Regisztráció Blogot indítok
Adatok
McT

2 bejegyzést írt és 346 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kérj tanácsot Wirth Imre versei 2013.05.31 09:55:00
Zsófi ebben a cikkben egy ismert kortárs költő, Lackfi János versét ajánlotta figyelmetekbe. Én most találtam egy olyan kortárs költőt, akiről eddig soha nem hallottam, de most már megjegyeztem a nevét: Wirth Imre 1964-ben született, verseit többek közt az Élet és Irodalom adta…..
McT 2014.04.12 08:00:42
Még két nagyon erős Apa a Jelenkor tavaly decemberi számából

www.jelenkor.net/archivum/cikk/2847/versei

Hajnali

hajnali három,
biztos megint hugyozni megy
apa,
mostanában mindig felkel
és már nem is jön vissza,
erre nincsen gyógyszer,
mondja csak úgy odavetve,
egyszerűen felkelsz
és ott állsz a tejfehér
hajnali szorongásban,
és mindig az a lassú fényesség,
az a ráncokba csorduló
káprázat

hajnali három,
biztos megint hugyozni ment
apa,
s mint mostanában mindig,
arcán szétfolyik
a vécé túlvilági kéke,
a szívben
szóközök hasadnak –
erre nincs bocsánat,
mondja, csak úgy odavetve,
alkalmi munka ez is,
legyint, a remény:
ahogy az ablaknál elnyomod
a kezeden a csikket,
szórácsokat képzelsz az égre
ragyogásnak

mi lesz

apa mi lesz
a kutyaház
bűzlik két nap óta
a kutyánk boldogtalan
nézd hogy néz rád
semmi morgás
semmi féktelenség
űrön
átugató esztelenség
mi lesz mi lesz
ne nézz máá
szuszog
apa
és ás
pedig
máskor
fizet érte
most meg csak
ás és ás
és ül bele
a nagy gödörbe
nézd a göröngyök
őszi tompaságát
az ásó rozsdafoltján
valahogy
ez a kurva földszag
a szívembe
szivárog
dünnyögi
arcát
a holdba tartva
majd
felvonyít ahogy
bőrén átüt
az emlékek
hullafoltja
A Snowden-féle dokumentumok sok drámai tényt és még annál is több meglepő információt ömlesztettek a nyilvánosság elé. Az egyik kevésbé vizsgált furcsaság  a cyber-hadviselés és információgyűjtés az online játékoldalakon. Ki játszik mivel az amerikai (angol, vagy…..
Janukovics ukrán elnök még megtehet pár nehézkes diplomáciai tánclépést. De ezek már az utolsó valcer utolsó fordulói; Ukrajna már nem sokáig maradhat két nagy politikai tömb között a kerítés tetején egyensúlyozva. Megbukott az EU keleti szomszédságpolitikája. Az elnök…..
Sokan megégették már magukat a politikában a „soha”, a „végleg”, a „biztosan” és népszerű társaik használatától. Most mégis valami olyasmiről szeretnék beszélni, ami ebbe a körbe tartozik: valamiről, ami szerintem mára eldőlt. Bajnai Gordonból sok minden lehet még…..
Nem értem én ezeket a kereszténydemokratákat. Végképp nem értem. Még hogy vonuljon vissza a közéletből, meg kérjen bocsánatot?! Ugyan már! Ez keresztény hozzáállás? Na ne marháskodjunk! Amíg néztem, hallgattam Ferencet, amint Nagy Imre háza előtt, a mártír miniszterelnökre…..
Általában vannak bizonyos sztereotípiák az emberekben a közösségükről vagy nemzetükről, aztán eléggé meglepődnek, ha egy kutatás teljesen más eredményt hoz ki. A magyar társadalom magáról alkotott képmása alapján mi a nyugati kultúrához közel állónak gondoljuk magunkat,…..
McT 2013.06.13 15:20:26
@Anonymus Gesta Hungarorum: Jogos. Az idevágó mondatom pikírtre sikerült, elnézést.

Kétféle problémát lehet itt látni:
a) a magyarok olyasmiket értékelnek magasra (vagy értékelnek alacsonyra, amit NyEu-USA állampolgárok kevésbé és viszont. Ergo, nem vagyunk fejlett demokráciára érett társadalom.

b) A magyarok fejében ellentmondásos értékválasztásokat találunk, nem koherens az értékrendjük.

Szerintem a) eset valójában nem igazolható a World Values Survey-jel. Viszont b) eset meg nem valami turáni átok. Nyugodtan lehet intézményi hatás. Annak az eredménye ahogy a magyar elitek működtették az intézményrendszert.

Nem az adatokkal van vitám. Az értelmezéssel.
Trafikmutyi, az információs törvény rapid módosítása, nőverő képviselő. Ha valaki egy pillanatra elbizonytalanodna, a kormány képes három napon belül bebizonyítani, hogy kormányváltásra van szükség, szinte bármi áron. Az ellenzék számára feltett kérdés nem is ez, hanem…..
McT 2013.05.04 08:48:53
@macmac: Hát, Gyurcsány története ma már szerepel politikai PR-tankönyvekben, csak éppen karakteröngyilkosság címszó alatt.

De ez a komment úgysem nekem szólt. Erre válaszoljon Bence:)
McT 2013.05.04 10:49:27
@macmac: MSZP-DK viszony belső ügyei csak annyira érdekelnek, mint az átlag újságolvasót, úgyhogy ahhoz nem szólnék hozzá.
A címek (csak a könnyebben elérhetőek):

Lee - Neeley - Stewart (eds.) The Practice of Government Public Relations. London: CRC Press, 2011. (www.amazon.com/Practice-Government-Public-Relations-Administration/dp/1439834652)
Lees-Marshment, Political Marketing: Principles and Applications. London: Routledge, 2009. (www.amazon.com/Political-Marketing-Applications-Jennifer-Lees-Marshment/dp/0415431298)
Lees-Marshment - Stromback - Rudd (eds), Global Political Marketing. London: Routledge, 2009. (www.amazon.com/Global-political-marketing-Jennifer-Lees-Marshment/dp/041550046X/ref=sr_1_1_title_0_main?s=books&ie=UTF8&qid=1367657106&sr=1-1&keywords=Global+Political+Marketing)

Ezt csak az ínyenceknek:

Busby, Marketing the Populist Politician: The Demotic Democrat. London: Palgrave Macmillan, 2009. (www.amazon.co.uk/Marketing-Populist-Politician-Demotic-Democrat/dp/0230522270)

Folytassam?
McT 2013.05.04 10:52:01
@macmac: A politikai karakteröngyilkosság többnyire baleset, nem szándékos harakiri:) Lásd Schmittpali esetét a doktorijával és a magyar helyesírással.
(fotó: http://szendreigabor.hu/blog/)Mostanáig nagyon óvatos voltam abban, hogy hogyan minősítsük a hazai közállapotokat, a demokrácia helyzetét, az Orbán-rendszer intézményi berendezkedését. A kormányfő és legszűkebb környezete az elmúlt napokban jelentősen megkönnyítették…..
McT 2012.05.22 23:05:58
@csbaly: "Jelentősen korlátozták a parlament ellenőrző lehetőségeit... most akkor diktatúrát építenek, vagy az állami befolyást csökkentik?"

Hogy tetszett ezt pontosan gondolni? Mi köze Gizikének a gőzekéhez? Szerintem az olvasgatás erényét először mindenki maga gyakorolja, mielőtt másoknak ajánlgatná. Szívesen összeállítok agy rövidebb listát...Bár sajnos kevés lesz bennük a kép.
McT 2012.05.22 23:41:15
@wmiki: nem, szerintem OV nem maga az ördög. Hanem már csak egy jelentéktelen báb. Két - hogy is kell mondani? - "magyar nagytőkés", Simicska és Nyerges szánalmas kesztyűbábja.
McT 2012.05.22 23:57:45
@wmiki: Bocsi, de inkább ha érveket hoznál. Tudod, ahhoz még nem kell értelmiséginek lenni (bár az se rosszabb, mint kazánkovácsnak) egyszerűen a józan ész szabályait kéne csak alkalmazni.

Nem tudom hányad része beteg az országnak (tartok tőle elég nagy), de Fidesz szavazó már csak 21% van (a teljes népességben).

Neked is sok sikert wmiki - láthatóan a szűklátókürűeké a jövő. Pláne ha magabiztosak:)
"Az Európai Unióba való belépésünk a kisebbik rossz választásunk volt. A morális ismer olyan helyzeteket, amikor nem két jó, hanem két rossz között kell választanunk. Ha kint maradtunk volna az Európai Unión, nagyobb nyomás nehezedhetett volna ránk, és nem lett volna…..
McT 2012.02.02 13:55:33
@m-athos:

Hát, ez a mondat-pár azért legalább kétféleképpen érthető:
"Bábel Balázs érsek k é r é s é r e a Magyar Kurír is közölte az Új Ember hetilapban megjelent írását. Mi is ezt tesszük."

Szóval hagyom magam meggyőzni ... ha van mivel:)
Csak valahogy nem örülök annak, hogyha megint el kell kezdeni a sorok között olvasni:(
Bulányi György piarista szerzetes, a „Bokor közösség” alapítója 2010. június 6-án 92. évében elhunyt. Magyar-német szakos tanárként végzett, és 1943-ban szenteltél pappá. Piarista gimnáziumokban tanított, majd 1945-ben Debrecenben hozzáfogott a „Bokor…..
McT 2010.08.16 08:44:29
Csak most vettem észre az utolsó hajtásait, ennek az izgalmas beszélgetésnek.
Kedves jabbok, két dolog nem teljesen világos nekem az utolsó hozzászólásodban. Nem akarom félreérteni, úgyhogy inkább kérdezem:

"... egészen biztos lehetsz benne, hogy a szolgálatmegtagadók közt is volt ilyen is, olyan is. Olyan is, aki rendkívül mély hittel és csendben választotta a börtönt - és olyan is, aki elsősorban dacból, rendszer elleni lázadásból."

Világos, hogy elvileg más motiváció a "lelkiismereti", és a "politikai" szolgálatmegtagadás ('Ezeknek?...'). Az elsőre személyesen ismerek példákat - egész pontosan kettőt. A második lehetőségre jó volna, ha akár csak egyetlen példát is tudnál mondani. Két okból.
Egyrészt uszo már jelezte, hogy mondjuk a nyolcvanas évek elején három év börtönt kockáztatni tizenkilenc-húsz évesen nem kis bátorságot, elkötelezettséget igényel. Ebben az időben Magyarországon egy kézen megszámolható a nézeteikért börtönben ülő NEM lelkiismereti szolgálatmegtagadók száma. A kockázatot szerintem ehhez kell mérni, nem a hipotetikus háborús helyzethez (arról még később).

Három év letöltendő szabadságvesztés után tíz évig nem kap az illető olyan munkát, amihez erkölcsi bizonyítvány kell! (Gyakorlatilag minden 'szellemi' foglalkozás ilyen volt) Mondjuk 1983-ban az éppen leérettségizett szolgálatmegtagadó még nyugodtan számolhat azzal, hogy magyarországi felsőoktatási intézménybe NEM fog felvételt nyerni, tehát a döntés "csak" az egész életpályáját határozza meg.

Én elég nehezen tudom elképzelni, hogy valaki pusztán "dacból, a rendszer elleni lázadásból" vállalta volna ezt föl -, de nem akarom kizárni, ha tudsz ilyen példát, oszd meg velünk.

Amúgy ha van ilyen példa, arról sem gondolom azt, hogy valamiért kétes értékű lenne. Szerintem csak tisztelet jár azoknak az embereknek, akik a - bármilyen - meggyőződésük okán vállalják ezt. Mondjuk 1983-ban ugyanis NINCS ennél nagyobb egzisztenciális kockázat Magyarországon!

További kérdés: azt írod, "volt köztük ilyen is, olyan is". Ezzel ugye nem akarsz valamiféle egyenlő gyakoriságra utalni? Az ugyanis tények kérdése. Első ránézésre én pl. azt tartanám inkább logikusnak, hogy aki lelkiismereti szolgálatmegtagadóként mindezt elvállalja, az "éles helyzetben" is KISEBB VALÓSZÍNŰSÉGGEL kapkod a fegyver után, mint az átlag katonakorú civil.

Végül: a háború - minden szörnyűsége mellett - káosz. Valójában sokkal egyszerűbb "éles helyzetben" katonaszökevénnyé válni, mint békében észrevétlenül nem bevonulni.
ProgBlog „Ez a hajó elment???” 2010.07.15 10:45:00
„Ein Schifflein sah ich fahren…”http://www.youtube.com/watch?v=4oCJeMzh7sg "Ez a hajó elment!" - ez volt a reakció LMP-s körökből arra a felvetésre, hogy talán esetleg mégis újra kellene és lehetne gondolni azt a főpolgármester-jelölést…A…..
McT 2010.07.16 00:09:03
@piefke: mégegyszer, mert valamiért csak a kommentlistában látszik)

Kedves piefke barátom!

Nem tudom neked mit tanítottak a szüleid, de amit itt létrehoztál az egy nyilvános hely, ahol te nem adtad meg a személyazonosságodat. Te itt megszólítottál mindenkit, de közben elfelejtettél bemutatkozni. Változatlanul úgy látom, kvittek vagyunk.

Amit én itt kifogásoltam, az az, hogy úgy állítottad be, mintha az LMP nevű párt mint égi mannára, úgy várt a te "programalapvetésedre" az önkormányzati kampány előtt. Jelentem, ez kicsit távol áll a valóságtól.

Amúgy szívesen vitatkozom politikáról, akár még veled is, de ha ehhez neked bemutatkozás kell, azt bizony neked kell kezdened.

Hogy minek mennyi a haszna "azemberek" között, arról megoszlanak a vélemények, de ha valaki politikai programot szeretne gyártani, ahhoz talán nem árt egy kis előképzettség.

Fiad, MCT
McT 2010.07.16 00:58:49
@piefke: Amúgy tényleg. Miért szedted le az "alapvetést"?
Manapság, ha szétnézünk a könyvpiacon, találhatunk lájtos sztorikat, amelyek elfeledtetik velünk a mindennapok gondjait és megadják azt, hogy egy bizonyos ideig visszavonulhassunk fantáziavilágunkba. Ami még önmagában nem rossz, minden azon múlik, hogyan használjuk és mennyire…..
IV. Előszó Amikor még gyerek voltam, emlékszem, hogy ujjal mutogattak az ateistákra, hitetlennek lenni olyan volt az emberek szemében, mint leprával élni, talán ez érthető is a kommunista elnyomás miatt – a vallást nemigen támogatták. Későbbi években írók, tanárok…..
McT 2009.07.25 12:47:14
Kedves Tgr,

Amit írsz, az teljesen rendben van, csak nagyon sok múlik azon, hogy egyes kifejezéseken, jelzőkön, határozókon ("tipikus", "alapvetően") pontosan mit értesz.

Nem kekeckedni akarok, csak szeretném megvilágítani, mire is gondolok. Az utolsó három kérdésed messze nem csak a vallásos világnézet esetében kérdés (ha akarod, mindegyikre tudok tökéletesen racionalista példát hozni). Ráadásul ezek pontosan olyanfajta kérdések, amelyekre a válasz a részleteken (körülményeken, motivációkon, tatalmi kérdéseken) fog múlni.

A világnézeti felosztásod nem teljesen hézagmentes. Amennyiben az ellentét szerinted a racionalitás elsődlegessége és a kinyilatkoztatott vallások alapjai között feszül, akkor az ateizmus messze nem egyenlő a racionalizmussal (annak csak részhalmaza). Lásd panteizmus, deizmus egyéb (19. századi szóhasználattal "természetes" vallások). Így aztán a racionalizmus nem hozható fel minden további nélkül az ateizmus védelmében.

Ami viszont a megalapozónak szánt állításodat illeti, az a legkevésbé sem magától értetődő (a komoly filozófiai problémák egyike). Azt írod: "alapvetően ennek [a racionális gondolkodásnak] gyakorlása a létezés helyes módja".

Ha a "helyes" szót úgy érted, célszerű, célravezető, akkor az állítás persze igaz, viszont tautológia. Ha viszont általános normatív értelemben használod, akkor további érveket kíván - ami mellesleg a racionalitás sokkal finomabb meghatározását is megköveteli. Miért? Mondok egy egyszerű példát. Tételezzük fel azt az abszurd helyzetet, hogy édesanyámmal két személyes "fogolydilemma" játékot játszom. Helytelen-e a dominált stratégiát választanom és feltétel nélkül együttműködnöm? Ha nem helytelen, akkor racionális-e? Ha racionális, akkor ez a racionalitás fogalom nem lesz-e tökéletesen üres (bármilyen cselekvést és az ellenkezőjét is igazoló)?
McT 2009.07.25 12:57:35
@McT:

A példában van még egy lehetőség. Nem helytelen, racionális és nem üres, csak nem fundamentális, azaz nem független a körülményektől (bizonyos esetekben ezt, más esetekben azt ír elő), amikor a "helyes" cselekvés _végső_ meghatározója a körülmények "helyes" felosztása lesz.
No, kérem, az EU-választásokon induló pártok szépecskén megmutatják nekünk, hogy mekkora idiótának tartanak minket, Tisztelt Választópolgárokat. Lenéznek, leszarnak, semmibe vesznek... Hiába: egy ilyen politikai rendszerben, ahol a nagypártok bármit megengedhetnek maguknak, nem is…..
McT 2009.07.15 14:28:38
Kedves lac1,

Valóban nemjellemző rád a hülyézés. Hogy ketten nem értetek velem egyet, az viszont semminek sem a jele. Különösen nem annak, hogy kinek van igaza.

Karakó

A kóma-életbentartás-eutanázia ügy azért nem tartozik ide, mert jó esély van rá, hogy az egyén saját érdeke is a mesterséges életbentartás megszüntetése lenne. A bioetika egyik szép kérdése. Orvosok többnyire lelkiismereti (vallási) okokból, vagy a hippokráteszi eskü bizonyos értelmezése miatt nem hajlandóak eutanáziára.

Olyan eseteket kerestünk lac1-gyel, ahol könnyen belátható, hogy a társadalom/közösség/nemzet érdeke felülírja, semmissé teszi az egyén érdekét/jogát.

Nem én javasoltam a radikális példákat. Szeretném megtudni, hogy miből fakad a genetikai alapú fogyatékossággal születettek esetében az a szerintetek nyilvánvaló szabály, hogy a közösség érdeke előbbervaló az egyén szaporodáshoz való jogánál.

Én összesen két lehetőséget látok. Vagy arról van szó, hogy a társadalomnak plusz költséget jelentene a genetikai hiba továbbadása utódoknak; vagy arról, hogy a csoport genetikai "minősége" védendő.

Harmadik lehetőséget némi töprengés után sem látok. Persze a két megfontolás kombinálható is (költség plusz génállomány védelme), de a keveréssel vigyázni kell, két okból:
1) Mert nem szigorúan fogyatékossággal járó öröklődő betegségek is plusz terhet jelentenek a társadalomnak
2) Mert a génállomány védelménél meg nem látom hogy mi másért lenne védendő, minthogy önmagában érték. Ebben az esetben pedig logikus a következő kérdés: mi magyarázza, hogy a genetikai állomány minőségvédelme felülírja a szaporodáshoz való jogot, de nem írja felül az élethez való jogot?

Lehetne, hogy megkíméltek a következő körben attól, hogy érv nélkül "elterelésnek", csúsztatásnak minősítenétek amit mondok? (Ez most főleg Karakónak szólt). Kicsit unalmas ugyanis, meg foglalja a helyet az észérvek elől.
McT 2009.07.20 11:55:21
@Molnargoreny:

A fő állításokat majd még kommentálnám, de előbb az érdekes történeti melléktémáról.

"Mellesleg McT: az 1800-as években nem a higiénia és a táplálkozás, hanem egy ennél kiterjedtebb orvostudományi forradalom volt az élethosszabbodás oka. Ez volt "a sebészet évszázada""

Hát én máshogy tudom. Amiről viszonylag biztos ismereteim vannak, az a brit történet. Hogy ez mennyire általánosítható akár csak Nyugat-Európára, azt nem tudnám megmondani, de kezdetnek talán ez is megteszi.

Thomas McKeown 1976-ban adta ki _The Modern Rise of Population_ (A népesség újabbkori növekedése) c. monográfiáját, ami Nagy-Britannia 19. sz.-i népességnövekedésével foglalkozott, és azt állította benne, hogy a születéskor várható életkor megugrásában az ezzel egykorú orvosi forradalom hatása csekély volt. A súlyos fertőző betegségek (kolera, tífusz, tbc) visszaszorulása első sorban a táplálkozás javulásának és (kisebb részben) egyéb életszínvonal javulásoknak volt köszönhető.

Az, hogy a várható élettartam növekedése leginkább a fertőző betegségek csökkenésével magyarázható, egyértelműen kiderül az adatokból. Ebből a szempontból persze Anglia különösen szerencsés. A 19. sz. egyben a statisztika évszázada is, de itt nem csak az országos aggregált adatok maradtak fenn, hanem szinte a teljes halálozási anyakönyvi adatsor a 18. sz. végétől. Akárhogy is, a kolera visszaszorulásának kevés köze van a sebészeti forradalomhoz.

Természetesen McKeown könyve hosszú vitát indított el, ami az ezredforduló táján kb. úgy nézett ki, hogy McKeown eredeti "táplálkozási" téziséhez egyenrangú okként jött fel a közegészségügyi rendszer széles körű megszervezése az 1870-es években. Ennek már áttételesen köze van ugyan az orvostudomány fejlődéséhez, de közvetlenül a drámai hatást (az étkezés mellett) a csatornázás és az ivóvízellátás fejlesztés váltotta ki.

Én legalábbis így ismerem a történetet. A McKeown könyv több nagy könyvtárban is megvan, de asszem nincs magyar fordítása. (Az angolul olvasóknak egy hivatkozás - bár ez is csak a 80-as évek közepéről: www.cepr.org/pubs/Bulletin/DPS/DP121.HTM)
1920. június 4-én aláírták a Magyarországot az összes első világháborús vesztes közül a legjobban megcsonkító trianoni békét. Nemzeti gyásznap ez - és szégyen, hogy hivatalosan még nem minősítették annak. 1990-94 és 1998-2002 között sem!...Nem ismétlem el a terület- és…..
McT 2009.07.19 19:28:36
@Molnargoreny:

Mi a bánat lett volna benne a trükk? Megmondtam, hogy kb. annyira érdekes, mint a szén és ammónia esete:-)

De komolyra fordítva. Kevésbé közismert esetekben valaki nyugodtan elkezdhet szövegelemzéseket végezni és kijön, hogy X hatott Y-ra. Amennyiben bizonyos tények alapján arra következtetünk, hogy Y soha nem is hallott X-ről, akkor minden további belső elemezgetés nélkül elvetjük a hatás irányát, és ezt semmiféle értelmezés nem hozhatja vissza, hacsak a tényekről nem derül ki, hogy hibás adatokon alapulnak. Sokkal gyakoribb, mint gondolnád, és csak arra volt példa, hogy vannak értelmezéstől független tényállítások szép számmal a történettudományban is.
McT 2009.07.19 22:18:44
@Molnargoreny:
De bocs, én elsőre is úgy írtam, ahogy van. Ha Szókratész előbb, akkor nem Arisztotelésztől.
"Az isten se érti már a magyar politikát" - hallottam minap az utcán. Akkor mit szóljon hozzá egy külföldi? - gondoltam. Talán legjobb ilyenkor hallgatni, bizonyos körökben pláne, "akasztott ember házában kötelet…"? – na, azt már végképp ne. (Nem az…..
McT 2009.07.08 12:28:25
@F.T.:
Bocs, én speciel nem emlékszem, hogy személyeskedtem volna. Viszont érdekelt (és változatlanul érdekel), hogy milyen eljárással, és minek az alapján szelektálsz a tradícióból - ami szintén nem éppen a "kisgyermek beszéde". (Abban mellesleg igazad van, hogy a tradíció egy katolikus számára fontos - ebben különbözik más keresztény hívőktől).
McT 2009.07.08 13:18:54
@berciXcore:
Az egyszerű dolgoknak IS van szépsége. Amúgy tartok tőle, az egyszerű hívő angolul sem tud - sajnos - így John Wesley-t sem olvas eredetiben. Azért ugye annak sem kevésbé mély a hite, aki ezt meg tudja tenni? Szt. Ágoston, Bach és a gazdatanfolyamot végzett nagyapám hite garantáltan nagyon sokban különbözött egymástól, de nincsen köztük hierarchikus sorrend.
Szóval az egyszerűbb sem feltétlenül _szebb_, csak szép. De az bőven elég.
..
McT 2009.05.21 18:23:58
@lac1: Láttam, de mivel a kurucos összeollózásról csak egy kattintás ez a gyűjtemény, gondoltam, hátha belenéztél:-) A bevezető rendkívül tanulságos, mint említettem. Az igazság bajnokainak arcképcsarnoka nemkülönben. (a mártír Szálasi maradandó hungarizmus-alkotása már csak hab a tortán)
McT 2009.05.21 20:35:49
@lac1: Biztos nem én leszek az, aki meg akarna változtatni ebben az ügyben, de az "annyira nem érdekel, hogy állandóan a cinikus érdektelenségemmel provokálok", mintha pont az ellenkezőjéről tanúskodna. Kávéházi pszichológia, de aki ennyire bizonygatja, hogy mennyire nem érdekli egy dolog, az valójában görcsösen csak azzal foglalkozik. Móricka-effektus. De persze ez sem kell, hogy érdekeljen:-)
A tavasz mindig a várakozás folyamatossága. Először a hó eltűnésére, majd a hideg böjti szelek meglangyosodására, aztán a szőlő rügypattanására, az orgonavirágzásra, hogy végül az akácillat és egészen végsőként, már a nyárba nyúlva a hárs émelyítően édes szaga…..
McT 2009.05.06 15:00:58
@lac1: Az szokta nálam is :-))
McT 2009.05.18 10:50:34
@Molnargoreny: "Hát, ha neked a dolmányos varjú méteres, akkor baj van, mert az úgy 40-45 centi csak"

Bizony az már nekem bazi nagy. Telente belibben a platánfánkra néha valami ragadozómadár (fogalmam sincs, hogy kicsoda, mert nem mutatkozott be, csak hátrahagyott egy szétmarcangolt egértetem-maradványt) az se volt nagyobb.
Egyes előre jelzések szerint alacsony részvételre számíthatunk az Európa Parlamenti választásokon. Úgy sem változik semmi. Akkor meg minek - halljuk gyakran. Az egyik párt nem különb a másiknál. Semmi értelme az egésznek. Egy szavazat nem számít és, ha számítana is, akár ki…..
McT 2009.05.11 12:34:59
@bölcsésztanár: Én is csak ajánlani tudom. Szerintem a legjobb, ami magyarul elérhető a hálón.
Tartozásom van - több is. Az egyik, hogy bejelentettem: az Ablonczy-Novák-féle 12 pontos politikai deklaráció helyett egy tosztességesebbet fogok írni, bemutatandó, hogy ezt hogyan kellett volna megcsinálni ahhoz, hogy ne szítsa, hanem csökkentse az ellentéteket.Amikor megbíráltam ezt…..
McT 2009.05.10 06:27:40
@lac1: Jaj dehogy!. (Félreérthető voltam)
Az utolsó mondatra reagáltam - kicsi iróniával.

A józan élet meg tényleg szép dolog.
McT 2009.05.10 21:26:52
@Molnargoreny: "de amikor a Judapesten leírta, hogy az I. vh. 1916-tól csupa kudarc volt nekünk, azért jött a forradalom, és én rápirítottam pár dolgot"

Bizony az elég nagy butaság- Nem mentség, de ha valamit rettentő gyöngén tanítottak a Bölcsészkar történelem szakán (a 80-as évek második felében), az az első világháború környéke volt.

Kb. tizenöt évvel később jöttem rá, hogy az első vh. pont azért érdekes, mert az európai hadszíntereken (ami számított) négy különböző, egymással csak közvetve összefüggő háború zajlik. Nyugati front, olasz front, szerb-román front, orosz front. A négyből háromban valójában a Központi Hatalmak álltak nyerésre 1918 nyarán. Viszont a nyugati front összeomlása magával sodorta az összes többit (jelezve, hogy mégiscsak az volt a stratégiai értelemben legfontosabb hadszíntér).
Bocs a hosszú offért.
Petényi Katalin és Kabay Barna alkotópáros „Hitvallók és ügynökök” című dokumentumfilmjét április 27-én este 9 órától két részben vetítette a Duna Televízió. Nemcsak az újabb nemzedéknek, amely már nem ismerte Rákosi diktatúráját, majd a Kádár-féle…..
Néhányan (mármint az értelmesebbek közül, mert a kétbites agyúaknak az efféle téma nem kenyere) nem értik, hogy miért kell az "eszmei tisztaságért" harcba szállni, emiatt gyakorta személyeskedni, és olyan vitákba belemenni, ahol a másik könnyedén próbálhat hárítani…..
McT 2009.04.30 12:03:14
@Molnargoreny: Nyugodtan írhatsz "barátot" is. (Bár persze nem Férihez mérhető) Én most sem sértődöm meg rajta:-))
McT 2009.04.30 22:49:56
@Molnargoreny:

Nagyon OFF, de nem tudom megállni.

Vidi-Zeljeznicar
www.youtube.com/watch?v=p48bYQir0-A

De az igazi nagy meccs: Vidi-Partizan Belgrád
www.youtube.com/watch?v=h9Wdge82E9M&feature=related
McT 2009.05.02 07:32:43
@Molnargoreny: Jogos, de azt nem találtam.