Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kumin

124 bejegyzést írt és 122 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Kumin szerint blog a jövőben a következő címen érhető el: http://www.hir24.hu/kumin-szerint/ Van is már kint egy bejegyzés az IMF-döntésről. A blog.hu alatti Kumin szerint jelenlegi állapotában befagy, és a továbbiakban archívumként működik. Az új helyen az…..
Egy időközi választásban az a szép, hogy győztes, vesztes egyaránt megtalálhatja a történtek pozitív oldalát. Akinek jól ment az erőpróba, az elmondhatja, hogy minden pártpreferencia-kutatással, reprezentatív méréssel szemben ez valódi megmérettetés, nincs rejtőzködő…..
Az EVA megszüntetésének politikai története önmagában is izgalmas volt az egymással vitatkozó kormánypárti szereplők nyilatkozataitól. Igazi nagy üggyé, már most számtalan publicisztikát és blogbejegyzést ihlető történetté azonban nem ettől vált. Egy olyan adózási mód…..
Szerencsém volt, pont nem kellett pénteken olyan irányban mennem, ahol a szakszervezetek forgalomlassító demonstrációja nagy dugót okozott. A BAH-nál azonban láttam, hogy a Budaörsire forduló sávban rendesen áll a sor, kb. a legkeményebb nyári hétvégék előtti péntekek…..
kumin 2011.11.07 10:51:01
@jenőke: Nem tudom, hogy az érvelést mennyiben erősíti a teljes titulusom örökös kiírása, de megpróbálom tisztelni mindenki hobbiját, szóval hajrá! A felsoroltak közül pedig bőven van olyan, ahol a tiltakozás célja és eszköze között szoros összefüggés volt, tehát nem igazán látom, hogy ezek ebben a tömegben miért cáfolják az idézett állításomat.
kumin 2011.11.07 16:42:07
@jenőke: csak hogy jól értsük egymást: az a szöveg ott abban a boxban nem azért van, mert azt várom, hogy így szólítsanak (sőt, nagyon nem), hanem az egy - szerintem - tömör bemutatkozás. Írhatnám ott, hogy egy egyszerű blogger vagyok, aki a saját szakállára ír, de ez nem lenne igaz, mivel a Századvégnél dolgozom. Ha ezt a körülményt megpróbálnám tagadni vagy háttérbe szorítani, akkor joggal vetnék fel nekem, hogy miért próbálok így tenni, miközben a munkám maga is összefügg a közélettel.

A traktorosokra: ott legalább a tiltakozás eszköze és célja mutatott valami összefüggést, a saját munkaeszközükkel jöttek tiltakozni. A kiszolgáltatott munkavállalónak viszont semmi ehhez hasonló kapcsolódása nincs a sáv közepére leparkolt autóval.
kumin 2011.11.07 16:45:01
@Bala Lajka: csak a nick alapján tudok találgatni: esetleg énektanár? És szorgalmas kisdiák voltam? Biztos nem kever össze valakivel? :-)
Érthető módon a görög válság történetének legújabb csavarját, a népszavazás-epizódot a legtöbb cikk a gazdasági hatása oldaláról elemzi. Nem csodálkozom azon, hogy mindenhol a világban most az euró jövője sokkal izgalmasabb kérdésnek tűnik, mint a görög belpolitikai…..
Kumin szerint 105 hónap a pokolban 2011.10.31 22:06:00
Az idei halottak napján nem csupán emlékezünk halottainkra, de ezúttal búcsúzunk is nagyjainktól. Ma reggel az egész országot megdöbbentette Albert Flórián halála, itt a blogok között is tucatnyi postban írnak róla. Én most egy kevésbé ismert, de általam nagyon tisztelt emberre…..
Kumin szerint Új baloldalt? 2011.10.29 10:20:20
Eddig a Negyedik Köztársaság Ifjúsági Mozgalom (4K!) két irányból tudta magára felhívni a figyelmet. Egyrészt magára húzta a perfekcionisták kritikáját, miszerint miért is negyedik az a köztársaság ott, a nevükben. Másrészt csináltak indulásnak egy különös ízlésvilágú…..
Kumin szerint A legek csúcsa 2011.10.27 10:04:00
Angela Merkel még a Bundestagban sütötte el az első leget, amikor azzal borzolta a képviselők kedélyeit, hogy bejelentette: a II. Világháború óta a legnehezebb pillanatait éli Európa. Német törvényhozásban egy ilyen mondat elég pikáns. Ez megadta a tegnapi csúcs drámai…..
kumin 2011.10.27 12:20:37
@portis: nyitás környékén írtam a cikket, akkor még 3 forinttal jobb volt a helyzet, viszont most meg az OTP rakétázik, persze lehet, hogy mire ezt leírom, már megint minden másképp lesz.
Megfelelő dramaturgiai pillanatot választott tegnap Vona Gábor az Országgyűlésben ahhoz, hogy pártja EU-ellenes retorikáján a hangerőt komolyan felcsavarja. Az EU mint politikai vállalkozás nincs jó bőrben. A vasárnapi csúccsal végződő tárgyalási sorozat ráadásul első körben…..
Kumin szerint A mozgalom örök 2011.10.22 21:45:00
- Figyeljen csak, magát hogy hívják?- Allison.- Igen? Milyen Allison?- Portchnik.- Szóval Portchnik? Szép név.- Köszönöm.- Na és mit mondott, szóval fixen itt van a Stevensonnál, állandóra?- Nem. Csak alkalmilag. A szakdolgozatomat írom.- Miről?- Politikai elkötelezettség napjaink…..
kumin 2011.10.23 22:48:54
@babarczyeszter: Eszter! Nem csupán egykori, de első szerkesztőm voltál! Tőled egy komment akkor is öröm, ha ennyire kritikus. Újraolvastam az egész posztot a kedvedért, megpróbáltam a Te szemeddel nézni, hogy mi verte ki ennyire a biztosítékot. Demográfiai mutatók? Iskolázottsággal, vagoni helyzettel, vagy ilyesmivel kéne súlyozni egy politikai mozgalomban résztvevők követelésének értékét? Értem én, hogy minőségi különbségről beszélsz, de ez a minőségi különbség fontos lehet egy színpadon, egy katedrán, de egy demokráciában, ha kicsit is komolyan vesszük, szerintem nem csak a szavazatok, de a követelések is per koponya ugyanannyit kéne, hogy érjenek. Szerinted többet ér 50 ezer belvárosi, kvalifikált értelmiségi tüntetése, mint ugyanennyi szabolcsi, munkanélküli romáé? Szerintem nem sokba kerülne bebizonyítani, hogy az utóbbi a maga drámaiságával sokkal ütősebb. Amúgy teljesen jó, hogy ezt írtad, mert ezzel nekem is segítesz jobban megvilágítani az érvelésem lényegét. Nincs egyenlőségjel a két tüntető, mozgalmárkodó társaság között, hogy is lehetne? Én, a kritikáddal ellentétben ebben a szövegben is politikai elemzőként próbáltam viselkedni. Mint ilyet, engem nem a demonstrálók egyenkénti emberi minősége érdekel, hanem az, hogy amit közösen összeraknak, az mennyit tud befolyásolni a politika menetén. Az érdekel, hogy a politikai térben, versenyben, ahol attól leszel szereplő valaki, hogy egyértelmű téteket helyezel el – indul választáson, támogat valakit, aki indul, olyanokat mond, ami jó annak, aki indul, stb. – jelentkezik-e bármiféle új, releváns teljesítmény. Ebben a tekintetben én továbbra sem vagyok meggyőzve, továbbra is a legfőbb célnak a bent dúló kusza düh kifejezését érzem, amelyet csak kicsit árnyal a most megismert egyik konkrét pont (és légy elnéző, én erről még tegnap este nem tudhattam), szóval, hogy lesz alternatív köztársasági elnök. Miközben értem ebben az akcionalista blikkfangot, megint csak nem látom, hogy a politika számára releváns eszköztárban ezt az ötletet hol is érdemes elhelyezni. A perszonalizáció még önmagában kevés. Amúgy ha valaki jól csinálja, lehet valamilyen, a versenyre tényleges is ható következménye. Gondolkoztam is, hogy ki lehetne, eddig nem volt semmi ötletem, de most beugrott valami: Neked nem lenne kedved?
Korábban nem hallottam a Ucityguides nevű utazási oldalról, de az utóbbi napokban okozott némi izgalmat a hazai médiában azzal, hogy a tíz legszebb város című rangsorában a kilencedik Budapest lett. A kifejezetten szakértő „egy nap a városban” blog már méltó módon…..
kumin 2011.10.20 10:07:09
@mérges öreg: ahogy említettem a műsorban, ez a cikk csak by the way foglalkozik a magyar helyzetet, amúgy nagyon szép fotókról szól. Íme a kritikus rész:

Xenophobia, and especially Islamophobia, is on the rise in many European countries. In my native Netherlands, as well as in Italy, Austria, Denmark, and Hungary, for example, anti-immigration parties are involved in the national governments.

(www.thedailybeast.com/newsweek/2011/10/09/immigration-photos-a-reimagining-of-european-masterpieces.html)

Nincs itt semmi félreértés. Az "involved in the national government" kifejezést a magyar értelemben vett koalíciót jelenti. Az egész mondat amúgy úgy baromság, ahogy van, mert bevándorlóellenes politika Magyarországon nem nagyon értelmezhető, de az előző mondattal összehozva, ahol a xenofóbia elhangzik, talán megengedhető az az értelmezés, hogy a cigányellenes Jobbikra gondolt a szerző, bár szerintem leginkább semmire nem gondolt, csak szépen megmutatta, hogy a sok csúsztatott marhaságból, amit akár itt, a Newsweek hasábjain maga is megtalálhatott, mit tudott kiolvasztani magának Magyarországról.
Többször éreztem az utóbbi napokban késztetést arra, hogy írjak a szakításhoz közel jutott MSZP-ről, de Mesterházy-féle hétfői ultimátum miatt úgy döntöttem, nem megyek az események elébe. Megvárom a mai napot, hogy ne találgatásról, hanem a kész helyzetről tudjak…..
Még sok képlékeny része van a formálódó új választási rendszernek, de az egyik, „kőbe vésett tézis” szerint a hazai kisebbségek országgyűlési képviseletét biztosan rendezné a törvény. Talán erről az elemről beszéltünk eddig a legkevesebbet a mostanában…..
A blog rövid története alatt már kétszer is előjöttek a lengyelek, egyszer egy utazás tapasztalatairól merengve, egyszer pedig a jó öreg varsói gyors meghaladásáról elmélkedve. Most nem elmélet jön, hanem a legkeményebb politikai empíria, ami nem más, mint a választási…..
A magyar választási rendszer legendásan bonyolult, a most hatályos biztosan az, de a készülő következőt sem épp az egyszerűsége miatt fogjuk szeretni. A rendszert a meg nem értése tökéletesen alkalmassá teszi arra, hogy mindenki a saját félelmeit lássa vagy láttassa bele. Így…..
kumin 2011.10.09 14:14:49
@igenember: Kösz, de szerintem ettől biztosan nem hiányos, gerrymanderingről (így helyes!) addig beszélni, amíg nem ismerjük az új választókerületi felosztást, tökéletesen értelmetlen. Ha az előre aggódás hiányától vagyok jobbos író, akkor vállalom.
Nagy most a zaj Gyurcsány Ferenc ügyészségi meghallgatása körül. Elemzői szempontból azonban nem látok semmi olyan izgalmas új fejleményt, amely miatt külön foglalkozni kéne vele. A büntetőügy megy a maga útján, a végén hoz majd a bíróság valamilyen ítéletet, addig pedig…..
kumin 2011.10.06 21:40:44
@gono: Az LMP ezt mondta anno: Az építkezés révén harapófogóba kerülne a Velencei Madárrezervátum.

A nemzetközi egyezmény oltalma alá tartozó természetvédelmi terület számos védett madárfaj, értékes növény otthona.

A terület része a Nemzeti Ökológiai Hálózatnak és közvetlenül a Natura 2000 hálózatba tartozó európai jelentőségű védett területek mellett fekszik.

Ezekre és a tó állapotára káros lenne a beépítés - a felszínről bemosódó szennyező anyagok mennyiségének megnövekedése éppúgy, mint a jelentős forgalomnövekedés, a levegő- talaj és vízszennyező források sokasodása, a növekvő zavarás vagy a tájképi értékek sérülése.
Nem nehéz ma Magyarországon politikai ígéretté válni. Kis rosszindulattal azt is mondhatom, hogy elég két egymást követő napon feltűnni a tévében valamilyen kormánykritikus vagy kormányoldallal konfrontálódó szerepben, elmondani néhány jól megformált, kerek mondatot, és…..
kumin 2011.10.05 09:07:19
@GGG77: a poszt új jövevényekkel foglalkozik, Bajnai már volt miniszterelnök. Ettől függetlenül fontos szereplője szerintem a közeljövőnek, írtam is róla a nyáron (kuminszerint.blog.hu/2011/06/01/a_bajnai_rejtely), ehhez képest sok újdonság nincs vele, ha lesz, szerepelni fogom nálam is, ez biztos.
A felsőoktatás átalakításáról potyogó információkat vegyes érzelmekkel követem. A legnagyobb baj, azt hiszem, magával a potyogással van. Előkészítetlen, döntés előtt álló koncepciókból csemegézik a nyilvánosság, azután jön a cáfolat, a helyesbítés – ezek soha…..
Az „utcai politizálás” fogalma gyakran hangzott szitokszóként, pedig teljesen normális része minden demokráciának, minden jogállamnak, ahol a gyülekezés szabadsága alapjog. Magyarországon 2006 óta viszont utcai politizálásról hallva véres tömegoszlatás,…..
Nem szeretném azt állítani, hogy a népszámlálás politikamentes, tisztán szakmai közösségi vállalkozás. Még a Sándor-palotában dolgoztam, amikor a most induló cenzusról szóló első törvényt elfogadta az előző Országgyűlés. Sólyom László akkor megfontolásra visszaküldte…..
kumin 2011.09.27 21:10:14
@tothh: Persze, hogy gáz összekeverni, de valahogy mégis sikerült. Sűrű volt a nap, aminek a végén ezt a posztot megírtam, siettem, becsúszott, na.

A kommenteket egy mozdulat lenne teljesen lekapcsolni, esetleg egy facebook kommentelő boxot beágyazni, ahol azért mégis kisebb elánnal megy fukkószórás, talán, de nem biztos. A helyzet viszont az, hogy én perverz módon szeretem a kommenteket. No nem azt, amikor az egységsugarú troll sokadszor leírja, hogy mekkora barom vagyok, de kb. tíz idiótaságra jut egy értelmes szöveg is. Az idiótákat már rég megtanultam ignorálni, az értelmes hozzászólásokból viszont sokszor még tanulok is, szóval a szaldó pozitív.
Nem különösebben meglepő, ha így szeptember idusának elmúltával többeknek eszébe jut egy régi nagy sláger refrénje, az előrehozott választások. Öt éve ilyenkor nagyon népszerű volt ez a dal. A pártpreferencia-mérésekben a 2006-os választások után szinte azonnal átvette a…..
kumin 2011.09.23 20:39:41
@szempontpuska: akkor nézzük szám szerint: szeptemberben a két utóbbi posztom foglalkozik az ellenzékkel. Ez pont annyi, mint ahányszor a Vincent foglalkozott szeptemberben velem. Akkor ti most kuminelemzők vagytok?
Kumin szerint A józanész határai 2011.09.22 17:21:06
Amióta Gyurcsány Ferenc bedobta ötletét a szocialista frakció kollektív öngyilkosságáról, több, közélet iránt érdeklődő ismerősömmel próbáltuk találgatni: mi lehetett ezzel a célja? A politikai elemzés egyik nagy gyengéje, hogy feltevése szerint a vizsgált szereplői…..
Kumin szerint Miért pont az ÁFA? 2011.09.19 14:56:00
A népszerű amerikai szótár, a Marriam-Webster 2010-be az év szavának választotta a „megszorítást” (austerity). Ez azért alakult így, mert tavaly erre a szóra kerestek rá a legtöbben, ahogy – szól a hivatalos indoklás – egyre többen érdeklődtek a globális…..
Kumin szerint 12 perc 2011.09.16 14:46:00
El tudnák képzelni, hogy Magyarországon 1993 óta a miniszterelnöknek mindig ugyanaz, mondjuk Szabó vagy Kovács lenne a vezetékneve, de eközben kétszer változna a személye és egyszer a hatalom színe is? Dánia pedig pontosan ilyen hely volt egészen eddig a hétig. A Rasmussenek uralma…..
Megfogadtam, hogy nem foglalkozom Kertész Ákos amerikai Népszavában megjelent nyílt levelével – a nyílt levelekről általában is elmondtam már lesújtó véleményem. A legfőbb okom erre az volt, hogy a közélet ezen a szinten, pontosabban egy bizonyos szint alatt nem érdekel. Az…..
kumin 2011.09.15 11:58:32
@bellissima: gondolkoztam, hogy az ilyen, meg ehhez hasonlókat kimoderálom, de inkább mégsem (egy nettó uszítót töröltem csak az elején). Ezek a szövegek ugyanis szépen megmutatják, hogy az amerikai Népszava meg a többiek milyen eredményes munkát végeznek. Kereslet szüli a kínálatot. Sajnálom, hogy semmit nem sikerült megérteni a posztomból.