Regisztráció Blogot indítok
Adatok
válságmoderátor

20 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szerzőről: Kovács János Mátyás a bécsi Institute for Human Sciences (IWM) munkatársa és az MTA Közgzdaságtudományi Intézet külső munkatársa. Fő kutatási területei: a közgazdasági gondolkodás története Kelet-Európában, valamint a kommunizmus és az átmenet…..
A szerzőről: Ábel István tanulmányait Magyarországon végezte. Dolgozott a Budapest Banknál, az ÁPV Rt-nél, a Pénzintézeti Központ Banknál. 1998 és 2001 között a Magyar Nemzeti Bank, 2001-től az IMF vezető munkatársa. Számos tanulmány és több szakkönyv szerzője.…..
Kedves potenciális hozzászólók! Tapasztalataim szerint a blog által automatikusan kínált levelezőprogram nem működik. Aki írást akar küldeni a petep@elte.hu címre, annak a saját levelezőprogramját kell használnia...
A szerző önmagáról: Jakab M. Zoltán a Közép Európai Egyetemen (CEU) szerzett doktori fokozatot 2008-ban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezető közgazdasági szakértője. A Költségvetési Tanács Titkárságának leendő elemzési igazgatója. Szakterülete a nyitott gazdaságok…..
A szerzőről: Valentinyi Ákos PhD. fokozatát a firenzei Europea University Institute-on szerezte 1997-ben. Ezután az angliai University of Southampton munkatársa, 2004-től professzora. Tavaly hazaköltözött, azóta a Magyar Nemzeti Bank kutatási részlegének vezetője. Az…..
Nagy örömünkre szolgál, hogy a makroökonómia tudományáról kezdeményezett vitánk számos közgazdászt inspirált olyan gondolatok közzétételére, amelyeket érdemes volt megismernünk. Néhány szerzőnk írása még közlésre vár, de a nyár is közeleg, márpedig olvasóink…..
A szerzőről: Madár István a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságpolitika tanszékének adjunktusa. Amiről azonban még híresebb: a Világgazdaság újságírója és szerkesztője 2006-ig, majd a portfolio.hu vezető elemzője és rovatvezetője. 2005-ben elnyerte a Magyar Nemzeti Bank…..
A szerzőről: Lendvai Júlia PhD. fokozatát a belgiumi Namur egyetemen szerezte 2007-ben. Szakterülete a makroökonómiai modellezés. Kutatásaiból készült tanulmányait számos rangos konferencián előadta. Vendégkutatóként dolgozott már a MNB-ben, illetve az EKB-ban is. Jelenleg az…..
A szerzőről: Koren Miklós díjnyertes doktori disszertációját a Harvard egyetemen védte meg 2005-ben. Dolgozott a New York-i FED-nél és a Princeton egyetemen is. Hazatérése óta a CEU Közgazdaságtan tanszékének oktatója, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos…..
A szerzőről: Oblath Gábor a Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett 1975-ben, majd a KOPINT-DATORG kutatóintézetnél helyezkedett el, melynek 1995 és 2000 között kutatási igazgatója, 2000 és 2002 között elnöke volt. 1995-ben kandidátusi fokozatot szerzett. Vendégkutatóként…..
A szerzőről: Világi Balázs a barcelonai Universitat Autonomán szerzett doktori fokozatot 2005-ben. A Magyar Nemzeti Bank vezető kutatója. Szakterülete a monetáris makroökonómia, a nyitott gzdaságok modellezése és az adaptív tanuláson alapuló modellek. Az MNB…..
A szerzőről: Major Iván 1973-ban végzett a Közgazdaságtudományi Egyetem Elméleti-Gazdaságpolitikai szakán, 1996-ban nagydoktori címet szerzett. Vezette a Pannon Egyetem Közgazdaságtan Tanszékét és a Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskoláját, jelenleg a BME…..
A szerzőről: Benczúr Péter az ELTE TTK matematikus szakán végzett kitüntetéssel 1995-ben, majd az amerikai MIT-n szerzett közgazdasági PhD. fokozatot 2001-ben. A Magyar Nemzeti Bank kutatási részlegének helyettes vezetője, a CEU Közgazdaságtan tanszékének oktatója. Tudományos…..
A szerzőről: Simonovits András az ELTE TTK matematikus szakán végzett 1970-ben, azóta folyamatosan az MTA Közgazdaságtudományi Intézetében dolgozik, jelenleg tudományos tanácsadóként. Közgazdaságtanból 1982-ben szerzett kandidátusi címet, 1991-től a közgazdaságtudományok…..
A szerzőről: Vincze János a Budapesti Corvinus Egyetem Matematikai Közgazdaságtan és Gazdaságelemzés Tanszékén egyetemi docens, valamint az MTA Közgazdaságtudományi Intézete tudományos főmunkatársa. Előzőleg dolgozott a Magyar Nemzeti Bankban, illetve a Pénzügyminisztériumban,…..
A szerzőről: Kónya István doktori fokozatát a Northwestern egyetemen szerezte 2001-ben, ezt követően a Boston College adjunktusa volt 2004-es hazaköltözéséig. Azóta a Magyar Nemzeti Bank kutatója és a Közép-Európai Egyetem (CEU) oktatója. A Rajk László Szakkollégium Heller…..
Válság idején állítólag kevesebb a válás, a családok jobban összetartanak. Közgazdasági nézeteltérésből, nyilvános sértegetésből, szakmai konfliktusból azonban mintha több volna. Gonosz, szűklátókörű, korlátolt, rosszindulatú – vágják egymáshoz nagytekintélyű…..
A címben némiképp jóindulatú a kérdő mód, mivel általában kijelentésként találkozunk vele a „mára a makroökonómia nem más, mint” felvezetéssel. A vád azt rögzíti, hogy a szakma elszakadt a való világ valós problémáitól, öncélúan elméletieskedik, modellekbe…..
Egy zárt logikai rendszerből csak azt kaphatjuk vissza, amit feltevésként magunk teszünk bele. Így minden, ami makromodelljeinkből kijön, az a modellező egyszerűsítésre való törekvéseit megragadó feltevéseken múlik. Ebben a posztban a leggyakrabban alkalmazott modellek szokásos…..
Ha valaki megnézi a közgazdaságtudomány vezető folyóiratainak honlapját (JPE, QJE, AER), azzal szembesülhet, hogy a tanulmányoknak meglepően csekély része makroökonómiai témájú, és szinte nem is találni újkeynesi makromodelleket. Ehhez képest úgy tűnik, hogy a makroökonómia…..