Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tatamtatam

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
hocinesze Az új járvány 2012.06.24 10:32:00
Mi a közös mostanság Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban? Igen, egyre növekszik a tragikus öngyilkosságok száma. Görögországban naponta szedi öngyilkos áldozatait a válság, az új keletű fiskális szigor most az olaszoknál szó szerint vérre megy. A "fehér…..
tatamtatam 2012.07.04 23:38:15
a megszorítási politikának, ami a recesszióból depressziót csinál, sírás a vége.
persze nem mindenki sír, pl. az állami forrásokból rekapitalizált (innen az államadósság-válság) bankok részvényesei nem annyira.

Spanyolország nemhogy "túlköltekezett" volna, a válság előtti években többször többletes volt a költségvetés, az államadósság/GDP ráta a német fele volt (kb. 40%).
spanyol bruttó államadósság:
1995 - 63%
2000 - 59%
2007 - 36%
Elképesztő adóelkerülés-túlköltekezés, büdös adóelkerülő spanyolok. Logikusch.

ugyanez elmondható Írországról is. Mind2 országban a válság teljes mértékben a privátszektorban származó hitelbuborék (ingatlanbuborék) szétdurranásából adódott, illetve ennek állami átvállalásából. Az államadósság-válság a recesszió (ill. annak sajátos kezelése) következménye, nem pedig az oka. A spanyol (ír) állam a saját ingatlanspekulációiba tönkrement spanyol bankszektort állami forrásokból rekapitalizálta (ill. megpróbálta ~ni). Ennek hatására (per def) a deficit megugrott. Az állami forrásokból kimentett bankok a forrásokat arra használták, hogy a megugrott deficitet kihasználva felhajtsák az államkötvény-kamatokat, ezáltal úgymond "fiskális válságot" okozva. Ekkor jöhetnek az életszínvonalcsökkentő megszorítások, amik tovább mélyítik a válságot.
Na most mindezt persze le kell tagadni, helyette a "büdösdéliek" állítólagos "évtizedes" kulturális sajátosságaival magyarázni a válságot. Fontos h adatokat ne használjunk, akkor nem működik az érvelés.

Olaszország. Az olasz költségvetés elsődleges mérlege (tehát ha eltekintünk a kamatkiadásoktól) 1990 és 2008 között folyamatosan _pozitív_ volt, a deficit (ami nem volt túl magas a 2000-es években btw) kizárólag a kamatkiadásokból adódott. Amik egyébként 90 óta süllyedtek. Nem volt Olaszo-ban semmilyen fiskális válság 2009-ig, amikor a "piacok" (= néhány tucat befektetési bank) elkezdték felhajtani az államkötvény-hozamokat. Az adósságállomány alacsonyabb volt 2008-ban (105%), mint 10 (114%) vagy 20 évvel azelőtt. A kamatszintek is.

stb.
Ez az "osztrák" tárgyilagosság gondolom.
Megmutatom, mi a bajom: Elmondom, hogy történt. 1. Primitívek Vannak azok a kétbites egybites barmok, akik az emberi agy dichotómiák felkutatására való hajlamát a világ összes dolgára képesek alkalmazni. Ők olyanokkal sértegetik egymást, hogy a baloldal meg a jobboldal így meg…..
tatamtatam 2012.07.03 23:09:13
1) az "anti-gblobalista" egy propaganda-terminus eltorzítása, kéáeurópai specialitás. az eredeti, szintén ellenséges terminus az "anti-globalization movement" volt, amit a 2000-es évek elején valamennyire feltámadt, és a WTO/IMF-ellenes tiltakozások köré szerveződő nyugati társadalmi mozgalmakra találtak ki a velük ellenséges megfigyelők. maguk a résztvevők (pl. ATTAC, Globalize Resistance stb.) mindig tiltakoztak a kifejezés ellen, mondván ők nem a "globalizáció" ellen tiltakoznak, általában/in abstracto támogatják a globális kapcsolatok elmélyülését (ki nem?), a gondjuk a jelenlegi kapitalista globalizáció bizonyos aspektusaival vannak. Magyaro-on vhogy az az elképzelés alakult ki, h ez az _objektíve zajló folyamat_, ti. a tőkés vállalatok térben való expanziója ("globalizáció") az egy "világnézet" ("izmus") vagy mi, amivel lehet "egyetérteni", vagy nem. innen a teljesen bizarr "antiglobalista" kifejezés. zűrzavar hatványozva.
a vita tárgya _nem_ a "globális" vs. "nem globális" volt, hanem a globális gazdasági stb. folyamatok jellege (kb.: kapitalista vs. nem-kapitalista).

2) namost, ezen túl, az "antiglobalistaként" leírt mozgalmak kb. 99%-a mindenhol radikális baloldali (ebbe beleértve a zöldeket is) volt, sz'al az hogy nacionalisták lettek volna/lennének elég furcsa felvetés. ld. az előző pont.
elvben persze elképzelhetők nacionalista jobboldali "antigobalisták" is, de konkrétan nézve ez egy szinte nemlétező dolog volt. legalábbis káeurópán kívül.
a koordináta rendszeredet nézve ezek a bal felső sarokban helyezkednek el (libertarian left).
a "liberter" szó eredetileg általában anarchistát jelentett, az utóbbi 20 évben szorította ezt ki az amerikai szélsőjobboldal ("libertarians") szóhasználata.

az valóban igaz, hogy a magyar pártok mind nacionalisták, ez teljesen megmérgezi a magyar társadalmat. nemcsak a pártokat.
elnézve a nyugati cégeknek nyomott adókedvezményeket annyira "antiglobalizmusról" viszont nem beszélnék, bár a jobboldal gagyi parasztvakítás céljából _verbálisan_ penget ilyen húrokat.
kérdezd meg az Audi board-ját mennyire fáj ez a bohóckodás nekik. :D
sorok között Német tanácsadók 2012.06.18 15:55:00
Most már hivatalos, hogy a görög választások a nemzetközi elvárásoknak megfelelően alakultak, az Új Demokrácia lett a befutó, minden adott az Európa-barát koalíció létrehozására. Az MTV híradója szerint mindenki fellélegezhet, Damoklész kardja már nem lebeg a hellének feje…..
Ha valakinek miniszterelnökösködni támad kedve (mint az "Aki király akart lenni" film halhatatlan karakterei), ahogyan ezt Bajnai Gordon önjelölése után Járai Zsigmond manővereiből is kiolvashatjuk, jól teszi, ha tanulmányozza az alábbi fényképeket.   A…..
tatamtatam 2012.01.18 16:16:25
@sárospataki lány: amiket én adtam meg azok a legfrisebb KSH ill. román statisztikai ügynökség adatok. annál a wikipédia oldalnál nem világosak a források, nekem kicsit fura az egész.

na végülis tökmindegy, sz'al a román átlagkereset kicsit még alacsonyabb, 20-30-50%-kal. a kérdés az, mi lesz 10 év múlva. romániában az állami újralelosztás (adózás) szintje 30% körül van, míg magyaro-on majdnem 50%, szal sztem gyorsabban fognak fejlődni és 10-15 év múlva lehagyják magyaro-ot.
HACSAK az, amit Bajnai és Járai javasol (kiadásokat majd az adókat kb. negyedükkel csökkenteni) nem valósul meg. de ez szinte kizárt.
tatamtatam 2012.01.18 22:43:18
@max val, a bircaman: ja, én is ezt mondtam. az imf hatásáról: románia idén valszeg már növekedni fog 1-2%-kal. az újraelosztás 30% a mi 50-ünk helyett. 5-10 év múlva lehagyják Magyaro-ot.
tatamtatam 2012.01.19 00:55:19
@hagyma: ja és a magyar paraszolvenciazsozsós egészségügy az sokkal jobb!
2006. május 26-án Gyurcsány Ferenc a következőket nyilatkoztatja ki Balatonőszödön: "Aki a Magyar Szocialista Párt környékén befolyásos véleményformáló makrogazdasági ügyekben Kornaitól Bokrosig, Békesitől Surányiig, Vértestől a jó ég tudja kicsodáig, azokkal…..
tatamtatam 2012.01.15 18:52:54
@==T==: mondjuk ezeknek az embereknek az elképzelései egy-egy nagyon rövid epizódtól (Bokros-csomag, Bajnai-kormány) eltekintve sosem valósultak meg '90 óta a költségvetési politikában, sz'al ezt így nem lehet kijelenteni. és ezekben a periódusokban sem a strukturális átalakításra vonatkozó elképzeléseiket tudták megvalósítani, hanem csak az azonnali válságkezelést...
mondjuk Észtország nevezhető neoliberális államnak. a GDP/fő már 10-15%-kal magasabb a magyarnál és sztem az elszakadás tovább fog folytatódni. mondjuk ott nem volt államadósság és az egész ország összvissz 1.5 millió ember, sz'al nem biztos h ez az oka, ez igaz.
tatamtatam 2012.01.15 22:03:26
@==T==: ok, a személyeskedő izéken kívül vannak érveid.

a kérdés az volt: igaz-e h a reformközgazdászok elképzelései valósultak meg 89 után és h az ország ezért nem fejlődött kielégítően?
Schmitt Pál igazi, vérbeli karrierista, volt ő már minden, sportdiplomata, diplomata, közgazdász, politikus. A MOB főtitkára, madridi és berni nagykövet, EP-képviselő, a parlament elnöke. 1998-ban ajánlgatta magát az MSZP-nek, hogy szívesen lenne polgármester-jelöltjük, de volt a…..
A bulvárlapok egymásra licitálva rémisztgetik a jó népet. Szerdán a Blikk asztrológusa fokozta a világvége hangulatot azzal, hogy a csillagokból nukleáris katasztrófákat, háborúkat és forradalmakat jósolt 2012-re, de így visszaolvasva lófasz volt ahhoz képest, amit a…..
Fellegi Tamás csütörtöki forinterősítő bejelentése után a kormány olyat bekínál az IMF-nek, ami 250 Ft alá viheti az Eurót. Miután miután Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter csütörtökön bejelentette, gyorsan meg szeretnének állapodni az IMF-fel és készek mindenről…..
Eddig eléggé hallgattam ezen a listán, illetve hülye kérdéseket tettem fel.De most asszem itt az ideje, hogy írjak. Harcostártsak! Aki él és mozog és szabaddá tudja magát tenni a hétvégén, az menjen le falura. Persze nem kell ehhez megvárni a hétvégét sem. Nem kell messzire…..