Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sztifler

32 bejegyzést írt és 87 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az emberek többsége biztosan nem tudná megjavítani a saját autóját, és legtöbbünknek - noha egész nap előtte ülünk és vele keressük a kenyerünket - fogalmunk sincs arról, hogyan működik a számítógépünk. Az ismeretek ilyen hiánya egészen biztosan sok rossz döntéshez…..
Sztifler 2010.06.30 23:29:28
Ezek szerint, a lakosságnak látni kellett volna előre a pénzügyi és gazdasági válságot, hogy akkor is törleszteni tudják a hiteleiket, amikor nincs munkájuk hosszabb ideig, és a hitelek törlesztőrészlete nagy mértékben megnövekedett.

A probléma csak az, hogy a közgazdászok legjobbjai sem látták előre a válságot, sőt, örvendeztek a piac szabályozatlanságából fakadó hatalmas növekedés miatt.

Továbbá ezek szerint, annak, aki hitelt vesz fel minimum kockázatelemzőnek és/vagy közgazdásznak kell lennie, hogy biztos ne dőljön be a hitele. Na, de ha nem is közgazdásznak, magas szintű pénzügyi ismeretekkel kellene rendelkeznie. Ezzel csak az a problémám, ha a bankok oldalán ül egy ilyen guru, aki el tudja dönteni, hogy kinek ad hitelt és kinek nem, akkor a hitelfelvevőnek miért kéne ezt újra megtennie?

Ám legyünk egy kicsit liberálisok, és mondjuk azt, hogy a hiteles a hibás mindenért, [...] és azok a fránya társadalmi normák (társadalomnak való megfelelni vágyás, saját lakás,ház), amikhez a közgazdászoknak semmi közük, mert bizony nem ők teremtették, s még a fogyasztói társadalmat se, ugye.

Ha az egyének fejét teletömjük mikróval, makróval, meg egy kis pénzügyi ismerettel, akkor máris jobb lesz a helyzet; de ugyan kinek? Egyrészt kérdéses, hogy milyen formában kellene eszközölni ezt, és kinek a költségére. - De bármilyen megoldás is születne, az időt és energiát venne el az emberektől (általános iskola, középiskola, főiskola...), amiből az következik, hogy a többi ismeretet megszerzésének (szaktárgyak az egyetemen, érettségi tárgyak a középiskolában) rovására menne.

Persze, mondhatjuk, hogy maradjanak bent 5-ig az iskolában, legyen egy közgázos blokk az egyetemen, munka után maradjanak ott és rajzolgassanak grafikonokat az emberkék, - és csodák csodájára megmenekül a világ, nem lesz több bedőlt hitel. […] De egyszerű volna az élet…

Komolyra fordítva a szót, az új pénzügyi instrumentumok, és a magukat pénzügyi elemzőnek hívó, érettségivel rendelkező egyének egyértelmű felelőssége látszik kirajzolódni; ugyanis ők sem rendelkeznek magas pénzügyi ismeretekkel – jobbára, ha jól tudom elég egy gyenge okj-s papír -, sőt, gyakorlatilag semmilyen pénzügyi ismerettel, ám ha mégis rendelkeznének, számukra racionális lépés minden esetben az, hogy „eladják” a hitelt, tudniillik, jutalékért dolgoznak. Ennek alapján a piacok szabályozatlanságából fakadóan, liberális eszméket követve, sikerült - majdnem teljesen - kivágnunk magunk alatt a fát.
A Columbia egyetem oktatójának vizsgálata szerint azok, akik nagyon hadilábon állnak a matematikával, háromszor nagyobb eséllyel bukják el a lakáshitelület, mint a többiek. Ne valami integrálszámításos matekra tessék gondolni, hanem olyan alapokra, mint mondjuk mennyi 1000 tíz…..
Már megint a devizahitelesekkel foglalkozunk ahelyett, hogy fenntartható pályára állítsuk az árfolyamot és a gazdaságot. A gazdaságot nem helyi érzéstelenítésen alapuló döntésekkel kell helyrebillenteni, ennek alapján fel sem szabadna merülni olyan ötleteknek, amik a kockázatok…..
Sztifler 2010.06.09 22:21:13
@Cyr: sokan nem készültek fel arra, hogy jelentős gyengülés is bekövetkezhet. aki elveszti az állását nem felelőtlen. azonban az, aki nem veszítette el az állását és nem tudja fizetni a megnövekedett törlesztőt felelőtlen.
Sztifler 2010.06.13 20:11:19
@vassmiklos: azt gondoltam, hogy próbálták fenntartani a forint stabilitását, :) hogy ne szálljanak el a törlesztők.

az exportorientált növekedés éppen ezért nem jöhet szóba, mert ahhoz gyengülő forint volna szükséges.
Sztifler 2010.06.13 20:14:45
@Sztifler: egyébként, jó példa most erre a jelenlegi állapot. felpörgetné a gazdaságot, ha gyengülne a forint, ugyanis jelentősen és stabilan X > IM.

...de nem lehet gyengíteni, a hitelek miatt [ezért kell törekedni a jelenlegi árfolyam megőrzésére].
Ennek a GDP tényleges tartalmával és az igazán fontosnak tartott megmérendőkkel kapcsolatos vitának már mi is többször nekiszaladtunk. Most az Economist újabb vitafórumot nyitott a témának, s ebben természetesen visszautalnak a korábban általunk is idézettekre. Ne tessék…..
Sztifler 2010.04.21 20:55:25
@is: nem mondom, hogy dobni kell, de nem kéne neki "többet" tulajdonítani, mint ami valójában. a számítás módjának megváltoztatása pedig nem biztos, hogy működőképes dolog, mert akkor lehet, hogy magát a közgazdaságtant kellene újraírni. [...] eddig mindent a GDP-hez hasonlítgattunk, vagyis, ha jelentősen megváltoztatjuk akkor lehet, hogy mindent rosszul mértünk fel eddig.

inkább azt kellene belátni, hogy nem mérhető egyetlen mérőszámmal az egyes országok állapota, egyének jóléte, így nem a GDP-t kell megváltoztatni, hanem jelentős figyelmet fordítani arra, hogy mely mutatószámokat kellene még figyelembe venni, valamint, hogy rendelkezésre állnak-e "jó" mutatoszámok?

(ez előtt azonban meg kell válaszolni azt a kérdést, hogy a közgazdaságtannak feladata-e mérni a jólétet, boldogságot és hasonló tényezőket. én azt gondolom, hogy igen, mivel nem egy absztrakt tudomány, és nem mellesleg középpontjában az ember áll.)
Sztifler 2010.04.23 14:09:03
@is: ezzel csak az a baj, hogy az államadósság, X, IM stb. szempontjából hatalmas ostobaság volna, ha csinálnál egy mérőszámot és GDP-nek hívnád... vagy módosítanád a GDP számítási módját oly megfontolások mentén, ahogy a kommentjeidben éreztetted. :)
A következő poszt, Minditől: Ha a blokk vásárlása körüli hercehurcán túl vagyunk, és eldöntöttük, hogy megvesszük az adott blokkot, akkor azért már tudni fogunk pár dolgot az illető blokkról és az alatta remélt szénhidrogén-vagyonról. Azonban e döntés…..
Ebben a tévképzetben éltünk évekig, és azon ábrándoztunk, hogy majd megint valaki (vagy valami) más megoldja helyettünk a problémákat. Szerencsére annyira bénák voltunk, hogy még ezt sem sikerült összehozni. Ha sikerült volna, most nézhetnénk ki a fejünkből, hogy a…..
Sztifler 2010.05.06 17:36:34
@mig8: Szlovákia szenvedett a versenyképessége csökkenésétől, amit az erős euró eredményezett, most örülhet valamenynire, ha gyengülni kezd.

A Szlovák gazdaság elsődleges célja a növekedés volt, ezért sikerült az eurót bevezetni.

@is: a 0%-os hiány a legjobb hiány, ez így van. de... 0%-os növekedésnél feltételezzük, hogy egy ország ktgvetési hiánya 0%, a növekedés akkor indul be "gyorsan", ha negatívba megy át a hiány, majd újra 0% körül stailizálódik a növekedés hatására.

0%-os növekedésnél feltételezzük, hogy a költségvetési hiány 1-5% körüli, a növekedés nem akkor indul be, ha a hiányt 0%-ra akarjuk vinni (restrikcióval), hanem akkor ha 5-8% körülire növeljük(expanzióval, pl. élénkítéssel, cégek versenyképessé tételével, adócsökkentéssel - és szigorúbb adózási szabályokkal), ennek hatására beindul a növekedés, majd a hiány a növekedés hatására 5% alá fog csökkenni.
Sztifler 2010.05.06 19:11:43
Hopp...
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=1&k=4&i=132761

Épp tegnap mondtam, hogy az ERUCHF viszonylag stabil. Azt hiszem, hogy ez a kockázat is az "alacosny" kategóriából a "magas"-ba átsorolható. Mi sem bizonyítja jobban az intervenciós sávunk (vagy jegybanki intervenció) szükségességét.

"Ha csatlakoztunk volna a zónához, egy viszonylag gyenge árfolyammal, ami a frankhiteleseknek nem esett volna olyan jól, akkor figyelhetnénk az EUR/CHF-et, és csak a körmünket rághatnánk, hogy ne legyen mozgás az árfolyamban."
Sztifler 2010.05.14 10:44:29
Ken Rogoff szerint az IMF bankadó javaslata nem csodaszer ugyan, de fair, és jó volna, ha a G-20 országok vezetői következő tanácskozásukon komolyan fontolóra vennék...
Sztifler 2010.04.30 19:53:57
@Sorge: szeritnem az összehasonlítás nem éppen szerencsés, ugyanis, egyes bankok csődje nem csak egyes csoportokat érintenek, hanem az egész világgazdaságot.
Sztifler 2010.05.01 12:23:48
@Sorge: a poszt arról szól, hogy bankadó kéne bankmentésre.

a bankok felelőssége eléggé egyértelmű, aztán, az más kérdés, hogy a liberalizált piacok miatt az országok 1000 szálon kapcsolódnak egymáshoz, és emiatt világválság lett. ezzel nem azt mondom, hogy rosszak a paicok, de ugye Friedmannt nem tudjuk lehúzni (meg akkor a növekedésből is adni kéne neki).

a megelőzéshez nem pénz kell, hanem szigorú szabályok, melynek következménye lehet a lassú növekedés, ez elég kockázatos.

a pénz arra kell, hogy keynesi módon "megoldható" legyen a válság, és ne eladósodás legyen a vége, hanem a konjunktúra időszakában félretett pénztömeg segítsen visszaesés idején - így nem kéne még mélyebb recessziótól tartani.
A poszt „papírra” vetője: Mindi „Ha kőolajat, vagy földgázt – összefoglalóan szénhidrogént – szeretnénk kitermelni, akkor először egy blokkra van szükségünk, ahol ezt meg tudjuk tenni. Az első kihívásunk tehát az, hogy vegyünk egy ilyet. Ez nem…..
w Kegyelem szegény fejüknek 2010.04.26 09:30:00
Elvégeztetett. A jó kormányzásnak csak a matematika szab már határt, azt viszont mostantól érdemes komolyan venni. Sajnos ez bele fog rondítani az eddigi mesékbe, és az ügyesen felszedett, ám csekély értelmű szavazók elvárásaiba. Orbánnak sikerült, ami eddig soha, és ami mindig…..
Kóczián Péter A közös zakó 2010.04.17 17:30:58
 A Jobbik kapcsán a megértés a fontos és nem az elhatárolódás. Mindenki jobban tenné, ha komolyan elolvasná a Jobbik programját, s elgondolkodna azon, mitől olyan népszerűek. Vitathatatlan, hogy cigányellenes és rendpárti, a demokratikus rendet bizonyos elemeiben – főleg…..
Sztifler 2010.04.17 21:30:14
@IGe: @antal.daniel: respect. különösen a 2. bekezdés.
A benzin egy olyan szűkös erőforrás, melyet a vállalat a termelés során felhasznál, és nem nagyon tudja nélkülözni.Láthatjuk, hogy a kőolaj (benzin) árának változása egyértelműen az összes termék árát befolyásolja. […] Ha csak a termékek nem tanulnak meg…..
Sztifler 2010.04.15 08:23:38
Sztifler 2010.04.17 21:13:16
@antal.daniel: azt semmiképp nem kéne támogatni, hogy folyamatosan felfelé menjen. ami a legproblémásabb ebbe, hogy jelenleg "elfogadható" a hordonkénti ár, az árfoylam is viszonylag "stabil" [...] de ha ezek megváltoznak, akkor nézhetjük majd, hogy megy fel a benzin ára, az élelmiszereké stb.
A Népszava mai számában az ismert publicista a sokat mondó „Tudatlanok” címmel írta meg véleményét. Bár a gyávaságról értekező Mészáros Tamás neveket nem említ, nem volt nehéz magamra ismernem egyik példájában. A kioktató hangnem és a lekezelő érvelés több…..
Sztifler 2010.04.17 20:46:07
@Szvidrigajlov: engem is ez érdekelne, ki az a Mészáros Tamás? [...] Ha lenne egy felmérés, hogy hányan ismerik M.T-t és hányan T.G-t nagyobb összegben fogadnék a végkimenetelre.

A vereséget nehéz feldolgozni, a szocik Mesterének már a választás estéjén sem sikerült, mert azonnal fasisztázott. Nokomment.
"A második fordulóig kiürülhet az államkassza"-nyilatkozta a Szijjártó gyerek. Innentől már tudjuk, hogy mi fog történni:A Fidesz a második fordulóig ezt kommunikálja majd. Esetleg még "bizonyos forrásokból értesül" is róla, hogy egy "utolsó nagy…..
Azok a jószágok tekinthetők inferiornak, melyek fogyasztása csökken a jövedelem növekedés hatására, és fordítva: nő a fogyasztás, ha csökken a jövedelem. Ennek a feltételnek teljesen megfelel a BigMac, de a másik nem olyan szigorú feltétellel nem értek egyet.A közgazdászok azt…..
Sztifler 2010.04.07 21:43:03
@mig8: Luzitán: Teljesne jogos mind2 felvetés, azonban arra szeretem volna felhívni a figyelmet, hogy nem szabad 1 tényezőből következtetést levonni.

A divat is befolyásolja a fogyasztást, ez így van.
A rezidens orvosok vitában állnak az Egészségügyi Minisztériummal. A tárca olyan szabályozást vezetne be, ami a frissen szakvizsgát tett orvosok szabad munkahelyválasztását korlátozná, mindenekelőtt évekre megvonná tőlük azt a lehetőséget, hogy külföldre menjenek dolgozni.…..
 Érvelésemet azzal folytatnám, a gazdasági növekedés fellendítésének elsődleges prioritása mellett, az euró bevezetésével szemben, hogy megvizsgálom a görög gazdaság főbb makroadatait és megnézem milyen terheket rakott a nyakába az „eurónak” (EU-nak) való…..
Sztifler 2010.03.09 20:36:53
Demján után Járai is: www.gazdasagiradio.hu/cikk/43498/

...a 2-3 héttel ezelőtti azonnali reakcióm (min. 2016-os euró) Bajnai nyilatkozatára (eurót 2014-re) talán igaznak bizonyul.

gondolom, mások is látták az összefüggéseket, de most hangot is adnak véleményüknek.
Sok munkapiacról szóló posztunk vot mostanában, de ezt indokolja is a munkanélküliség problémájának jelentősége, így a válság vége felé. Casey Mulligan írása is az amerikai helyzettel foglalkozik, ám a prezentált és vitatott érvek univerzális jellegűek,…..
Sztifler 2010.03.29 11:54:58
@SCUMM: így van, ez alapvető. ez a szemlélet az, ami kihúz a válságból.
„Újabb megszorítás kell az egyensúlyhoz”, állítják az okosok. Ha jól emlékszem azt gondolták a neoliberális paradigmakövetők, hogy Bajnai-csomag éppen elegendő lesz a költségvetési egyensúlyhoz, és aztán végre elindulhatunk a csodálatos növekedés irányába, mely…..
Sztifler 2010.03.28 23:05:50
@öreg büzész: nézd meg az USA menynire (van) volt egyensúlyba növekedés közben.

hiába leszünk egyensúlyba, az elsődleges egyenleg akár pozitív is lehet, az adósság és a kamatok nem "hagyják" c.p. , hogy érvényesüljön ez a jótékony hatás. ha pedig nem indul be a növekedés, akkor egyre "kisebb", vagy stagnáló gazdaságban kell megteremteni az egynesúlyt, ahelyett, hogy a növekedés alapköveit tennének (tettük volna) le.

ki lehtne próbálni, hogy az egyensúlyhoz való eljutáig, jövedelem-szűkítéssel mennyit csökkenne a GDP, ha L vagy W válásg lenne; kívánom, ne legyen. (a legjobban az L szemléltetné, ugyanis világgazdaság stagnálásával folyamatosan csökkenne a magyar GDP.)
Sztifler 2010.03.29 00:15:53
@öreg büzész: ez így van, az USA-t finanszírozni kell, lételem.

de had mutassak még valamit:

"Most a Bajnai féle megszorítás nyomán úgy tűnik, hogy jobb az ország egyensúlya. Ez azonban ideiglenes, mert egyoldalúan a belső fogyasztás visszafogásán alapul. Középtávon a jelenlegi gazdasági modell újra meg újra felszínre hozza a nemzetközi fizetési mérleg egyensúlytalanságát. Az ország adóssága 7-9 évente megkettőződik akkor is, ha az állami költségvetés hiánya nulla. A külső hiány oka tehát alapvetően NEM az állami költségvetés túlköltekezése."

Róna Péter: A helyzet kilátástalan
hungary.indymedia.org/node/16270
Sztifler 2010.03.29 00:54:38
@öreg büzész: ez nem ennyire egyértelmű, a közte lévő kormány is beavatkozott, rendesen.

Bokros csúszó leértékelésével az volt a baj, hogy az export termékek hozzáadott értéke relatív nem volt oylan magas. [...] de legalább nem csak kereslet-visszafogásra épült a program, ez volt benne a pozitiv. ez teremthette meg a növekedést.
  Bokros Lajos kommunistázta le már néhányszor az LMP-t, elsősorban azért, mert a neoliberalizmussal szemben határozták meg magukat. Aztán a párt programját olvasgatva olyan részre bukkantunk, amitől összerándult az európai értelemben véve konzervatív gyomrunk: ha…..
hírTV Híradó:"Nem ismeri el felelősségét az izraeli kémrepülőgépek ügyében a Nemzeti Közlekedési Hatóság szerdán felmentett igazgatója. Vágó József először a hírTV-nek nyilatkozott, miután Hónig Péter közlekedési miniszter felfüggesztette állásából."Az…..
Csak most akadtam rá egy nagyon érdekes interjúra, mely Róna Péterrel készült. Érdemes végigolvasni az egészet, mert megmondja az igazságot, még akkor is, ha az fájdalmas egyeseknek.Többek között, a már említett Balassa-Samuelson hatásra hivatkozva Róna Péter szerint nem…..
Az adórendszer progresszívitása azt jelenti, hogy a magasabb jövedelműek jövedelmük nagyobb hányadát fizetik be adóként, mint az alcsonyabb jövedelműek. Magasabb az arányosan rájuk eső adóteher. Ezt a rendszert az adókulcs változása biztosítja: ma Magyarországon 5 millió…..
Sztifler 2010.03.25 09:53:15
2010. április 30-ával megszűnik  Magyarországon a gázártámogatás. new.gazar.info/the-news/latest-news/tavaszig-jar-a-gazartamogatas-aztan-megszunik.htmlNyilván sok háztartás, család megérzi majd a változást, drágább lesz a fűtésszámla, többet elvisz a gáz, így kevesebb…..