Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szpidi67 (swe)

0 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hosszú évek óta kerülgetem az írást. Egyrészt azért, mert írni nehéz. Az írás számomra olyan, mintha leülnék a világon megtalálható legnagyobb tükör elé, belenéznék, és elmondanám, hogy mit gondolok a látottakról. Egy tükör nem csak azt mutatja meg, ami a borítás. Nem csak a szememmel nézek bele,…..
Kivételesen nem a technikai részletekről, ügyintézésről lesz szó (arról már csak a Határátkelőn annyi poszt volt, hogy ihajj), hanem mindennek a lelki oldaláról. Aztán feltesszük a Nagy Kérdést, jelesül: Wolfsburg vagy Göteborg (hogy miért éppen ez a két város, az elég…..
Szpidi67 (swe) 2017.01.15 12:57:54
@geegee: Szia. A poszt eredeti blogjan valaszoltam a gyes es a magyar ora kerdesere is. De itt is szivesen megosztom.

Itt Svedorszagban alapvetö jog az anyanyelv tanulasa. Altalanos iskolaban ezt ugy biztositjak, hogy ha van minimum 5 magyar tanulo az iskolaban, akkor a magyar tanar helybe jön. Ha nincs akkor a gyerekenek masik iskolaba kell menniuk, ahol a letszam (igy) összejön. Nalunk mar szinte az össze variacio elöforfult; voltunk elegen es jött a tanar heti egyszer ket tanorara. Vay kevesen voltunk (most is igy van) es masik iskolaba mennek at a gyerekek. Itt altalaben korosztalyokra vannak szetszedve, de letszamtol fuggöen több korosztaly is lehet egyutt. Az elöfordulhat kisebb varosokban, hogy nem jön össze a letszam, es tul messze kellen vinni a gyerekeket, vagy egyszeruen nem tud az iskola tanart szerezni a közelböl. Most is van olyan ismerös aki jaratna, de a tavolsag miatt nem tudja megoldani. Nekunk itt Göteborgban szerencsenk van, több iskolaban is van lehetöseg, valasztani is lehet. Ennek az anyanyelvi oktatas igenylesenek a modja, hogy a sajta iskolaban kell jelezni az igenyt, es neha bizony elöfordult, hogy kicsir erejesebben kellett utana jarni a dolognak, föleg ha eddig nem volt magyar gyerek az iskolaban es nincs kapcsolata az iskolanak magyarnylevi tanarral. Viszont ebben a komunnek (a varos) kell segiteni.

A “gyeshez” annyit, hogy kb (napban van megadva) masfel ev jar a csaladnak, amiböl az anya max. 1 evet vehet ki, a többit az apa, de min. 30 napot. Tehat ha apa nem akar, akkor ö csak 30 napot van, anya 1 evet, de apa lehet fel evet, vagy akar 1 evet is ha anya fel evet lesz. Az egyik beosztottam (pasi) nemsokara megy el egy ev gyesre, most veszek fel valakit helyettesiteni amig ö tavol lesz. Termeszsetesen az allam, a ceg, a szakszervezet garantalja, hogy a gyesre menö allasa megmarad. Egesz iparag alakult ki a helyettesitesre, nem csak kekgallerost, de mernököt-managert is vesznek fel honapokra, fel-egy evre helyetesiteni.
Vajon hol van otthon az ember? Ez a kérdés jutott az eszembe, amikor elolvastam Tamás írását, amely a Magyarország és én pályázatra érkezett és szerintem nagyon sok elgondolkodtató felvetés, mondat van benne. Például az, ami reflektál az itt is gyakran felmerülő vitára,…..
Szpidi67 (swe) 2015.05.22 09:49:42
Még augusztus elején jelent meg mai szerzőnk, Kisvárosi írása, akkor még Magyarországról (ide kattintva olvashatjátok el), most pedig immár a folytatás következik, ami sajnos nem túl hosszú, de még csak a legelső benyomásokról szól – mégpedig Olaszországból,…..
Szpidi67 (swe) 2014.11.12 16:29:37
@Warlimont: Göteborgban ugyanez a helyzet, az elmult egy-ket ev soran megtizszerezödött a koldusok-hajlektalanok szama, es 99% szazalekben roman ciganyok akiket busszal hoznak visznek, egy-ket honap szervezett koldulas utan.

A poszternek sok sikert!
Szpidi67 (swe) 2014.11.12 16:38:45
@Warlimont: Bocsanat, nem olvastalak figyelmesen, Te is a környekröl vagy :)
Van az úgy, hogy a mélyponton jön egy olyan lehetőség, ami aztán megváltoztatja az életet. Ez történt Lilivel és párjával is, akik három éve munkahelyük leépítései közepette kaptak egy váratlan ajánlatot Hollandiából, amit nem nagyon haboztak elfogadni. A mai poszt inkább a…..
Szpidi67 (swe) 2014.11.06 15:51:07
Határátkelő Fő a rugalmasság! 2014.10.29 06:45:00
A mai történet legfontosabb üzenete számomra az, hogy milyen sokat számít a pozitív hozzáállás és a rugalmasság, különösen akkor, ha az ember külföldön próbál meg boldogulni. Zoltán története azért is érdekes (és számomra szívmelengető), mert a Határátkelő…..
Szpidi67 (swe) 2014.10.29 10:24:34
A kérdés jó, a válasz pedig Szilvia mai írásában rejlik, aki persze nem csak erre felel meg, hanem bemutatja az országot is. Ma tehát egzotikus útra indulunk, ráadásul képekkel is, amiért külön köszönet a szerzőnek, akinek egyébként jó szívvel ajánlom a blogját…..
Szpidi67 (swe) 2014.10.28 15:55:16
Több mint 3 év és 1100 poszt, valamint jó pár áttöprengett óra után eljött az idő, hogy megosszam veletek egy nagy álmom, ami remélhetőleg a Ti segítségetekkel is hamarosan valósággá válik: a Határátkelő újabb lépést tesz a nagykorúság felé és saját oldallal lép a…..
Szpidi67 (swe) 2014.10.28 15:39:38
@Kövérmadár [swe]: Madar, es mi lesz a Nagy Tengeri Kalanddal? :) Par fenykeppel azt is meg lehetne osztani masokkal ;)...arrol nem is beszelbve, hogy talan könnyebben posztolnek en is utana :)
Feröer Az utazás 2013.02.10 22:07:18
Még az ősszel megbeszéltük Ólival, hogy meglátogatom. Elkezdtem keresgélni, miként tudok elutazni hozzá. Dunakesziről Tvøroyriba elmenni nem egyszerű.  A Feröer-szigetekre az Atlantic Airways indít járatokat néhány városból, Koppenhágát választottam, az volt a…..
Sokan vágynak (vágyunk) Afrikába, elindulni már jóval kevesebben merünk, legalábbis ritkán merészkedünk tovább mondjuk Tunéziánál, és a többi népszerű nyaralóhelynél. Aki mégis menne, annak Andor szolgál indulás előtti tanácsokkal. (Aki nem olvasta volna korábbi, afrikás…..
Szpidi67 (swe) 2014.04.29 13:42:21
@Herr Géza: Egyelöre ha jol tudom, a Göteborgi önkormanyzat kiserlete, egyelöre csak az önkormanyzatnal dolgozoknak vezettek be.. Az önkormönyzat a baloldal kezeben van, (a kormany jobb oldali), viszont a baloldal az eselyesebb a szeptemberi valasztason. Igy akarmilyen sikeres a program, a jelenlegi kormany siman rafogja hogy populista fogas es csak a valasztasok miatt van. Egyebkent, a pentek sok helyen hivatalkosan vagy nem hivatalosan is rövidebb munkanap, a 40 oar sem teljesen 40 ora, igy nagy ulönbseg nincsen.
Szpidi67 (swe) 2014.04.29 13:44:27
@Kövérmadár [swe]: Göteborgban, a kikötöben, ingyen vitorlazas jar a Kövermadar Hercegseg utlevelevel, pecsetjevel erkezöknek :D
A mai poszt előtt bátran merem írni, hogy mindazok, akik sokszor a „klasszikus” határátkelős posztokat hiányolják, azok ma nem fognak csalódni. Odi története Angliában játszódik, és van benne minden, ami egy jó poszthoz kell – legalábbis szerintem. (A képeket is ő küldte,…..
Szpidi67 (swe) 2014.04.28 14:09:29
Igazi különlegesség a mai történet, hiszen mi másnak is lehetne nevezni azt, amikor egy fiatal lány elmegy Belfastba önkéntesnek, hogy varrógépeket és más gépeket javítson, amiket aztán Afrikába küldenek a rászorulóknak? Márpedig BeBoval éppen ez történt. Belfast „Immár…..
Szpidi67 (swe) 2014.04.16 17:04:48
Pár héttel ezelőtt jelentkezett először Berni Hollandiából, és mivel 8 éve él ott, nem férhetett be minden egyetlen posztba. (Hogy mi fért bele, azt ide kattintva olvashatjátok el.) Ezért (és az érdeklődő kérdések nyomán) született meg a mai írás, ami azt veszi sorra, mire…..
Igen kacskaringós utat járt be mai szerzőnk, Mária, aki a szerelme után költözött először Lengyelországba, majd onnan mentek már együtt, gyerekkel Írországba, ahol jelenleg is élnek. Van tehát összehasonlítási alapja és tapasztalata is elég, de a története nem csak azért…..
Mai szerzőnk, Zsófi tavaly május óta él Svédországban, úgyhogy már elég jó rálátása van a sundsvalli életre. Két dolog segített sokat a beilleszkedésében: a szerelem és hogy előtte már hobbiból tanult svédül, így nem okozott neki gondot a nyelvtudás hiánya. A svédekről…..
Szpidi67 (swe) 2014.03.14 13:05:23
Zsofi köszi az irast, jo lett. Nekem talan mashogy jött le a poszt, mivel többe-kevesbe olvasom a blogodat :)

Mivel en is az orszagban elek, egy kicsit megszolitottnak erzem magam is. Jöjjön az en erösen szubjektiv valaszom egy-ket kerdesre. :)

Annak ellenere, hogy itt Göteborgban gyakorlatilag nem eszik a rohasztott heringet, en mar kostoltam. Az Izeböl gyakorlatilag a rengeteg sot erezni, en magaban ettem kenyerrel, nem ugy ahogy eszakon szoktak, tejfölös krumpliban elrejtve :) Igazabol csak az illata egy kicsit zavaro :)

Központi futesunk van, 22-24 fok van a lakasban telen-nyaron.
De itt a tenger miatt enyhe a tel, alig par napot volt ho, es -7 volt a leghidegebb.

En 3 eve vagyok kint, autoipari cegnel dolgozom, a Volvonak szallitunk. Beszelek svedul, de nem annyira, ahogyan en azt 3 ev utan elvartam. A munka angolul folyik, mind nalunk, mind a vevönel annyira nemzetközi a csapat, hogy ha egy kulföldi is beteved a meetingre vagy az irodaba, mar angolra is kapcsol mindenki, es nagyon szivesen beszelnek angolul. Masnak furcsanak tunhet, hogy valaki több eves itt let utan nem beszel "tökeletesen" svedul, de itt tenyleg el lehet boldogulni az angollal, a svedeknel a 26-44 eves korosztalyban 95% beszel jol angolul, es 45%-a masik idegen nyelvet. Termeszetesen en is ugy tartom, hogy aki egy masik orszagot valsztott maganak, annak kutya kötelessege megtanulni tisztessegesen azt a nyelvet.

A fönök: az en közvetlen fömökom Nemetorszagban ul, de itt az irodaban is van egy, aki az adminisztartiv fönököm. Ö egy közulunk, vegzi a dolgat es ha kell segit, elenged szabira, adja a fizetes emelest, stb...es eszreveszi, hogy nem kapok plusz nyugdijaralekot a nyugdij szamlara, ami adhato a munkaltato reszeröl, de nem kötelezö, es kijarja nekem minden keres nelkul.
Aki ugyanannyit keres mint en, es nem a sokszorosat, csak azert mert ö a fönök.

Horgaszat: a tengerre es az 5 legnagyobb tora nem kell engedely, a többi terulet az önkormanyzatok es egyesuletek kezen van. Az en Göteborgi engedelyem, 54 to es folyoszakaszra ervenyes, a vasarlastol egy eveg el, nem kell vizsgazni vagy egyesuleti tagnak lenni, 350 SEK volt. En föleg tengeri pisztrangra, makrelara, laposhalra, illetve a tavakban keszegre, pisztrangra horgaszom.

Keretlen telefonos reklamok (Madarnak): magyarul valaszolok nekik, vagy csak megemlitem hogy meg nincs pn-em :)

...tölem is lehet kerdezni, a sajat poszthoz meg nem gyujtöttem eleg eröt :)
Szpidi67 (swe) 2014.03.14 13:20:37
@Zsofir: Szia :) Meglatjuk :)
A sok kedvesség, amivel a magyar kormány a Dél-Afrikában élő magyarokat elhalmozza, ha összességében nem is sok, de a helyiek szemében rengeteg – írja egy ottani határátkelő, aki beszámol arról is, hogyan zajlik állami segítséggel a közösségépítés. A magyar nagykövetség…..
Valahonnan kaptam, letöltöttem ezt a szöveget, szerintem fantasztikus.Nem volt ritka a mi családunkban sem, amíg gyerek voltam...Most már felnőttként azért igyekszem, hogy minél kevésbé legyen ilyen az ünnep. Boldog Karácsonyt Kívánunk mindenkinek, rokonnak, barátnak, ismerősnek…..
Svájc, Anglia, Németország is színhelye a mai történetnek, ami a maga nemében azért különleges, mert Csilla és családja Európa több országában szétszóródva próbálta, próbálja meg keresni a boldogulást. A történet sok szempontból tanulságos... „Mondhatom magam, s…..
Szpidi67 (swe) 2014.02.05 09:20:52
Tamás egy londoni munkára kapott évi 60 ezer fontos fizetéssel ajánlatot. A dilemmája a kérdésben felvázolt „elfogadjam-e?", amire persze az ember első reakciója, hogy „naná!". Ugyanakkor a poszt végére kicsit jobban belelátunk a szempontjaiba és talán a válasz sem lesz ilyen…..
Új országban életet kezdeni még Európán belül is kalandos, hát még akkor, ha az ember (pláne családostól) a világ másik végére költözik. Márpedig Jorge és családja annyira beleszerettek Uruguayba, hogy úgy döntöttek, ott a helyük. A döntést pedig tett követte, így aztán…..
Szpidi67 (swe) 2014.02.03 09:47:33
Szerda lévén elérkeztünk bulgáriai sorozatunk utolsó, befejező részéhez. Roland írásainak első részéből kiderült, hogyan is került „Vulgáriába" (ha nem olvastad volna még, akkor katt ide!), míg egy hete kiderült, hogy a bolgárok nem kifejezetten munkamániás típusok, és…..
A mai történet számomra (és a szerzője, Alex számára is) azt bizonyítja, hogy érdemes mindent beleadva, keményen dolgozni, mert lehet előrejutni. Alex és párja két éve élnek Angliában, most pedig nagy lehetőség előtt áll. Hogy mi is az, a poszt végére kiderül. Mielőtt…..
A közelmúltban meglehetősen nagy vihart kavart Norbáj két Ausztriáról szóló posztja (aki még nem tette volna, itt és itt elolvashatja őket). A kialakult vitára reagálva született meg a mai poszt, melyben Viktória a saját kezdeti hányattatásaikat írta meg. Nem akármilyen…..
Egy hete sokaknak (beleértve engem is) nagyon tetszett Roland bulgáriai történetének első része (ide kattintva olvashatja el, aki kihagyta volna), akkori ígéretemhez híven ma következzék a folytatás, melyben lakást keresünk, kiderül, hogy a bolgárok nem kifejezetten munkamániás…..
Szpidi67 (swe) 2014.01.29 10:31:17