vonuló német Tigris tank lenyűgöző tud lenni. Áramvonalas törzs, brutálisan erős…..
Kicsit késve, de csatlakoznánk a Sid Meiert méltatók sorához. A fejlesztőlegenda tegnap volt hatvanéves, erről sok hírportál megemlékezett – legszebben talán a Kotaku. Érdemes elolvasni az ottani cikket, ebből most csak egy kis sztorit idéznénk. Történt, hogy Meier és John…..
Az év végi, illetve év eleji listaőrületnek engedve minden év végén megkérdezzük a magyar játéksajtó egy-egy prominensét, hogy mondjon véleményt az év legjobbjairól (2010, 2011, 2012), és ez most sincs máshogy. Hat kiváló férfi osztotta meg velünk meglátásait: Chris a PC…..
Pretoryan 2014.01.07 09:57:09
@Geréb gyíkká változtatott!: három gyerek, egy feleség, egy macska! Ez a családi állapotom, és softcore gamer (exhardgamer) vagyok jócskán 30 fölött, sose fogom szégyellni. Jah nem nézek TV-t esténként hanem játszom, nekem az többet nyújt mint a 15 percenkénti 30 perces reklámblokkok!

Nekem az 2013 játéka a CIV 5 BNW volt, soha egyetlen játékban sem volt ekkora ugrás a minőségben két DLC közözött, konkrétan vissza kellett mennem king fokozatba hogy megtanuljak játszani rendesen. Idén a legjobban várós a Dragon Age Inquisition és a Tom Clancy's The Division lesz.
Éves fogadalom pedig hogy abbahagyok minden eddigi MMO-t, a Division-ig!
Két vállalat van Magyarországon, amelyik magasról szarik az ügyfeleire és erre még külön ideológiát is gyárt, vagy a valós és fontos előírások mögé bújik: a Posta és a MÁV. Ha nem kapod meg a csomagodat, vagy azt összetörve, szétbarmolva, megtaposva szeded össze egy…..
Pretoryan 2013.09.16 13:33:19
@Monsterhumster: MÁV alkalmazott nem lehet hibás ezt mindenki tudja, a váltót pedig Gizi néni állítgatta át, a sarki zöldségestől hazafelé, véletlenül mert beleakadt a gurulós szatyor.

Jah hogy ma elkezdődött a váci állomás felújítása úgyhogy ma csak 45 percet késtem a munkahelyemről, a káosz szó nem tudja leírni azt ami zajlott. A vonat max sebessége nem érte el a 40km/h-t átlagban pedig simán 30 alatt volt!
Eddig méltánytalanul keveset foglalkoztunk az egyik legjobb sorozattal, ezt bepótolván igyekszem a közeljövőben feltenni egy kis ízelítőt az eddig évadokról. Komolyan mondom, hogy aki eddig nem tette az nézzen bele ebbe a vígjátéksorozatba, mert nagyon megéri! De vigyázat:…..
Pretoryan 2013.08.15 11:13:02
"Penny (Kaley Cuoco) Omahából"

Linkoln NEBRASKA-ból jött Penny!
wiki.the-big-bang-theory.com/wiki/Penny

Többek között mikor Sheldon új lakást keres akkor megkérdezi Penny-t hogy ő ugye Nebraskából jött-e, Penny stílusosan válaszol "bornd and raised" erre Sheldon egyszerűen kihúzza az államot.

Amúgy emberiség elleni vétek magyarul nézni a sorozatot, még a feliratok sem tudják teljesen visszaadni a humor tömeget amit elsütnek...
Pretoryan 2013.08.15 12:59:41
@redbandita: Lincoln, Nebraska a szülőhelye Wiki szerint... A barátnője jött Omaha-ból;

www.youtube.com/watch?v=-4E4POu2Tkk
Vasárnap lezajlott a játéktörténelem legnagyobb ismert űrcsatája, Eve Online-ban, hol máshol (az a játék, amit egyesek egyszerre hat egérrel játszanak). Az Eve ugyebár sikeres sci-fi MMORPG saját politikai, gazdasági rendszerrel, így háborúkkal. A fő konfliktus a CFC és a TEST…..
Pretoryan 2013.07.30 13:56:05
@SemBoga: "...valahogy furcsának tűnik, hogy 4000 űrhajó adatainak számítása már ennyire megfekteti a dolgot"

Hú ez nem ilyen egyszerű. A 4000 egy szép szám, és egy nem is nagy, ha mondjuk számonként egy megoldandó feladat van (pl. 4000 darab 1 és 100 közötti random generálása egy feladatnak minősül), de gondolkozz el azon hogy mennyire összetett egy ilyen, csak egy pár dolgot had említsek amivel a szervernek számolnia kell:

hol van az űrhajó
milyen irányba mozog éppen
a többi hajó távolsága
a saját hajó távolsága a többi hajóhoz képest

milyen állapotban vannak a fegyverek
hol tart a rakéta
milyen irányba mozog a rakéta
mit csinál az ellenfél ellene
aktív eszközök
aktív eszközök energia változása
aktív eszközök visszatöltése

Mindezt 4000x és másodpercenként (valószínűleg itt is tickek vannak amik másodpercben értendők, de simán lehet ennél kisebb idő kérem nem belekötni), ráadásul, mivel hatással vannak egymásra jó esetben 4000*X-et lehet beírni (ahol az X-et nem tudom kifejezni számmal hiszen az egymással adott időben kölcsönhatásban lévő objektumok, ha logikailag nézzük akkor az X helyére nyugodtan írhatunk 4000-et alhangon)

És most csak a felszínt kapargatom, mindezek akár lehetnek egyszerű számítások is, de csak a pozíció értékeket folyamatosan számolni nem egyszerű, hiszen folyamatosan változó, egymáshoz képest is folyamatosan változó irány vektorokkal kell számolni.

És ez alatt a szerver a szűk keresztmetszet, hiszen a memória, és a processzor is szűk keresztmetszet, de leginkább a disk I/O-n bír elhasalni mostanság a géppark (bár el tudom képzelni hogy ebben az esetben a processzorok miatt kellett lassítani a csatát)

Abban egyetértek hogy ez ilyen DoS támadás volt inkább, és erre építették a csatát, ettől még nyertek, más kérdés hogy mennyire lesz ez követendő példa...
A Trónok harca legutóbbi epizódja, a harmadik évad kilencedik része olyan mértékű felháborodást váltott ki a nézők körében, amire régóta (na jó, 2011 óta) nem volt példa. A sorozat alapjául szolgáló regényeket író George R.R. Martin neve egy napra a gyökérség nemzetközi…..
Pretoryan 2013.06.04 23:35:38
@Holding: Érdekes dolgokat írsz! Ki a gonosz ebben a műben? A Lannisterek? Mondjuk Tyrion is? Vagy csak Lord Tywin? Nézzük így a kérdést:

Van egy királyságod, és megúsztál egy csomó háborút, emberhalált azzal, hogy megszervezted a véres esküvőt. Sőt jól is jársz hiszen komolyabb probléma nélkül elintézted, hogy hozzád hűek legyenek az alatvalók (az északi szövetséget Bolton és Frey kezébe adtad, délen igaziból nem keltek fel ellened, és van egy szénné vert Stannis, aki jelen pillanatban nem túl sok vizet zavar. (jah meg persze a Greyjoy-ok, de nem spoilereznék). Szóval uralod a Hét királyságot. Így már képes vagy rendet tenni mindenképpen, és Lannister szempontból kicsit kevésbé mocskos a kezed mint mondjuk a Freyeknek és a Boltonoknak és megnyerted a háborút anélkül hogy túl sok katonát vesztettél volna. Ez ilyen Win-Win kategória. A nép is jól jár (értsd: vége a háborúnak) és a Lannisterek is hiszen gyakorlatilag vesztett de legalábbis egyenlő pozícióból megnyerték egy megingathatatlan ellenféllel szemben.

Jah hogy ez egy olyan történet, ahol a karakterek nem az amerikai filmekben megszokott happy endinggel lovagolnak el a lenyugvó napba? Hát ez ilyen erősen realisztikusan megírt (legalábbis emberei döntéseket nézve) történet, én csodálom is az író bátorságát, csak hogy jó legyen, hidd el fogunk még elveszíteni szereplőt, akit kedvelünk, és olyat is akit most gyűlölsz, mert Martin bátyó ezt bizony keményen álmodta meg és vetette papírra.

Nézzünk szembe a tényekkel: Csaknem kihalt egy ősi nemesi család, felégették a városát, elárulták/elpusztították a család öregeit, gyakorlatilag csak nevek maradtak a szereplőknél. Volt ilyen a történelemben? Igen! Ennyi.

Le a sapkát George R. R. Martin előtt! Halál a klisékre!!

(btw nekem nem volt meglepetés olvastam a könyvet, mármint a tizenXévvel ezelőtt kiadott sorozatot kezdtem el olvasni még nagyon régen, és elég jól tudtam hogy mi fog következni. Szerintem a filmben eléggé enyhítettek sok helyen a történéseken, kivéve a terhes nő meggyilkolását, az apukaként nekem is sok volt, de csak a látvány, mert logikailag észak királyának az elsőszülöttjét sajnos el kellett pusztítani, hogy teljes legyen a győzelem.)
Bárdy György (1921-2013) Vannak örökkévalónak tűnő emberek. Akik mintha mindig is itt lettek volna, és akikről úgy tűnik, mindig is itt lesznek. Háborúk, rendszerek, nagy korszakok, sorsfordító pillanatok jönnek és mennek, de ők valahogy szüntelenül ott vannak velünk. Hol…..
Pretoryan 2013.05.28 09:36:30