Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tomikgb

284 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Az ultrahang olyan, mint Isten szeme. Mindent lát..." Hogy milyen az éjszaka az 1-es Belen? Egy szóval kifejezve: rideg. Egy másik szóval kifejezve pedig: bizarr. Az öregek valójában a tátott szájjal alvás igazi bajnokai. Mindezt pedig olyan pózokban képesek megtenni, ami néhol már horrorfilmekbe…..
A 7/4-es beteg [Előzmények, bevezető a beköszöntő posztban.] Pakolok. Mintha nyaralni mennék, pólók, alsóneműk. Fürdőköpenyt nem vagyok hajlandó magammal vinni, pedig ahová megyek, ott ez a lét alapeleme. Kórházba készülök. Már fél 9 is elmúlt, mikor elindulok. A Zugló Hotel mellett elhaladva…..
Az egész egy rutin laborral kezdődött, 2017 novemberében. Korábban is évente/kétévente készült laborvizsgálat, és a vércukor már ott is emelkedett volt, így ez nem ért váratlanul, de a számok nagyságrendi eltérése szíven ütött, és laikusként is komoly gondot jelezett. Éhgyomri vércukor: 15,…..
A Magyar Posta csekkbefizető automatáinak én speciel nagyon örülök, mert csak odamegy az ember, bedugja a csekket, a kártyát, nyom, vár, kihúz, elmegy. Gyorsabb, mint a postai droidok, nem kell a pultnál szembesülni azzal, hogy ha kártyával fizetsz, az kézpénzfelvételnek számít,…..
Kedves olvasók! Eljött a könnyes búcsú, az utolsó poszt ideje. :) November elején a tervezett videók végére értünk, így a mai nappal egy időre búcsúzik a Pécsi Stúdió. A blog januári indulása óta 142 poszt született, jórészt az 1986 és 1990 közötti időszakból, amelyek…..
1990 tavaszán hosszú idő után az első szabad országgyűlési választás megrendezésére készült az ország. A Városi Televízió is készült, többek között egy olyan riporttal, amelyben az utca emberét kérdezte, vajon tisztába van-e azzal, kire, mire és hogy is kell szavaznia…..
Pécsett 1990 tavaszán rendezték meg a szakmunkásképző intézetek számítástechnikai versenyének megyei döntőjét. A versenyen 12 diák indult, a győztes pedig Szíjjártó Zoltán, az 508-as szakmunkásképző iskola harmadikos tanulója lett, aki ekkoriban vízvezeték-szerelőnek…..
A magyar tengerhajózás komolyabb fejlődését az „Adria” Tengerhajózási Rt. megalapítása hozta meg. Az 1879-ben alapított brit - magyar közös tulajdonú Adria Steamship Co. átszervezése azután következhetett be, hogy a társaság szerződést kötött a magyar állammal a…..
tomikgb 2014.10.30 21:42:21
@Labrat01: Az eredeti fényképet a Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye őrzi, tehát itt lehet érdeklődni. Én jelentősen nagyobb felbontású digitális verziót nem találtam.

www.fszek.hu/adatbazisok/?forum_show=OpenTopicArticle&article_hid=1727&forum_topic=52
A hajléktalanság alapvetően az ipari forradalommal egyidős, ebben az időszakban kezdek el először tömegek a nagyvárosok felé áramlani. A lakáshelyzet nem tudott lépést tartani a népesség robbanásával, és - különösen a szegények körében - jellemző volt a túlzsúfoltság, a…..
A Magasházzal foglalkozó kétrészes poszt első felében már megemlékeztünk a 25 emeletes építéséről, valamint a 80-as évek végén felbukkanó hibák kezdeti fogadtatásáról. Akkor ott fejeztük be, hogy 1989 nyarán kiköltözésről még nem, csak felújításról volt szó a…..
Az alábbi riportot a karácsonyi műsorában adta le a Pécsi Városi Televízió. 1989 decemberében a stáb épp Pécs utcáit járta, ahol az "utca emberét" kérdezgette a karácsonyról, a saját szokásaikról, hagyományaikról. Ez alatt futottak össze a riportunk főszereplőivel, egy…..
A Városi Televízió 1989. október 14-i műsorában a város tömegközlekedése volt a fórum témája. Ez érthető módon érdekelte a város lakóit, így ömlöttek a telefonos kérdések a szerkesztőségbe. Ezekből gyűjtöttem össze a mai posztba egy csokorral. Akik a kérdésekre…..
A 90-es évek elején, gyerekként számomra Pécsen a Konzum Áruház jelentette a jelent, a FEMA pedig a jövőt, a megtestesült, nagybetűs nyugatot. A bevásárlóközpont szomorú jelenét már sokszor, sok helyen megírták, mi azonban mostani posztunkban a dicső múltra, a város akkor…..
"Botrány volt tegnap a Konzum Áruházban. Délelőtt és kora délután több órára korlátozni kellett az áruházban a vásárlók szabad bejárását a jugoszláv vásárlók rohama miatt" - írja a Dunántúli napló 1989. november 9-i cikke. Mint az újság írja: "Miközben a napok egyre…..
A telefonos ügyfélszolgálatok általában napjainkban sem lopják be magukat az ügyeket intézni akaró állampolgárok szívébe. Manapság, a digitális, "nyomógombos" menürendszerek korában már az a jellemző, hogy az ember órákig bolyong a menürendszer útvesztőjében, míg aztán…..
A Kertvárosi lakótelepet a régi kertváros déli peremén az 1970-es évek elején kezdték el építeni, az első lakóházakat 1972. karácsonyán adták át az új lakótelepen. Kezdetben az épülő városrész közlekedését a vásártéri fordulóból induló autóbuszok látták el.…..
Pécsi képeslap 1986-ból, középen a város otromba szocialista címerével. (Forrás: egykor.hu) A rendszerváltás előestéjén országosan kibontakozó mozgalom söpört végig Magyarország városain. A városok ugyanis 1989 folyamán szerte az országban arra készültek, hogy…..
Az augusztusi bányászdemonstráció után 1989. szeptember 15-én Horváth Ferenc ipari miniszter egy népesebb kormányküldöttség élén ismét Pécsen járt, ahol bejelentették, hogy aláírták a mecseki uránbánya bezárására vonatkozó miniszteri előterjesztést. Jó reggelt Pécs!…..
Az 1989. augusztus 30-án Pécsen lezajlott bányászdemonstráció kétségtelenül az akkori belpolitika egyik legfajsúlyosabb eseménye volt, hiszen csak az uránbányánál közel 7000 ember dolgozott 1989 elején, ezeknek az embereknek a sorsa pedig mind az ekkoriban megszülető gazdasági…..
A blogon már többször foglalkoztunk a pécsi uránbányászok és szénbányászok helyzetével, ami a rendszerváltás közeledtével kezdett egyre bizonytalanabbá, egyre szomorúbbá válni. Most ismét - a hossza miatt indokoltan - egy két részre bontott poszt következik, ahol az 1989…..
Gyurcsány Ferenc napjainkban a politikai élet egyik legmegosztóbb szereplője. Lehet szeretni, lehet utálni, de ritka az az ember, aki közömbös a személye iránt. Mi most ezen a blogon mégis közömbösek leszünk, és - a tematikánkhoz illeszkedve - aktuálpolitikától mentesen…..
Berta János neve ismerősen csenghet a szemfüles olvasóknak. Bizony, ő már szerepelt a blogon. Egy 1986 novemberi videóban tűnt fel, és - mint a Melinda úti (8-as számú) ABC vezetője - adott tanácsokat a karácsonyi bevásárláshoz, ajándékozáshoz. A 80-as évek végén Berta…..
1987 után ebben az évben is a PE-TA volt a vásár legnagyobb alapterületen kiállító kisvállalkozója. Nagy kirakattal és vásárlási lehetőséggel jelentkezik a vásáron a PE-TA Barkácsbolt. Pál László államtitkár kézfogása a cég reklámfigurájával, Petri Péter…..
"Soha ilyen jól még nem álltunk a vásárépítéssel" - újságolta az örömhírt a Dunántúli Naplónak 1989. július 6-án Moldván László, a 12. Pécsi Ipari Vásár igazgatója, a rendező Mecsek-Tourist hivatalvezető-helyettese. A kiállítást ebben az évben az újmecsekaljai…..
A 80-as évek végén a Baranya Megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalat 900 millió forintos - akkor igen jelentős - beruházással építette fel legújabb gyáregységét a Baranya megyei Mágocson. A beruházáshoz szükséges tőke mintegy fele, 488 millió hitelből, 170…..