Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zzebra

79 bejegyzést írt és 52 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Európai Unióhoz való 10 évvel ezelőtti csatlakozás után sok mindent képzelhettünk, milyen hozományai lesznek a csatlakozásnak. Arra azonban bizonyára senki nem számított, hogy a csatlakozás után idegennyelv-ismeretünk nemhogy javulni, hanem romlani fog. Sajnálatos módon…..
zzebra 2014.07.04 12:05:42
@Six:
ez egy jól hangzó szöveg, de nem igaz. ajánlom figyelmedbe pl a turkui egyetem finnugor nyelvészeti tanszékének MA programját:
www.utu.fi/en/units/hum/units/finnishandfinnougric/studying/Pages/home.aspx

Hasonlók tanszékek és tantervek találhatók minden fontosabb finn egyetemen.

Személyes tapasztalat: Finno. hatalmas pénzeket rak az oktatásba - finn finnugor nyelvész phd-s hallgatók fél év magyaro-i ösztöndíjból (laktám zebpénz, stb) annak végeztével simán elutaztak 1 hónapos KK-eu-i körútra pihenni.
zzebra 2014.07.04 14:09:41
Kiegészítés a témához:

ha csak az angol, mint tanult nyelv ismeretét nézzük is szarul állunk (tendenciát nem mutat, csak kb jelenlegi helyzetet):

languageknowledge.eu/languages/english

ez sztem egyértelműen gáz, mert
- sok munkához szükséges az angol
- egy csomó ismeret, információ megszerzéséhez szükséges az angol
- általában bmilyen külföldivel való kommunikációhoz szükséges az angol
A nyilvános szereplést szokni és tanulni kell. Az emberre ilyenkor a megszokottnál sokkal nagyobb külső és belső nyomás nehezedik. Ugyanakkor pont az ilyen feszült helyzetben készült képkockák szolgáltatnak érdekesebbnél érdekesebb témát a metanyelvi elemzésekhez. Az alábbi…..
A Ténytár és a Mérték Médiaelemző Műhely közös kezdeményezésének célja a kirekesztés és a diszkrimináció elleni fellépés volt. Mi úgy kívántunk a rasszizmus és a kirekesztés ellen tiltakozni, hogy az országgyűlési és az európai parlamenti választási kampány idején…..
zzebra 2014.06.06 12:40:51
@Tiszteltetem Brüsszelet:
tudom, h nehéz lesz, de próbáljuk meg: olvasd már vissza a csicskás posztodat és gondolkodj el rajta milyen hangnemben mit mondasz.
ha megvan, akkor megtaláltad a "kirekesztés" nevű fogalmat, aminek értelmezésével eddig bajban voltál.
zzebra 2014.06.10 10:58:08
@Holle anyó:
Egyetértek veled Conchitát illetően - kitalált figura, szakállas férfi, zeneileg nulla, mégis nyert, valószínűleg olyan okból ami inkább politikai, mint zenei (mondjuk nem vágom milyen szisztémában volt a szavazás a dalfesztiválon, titkos v nyílt? gondolom nyílt lehetett, ezért lehetett vele pc-séget kommunikálni)
Abban is egyetértek veled, hogy van egyfajta kirekesztés/túlérzékenység az őt kirekesztőkkel szemben. Lehet nem a legerősebb példa, de pl Puzsér írt róla elég lehúzósat - ha nem is mindenhol értek vele egyet tetszett, hogy van eltérő vélemény is a témában a kritikátlan támogatás és buzilobbizás végpontjai közt.

Azt egy kicsit túlzónak érzem, hogy értékrend diktatúra lenne. Lehet csak a diktatúra szóra ugrok, nem tudom. Még az is lehet igaz, hogy ez már zsarolás/megfélemlítés eszköze lehet (bár a vak komondor és hasonló történetek hazánkban ez ellen szólnak erősen). De amit mondasz, azzal egyetértek - az semmikép sem jó, ha egy értékrend a többi feletti felsőbbrendűsége túl erőssé válik, és pl kirekesztésre ad okot akármis legyen az az értékrend, akár a hiperérzékeny-pc-beszéd.

Azt azonbam érdemes figyelembe venni, hogy a kisebbségek, elnyomott, kirekesztett csoportokkal kapcsolatban a társadalomnak "feladata van" (nők, öregek, színesbőrüek, szexuális hovatartozás szerint, stb) - most nem csak a politikai beszédmódra, hanem a (magyar) társadalom hozzáállására gondolok (amúgy a cikk a politikai beszédmódra hozza a példákat, de ettől most tekintsünk el). Az ilyen csoportok véleményem szerint védelemre szorulnak, mert a társadalom érdeke, h ne legyenek kirekesztve részei, a szolidaritástól élhető egy társadalom, stb, nagy szavak, talán nem kell magyaráznom - ennek eszköze a pozitív diszkrimináció. Pl a nyugdíjasok ingyen utaznak.
Ez nem ugyanaz, mint a pc-baszogatás szerintem, de nehéz elválasztani. Ennek alternatívája a kirekesztés, megbélyegzés, stb. Nem tudok olyan példát hozni a történelemből, ahol ez értelmesen sült el, amellett, hogy morálisan se tudok vele egyetérteni.

Lehet eleve külön kellene választani az EU-s, nyugat-eui politikai beszédmódot + társadalmi hozzállást a hazaitól. Nekem az a benyomásom, hogy ott már konszenzus az, hogy nem zsidózunk, buzizunk - mert nem szalonképes, ami persze nem érv. Igazából azért nem szalonképes, mert nevetséges és értelmetlen - mert rájöttek, h nem ezek a valós társadalmi problémáik. A társadalom, a politikusok megválasztói már nem eszik meg ezt a politikai fogást, ellenség/bűnbak szöveget. Talán, nem tudom, remélem. (Persze biztos megesznek mást, de ezen a 'primitív szinten' már átléptek)
Nálunk az az érzésem, hogy még nagyon jó hívószó a buzilobbi meg az 'asszony verve jó hozzáállás', stb. Nem járunk ott, hogy erről konszenzus lenne. Buzizás megy az közértben, a villamoson, mindenhol. A kereskedelmi tévében röhögcsélhet a tévébemondó azon, h a nők nem alkalmasak igazi sportra, csak akkor, ha az olyan, ahol látszik milyen jó testük van. Egyszerűen máshol járunk - a közbeszéd formálói pedig ezt erősítik tovább, ahogy a cikk gyűjtése is mutatja és ezért gondolom, h ez egy fontos cikk.

Szerintem a nyugdíjasok egyébként jó példát adnak arra amúgy, hogy ez hogy válhat politikai-szavazatgyűjtő eszközzé. A nyugdíjasok pozitív diszkriminációja konszenzus nálunk is. Talán mert sok szavazatot ér őket támogatni? Nem tudom. De nehezen tudom elképzelni, hogy nyugdíjas-kirekesztő szöveggel ma bárki szalonképes/nyerő lehet hazánkban. Pedig kétségtelen, hogy hatalmas megterhelést jelentenek az egészségügy és a költségvetés számára. Lehet ez már nyugdíjasvédő pc-diktatúra? Nem tudom.

(Azaz a konszenzus alatt nem a vélemény diktatúrát értem, de azt mondom, elmosódott lehet a határ. A konszenzushoz kölcsönös egyetértés kellene, ezért nagyon elkeserítő, h a cikk példái pont az ellenkező irányba mutatnak. Nagyon rossz lenne, ha ez a hangnem válna konszenzussá v vélemény diktatúrává)
zzebra 2014.06.10 17:18:02
@Danubium:
értem az iróniát, de ez így semmitmondó / felesleges túlzás.
semmilyen világszövetségről nem volt szó, kirekesztésről van szó. ennek egyedi eseteiről, melyek leírnak egy jelenlegi közbeszéd-állapotot.

senki nem a másságok képében eljövő bármiben hisz (legalábbis a leírtak alapján ez sehol nem látszik), hanem csak arra hívja fel a cikk a figyelmet, hogy bizonyos csoportok megbélyegzésre kerülnek ma hazánkban a közbeszédben. a nem-megbélyegzés/kirekesztés nem jelenti automatikusan ezt a hitet, amit írsz. nagyon sok más lehetőség van ezen kívül, pl egyszerűen az, hogy nem különböztetjük meg embertársainkat, honfitársainkat ilyen alapon és főleg nem a közszereplők.
the first season Prometheus 2012.06.19 18:58:00
IMDB 7.7, Rotten 74%. Az IMDB-ben eddig sem bíztam, de a Rotten meglepetést okozott – eddig általában eltalálta a saját értékelésemet. Most viszont nagyon nem, részemről 2-es alát kap. Pedig nagyon jól indult a Weyland weboldallal, a kamu TED-es videóval, minden nagyon profi volt.…..
the first season After Crying 2012.06.18 08:31:00
Eső fakad csodát ígér Kilép veled kabátja szél A reggel Ma így ért el Üres kezét mutatja, vár Tüzet, ha kér kutatni kár Az álmát Ne álmodd át Hangos városi éj Kísért Lomha szárnyain Száz színű Sötétség Kötél feszül harangja zeng Madár repül dalában…..
eddig nem rossz  ..
Némi tanakodás után meggyőztük magunkat, hogy BL döntő helyett főműsorként inkább Molvaerre megyünk. Aztán felvételről való meccsnézés volt betervezve, erről majd később. 8-kor már kint a hajón, 5 kan, ebből 3 facér, mint sejthető ez az állapot az este végére sem…..
the first season the grey 2012.03.22 21:22:21
Once more into the fray.Into the last good fight I'll ever know.Live or die on this day.Live or die on this day...
nem kell használni / amit csak lehet retró...
precíz cím, jó koncert.Elég ittasan érkeztünk, nem is emlékszem mindenre pontosan, de az összhatás nagyon jó volt. Mégiscsak tizenéve várom ezt a koncertet, hogy legyen. Persze az elején a Keep You Close számait tolták inkább, de szerencsére elfogytak (egy-kettő azért nem rossz)…..
the first season Csak egy kérdés 2012.03.01 23:05:00
(az alábbiak a szókimondó szöveg kategóriájába esnek, káromkodok, de otthon vagyok)Szóval van egy kérdés, ami meglehetősen sokat jut eszembe mostanában. Mióta lett divat az a stratégia szakítás után, hogy gyorsan dugunk valakivel, akárki mással, csak, hogy segítsen elfelejteni,…..
szóval:  lesz szombaton dEUS koncert az A38-on. Megyek. Az egyik legrégibb, legnagyobb kedvenc. Vén faszok, belgák, nem baj. Állítólag a kevésbé jó új albumukat fogják tolni főleg. Nem baj. Például ezért:Aztán: rokon terület, a már említett kedvenc volt együttesem, a…..
the first season Ozora 2012.02.29 07:46:48
A PUMPUI Crew megint profi promóvideót rakott össze a tavalyi Ozoráról. Nekem a 2010-es még jobban bejön, de azért ez is ott van. Már van 2012-es program is, lesz Sun Control Species, leginkább azt várom most.   ..
the first season jó a csillag 2012.02.27 18:10:00
krav maga, futás, nyújtás, munka. Ez lesz most, ha nincs nő és nincs más sem amin stresszelni kéne. Bizonyos szempontból egyensúlyi állapot, legalábbis van esély az elérésére. Hát majd igyekszem...
the first season így 2012.02.20 17:54:00
másfél év után egy youtube klip alatt megbeszéljük hogy vagyunk aztán eltűnünk megint mint a chat-ablakhát így megy ez ..
the first season Közeleg a tél 2012.01.31 10:08:00
illetve rohadtul itt van, jégeralsóban tolom mától. És már 2 trailer is kijött a Trónok harca április 1-én induló új szériájához. Az első, ugye a "Cold Winds" - 3 kürtszóval a végén, Mások jönnek. Nekem ez a kedvencem.  Illetve pár napja jelent meg ez,…..
mikor egyszer a buszvezető kis kabarészöveggel körített minden megállónevet és az egész busz röhögött. Nem volt kedvem leszállni. Most meg ezt találtam a jazzradio.com Paris Café csatornáján: Melody Gardot - Les Etoiles       ..
the first season 2011 2012.01.15 20:36:00
 Kicsit több, mint egy éve kezdtem el ezt a blogot írni. Most vetettem egy pillantást a nagy lendülettel megírt tavaly januári posztokra, van ott mindenféle.Például most látom, hogy egy éve használom az Evernote-ot, jegyzetkészítésre, forrásgyűjtésre – azt mondhatom…..
SeSam írja a blogján, hogy a yummie.hu 100 legnépszerűbb könyvéből melyik 21-et olvasta már. Eggyel levert, nekem ez a 20 volt eddig meg: 1. The Lord of the Rings – JRR Tolkien2. Nineteen Eighty Four – George Orwell3. Catch 22 – Joseph Heller4. The Hobbit – JRR…..
just for the record jelleggel, egy nagyon-nagyon fontos dolog: valami őrült megcsinálta és (talán másik rakás őrülttel) játssza is a Trónok Harca társasjáték 18 (!) játékosra házilag feltuningolt változatát. Ebben a fórumban jelenti be, ha ez elveszne, itt a térkép. Vagy…..
the first season Gó és Mérőék 2011.11.22 21:39:00
Megjelent egy könyv a góról. A múltkori gó-s vers után egy újabb magyar nyelvű kiadvány ebben a témában, azért ez nem rossz. Ráadásul az egyik kollégámat tanítom játszani is. És ezek mind külön-külön események, nincsenek összefüggésben. Vagy de. Nyilván érzékenyebb…..
the first season Note to self 2011.11.02 19:30:00
Kicsit meglepődtem most mikor megnéztem, hogy a last.fm szerint az elmúlt 3 évben a legtöbbször hallgatott zenéim ezek voltak:John Frusciante – Central    John Frusciante – GodBoards of Canada – RoygbivMatisyahu – Chop 'em Down John Frusciante – Dark…..
the first season Napfénypalást 2011.10.30 13:51:00
Mostanában más ritmust vettek a dolgaim, így nem jutott időm blogolni. Pedig történtek említésre méltó dolgok, ezek fejben nagyjából megvannak, szép lassan ide is kikerülnek majd.Most egy nemrég megjelent verseskötetet szeretnék promózni, ami a Pluralica Alapítvány gondozásában…..
Ma útban hazafelé egy férfi feküdt a járdán. Az eső zuhogott, mert már ideért a front Pestre. A férfi a hasán feküdt a járda közepén, nem mozdult, a Moszkva térről este haza érkezők pedig módszeresen kerülték ki. Én is elmentem mellette, de pár méter után visszafordultam.…..