Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kdb0413

0 bejegyzést írt és 49 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A három nappal ezelőtti alternatív történelmi témaszavazás záródátumát előrehoztam, mert úgy láttam, hogy aki akart, az nagyjából leszavazott az első 48 órában. Összesen 685 olvasó nyilvánította ki véleményét, ők összesen 3016 voksot nyomtak, ami azt jelenti, hogy fejenként átlagosan 4,4 témára…..
kdb0413 2019.11.24 13:27:47
@tiboru:
Szívesen, a bookline oldalán van belőle antikvár példány. Igazság szerint a legtöbb fejezet nem nagy szám, de a szovjet hatalomátvétel elmaradása pont elég jól sikerült.
kdb0413 2019.11.24 17:29:38
@Sigismundus:
azért ez hihetetlen hogy több mint ötven év után derül ki, hogy ki lőtte le az elnököt :)
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én imádom az alternatív történelmi műveket, lett légyen az regény, film, sorozat vagy bármi. Tudjátok, ez az a "mi lett volna, ha..." műfaj, amitől a történészek nagy része sikítófrászt kap, de ez legyen az ő dolguk. Egy évvel ezelőtt már írtam egy (elég szép…..
kdb0413 2019.11.22 11:15:42
@molnibalage:

Jogos a megállapítás, szerintem kb a Manzikertnél elszenvedett vereség illetve az azt követő belső káosz és Anatólia elvesztése volt a sorsdöntő Bizánc szempontjából. Azt követően a birodalom legjobb esetben /Alexios és Ioannes Komnenos alatt/ stagnált vagy hanyatlott. A birodalom erejének helyreállítására még a korai keresztesháborúk idején lett volna lehetőség, ha Alexios császár a keresztesek segítségével vissza tudja hódítani Kis-Ázsiát a keleti Taurus hegységig. Ezzel a birodalom többé kevésbé jól védhető határokra tett volna szert keleten, és visszaszerezte volna azt a területet ahonnan korábban a hadseregének saját /nem zsoldos/ elemeit toborozta.
Ugyanakkor Bizánc fennmaradása ott bukik meg hogy mind a keleti muzulmán /arab illetve török/ mind a nyugati katolikus keresztény /Velence, Genova, dél-itáliai normann majd Anjou uralkodók és a pápa/ világ a bukását akarta illetve a gazdagságát magának kívánta megszerezni. Nyugaton senki sem ismerte fel hogy Bizánc folyamatos gyengítése ami hosszú távon bukásához vezetett mekkora veszélybe sodorja Dél- és Kelet-Európa keresztény államait. Persze Manuel Komnenos császár politikája amely nyugaton akarta növelni Bizánc befolyását ahelyett hogy a keleti fenyegetéssel nézett volna szembe /ezt kb. egy az egyben leírhattam volna Hunyadi Mátyásról is/ feleslegesen elpazarolta a birodalom erőforrásait ez nagyban hozzájárult a további hanyatláshoz.
Hát akkor csapjuk az „Így jártam anyátokkal” – továbbiakban HIMYM – sorozat leírásának közepébe. Mármint szó szerint a közepébe, merthogy konkrétan a 4. évad 8. részével kezdjük a hogyvoltot. A rendhagyó indítást részben, de csak részben indokolja, hogy jelenleg…..
En Sabah Nur írása Mióta a történelem hajnalán létrejöttek az első államok, mindig is nagyhatalmak emelkedtek fel, nőttek nagyra, majd buktak el. Nagy területű, de súlyát vesztett államokat kebeleztek be, vagy osztottak fel kisebb, feltörekvő államok, melyek ezzel maguk is…..
kdb0413 2012.04.17 12:20:15
@bz249: Ha stratégiai játék csakis a Paradox jöhet szóba, meg még a Total War sorozatból a Rome /de az teljesen más kávéház/.
Egy kérdés /én az EU III a MEIOU moddal nyomom/ a Magna Mundi modról tudnál mondani pár dolgot? Mennyiben változtatja meg a játékot, újrarajzolták benne a térképet /az eredeti térkép elég elnagyolt/?
kdb0413 2012.04.17 13:06:28
@bz249: Köszönöm. Azt hiszem kipróbálom én is ezzel a moddal, úgyis rég nem játszottam a másik verzióval /mostanában a Victoriaval nyomom/. AZ EU III-ban engem leginkább a térkép elnagyoltsága és pontatlansága zavar, Magyarországon például nagyon vicces provinciahatárok vannak. Bár ez minden Paradox játékra igaz /Crusader Kings I-II, Victoria I-II, Hearts of Iron I-II/. Az országhatárok stimmelnek, de azon belül nem tudom milyen alapon húzzák meg a tartományok határait.
kdb0413 2012.04.19 14:55:21
@En Sabah Nur: Való igaz ha Károly életvitelét figyelembe vesszük akkor biztos hogy belevágna, talán még rosszabb arányok között is. Gusztáv Adolf pedig Károly személyes példaképe volt, mondott is talán valami olyasmit hogy olyan életet szeretne élni mint ő és olyan dicső halált halni.
A lengyeleket szerintem simán be lehet vonni, hagyományosan franciabarátok, Szaniszló király teljesen Károly lekötelezettje, ráadásul nem hiszem hogy bánnák a Habsburgok visszaszorítását /esetlegesen Szilézia megszerzése is motiválhatja őket/. Maga a lengyel hadsereg valóban nem mérhető például a svédhez vagy a franciához /talán az osztrákhoz sem/, de bőven elég lehet a kisebb német fejedelemségek ellen. De itt feltennék egy kérdést, nem lehetséges a lengyel nemesi köztársaság átalakítása központosított abszolutista monarchiává francia pénzügyi és svéd katonai támogatással? Ha ez sikerülne akkor újfent jelentősen befolyásolná a hatalmi viszonyokat.
Az alternatív történelemnek valahonnan el kell indulnia. Valahol ki kell ágaznia a valóságos történelemből, hogy aztán kedvére eljátszhasson a meg nem valósult lehetőségekkel. Keresni kell valamilyen fontos történelmi csomópontot. Ne csodálkozzunk rajta, hogy ez gyakran…..
kdb0413 2011.12.11 14:30:42
Hello!

Tegnap akadtam rá erre a blogra és szeretnék gratulálni az alkotóknak mert remek történeteket olvastam és nagyon érdekes véleményeket találtam a kommentekben is!

Volna egy ötletem, érdekelne a véleményetek róla:
Ha jól emlékszem vrátja említi valahol a III. Béla alatt egyesülő bizánci-magyar birodalmat, ezt én hozzá hasonlóan kizártnak tartom /nagyon komoly vallási és kulturális különbségek/. De érdekelne a véleményetek az én elképzelésemről: Mánuel császárnak nem születik fia, Béla ezáltal trónörökös marad majd hatalomra jut, ezzel párhuzamosan Magyarországot testvérei III. István és annak halála után Géza vezetik. Ebben a helyzetben vajon képesek a testvérek békés úton rendezni a két ország területi vitáit a Balkánon vagy tovább folytatják a korábbi értelmetlen háborúkat? Amely háborúk szerintem mindkét országnak leginkább csak kárára voltak. Véleményem szerint ha ennek a dinasztikus kapcsolatnak a segítségével sikerülne tartós békét teremteni a két ország között az alapjaiban változtatná meg mindkét ország további történelmét. Hiszen egy baráti Magyar királysággal a hátában Bizánc jóval nagyobb sikerrel szállhatna szembe Anatóliában a szeldzsuk törökökkel, és a bizánci támogatás a magyaroknak sem lenne rossz Dalmáciában Velencével szemben. Ezenkívül közösen léphetnének fel a nyugati támadások ellen, pl: IV. "keresztes" hadjárat.

Kíváncsian várom az észrevételeiteket.
kdb0413 2011.12.11 16:23:17
@bz249:
Igazad van a hadjáratnak valóban ez is a céljai között volt /az eredeti célpont Egyiptom lett volna/, bár amennyire én tudom ezt csak II. Izsák elűzött császár és Velence erőltette. Ahogy Zára visszavételét is Velence kényszerítette ki, mondván ezzel egyenlítik ki a keresztesek a szállításuk költségeit.
Konstantinápoly első ostromának a célja ugye az volt hogy elkergessék III. Alexios császárt és II. Izsák valamint fia IV. Alexios elfoglalhassák a trónt. A város második ostromához pedig kiváló ürügy volt hogy ez a két szerencsétlen alak nem tudta kifizetni a kereszteseknek a korábban a trón visszaszerzéséért beígért jutalmat.

De szerintem ha a Bizánci Birodalomban nincs is éppen trónviszály, a nyugati latin támadás mindenképpen bekövetkezett volna. Ennek legfőbb okai az egyházszakadás valamint a nyugati és a keleti császárság szembenállása, ezeken kívül hozzájön még az is hogy főképpen Velence de Genova és a többi itáliai kereskedőállam is pozíciókat akart szerezni a görög területeken. Hiszen az már első pillantásra látszik hogy a birodalom szétverésével szinte csak Velence járt jól.
Ugyanakkor ha feltesszük, hogy az 1180es években két testvér uralkodik a Bizánci Birodalomban és a Magyar Királyságban, akik felosztják maguk között a Balkánt, pl: a magyar király megkapja Dalmáciát és Boszniát, míg a bizánci uralkodóé marad Bulgária és Szerbia. Ha létrejön egy ilyen felosztás akkor valószínűleg az Asen-féle második Bolgár Cárság meg sem alakul és a Nemanja István féle Szerbia és rövid úton megsemmisülhet.
A szövetség eredménye lehetne az is hogy közösen szállnak szembe Velencével, hiszen mindkét országnak vannak komoly ellentétei az itáliai állammal: Magyarországnak Dalmácia miatt, Bizáncnak pedig a velencei kereskedők privilégiumai valamit a velencei tengeri nagyhatalom kapcsán. Magyarország további haszna lehetne hogy végre egy nyugodt és stabil déli határral rendelkezne és ezért nagyobb erővel léphetne fel akár a nyugati akár a keleti ellenfeleivel szemben, a görög császárság számára szintén azt jelentené a baráti viszony hogy a nyugati területei legfeljebb jelentős tengeri haderővel lehetne megtámadni, ezért a szárazföldi haderejét nagyrészt Kis-Ázsiában tudná bevetni, amikor a legutolsó hasonló helyzet fennállt /a X. század során/ akkor a Bizánci Birodalom Örményországtól egészen Szíria északi részéig tolta ki a határait /lásd I. Tzimiskes János, II. Basileos birodalma/, nem állítom hogy ez újra megtörténne de azért elképzelhetőnek tartom.
Mivel úgy látom, a szavazásban szívesen vesztek részt - és remélem, aztán el is olvassátok a megszavazott posztot (vagy azt, amelyre nem szavaztatok, de azért érdekesnek találjátok), újra lehet klikkelni! Ma a következő témákat ajánlom: 1) Judit, a víg özvegy és…..
Legutóbb ott hagytuk abba Aquitániai Eleonóra sztoriját, ahol a legizgalmasabbnak tűnt: a még ifjú, mindössze 30 éves asszonyka két, kínkeservvel és kifejezetten főpapi parancsra összehozott leánygyermek megszülése után úgy döntött (életében először a férjével, Lajos…..
kdb0413 2011.04.26 22:18:41
@Gloria Mundi: Hát az biztos hogy fél év alatt nem nagyon lehet kormányozni egy országot és ennél többet nem töltött Angliában. Az ország számára csak egy biztos pénzforrás volt amiből finanszírozni lehetett azokat a háborúkat amiket a szentföldön illetve Franciaországban gyakorlatilag folyamatosan vívott.

Földnélküli Jánosnak szerintem leginkább a Robin Hood legenda tett keresztbe. De ettől függetlenül azért szerintem nem volt egy nagy formátumú uralkodó, csak néhány példa:
- elvesztette szinte az összes francia birtokát
- kiátkozta a pápa /jó ezen ma csak röhögnénk, de akkor ez nagyon komoly dolog volt/
- a Magna Charta kiadása sem azért történt mert a király úgy gondolta hogy az jó dolog hanem mert rákényszerítették /később a pápa segítségét kérte a visszavonásához/
- persze azt nem is említettük meg hogy gyakorlatilag elvesztette az egész országot, ugyanis az angol nemesség egy része II. Fülöp Ágost fiát Lajos hívta be Anglia trónjára, aki meg is érkezett és csak János halála után hagyta el az országot amikor az angol főúrak rájöttek hogy János 9 éves fiát III. Henriket sokkal könnyebb lesz irányítani és ezért inkább a gyermeket választották királlyá

Már eltértem a tárgytól és nagyon hosszú is lett, csak érdekel az angol uralkodóházak története, de inkább abba is hagyom. Bocs a hossz miatt!
kdb0413 2011.04.27 19:28:40
@Gloria Mundi: Ahogy látom Tiboru eddig nem reagált az Oroszlánszívű Richárddal kapcsolatos kérdésedre, akkor én elmondanám azt amit az úriemberről innen onnan összeszedtem. Van pár dolog ami szerintem nem nagyon illik bele a róla kialakult dicső lovagkirály képbe. A harmadik keresztes hadjárat során a keresztesek éppen Akkó városát ostromolták, miután Richárd vereséget mért Szaladin szultán felmentő seregére, a város védői alkut kötöttek a szabad elvonulásuk fejében egy csomó aranyat és több száz keresztény fogoly átadását ajánlották fel. Richárd elfogadta az ajánlatot de 3000 muszlimot túszként fogva tartott, a pénz meg is érkezett a megbeszélt időre, de a foglyok közül nem mindegyik, a király Oroszlánszívére hallgatva azonnal ki is végeztette a túszait mondván hogy a szultán megszegte az egyezséget. Akkónál történt még egy érdekes eset aminek később komoly következményei lettek Richárdra nézve. A város elfoglalása után ugyanis a király kissé zokon vette hogy az osztrák herceg zászlaja is ki lett tűzve a várfalra az övé mellé, ezért parancsot adott rá hogy az osztrák zászlót dobják le a várfalról /állítólag egy pöcegödörbe dobatta/, szerintem ez nem volt túlzottan lovagias húzás. Később pedig ez okozta hogy Lipót herceg bebörtönözte a Szentföldről hazafelé tartó Richárdot. Az is érdekes hogy a keresztes hadjáratát a király a keresztény Ciprus elfoglalásával indította. Ez egy kicsit megelőlegezi a későbbi negyedik Keresztes hadjárat sorsát. Valahonnan nekem még az is rémlik hogy Richárd serege kifosztotta Messinát is ahonnan elhajóztak a Szentföld felé.
Viszont hogy nagylelkű cselekedeteiről is szó essen: nemcsak szabadon kívánta engedni, de meg is jutalmazta a gyilkosát. Halála előtt ugyanis a király éppen egy kis francia várat ostromolt amikor egy íjász vállon találta, a seb nem lett volna halálos azonban hamar elüszkösödött, ekkor Richárd elővezettette a lövészt parancsot adott hogy engedjék szabadon és még pénzt is adott neki, majd meghalt. Ezután a gyilkosát természetesen elevenen megnyúzták és felakasztották. Tehát ez az utolsó nagylelkű tett nem igazán jött össze.
kdb0413 2011.04.27 19:31:57
@Donna Anna: Igen az is egy érdekes történet. De legalább Szép Fülöp óta tudjuk hogy nagymestert égetni nem jó ómen, lásd Capetingek kihalása és száz éves háború.
Mai posztunk két szempontból is mérföldkő itt, a Lemilblogon.Először is: Gloria Mundi személyében az első női szerzőnket üdvözölhetjük körünkben. Glória (én már csak ilyen ékezetesen írom, ha nem a teljes nickjén hivatkozom rá) haladó blogger; figyelmetekbe ajánlom, hogy…..
kdb0413 2010.09.16 10:24:08
@Gloria Mundi: Kedves Gloria gratulálni szeretnék az írás remek, élmény volt olvasni. Biztos vagyok benne hogy a folytatás is hasonlóan színvonalas lesz.
Sajnos meg kell hogy cáfoljam azt a kijelentésedet hogy -JzK- kommentjeit senki nem fogja elolvasni, én sajnos voltam akkora marha hogy megtettem. Általában véve ostobaság és szerecsenmosdatás.
kdb0413 2010.09.16 10:35:01
@zum trucc: Szerintem is ostoba és szánalmas dolog azzal mentegetni az Inkvizíciót hogy évente max tucatnyi embert végeztek ki. Ennek az érvelésnek az alapján én is megölhetek évente 13 embert mert az annyira kis szám?
Nem azért érzek óriási és mindent elsöprő elégtételt, mert Maradona megsemmisült, és ostoba, kocsmába való hőbörgésének szikrányi hitele sem maradt a továbbiakban, hanem azért, mert a Labdarúgás a helyére tett egy magáról megfelejtkezett pojácát.   Sokszor a…..
kdb0413 2010.07.03 20:19:44
@sporttárs:
ha szimpatikus veszteseket akarsz ott van tegnap Ghána!!!
abból Shakespeare milyen drámát írna ...
Végre komoly csapattal találkozik Argentína, az utolsó aduász is kihullhat az ellendrukkerek kezéből, továbbjutásuk esetén hivatalosan is masszív vb-esélyesek lesznek. Éles helyzetben még nem kaptak gólt, lefutott kilencven perceken szépített az ellenfél, Mexikót meg szügyön…..
kdb0413 2010.07.03 19:40:29
@Csöncsön:
"Az argentin keret egytől egyig világklasszisokból áll."

ezt azért te se gondolod komolyan, ugye?
Messi, Agüero, Tevez, Milito, jó rendben vegyük ide Higuaint is /bár szerintem 5-6 év múlva már senki nem fog rá emlékezni/ és hol a többi világklasszis?
persze ott van még Cambiasso és Zanetti...
arról nem is beszélve hogy mind az öt játékos csatár, a kapusok átlagosak, a védők gyengék, a középpályások szintén max átlagosak
legalábbis véleményem szerint
kdb0413 2010.07.03 20:11:47
@neeskens:
ha már a kárörömről beszélünk vagy sportszerűségről akkor nekem beugrik egy kis argentin '86ból egy angolok elleni meccs után amikor istenről meg különböző végtagokról hadovál ahelyett hogy beismerné hogy szabálytalan volt, ugyhogy engedtessék már meg nekem hogy kiröhögjem ezt a kis szakálas kokainbárót most hogy pofára esett, ráadásul kizárólag a saját hibájából
kdb0413 2010.07.03 20:16:43
@Csöncsön:
Bocsánat de attól hogy valakit leigazol egy nagy klub még nem lesz világklasszis, erre kitűnő példa Heinze vagy Demichelis /vagy ha más országból keresek példát lásd Inter-Queresma/
de például Mascherano is olyan távol van Cambiassotól mint mondjuk Dárdai Pali Fernando Redondotól /Dárdaitól elnézést kérek/
Mielőtt minden negatív jelzőt elmondunk általában a futballal mint játékkal kapcsolatban, próbáljunk meg örülni a kieséses szakasz kiváló gólátlagának. Aztán mindenféleképpen mondjuk el, hogy ez így nem állapot, valamin változtatni kell, mert ez így elront mindent. Elcseszi…..
kdb0413 2010.06.28 12:52:07
@danesdzsu2:
ha ez így müködik akkor király és ez kell, le a kalappal, de nem tudom hogy kipróbálták-e már élőben is vagy ez még csak az elmélet
kdb0413 2010.06.28 13:01:42
@danesdzsu2:
azért szégyenkezve bevallom, hogy én nem vagyok túlságosan oda azért hogy minden felelősséget levegyünk a bíróról, igenis szeretem anyázni ha elnéz valamit, de mostanra már annyira felgyorsult a játék hogy azt 3 ember nagyon nehezen követi, ezért gondolom hogy növelni kellene a létszámukat /és most nem a 4. játékvezetőre gondolok aki óvóbácsit játszik a kispadok mellett/
és még egy dolog ez az elektronikus rendszer baromi jó csak valahogy nem látom a valószinüségét hogy ilyen legyen pl: egy Szudán-Etiópia vb selejtezőn, és legalább a selejtezőn játszunk már olyan feltételek mellett mint a vb-n, mert az oké hogy nem kell ilyen cucc a Csolnok-Annavölgy helyi rangadóra a megye III-ban /néha még 2 partjelzőre se telik/, de a vb selejtezőket már azonos rendszerben kellene játszani, vagy majd a FIFA mindenhová megveszi a rendszert? nekem eddig ugy tünt ők inkább csak beszedik a pénzt mint kiadják
kdb0413 2010.06.28 13:27:31
@r_magpie:
egyetértek, az argentín válogatottól én is többet vártam előrejátékban
hogy ki játszik jól ezen a vb-n az már érdekesebb kérdés, nekem Uruguay és Chile játéka tetszik, de szimpatikus és tetszetős játékot játszik még az amerikai és a ghánai csapat is
színezésben szerintem a németek is mutattak már annyit mint az argentinok, csak más stílusban játszanak
nekem személyes csalódás eddig a holland válogatott /nagy kedvenceim és megint Brazília ellen fognak kiesni!/, eddig nem kápráztattak el a játékukkal /persze már nincs Bergkamp szintű spíler náluk, de akkor is!/
Ahogy azt a németektől várta az ember, gyakorlatilag tökéletes világbajnokságot rendeztek. Hibátlan szervezés, makulátlan stadionok, egészen elviselhető induló – arról már nem ők tehettek, hogy a brazilok csak neveket hoztak, az angolok még azokat sem, a portugál-holland az…..
Az olasz bajnokság, ezt egyre határozottabban érezzük, sikeres év és jó bajnoki szezon elé néz idén. Van itt egy Inter, amelybe Mourinho nagy duzzogva illesztette be az utolsó puzzle-t, egy Juventus, ahol elég markánsan formálódik egy működőképesnek tűnő rendszer. Aztán ott van…..
kdb0413 2009.09.01 18:12:04
@dino vercotti: Frey? Ifista? Fiorentina? 97?

Szerintem arra gondol amikor a 97/98as szezonban a Cannes kapusa volt (na ott korábban lehetett ifista), vagy amikor a következő évben az inter 2. számu kapusa volt, vagy utána amikor talán a veronának adták kölcsön, esetleg amikor 00/01es idényben az interben volt kezdő vagy az utána következő pár évre amikor parmaban védett
Hét meccs lement már a krisztusi korú fordulóból és a két elődöntőt is lejátszottak a Wembley-ben. Ma és holnap a kupacsapatok próbálják meg pótolni bajnoki hiányosságaikat, de nem lehet azt mondani, hogy tingli-tangli meccseket kapunk az unalmas hétköznapokra. Rögtön…..
kdb0413 2009.04.22 13:49:45
@mexicola:
Rendben a kérdés elég provokatív volt, de továbbra is állítom hogy a szögletarány még önmagában nem jelent semmit.
Én elismerem hogy a Liverpool uralta a tegnapi meccs nagy részét, de azt továbbra is fenttartom hogy az Arsenal játéka nem volt (a te szóhasználatoddal élve) "fos". Ha csak azt nézzük hogy az ágyusok háromszor vezettek az Anfielden már ezt sem sokan mondhatják el magukról!
Belegondolva ha az Arse szerinted szar játékkal ért el 4-4et, akkor mi lett volna ha jól is játszanak? 8-4re verték volna idegenben a poolt?
kdb0413 2009.04.22 13:50:20
@mexicola:
Rendben a kérdés elég provokatív volt, de továbbra is állítom hogy a szögletarány még önmagában nem jelent semmit.
Én elismerem hogy a Liverpool uralta a tegnapi meccs nagy részét, de azt továbbra is fenttartom hogy az Arsenal játéka nem volt (a te szóhasználatoddal élve) "fos". Ha csak azt nézzük hogy az ágyusok háromszor vezettek az Anfielden már ezt sem sokan mondhatják el magukról!
Belegondolva ha az Arse szerinted szar játékkal ért el 4-4et, akkor mi lett volna ha jól is játszanak? 8-4re verték volna idegenben a poolt?
kdb0413 2009.04.22 14:12:32
@poolfanati:
igen eléggé lassú a net, majd panaszt teszek a főnökömnél, hogy meló helyett nem tudok normálisan netezni
és igazad van hálás is vagyok mindkét csapatnak ezért a meccsért, csak azt sajnálom hogy ezzel megint a MU került közelebb a bajnoki címhez, de azért még reménykedem titkon, hogy a pool megcsípi az első helyet