Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fernel

0 bejegyzést írt és 77 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
      Az a pasi nárcisztikus - mondják egyesek, de mit is jelent ez? Egy mondatban megfogalmazható: menekülj! De honnan ismerheted fel, hogy egy nárcival van dolgod? A nárcisztikus a legjobb manipulátor a világon, ahogy ezt a politikában is látjuk jelenleg. Kapcsolati téren  értelmezve a…..
Lassan ott tartunk, hogy minden betegnek el kell végezni egy orvosi alap kurzust, ha életben akar maradni. Tisztelt Praxis!   Másfél évvel szeretett édesanyám halála után úgy érzem, képes vagyok megírni önöknek a mi történetünket. 54 évesen távozott közülünk, és meggyőződésem, hogy amennyiben a…..
fernel 2016.03.08 17:34:21
Nagyon sajnálom a posztoló édesanyját és kívánom, hogy sikerüljön feldolgozni.

Csak ne azon az áron, hogy valakit boxzsáknak néz.
Röviden megpróbálom elmesélni az én infarktusom történetét.
Éjszakás műszak után délelőtt, nem sokkal ébredés után kicsit rossz volt a nyakam, mintha elfeküdtem volna. Aztán később jött a lapockák közötti hullámzó fájdalom, mintha becsípődött volna. Kb másfél óra múlva hívtam a férjem, hogy jöjjön haza, nagyon rosszul érzem magam. Sokat ismerek az infarktus tünetei közül, családban többen is vannak, de eszembe nem jutott, hogy infarktusom lenne. Miután a férjemmel beszéltem, két perc múlva felhívtam a mentőket. Három, lényegre törő kérdés után indították a rohamkocsit, orvossal. A férjemmel egyszerre érkeztek, azonnal EKG-ra raktak. Amikor elkészült, az orvos mondta, hogy azonnali helikopteres mentésre van szükség, vállalom-e a repülést. Alternatíva a kb 60 kilométeres autózás lett volna a legközelebbi kardiológiai centrumig. Vállaltam. Érkezés után azonnal katétereztek, két nap intenzív osztály, utána egy hét kardiológiai osztály, majd három hét rehabilitáció. Több, mint egy éve történt, túléltem, majdnem olyan vagyok, mint voltam.
Mázlim volt, mert felismertem, hogy nagy a baj. Mázlim volt, mert a mentésirányítás is úgy gondolta, hogy nagy a baj. Mázlim volt, mert a mentőket hívtam, nem az ügyeletet. Mázlim volt, hogy volt szabad rohamkocsi, és szabad orvos. Mázlim volt, mert az orvos értett hozzá! Mázlim volt, mert bár viharos erejű szél volt, de a légimentős fiúk vállalták értem a repülést, és volt is szabad műtő. És így, sorjában. Pénzem nem volt, senki nem kapott egy vasat sem, sehol. Mégis, mindenki tette a dolgát. Volt, ahol emberileg volt némi kívánnivaló, volt, ahol kifogástalan volt az ellátás, beavatkozás, az ápolás.
Végtelenül hálás vagyok a mentősöknek, mind a rohamkocsi személyzetének, mind a légimentős fiúknak. Végtelenül emberségesek, szakmailag kifogástalan munkát végeztek.

Szokták mondani, hogy az élethez kell egy kis szerencse. Nekem volt. Nem mindenkinek van. Azóta két közeli ismerősöm halt meg infarktusban, a feleségek kezei között, mire a mentők kiértek a helyszínre, már nem tehettek semmit. Nekem szerencsém volt, olyan helyen volt az elzáródás, hogy volt IDŐ azon meditálni, hogy hívjak-e segítséget, vagy ne.

Mondjuk, eszembe nem jutna soha ügyeletet hívni. Ott általában sima háziorvosok dolgoznak, akik nem biztos, hogy felismernek minden sürgős ellátást igénylő kórságot, meg nem is istenek, hogy mindent tudjanak. Ha mozgásképes vagyok, akkor elbattyogok az SBO-ra, legfeljebb elmondják, hogy potyára mentem. Ha meg akkora a baj, akkor simán kihívom a mentőt, max esetleg nem indokolt. És? Nem vagyok orvos, nem tudhatom, hogy mi a bajom, simán lehet, hogy indokolt. Ha meg letolnak, esetleg, elég nagy lány vagyok már ahhoz, hogy fel tudjam dolgozni.
Ismét egy olvasói kérdés, segítsetek, ha tudtok! A lényegre térek, mert biztosan elfoglalt. Szóval az a gondunk van, hogy a kloáka, nem is tudom hogy írjam le, kitülemkedett. És ez napról napra rosszabb lett, mintha a bele fordul vagy csúszott volna ki szegénynek.. Tiszta csupasz…..
fernel 2015.04.02 08:07:10
@zsuzsibuvar: Hú, de kár, hogy nem korábban írtad :(
Karácsony előtt a legkedvencebb tyúkom, hüpp-hüpp Porcelánka, kezdett el kínlódni. Először folyamatosan üríteni próbált, aztán kezdett rosszabb lenni, végül napok alatt egyre jobban kifordult, már a vér csöpögött belőle. Szentestére két tojást tojt egy nap, gondoltam, ez lehetett a probléma, de az állapota rosszabb lett. Végül megsajnáltam, hogy kínlódik, és nem tudok segíteni rajta és odaadtam szomszédnak, hogy szabadítsa meg a kínjaitól. Eszméletlen sokat tojt, gondoltam én, hogy nem lesz jó vége, mikor szakadatlan tojt egy hónapon át, majd egy-két nap kihagyással újra egy hónapig nyomta.
Lehet, hogy meg tudtam volna menteni?
Blogkocsma Bazsalikom télire 2012.10.15 07:00:00
Megjött a hideg és a szabadföldi bazsalikom roppantul meg tud sértődni, ha a hőmérséklet 5C alá megy, tehát szedjük le, ha az előrejelzés szerint ilyen hideg éjszaka jön. Egy-két napot kibír egy kartondobozban a lakásban, de valahogy fel kellene dolgozni, mielőtt a család valamelyik tagja gaznak…..
fernel 2012.10.21 21:50:22
@Benikuty:
Nem olvastam végig a kommenteket, Beni, én kérek, ha itthon jársz, én kifogytam a kefírgombából.
@Andrass9:
Jókor jött, nálam is dőzsöl még a bazsalikom, sajnálom, hogy tönkre menjen.
A jégkockást kipróbálom. Én a fagyasztóba soha nem teszek alufóliát, mindig csak folpackot használok. Szoktam petrezselyem, zellerzöldet és turbolyát hengerbe fagyasztani, aprítás után nagyon pici puha vajjal keverem össze, úgy nem szóródik, és az a minimális vaj, amennyi ebben van, elfér az ételben.
Most, az esők után kihajtott a turbolya, lehet, legelek a jövő héten, és rakok a fagyra.
Előretolt helyőrség Dolgom van 2012.08.01 23:59:00
Persze nem csak azért nem unatkozom, mert hülyeségeken stresszelem magam, hanem mert annyi mindent kell csinálnom. Régen, az egyetemen, mikor mondtam, hogy haza kell mennem (mondjuk egy sörözés helyett), mert dolgom van, akkor -mint kiderült- mindenki azt hitte, hogy dolgoznom kell. Pedig…..
fernel 2012.08.03 07:45:46
@babaBonBon: igen, NH-né jól értette, volt nekem is kisgyerekem :D
NH-né: értem én, hogy listák, pipák, fejben, papíron. Elolvastam az elmúlt bejegyzéseket, és ez a benyomásom támadt. Nagyon vékony a jég a megnyugtató listák és a nyomasztó listák között.

úgy legyen, hogy megnyugtató lista legyen, sok pipával, sok olyan pipával, ami a pipázás közben adott sok örömet. Na, jólmegaszondtam :D Érted ugye :D
Blogkocsma Rétes régen és most 2012.08.01 07:00:00
Anyósom még tudta a titkot. Én hülye, meg nem tanultam el tőle, pedig jóban voltunk - biztos megosztotta volna. Most meg már késő :(..
Folytatom a déli parton szerzett kulináris élményeink felsorolását. Balatonszemes, Csaba étterem Szemesen a Turinform-ban a fiatalember a Csaba éttermet ajánlotta: szerinte az ár/érték arány nagyon jó, és finomakat főznek. Többször is végigjártuk már a hivatkozott környéket, de nem találtuk sehol…..
fernel 2012.07.11 15:51:10
@dömbi:
Álmaimban már létezik, mint ahogy egy önellátó gazdaság, a vizualizáció már megy, a materializálódással vannak gondjaim :D
De dolgozunk rajta!

Nem az irigység beszél belőlem, te mesélted nemrég, hogy milyen kellemetlen tapasztalataid voltak nemrég Mátraderecskén.

Nagyjából ugyanez megy itt is, csak kicsit nagyobban.

A nemtörődömség, az igénytelenség, a trehányság dühít, mint ahogy dühíti az átlagembert, ha valamit nem tisztességesen csinálnak, és úton- útfélen csak az átbaxás megy.
Sajnos kis magyar játék, ami naggyá nőtt, és kiszorította a tisztességes üzletvitelt.
Tisztelet a kisebbségnek, akik még egy kevesen maradtak.
fernel 2012.07.11 15:55:09
@Andrass9:
Jó az elosztás, tecc :D

Jó kis csapat lennénk.
Már csak földrajzilag kéne közös nevezőre hozni!
fernel 2012.07.11 17:08:52
@Mitzi von Küche:
Erről beszélek, friss, valódi hozzávalók, egyszerűen nagyszerű fogások, méltó hozzáállás, a vendéget vendégnek tekintése, ne csak egy két lábon járó pénztárcának.
A mai magyar vendéglátósok nagy többségénél ezek mind hiánycikkek.

De gyakorlatilag bármiről beszélhetünk, az az igazság, hogy mindenből a silányt, a szemetet próbálják lenyomni a torkunkon.
Választásod annyi- köztes állapot nincs, hogy igénybe veszed vagy nem.
Sokszor nem pénz kérdése, mégis.
Amikor nem az értéket képviseli az alapanyag, csak egy újabb napot a robotban, amikor akkor sem vesz tiszta pólót a szakács, ha ott a friss, sorolhatnám, de minek

De tök fölösleges ezen rágódni, az ott van, itt ez van.

Felső kategóriában még nem jártam, max 4 csillagot láttam, azt is belülről.
Igaz, egyszer főztem a Kalla Kálmánnal :D
Ezt posztot is már mióta írom. Ha épp nem szoptatok vagy dajkálok, vagy családozom, akkor dönthetek a függőágy vagy a könyvem között, vagy a kettő együtt is akár, érthetően a gépig nehezen jutok el. Estére meg kidőlünk: (nem, a kép nem beállított, tényleg így alszik, Anne…..
Előretolt helyőrség Ágyjelenet 2012.06.27 17:30:00
Arra ébredni, hogy a meztelen karomhoz simul valaki szorosan és lágyan szopogatja a vállam... Szeretem. ..
Előretolt helyőrség Egyedül 2012.06.20 14:43:00
Szüleim elmentek a másik kisbabához, TB sincs itthon két napja. Azt gondolom, hogy jól viselem, de sokszor kiderül, hogy nem. Szalad a lakás, nincs ebédem, és halmozódik a papírmunka, pedig tökre nem lustálkodtam, talpon voltam egész délelőtt, mostam, vasaltam, porszívóztam,…..
Vendégposzt - Daró   Öregszem, az emlékek néha előjönnek, kellemesek főleg, de néha a másik oldal is kapirgál.  A Mester halászember volt. Nem tudni honnan örökölte a halászat szeretetét, a tudást, ami őt a vizek ismerőjévé és urává tette. Igazából azt sem tudni, ura volt-e ő ennek, de…..
Filotás Lili mondogatta, mikor még odavoltam a nagy hasamtól, hogy majd meglátom, milyen jó lesz, ha megszületik a baba. És milyen igaza volt! Aztán meg még a kórházban voltam, mikor TB anyukája kérdezte, hogy viselem el ezt a rengeteg boldogságot, akkor még nem is értettem…..
Blogkocsma karaj-variációk 2012.05.26 07:00:00
Vendégposzt - Anica Nos, a disznóvágásnak csak egy hátránya van: még nem találtunk olyan malacot, amibe mindössze tarját, oldalast és karajt szerelt volna bele gyárilag az Anyatermészet. Karajra szükség van, mert azt még a nyammogós gyerek is megeszi, a rántotthús ugyanis az etalon, amit a lurkó…..
fernel 2012.05.27 17:15:55
@poczok2: @bélabácsi2: Sajnos az egri piacon se gombából van a kerítés.

Az elmúlt hét nagy esőzéseiből ide jutott 3+1 mm.
Összesen.
Régen volt, de ezt megörökítettem az utókor számára. Tekintettel arra, hogy ez volt az első, amit készítettem, a leírás jó lesz kezdőknek is, csak mindenki úgy módosítja, ahogyan neki tetszik. Persze az írás stílusa még nyomába sem érhet Poczok vagy Waka írásainak, de a káposzta jó volt úgy ahogy…..
fernel 2012.05.19 12:19:17
@gyvy:
Nem töltött káposzta, hanem a körmös vegyes pörkölt, a köröm kb fél órája rotyog.
Akkor előpörkölöm, én is valahogy így képzeltem el.
Max, a körmöt ellenőrzöm időnként, de túlfőni nem igen tud szerintem.

Amúgy se sietünk, vacsora lesz belőle :D
fernel 2012.05.19 12:32:40
@gyvy: @Andrass9:
Köszönöm, megfogadom!
  Ez anyai nagyapám szava járása volt, mikor nagy néha leült velünk, unokákkal snapszerozni. De ez most nem az elérzékenyülés ideje. Nem vagyok háborús gyerek, viszont évekig ettem menzán, ami mély nyomokat hagyott a világszemléletemben. Megutáltatta velem a tökfőzeléket, a paradicsomos…..
fernel 2012.05.17 16:38:50
@bélabácsi2: Na, ez a nem bírja a szagát se a dinnyének- ez az én Emberem tulajdonsága, becsületére váljon, azért nekem mindig jót választ, csak menekül, ha megvágom a dinnyét. Nyáridőben képes vagyok dinnyén élni, mindegy, görög, sárga, csak édes legyen.
fernel 2012.05.17 16:40:52
@BariKarika: Üres főzelék- nálam feltétlenül, max külön tányéron a rávaló.
Blogkocsma Variációk eperre 2012.05.12 07:00:00
Vendégposzt - smithgerda A földiepret mindenki szereti (legalábbis én nem ismerek senkit, aki nem). Én is imádom, de nem gyalázom meg azzal, hogy idényen kívül eszem az import, íztelen árut. Olyankor csakis fagyasztottat. Idényben viszont töménytelen mennyiségben fogyasztom, és azok közé tartozom,…..
fernel 2012.05.12 20:46:16
@skylla:
A tavaly a rukkola nem jött be.
Vagy csak túl erős volt. Az idén egy szem- egész pontosan egy szem kelt ki. Azt meghagytam, az már méretes, és azon kaptam magam, hogy ahányszor a kertben járok, arra kerülök, bele- bele csípek. A héten vettem egy zacskó magot, a hételeji eső után elszórtam, most már látszik, sziklevelesek.
Ennek örömére ma két egész levelet lekaptam a nagy tőről, és úgy ott a kertben el is rágtam. És ízlett :D
Gránátalma erre felé ritka- na meg jó drága- úgyhogy marad az epres rukkola.
Most bezsákmányoltam valami gourmet premium minőségű extra szűzet, majd azzal összehozom.
fernel 2012.05.12 21:00:53
@Daró:
Kedves voltkolléganő dumája:
"Amikor nem tudom eldönteni, üljek,vagy hajoljak"
Blogkocsma Bréking... bréking... 2012.05.11 07:00:00
avagy felkérés keringőre... Naszóval: kétezertizenkettő június havának kilencedik napján blogtali, ami annyit tesz, hogy slambucfőzés az üzletvezetőnél. Koordináták (hogy el ne tévedjetek:): 47.543828, 21.672327 (pontos cím: 4033 Debrecen, Vak Bottyán utca 29.) Kezdés: 10-11 között (hogy a…..
Talán mégsem olyan gyorsan. Már 45 perce csinálom! Szóval ismét vadásztam a mélyhűtőben és találtam egy varázslatos kockát ezzel a felirattal: Tatár beefsteaknek való, 25 dkg. 2012.02.11.  Ez ígéretes! Tegnap vettem 6 óriási gombafejet a Fény utcai piacon, hogy majd megtöltöm. Itt az…..
fernel 2012.05.09 12:00:30
@1kutya: @bélabácsi2:
Én tegnap szedtem a kertvégi susnyában kb két kiló tövisalja gombát :D
Tegnapelőtti 19 mm kihozta őket, egy nappal előtte csak két- három bébit láttam.
A tavasz tizenhét három pillanata   Számomra a tavasznak három pillanata van. Az első, amikor az elsőnek kibújó medvehagyma-levelet a kutya elől megkaparintva elrágcsálom a bágyadt télvégi napsütésben. (Van egy kis medvehagyma ültetvényem szigorúan házi használatra, rántotta mellé, kis pesztónak,…..
fernel 2012.05.08 07:48:39
  Anyák napjára minden anyukának:         És a dőzs: Az étek története. Valahogy a mi fagyasztónk egyirányú - kifele soha nem jön belőle semmi, így zsúfolásig tele van. Időnként bepöccenek, és elkezdek keresni benne. Sok kutyakaja született már többéves…..
fernel 2012.05.06 14:23:09
@Mitzi von Küche:
Naná, ezért is vau bele itt, hogy tudjátok, nem belterjes játszótér a Kocsma :D
Szerintem sokan vagyunk, akik csendben lapulunk- lapultunk, aztán egyszer csak belevau.
És igen, a karajon is imádtam a kommenteket, a posztok nekem túl extrémek voltak néha, de a kommentek, azok mindent vittek.
Egyszer bele is ugattam, mondjuk tanácsot kértem, de Toma nemkicsit leugatott, úgyhogy ott nem belevau többet.

De itt jó, és nagyon élvezem a társalgást, mondjuk, én nem tudok ennyire brillírozni, mint a törzstagok nagy része. Én inkább csak leülök egy asztalhoz, és élvezem a hangulatot.
fernel 2012.05.06 14:37:35
@Mitzi von Küche:
Félreérthetően fogalmaztam, tudok főzni :D
Hanem ilyen szellemes és okos hozzászólásokat nem tudok, mint itt néhányan.
Csípőből nem tudok tüzelni, na!
De hát nem is kell tudnom, elég, ha nevethetek rajta.
fernel 2012.05.06 21:29:58
@anica inkognitóban:
Ehhez a véleményhez én is csatlakozom, nálam is sok volt mindenből, kivéve a krumplit, aztán a tepsiben már csak két aprócska kocka árválkodik :(