Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SzG-1978

0 bejegyzést írt és 71 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
autózz! Az előzés veszélyei 2012.01.04 07:58:00
Az előzés nem kötelező, de nagyon utálom azt a jelenséget, amiről babel is ír. Mennek az úton és addig nem jut eszükbe gyorsan menni, amíg valaki utol nem éri őket és meg akarja előzni, és a gázra lépnek. Baleseteknél a legtöbbször kihozzák az előzést végrehajtót…..
Nem tölti ki mandátumát a kormány Bárándy Péter egykori igazságügy-miniszter szerint, aki az új alkotmány kiiktatását is elkerülhetetlennek tartja. A Medgyessy-kormányban megfordult sztárügyvédet nem lehet a regnáló hatalom kritikátlan rajongásával vádolni, de kap tőle az…..
SzG-1978 2012.01.02 18:31:37
@Silverstein -'I was lucky'-: "2. A fenti tényadatból így könnyen kiszámítható, hogy a magyar költségvetés 1%-a 255 milliárd forinttal egyenlő. (Sima aránypár: Ha 918,6 milliárd 3,6%, akkor 1% hány milliárd?) Tehát 1%: 255 milliárd forint!"
Fingod sincsen a valós számokról. Tényleg kár rád időt vesztegetni.
(14917 milliárd Forint a központi költségvetés, az önkormányzatok és a szociális elosztórendszerek összesített bevételi oldala 2012-ben.)
Még a narancsszínű pártlogót ki kellene biggyeszteni avatarként, vagy azt nem mondta a főnök?
Érdekes helyszínre hívja fel a figyelmeteket Amatőr, ott árválkodik az út szélén a macisajt tábla, de vajon mire vonatkozik? Ha netán valaki forgalommal szemben érkezik és átvág a záróvonalon, akkor elsőbbséget kell neki adni? Egy újpesti kereszteződésben készítettem a…..
Észrevettem, hogy tegnap kimaradt egy poszt, de sajnos szinte mindenki nyaralni van, köztük én is. Az idő szar, de nincs mit tenni. Azonban Nektek ettől még nem kell olvasnivaló nélkül maradni, úgyhogy Bendegúz levelét ajánlom figyelmetekbe. Igazat adok Neki, én is úgy látom, hogy…..
SzG-1978 2011.07.24 21:46:31
@atompyka: jaaa... leesett. :)
SzG-1978 2011.07.27 08:57:07
Azt, hogy autópályán minimum 60km/h a sebesség, azt oktatáson mondják általában, csak rosszul. Helyesen ez úgy hangzik, hogy autópályán közlekedni csak olyan gépjárművel szabad, amelyik önerőből legalább 60km/h sebességgel képes haladni (37§ 1.bekezdés).
Autópályán a kapaszkodósávban van olyan lehetőség, ahol előírják a sávokban lévő autók minimum sebességét, de azt is félreértik az autóvezetők, mert nem a jobbra tarts szabályt tartják be, hanem a tábla alapján választanak sávot.
Elsőbbségadás megadása: itt elbeszéltek egymás mellett. A videón a három autó a három sávban szabályosan közlekedett, a belső sávban lévőnek nem kell azzal elsőbbséget adnia a gyorsabban jövőnek, hogy kihúzódik, de ha sávot vált, akkor elsőbbséget kell adnia az - esetünkben - középső sávban esetleg gyorsabban közlekedő részére.
Más kérdés, hogy ezen a videón látszik, előzés közben volt éppen, annak befejezése után a jobbra tarts szabály miatt ki kell húzódnia jobbra, ekkor előzhette volna meg a BMW.

Minden szabálytól függetlenül, aki gyorsabban hajt, mint a megengedett, annak nem azt kellene bizonygatni, hogy ő Superman, és a többi a hülye, hanem kussolni. Mélyen. Mert miattuk hal meg az áldozatok fele az utakon. És akik abban a balesetben részt vettek, úgy gondolkodtak, ahogy ti is. A többi a béna, és csak azért mennek 50-nel a városban, mert nem ér le a lábuk mélyebbre. Képzeljétek, nem azért. Csak esetleg nem olyan buták, mint ti. (Akinek nem inge, ne vegye magára, de akinek inge, az öltözködjön fel.)
SzG-1978 2011.07.27 08:59:32
@SzG-1978: és még hülyeséget is írok: nem a kapaszkodósávban írják elő a minimum sebességet, hanem a mellette lévő, előtte is létező "normál" sávokban. Kapaszkodósávban nincsen minimum sebesség előírva.
autózz! Mit lehet tenni? 2011.03.27 09:28:00
Vasárnapra csak egy könnyed posztot kaptok, gyorsan átfutható értelmezhető. MrPrakti nem tartja jogosnak a büntetését amit kapott és hozzátok fordul ötletekért. Én sajnos nem vagyok olyan jártas a paragrafusokban, úgyhogy próbáljatok Ti hasznos tanácsokat adni Neki.Üdvözletem!…..
SzG-1978 2011.07.10 17:50:12
@aabroncs.hu: az első videón nem tiszta, hogy viccből gyártották-e, bár a magyar közlekedési kultúrának megfelel.
A másodikra emlékszem én is gyermekkoromból, szerettük húgommal együtt, a gyereknek majdnem mindegy, milyen mese megy, a felnőttek rudják csak megítélni, milyen hatása lehet a megtekintésnek. Azokkal semmi baj nem volt. Igen, az előző rendszerben sokminden értelmesebb volt, például voltam közlekedési táborban, ahol pályákon közlekedtünk, kerékpárral, rollerrel, "autóval", meg mindennel, amit egy gyerek hajthat. Tábla is volt, és rendőrök is voltak, ők tanítottak bennünket. :)
És a logikát tanították, plusz a szabályokat, hogy a kettőnek EGYÜTT kell működnie, akkor balesetmentes a közlekedés. Szerintem a mai rendőrök sem tudják ezt, olyan gyorstalpalón végeznek, plusz nem is a rend fenntartása a feladatuk, hanem a saját fizetésük előteremtése. Na de ettől még nem kéne megölnünk egymást.
Ha az átlagemberek is, meg a kormány is csak magával van elfoglalva, akkor ez az eredmény.
SzG-1978 2011.07.10 19:05:23
@Tibi88: No igen, az élet nem fekete-fehér.
Kíváncsi leszek, mit csinálnak majd télen, havas úton.
Lehet, hogy nem kéne közlekedni?
(Kéne találni olyan munkát, amelyiknél nem kell autót vezetni. Nem mindenki programozó egy irodaházban...)
Addig meg úgy működik, mint a rablóval: pénzt vagy életet. Vagy fékezek és meghalok, vagy átmegyek és fizetek. Magyarország, 2011. És még egy pár évig így is marad...
(Sokszor azon gondolkodom, hogy szüleim elrontottak: nem tisztességes embert, hanem bűnözőt kell nevelni erre a világra. Ők NAGYON JÓL érzik magukat, senki nem piszkálja őket, meg sem merik állítani a zsaruk az úton, csak hogy maradjunk a közlekedésnél.) Mi meg azon fosunk, hogy mennyit fogunk fizetni akkor is, ha csak épségben szeretnénk befejezni az aktuális napot.
Múltkor a fővárosból kaptunk posztot, ami egy veszélyes zuglói kereszteződés problémáját írta le. Én legtöbbször inkább a bevásárlóközpontok környékén tapasztalom a parkolóban, hogy az autósok megzavarodnak és rögtön elfelejtik a jobbkézszabályt. András is rendre…..
SzG-1978 2011.06.23 22:41:54
@énisfélek: ezt már leírtam vagy öttel ezelőtt. Így nincs is értelme csevegni, ha nem olvasod el. Ez nem kereszteződés.
SzG-1978 2011.06.23 23:35:04
@Reggie: így van, ezt nem is vitatom. De mikor abban a parkolóban indulok, amit 'énisfélek' belinkelt, akkor ott is érvényes a jobbkéz-szabály a parkolón belül. Mikor a járdán keresztül elhagyom, akkor kapcsolódok be a másik úton is, és elsőbbséget kell adnom. Nem tudom ennél jobban megfogalmazni, nem vagyok szakértő. De el tudom olvasni az idevágó rendelkezéseket (24§, 28§, 1.sz. függelék 'k' pont),ami nem több kettő percnél.
De ha úgy gondoljátok, nevezzétek ki parkolónak önkényesen azt az egy utcát, amiből a delikvens indul a Tescoban, és ne adjatok elsőbbséget. Aztán úgyis kihívják a zsarukat, mikor nem értenek egyet Veletek. Ami persze semmit nem jelent, de ha továbbviszitek, közlekedési szakértő is lesz a folyamatban.
Jó éjt!
SzG-1978 2011.06.24 06:26:57
@Reggie: oké, bocs, azt hittem, egy véleményen vagy 'énisfélek'-kel. Csak azt nem értem, hol írtam azt, hogy a parkolóban nem forgalom vagy közforgalom van. Az a példa, hogy a járdán keresztül csatlakozik be a forgalomba, nem azt jelentette, hogy idáig nem is volt forgalomban, csak próbáltam érzékeltetni az abszurditását annak, hogy ha ott nem lenne tábla, akkor jobbkezet kellene adni.
De az alap félreértés még mindig (legalábbis többeknek), hogy szerintük a Tesco parkolóban nincs kereszteződés, csak egy ÚT és sok-sok PARKOLÓ találkozása. Szerintem meg vannak az UTAK, és ezek KERESZTEZŐDÉSEI. Hogy mit tekintünk forgalomnak vagy közforgalomnak, az annyira nem lényeg, főleg, hogy a Kresz a két fogalmat nem nagyon különbözteti meg. (Amúgy nincs megkülönböztetve a forgalom és a közforgalom.)
A mai poszt kapcsán nehéz eldönteni, vajon a lehúzás volt-e a közterület-felügyelet szándéka vagy szimplán rosszul értelmezik a KRESZ-t. Esetleg a kettő együtt. Sokan talán nem is tudják, hogy jogtalanul büntették meg őket, így pénzüket szépen benyeli a hatóság. Zsolt…..
SzG-1978 2011.06.19 22:46:42
@Versenycsiga: Mármint a Tűzoltó utca menetirány szerinti jobb oldalán álltál meg úgy, hogy ha előregurultál volna, a Sobieski János utcai kereszteződésbe gurultál volna?
Ez kemény dió, mert az a kérdés, mit jelent ebben az idézett mondatban a pontosvessző.
Nekem az a magyarázatom erre, hogy ez "T" alakú kereszteződére vonatkozik, és nem "+" alakúra, mivel ott nem tudsz szemben állni.
De nem vennék mérget rá, hogy jól értelmezem a jogszabályt.
Pete-nek nagyon megtetszett a "Kösz, hogy" sablon, ezért le is gyártott ezekből tizennégyet, amelyek autós kontra autós szemszögből jellemzik a közlekedést. Szokásos dolgokról van szó, ahogy Ő írta személyes áthallásokkal, de mindenki megtalálhatja közöttük a…..
SzG-1978 2011.06.19 13:14:23
@Tibi88: ugyanarra én is sokat járok, én is 150-nel szoktam menni. Ugyanúgy figyelek, hogy mi van mögöttem, mert jönnek rendesen a "nagyok". A tavalyi 800 halott (ha jól emlékszem a számra, talán 797 volt?) azonban döntően nem az autópályán halt meg, hanem a városokban. Ott van nagy baj a gyorshajtással, mert míg az autópályán csak autók és motorok vannak, a város tele van emberrel, kutyával, kerékpárral, robogóval, motorral, anyukával, mindenkivel. És ott a többi ember épsége miatt az embernek magától korlátoznia kell a sebességét.
Valaki írta az elmúlt hónapokban valamelyik kommentben, hogy intelligens emberek között nem kellenek szabályok. Ha nincs is így, jóval kevesebb kellene, de nem intelligens emberek vezetnek, hanem emberek. Intelligens, beleszaró, részeg, fáradt, és ugyanazon az úttesten hajtunk. És nem beszéltünk a járdáról, ahonnan lerohan a gyerek a triciklivel, anyuról, aki nem ismeri a jobbkéz-szabályt, arról, aki szerint a gyorshajtás nem veszélyes, ezért dönget a városban (nem a hatvanat hívom döngetésnek), stb..
Mostanában a magyar utakon mintha kevesebb olyan autót látnék, amiről azt gondolnám, hogy 5 percen belül széteshet, mert annyira szétette a rozsda. Sokszor hallom, hogy a mai autók már nem Zsigulik, csak kötelező szervizbe kell vinni őket. Viszont nem kell öregnek lennie egy kocsinak…..
SzG-1978 2011.06.19 12:04:46
@"streetfighter": persze, hogy jobb. Nem vagyunk autóversenyzők, csak átlagemberek. Az ABS nagyobb biztonságot hozott az utakra, mint ami előtte volt. Nem is vitatom a létjogosultságát (EU-ban új autó üzembe helyezésénél kötelező felszerelés).
Mivel ez egy autós blog, szép számmal kerülnek be az autó kontra kerékpár ellentétet az előbbi szemszögéből leíró posztok. Legtöbben közülünk talán elfogultságból is úgy látjuk, hogy a biciklisek szabálytalanabbak. Van mind a két félből bőven ilyen és olyan is, bár míg…..
SzG-1978 2011.06.15 21:39:17
Helló!
A macisajt nem érvényes a járdán kijelölt kerékpárútra, csak akkor, ha kiegészítő tábla van alá téve, amin vastag vonallal jelölik a keresztező utcát ÉS a kerékpárutat is.
"12. § (1) Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák: a) „Elsőbbségadás kötelező” (9. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben elsőbbséget kell adni a keresztező (betorkolló) úton - illetőleg, ha a jelzőtábla alatt az útkereszteződés alaprajzi vázlatát feltüntető kiegészítő tábla van, az ezen vastag vonallal jelzett úton (10. ábra) - érkező jármű részére. Ha a kiegészítő táblán a kerékpár-közlekedésre utaló jelzés van (10/a. ábra), abban az esetben az úttest kerékpár-közlekedés céljára burkolati jellel kijelölt részén áthaladó kerékpáros részére elsőbbséget kell adni."
Megnéztem norcon, és nem látni a táblát, bár csak hátulról lehet nézni (a hév felől), így nem vagyok biztos benne.
Az Árpád fejedelem útról bekanyarodó autós elsőbbségadásra kötelezett, mivel irányt vált, míg a kerékpáros nem, a zebra meg egyértelmű jelzés a gyalogos elsőbbségéről.
Viszont a Tímár utcából kikanyarodó autós nem kötelezett elsőbbségadásra a kerékpáron ülő vezetővel szemben.
Amúgy annak van igaza, aki partnerként vezet, és inkább átengedi a kerékpárost. A Kresz betűje akkor kell, ha bekövetkezik a baleset, és jogi megoldást kell találni az ügyre.
Vezetek autót is, kerékpárt is. Azt mindig figyelembe kell venni, hogy az autósok sem ismerik eléggé a Kreszt, de a kerékpárosok még kevésbé, mivel nem kötelező ismerniük, csak betartaniuk. Ha valaki megoldja ezt az egyenletet, szóljon. :)
autózz! Kioktatta a robogóst 2011.06.13 15:35:00
Sokszor van vita itt a blogon, hogyan kell közlekedni, amikor lakott területen belül több forgalmi sáv is rendelkezésre áll, Ámond Pista levele ebben a témában íródott. Egy közlekedő társától kapott megjegyzéseket, bár a hölgynek nem feltétlen volt igaza. Az autósok sokszor…..
Közös akciót tartott a MÁV és a rendőrség, országszerte több vasúti átjárót ellenőriztek. A MÁV szakemberei megvizsgálták az átjárók műszaki elemeit, míg a rendőrök a szabályok betartását figyelték.A NOL.hu cikkét olvasva magam is meglepődtem, hogy milyen…..
Az EU nem ismeri a történelmet. Pontosabban: régiós szomszédaink az EU-ban nem ismerik el a történelmet. Történt ugyanis, hogy a magyar EU-elnökség brüsszeli installációja egy szőnyeg, amelyben Magyarország 1848-as térképe illusztrálja az európai forradalmi hullám legteljesebb…..
Az autóvezetés oktatók legegyszerűbben úgy szokták elmagyarázni a záróvonal fogalmát, hogy arra falként kell tekinteni és tilos átlépni. Nyilván ez abban az esetben nem igaz, ha valami fix akadály miatt kerülni kell rajta keresztül, de ilyenkor ezt fokozott óvatossággal kell…..
Örülök, amikor KRESZ kérdéses levelet kapok, mert akár a posztolónak van igaza, akár nem, vagy épp csak meg szeretne tudni valami, ami számára nem egyértelmű, gyakoribb, hogy mások is tanulhatnak belőle. Viasz Major arról érdeklődik, hogy gáz-e, ha a lenti képen látható…..