Regisztráció Blogot indítok
Adatok
boszka

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Publius Szabadság.info 2011.01.24 16:00:00
Előre le szeretném szögezni, hogy ez az írás nem az új média-törvényről szól; írtak arról már elegen az elmúlt hónapokban. Ez az írás a szólásszabadságról szól. Arról az értékről, mely az egyik legszentebb érték egy liberálisnak, melyért ezrek haltak meg az elmúlt…..
boszka 2011.01.25 00:03:21
@Szalai Ervin: az a baj a szabad akaratról és a szabad gondolat-kialakításról alkotott elképzeléseiddel, hogy a neurobiológiai keretek között értelmezhetetlenek és alátámaszthatatlanok.

egy ember gondolatait (sőt: viselkedését, beszédét) rengeteg dolog befolyásolhatja, ami benne egy pillanatra sem tudatosul (erre példa lehet agytumortól kezdve a bevillanó de nem tudatosuló képekig elég sok minden). ezekben nem dönthet, és sokszor nem is emlékszik rájuk, sőt: semmiféle rálátása nincs a gondolat kialakulásának folyamatára.

a tetteidért meg a szavaidért felelős vagy, oké (nyilván bizonyos keretek között - ugye van, akit nem tekintünk annak...). de nehogy már felelős legyél azokért a gondolataidért, amiket megtartasz magadnak.
boszka 2011.01.25 12:37:31
@Szalai Ervin: ami a hivatkozást illeti: én sem ástam magam nagyon mélyre a dologban, de pl. ha ezt végig nézed, szerintem érdekes felvetések vannak benne, és a hölgy eléggé elismert szaktekintély, jól magyaráz:

thesciencenetwork.org/programs/cognitive-science-200-large-scale-problems-in-neuroscience/patricia-churchland

ami a felelősséget illeti: én már csak személyes tapasztalataim sokasága nyomán is kitartok amellett, h nem választhatja meg az ember, h mit gondol. (nem mintha ez bármit is bizonyítana)

azt hiszem, a maximum, amit el lehet érni, hogy 1) folyamatos jelleggel reflektálsz a saját gondolataidra, 2) önkontrollt gyakorolsz velük kapcsolatban (kommunikáció, cselekvés).
ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy még ez az önkontroll is eléggé korlátozott (lásd: idegrendszert érintő számos betegségek, kondicionálás, stresszhatások, fiziológiai paraméterek, tudatmódosító szerek stb.)
Publius Keleti szelek szárnyán 2011.01.16 02:07:00
„Új világgazdasági nyitásra van szükségünk, ami a Kelet felé való nyitást is jelenti, megtartva az Európai Unió tagjaként élvezett előnyeinket.” – szavalhatjuk otthonunkban szorgalmasan a Nemzeti Együttműködés Programját, de ha mégse tennénk, akkor is…..
boszka 2011.01.19 09:18:35
@Szalai Ervin: világos, hogy sok tényező van. nem azt mondom, hogy írj fel egy mindent magába foglaló, megcáfolhatatlan formulát...
de azért pár felvetés nem ártana.

teszem azt leírhatnád, hogy pl. Oroszországban, annak ellenére, hogy hatalmas földgázkincsük van, miért nincs virágzó gazdasági élet, és széles hatókörű jólét.

vajon azzal függ-e össze, hogy a sajtó nem elég szabad, és ezért nincs megfelelő információáramlás? vagy inkább azzal, hogy szinte minden egy kezében fut össze, ami torzítja a versenyt? vagy azzal, hogy egyesek évtizedekre bebetonozták magukat, és úgy érzik, hogy bármit megtehetnek, akár a magánszektorral szemben is? vagy egyszerűen a külföldi tőke olyan pipogya, hogy összepisili magát a sok vörös téri masírozás láttán?
boszka 2011.01.19 21:28:02
@Szalai Máté: oké, de nem biztos, hogy a hatékonyságot rontja, ha nagyobb a fizetése az alkalmazottaknak.
pl. Szingapúrról az Economist azt írta, hogy ott van a világon legjobb (leghatékonyabb, legüzletbarátabb) közszolgálati szektor, és ez részben azért lehet, mert egyes kiemelkedően teljesítő dolgozóiknak több, mint évi 2 millió $ fizetést adnak.

amúgy elképzelhető, hogy a demokrácia mellett szól az is, hogy minél inkább jellemző, hogy a környezet, amiben dolgoznod/gondolkodnod kell, erősen kézben tartott, korlátozott, túlszabályozott stb., annál kisebb a valószínűsége, hogy újításokkal tudsz előrukkolni.
  A Szépművészeti Múzeum bővítésének Karácsony Tamás által készített terveit a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tervzsűrije a közelmúltban jóváhagyta. Bár a tervek a pályázat eredményhirdetése óta ismertek, egy neves értelmiségiekből álló csoport megkésve…..
boszka 2010.03.19 17:13:45
@Agyalap: szerintem félreérted a helyzetet, sántít a hasonlatod.

itt nem arról van szó, hogy az építész tervezett valamit, ami szarszemétvállalhatatlangazgézaság és most foggal-körömmel védi. tervezett valamit, amivel megnyerte azt a bizonyos meghívásos pályázatot. a KÖH rányomta vastag piros pöcséttel a „megfelelt” jelzést. ők úgy értékelték, hogy nem vág tőle senkit agyon a 220, sőt illik a múzeumhoz. valószínűleg a szépművészetit képviselők, szintén így gondolták, amikor elfogadták, mivel nekik nem érdekük a saját múzeumukat elcsúfítani.

abszolút légmentes lenne az analógiád, ha azt kifogásolni lehetne, hogy mondjuk az új kiállítótermek nem elég tágasak, vagy a nyílásokon beesik az eső a kedvenc Chagall festményedre… de ilyenekről nincs szó.

ahogy a villamosmérnöki tevékenységben, úgy az építészetben is elsősorban egzakt szempontok vannak. nyilván, egy középületnél, leginkább ilyenek mérlegelésére lehet támaszkodni, nem pedig valakinek a személyes ízlésére.
Repül a bálna! Hallgassuk meg! Itt, itt és itt Pontosabban a CET, vagy mi. Ami non-standard építészet, vagy mi. Megbeszéltük műsorunkban a Budapesti CET azaz a CET Budapest építészetét és építését. Elmondtuk, hogy a közraktárak bővítéséről van szó, és hogy mi is a…..
Lánchidalós-örömködős sorozatunk már majdnem építős része, előző részek: Lánchidalunk - de mi volt előtte?; A meg nem valósult Lánchíd November 20-án, vagyis ma van 160 éve annak, hogy (többé-kevésbé) "szakadatlan közösülését" megkezdte Pest és Buda. A…..
Megszakítjuk futó sorozatunkat, mert...Eláruljuk a nagy titkot, leleplezzük, lelőjük a poént, rajtakapjuk! Óóriási szenzáció! Daniel Libeskind, a világhírű, rendszerint csomó felesleges címkével illetett építész inkognitóban épített Budapesten! Az állítás…..
Van ez a Magdolna-torony a Kapisztrán téren. A torony részletes történetét a hg.hu-n lehet olvasni és ugyanott szép fotókat nézegetni; itt, a blogon, más oldalról közelítjük meg a témát. Mi legyen a toronnyal?! - ez a kérdés, amire válaszokat várunk. Nem 40 oldalas…..
Málnai a másik Béla; ő is ahhoz a generációhoz tartozik, akik egy emberöltő alatt megjárták a szecessziótól a puritán modernhez vezető utat, de ő nem állt ott meg, hanem egy elég kínos mellékösvény után még tovább ment - míg Lajta fiatalon, nem sokkal az első…..
Nem elég, hogy a Nyugati pályaudvar melletti parkoló felszámolásával újabb parkolóhelyek szűnnek meg a már így is tarthatatlan állapotok közepette, de ráadásul helyükre egy kivételesen ízléstelen üvegpalota épül. Az önző, érzéketlen, öncélú építészet újabb…..
boszka 2009.06.03 14:24:45
@Hamster: pont az összhatás az, amit nagymértékben befolyásol, hogy hova és milyen kortársi épületeket helyezünk el. nem mindegy, hogy egy olyan városban élsz, ami azt üzeni, hogy a 19. században nagyok voltunk, vagy egy olyanban, ami azt, hogy igen, régen is csomó értékes dolgot tudtunk letenni az asztalra, és most is tudunk frankón építkezni. lehet, hogy nem árt, ha (akár fontos műemlékek közelében) felhúznak pár újabb üvegpalotát...
boszka 2009.06.03 14:44:39
@Hamster: egyetértek. én sem szeretem az ijesztően arctalan monstrumokat. nem érték önmagában, hogy új.
(feltételezem, hogy azért néha össze lehet hozni azoknál jobbat is.)
boszka 2009.06.03 15:21:44
@akira2: az üveghomlokzat kémiailag ellenállóbb, mint a vakolat. könnyebb tisztítani (nem kell hozzá nagy nyomás, csak egyszerű tisztítószerek). ha belül vagy, adott esetben 8-12 órát, egy üvegborítású irodaházban, egészen biztos, hogy jó dolog, hogy érzékeled a napszakok változását. kilátsz a ligetre, vagy egy nyüzsgő térre. természetes fényből több jut be. kevésbé érzed magad dobozba zárva. ugyanakkor kívülről is be lehet lesni. átlátod az épületet.

Megkezdődött az újlipótvárosi Hollán Ernő utca átalakítása. Egy régóta várt, nagyon fontos lépés ez, hiszen a Hollán Ernő utca lényegében Újlipótváros kapuja: a Pozsonyi út szétfolyós elejével szemben egy azonnal a negyed hangulatát sugárzó utca, valamint itt…..
boszka 2009.05.24 00:20:14
@sosolit:érdekesnek tartom, hogy ebből a házanként kb. 100 méternyi parkolóhely-igényből nem arra a következtetésre jutsz, hogy a dolog sehogy sem működőképes… egyszerűen nincs ennyi helyünk. nem lehet, hogy a házanként kb. 20 autóval kéne inkább kezdeni valamit a parkolóhelyek számának növelése helyett? teszem azt harmadennyi autót tartani, vagy taxizni, vagy jelentősen kisebb méretű kocsikat csinálni stb. stb.? miért a be nem vált irányt erőltetjük még mindig? nem értem, hogy miért egy használati tárgyhoz kell idomítani minden mást...

egyébként zöldfelületeket pusztán önmagukért, bárminemű különleges apropó nélkül is érdemes létesíteni. ha nem vonz semmiféle extra forgalmat, vagy nem okoz ingatlanár-növekedést, akkor is hasznos. szt. istván park meg szerintem egy kifejezetten kellemes hely…
Nekünk jó volt a hang, Nektek nem, mert valami új kütyüt üzemeltek be, de még nem sikerült tökéletesíteni; szóval baromi izgalmas műsorunk élvezeti foka nem olyan magas, mint szokott lenni. Kár, mindenesetre itt a műsor, és itt a finis percei. A Dísz tér 17-ről, majd az…..
hetiBeton Első adás, 02.06. 2009.02.06 09:53:12
Fergeteges első adásunk Zoboki cikkéről igyekezett szólni, ahhoz a cuccok:zoboki, a kiáltvány magaés a reakciók:alföldi györgymeggyesi tamáskerekes györgybeleznay évaladányi jánosmolnár lászlódr nagy bélamayer antala zene az a burzsoá nyugdíjasoktól a bunkó pestiek című…..
boszka 2009.04.18 22:46:48
első kérdések egyike volt a műsorban, hogy mi a város legnagyobb problémája, és a válasz az volt, hogy a lakosság hozzáállása, meg hogy nem szeretik.
bedobnék egy másik szempontot, ami nem ennyire személyfüggő. a városnak - mindenki tudja - pocsék a levegőminősége. én meg merném kockáztatni, hogy ez az egyik legzavaróbb tényező. ráadásul, mint általában, itt is igaz, hogy minden mindennel összefügg. én imádok sétálgatni, főleg Pesten szoktam, de az már kriminális, hogy milyen rossz a lég, és sokszor ez szab időben határt a korzózásnak - kaparja az ember torkát a cucc, amit belélegzünk mindannyian.
ez egyrészről népjóléti kérdés, mármint, kellemetlenség. másrészről milliárdos károkat okoz kicsiny hazánknak, hogy szinte minden második embernek felső légúti megbetegedései vannak, és ezt gyógyítgatni kell (kéne). ezen kívül a por lerakódik a homlokzatokra (nemcsak a tüdőkbe), a kén-dioxid szétbontja a vakolatokat, a talaj közeli ózon öli megfele azt a kevés növénykét is, ami van, mert hát azok sem bírnak ki mindent, az átható szmog miatt nem látjuk a szép csillagos eget (oké, fényszennyezés miatt sem, de az más tészta).
és persze ezt orvosolni lehetne, ha több villamos-biciklizés-sétálóutca-zöldfelület-tetőkert-stb.stb. evidencia megvalósulna, és szerintem mindenki könnyebben jutna el odáig, hogy szeret itt lenni.
talán nem azt látnánk magunk körül, hogy az emberek menekülnek folyamatos jelleggel, mindig onnan, ahol éppen vannak.