Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cousteau

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
onLime Panelmunkások 2012.09.17 16:00:21
Egy ismerősöm hívta fel a figyelmem erre a hirdetésre. Online piackutató cég munkatársakat keres. Igen, jól látod: a munkatársak valójában a kérdőívek kitöltőit jelentik. Egy adatfelvevő cég új válaszadókat toboroz, online paneljét építi, bővíti ezzel a…..
Nem pont erről szerettem volna írni ma, de ha már így alakultak az események, jobb ha leírom ide is. Legyen nyoma. Történt, hogy meghívtak a Mobile Developers Day-re, a Kinnarps Ház-ba (szeretném hangsúlyozni, hogy a következő sztori bárhol megtörténhetett volna, és nem a…..
Agyvihar Életem a szimulációban 2009.08.06 22:35:00
Ha nyitva van az ablakom, akkor időnként hallatszik a távolból egy hangos, búgáshoz hasonló hang, ami bizonyára valamilyen géptől származik, de annyira átható és valószerűtlen, hogy időnként arra gondolok, nem egy óriási, dinoszaurusz méretű állat bujkál-e a házak…..
Egy szakmai blog életében mindenképpen egyfajta mérföldkő, amikor először hivatkoznak valamelyik bejegyzésére, különösen ha ez a bejegyzés vitát is képes generálni szakmai körökben. Az onLime blog most jutott el erre a pontra: a "Hazudnak-e az online válaszadók?"…..
cousteau 2009.04.22 00:52:26
Gyula egy nagyon fontos hazugságfaktort felejt el amikor az hagyományos face-to-face kérdezést megbízhatóbbnak állítja be az online mérések adatainak valódiságát vitató posztjában:

a kérdező hazugságfaktorát, illetve ennek gyengébbik (de eredményé tekintve veszélyesebb) változatát amikor a kérdező "rábeszéli" a válaszra a válaszadót.

Mind a kettő jelentős torzítást okozhat az eredményekben, és mind a kettőt eléggé nehéz / drága megfelelően szűrni. (a rábeszélés szinte szűrhetetlen, pedig igen gyakori)

Ráadásul ezekben az esetekben a torzító fél - a kérdező és az adatrögzítő - sokkal inkább motivált a "hazugságban" hiszen az idő faktor őket sokkal jobban szorítja mint a válaszadót - miután darabszámra szokták általában fizetni ezeket az embereket- . Emellett a kérdezőknek / adatrögzítőknek sokkal pontosabb képe van arról, hogy hogyan fogják ellenőrizni a munkájukat, így ennek megfelelően sokkal kifinomultabban / szisztematikusabban képesek manipulálni a válaszadói adatokat / válaszadókat.

Az online sokkal direktebb műfaj, így - ha a legfontosabb alapszabályokat rendesen betartja a kutató cég, akkor lényegesen nagyobb az adatok megbízhatóságának a valószínűsége.

Összefoglalva: a "virtuális" online kérdőív nagyon is valóságos válaszokat ad az érhetően megfogalmazott kérdésekre és megbízhatóbbnak is tekinthető a személyes kérdezésnél, mivel lényegesen kevesebb az adatfelvétel és adatfeldolgozás során a kockázati faktor.